Аутор Тема: Поријекло презимена /рода Ајдер -Рељиноо село/Гламоч ,Преодац/Грахово  (Прочитано 3961 пута)

Ван мреже Гаџић Црнчевић

• Помоћник
  • Поруке: 110
  • I1>P109>FGC22045, ГАЏИЋИ, Рељино село/Гламоч
Зна ли неко било шта о поријеклу Ајдера до времена њиховог расељавања из Преоца.У Рељино село су вјероватно дошли око 1800 године.Интересује ме период прије тога, односно одакле су у Преодац дошли,јесу ли имали неко друго презиме ..., иначе славе Никољдан.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14358
Одг: Поријекло презимена /рода Ајдер -Рељиноо село/Гламоч ,Преодац/Грахово
« Одговор #1 послато: Децембар 02, 2018, 08:33:19 поподне »
Зна ли неко било шта о поријеклу Ајдера до времена њиховог расељавања из Преоца.У Рељино село су вјероватно дошли око 1800 године.Интересује ме период прије тога, односно одакле су у Преодац дошли,јесу ли имали неко друго презиме ..., иначе славе Никољдан.

За Ајдере се каже да су били веома бројни у том крају и да су огранак Јагодића. Славе сви Никољдан. Једне Јагодиће из Крајине имамо тестиране. Они славе управо Никољдан и припадају R1a-Z280>Y2613, па је то можда хаплогрупа и Ајдера. У том случају једно предање Јагодића о пореклу из околине Ливна има смисла. Неких Ајдера староседелаца је било и у Младешковцима (Гламоч):
https://www.poreklo.rs/2013/10/16/poreklo-prezimena-selo-mladeskovci-glamoc/

Географски близу Ајдера су и Галићи R1a-Y2613.

Сама етимологија презимена је нејасна. Према народном предању, презиме је настало по томе што је неки бег говорио том Ајдеру "Хајдер, уради то". У том смислу може бити више несродних Ајдера/Хајдера.

Занимљиво је и тумачење Велимира Михајловића (Српски презименик), по коме презиме Ајдер настаје по турском Ајдар, илити лав (Haydar).

Ван мреже Гаџић Црнчевић

• Помоћник
« Одговор #2 послато: Децембар 02, 2018, 10:00:14 поподне »
Хвала на помоћи, то ствари одприлике и сам знам(ако је ту истине), што се тиче Младешковаца , ти Ајдери су дошли из Преоца, исто као и они у околини Бања Луке (они кажу , наши су дошли са Гламоча, а уствари тад је Преодац припадао Гламочу).Пошто је преодац био нека врста капије за улазак родовских заједница из Далмације у Крајину, сматрам да су и они ондекуд "допељали" (нпр. буна Попа Јагодића).Интересантно је на на локалитету Матрак (познате ливаде за испашу стоке на масиву Словинји) ливаде имају Ајдери,Бошњаци,Тице,Лјубоје,Ђукићи и сва ова презимена постоје у Преоцу, док су у Гламочком пољу, разбацани у 7-8 села, међусобно баш удаљених.Сам Матрак је апсолутно на другој страни , од Преоца и удаљен више од дана хода.Што се тиче бегова , у већини случајева на подручју Гламоча није био неки богаташ, више бег баксуз, што згог границе са млецима, што због забачености и сиромашне раје, за коју је данас јасно да није баш "држала мјесто".У неким пописима од страна турске царевине , спомиње се бег који је дошао из околине Фоче, а неки од Ајдера наводе предпоставку да су Јагодићи (ако јесу, доцније постали Ајдери) дошли из долине Дрине.Можда другара убиједим да се тестира код нас , па да упоредимо резултате са већ тестираним.Он тек има супер идеју , о Ајдерима као праставницима тог краја , које чак римски император одвео у Дачију да рударе за њега(нашао у Молдавији човјека са презименом Ајдер и именом као и он Владимир).

Ван мреже Гаџић Црнчевић

• Помоћник
« Одговор #3 послато: Децембар 05, 2018, 07:35:51 поподне »
Једна исправка, Хајдери у Младешковцима су муслимани, исто и у Опачићу.