Хвала на помоћи, то ствари одприлике и сам знам(ако је ту истине), што се тиче Младешковаца , ти Ајдери су дошли из Преоца, исто као и они у околини Бања Луке (они кажу , наши су дошли са Гламоча, а уствари тад је Преодац припадао Гламочу).Пошто је преодац био нека врста капије за улазак родовских заједница из Далмације у Крајину, сматрам да су и они ондекуд "допељали" (нпр. буна Попа Јагодића).Интересантно је на на локалитету Матрак (познате ливаде за испашу стоке на масиву Словинји) ливаде имају Ајдери,Бошњаци,Тице,Лјубоје,Ђукићи и сва ова презимена постоје у Преоцу, док су у Гламочком пољу, разбацани у 7-8 села, међусобно баш удаљених.Сам Матрак је апсолутно на другој страни , од Преоца и удаљен више од дана хода.Што се тиче бегова , у већини случајева на подручју Гламоча није био неки богаташ, више бег баксуз, што згог границе са млецима, што због забачености и сиромашне раје, за коју је данас јасно да није баш "држала мјесто".У неким пописима од страна турске царевине , спомиње се бег који је дошао из околине Фоче, а неки од Ајдера наводе предпоставку да су Јагодићи (ако јесу, доцније постали Ајдери) дошли из долине Дрине.Можда другара убиједим да се тестира код нас , па да упоредимо резултате са већ тестираним.Он тек има супер идеју , о Ајдерима као праставницима тог краја , које чак римски император одвео у Дачију да рударе за њега(нашао у Молдавији човјека са презименом Ајдер и именом као и он Владимир).