Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4585754 пута)

Jelic

• Гост
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #4940 послато: Децембар 10, 2017, 05:02:32 поподне »
Николић, Никољдан, Јасиковица, Трстеник

Припада хаплогрупи I2-PH908. На 17 упоредивих маркера има потпуно поклапање са Бекрићем из Бруса. Ово и не чуди с обзиром на то да су се Николићи раније презивали Бекрић и да су досељени са Копаоника одакле је управо и тестирани Бекрић, тако да се може рећи да је генетика потврдила предање о пореклу. Од специфичнијих вредности се код Николића издвајају нешто нижа 23 на 390 и нешто нижа 11 на 533.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #4941 послато: Децембар 10, 2017, 05:08:12 поподне »

Припада хаплогрупи I2-PH908. На 17 упоредивих маркера има потпуно поклапање са Бекрићем из Бруса. Ово и не чуди с обзиром на то да су се Николићи раније презивали Бекрић и да су досељени са Копаоника одакле је управо и тестирани Бекрић, тако да се може рећи да је генетика потврдила предање о пореклу. Од специфичнијих вредности се код Николића издвајају нешто нижа 23 на 390 и нешто нижа 11 на 533.

Јел то онај Жика Шареница? Мислио сам да ће бити из рода Шаренаца...

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
« Одговор #4942 послато: Децембар 10, 2017, 05:20:51 поподне »
Јел то онај Жика Шареница? Мислио сам да ће бити из рода Шаренаца...

:D

Очекивано. Један од "ретких" којима се одокативном методом може одредити хаплогрупа. :) И у шта смо се кладили?

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4943 послато: Децембар 12, 2017, 11:37:28 пре подне »
Божовић, Св. Лука, Милочани, Никшић, хаплогрупа J2b-M205>Y22066

Тестирани поседује модални M205 хаплотип. Има поклапање са Ројевићем из Озринића крај Никшића, који му је и географски најближи. Близу стоје и Годијељи из Дробњака, као и Станисављевић из Чортановаца, који слави исту славу.

« Последња измена: Децембар 12, 2017, 12:34:38 поподне Небојша »

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4944 послато: Децембар 12, 2017, 01:07:13 поподне »

Тестирани поседује модални M205 хаплотип. Има поклапање са Ројевићем из Озринића крај Никшића, који му је и географски најближи. Близу стоје и Годијељи из Дробњака, као и Станисављевић из Чортановаца, који слави исту славу.

Од ових Божовића из Милочана би требало да је и Владимир Божовић (некада државни секретар МУП-а). Не знам која му је функција данас. :)

Jelic

• Гост
« Одговор #4945 послато: Децембар 12, 2017, 02:29:39 поподне »

Иако би се то по слави дало закључити, вероватно се не ради се о братству које припада племену Никшића, јер нисам нашао у литератури Божовиће у околини Никшића који се везују за племе Никшића.

Ван мреже Банија

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 209
« Одговор #4946 послато: Децембар 12, 2017, 02:34:26 поподне »

У књизи "Дреница - Друга српска Света Гора" (аутор је Татомир Вукановић), у Србици се међу колонистима помиње и 1 кућа Божовића поријеклом из Милочана код Никшића. Каже се да су старином Пипери, да славе Лучиндан и да су прислуживали Часне вериге. Наводи се и да су прије доласка у Милочане славили Митровдан и да су Лучиндан почели славити из економских разлога (пошто у Милочанима нико није славио Митровдан па су им "гости досађивали").

Jelic

• Гост
« Одговор #4947 послато: Децембар 12, 2017, 02:40:17 поподне »
У књизи "Дреница - Друга српска Света Гора" (аутор је Татомир Вукановић), у Србици се међу колонистима помиње и 1 кућа Божовића поријеклом из Милочана код Никшића. Каже се да су старином Пипери, да славе Лучиндан и да су прислуживали Часне вериге. Наводи се и да су прије доласка у Милочане славили Митровдан и да су Лучиндан почели славити из економских разлога (пошто у Милочанима нико није славио Митровдан па су им "гости досађивали").

Ако је ово тачно, онда имамо резултат пиперских Божовића.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4948 послато: Децембар 12, 2017, 02:42:22 поподне »
Ако је ово тачно, онда имамо резултат пиперских Божовића.

Зар нису ти из Пипера I2a-Dinaric? Имамо тестираног оног Божовића из Ибарског Колашина, слава Митровдан - порекло Пипери?

Jelic

• Гост
« Одговор #4949 послато: Децембар 12, 2017, 02:45:25 поподне »
Зар нису ти из Пипера I2a-Dinaric? Имамо тестираног оног Божовића из Ибарског Колашина, слава Митровдан - порекло Пипери?

Они би требало да су исто из Пипера, али та сеоба и није тако скорашња, негде почетком 18. века.

Најмеродавнији би био резултат Божовића из самих Пипера.

Ван мреже Дробњак

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1225
  • I1 P109
« Одговор #4950 послато: Децембар 12, 2017, 03:00:11 поподне »

Јесу ли то исти Божовићи као и они у суседном Горњем Пољу?
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4951 послато: Децембар 12, 2017, 03:04:37 поподне »
Они би требало да су исто из Пипера, али та сеоба и није тако скорашња, негде почетком 18. века.

Најмеродавнији би био резултат Божовића из самих Пипера.

То би било најбоље. Ова сеоба из Милочана у Дреницу јесте од скоро, али је само предање упитно, пошто знамо да се у ЦГ породице некада везују за познатија/виђенија братства. Тако ми изгледа и ова прича о Божовићима из Пипера, а ту је и резултат Божовића из Ибарског Колашина.

Све је могуће, мада се генерално M205 не уклапа превише у Брда, док је са друге стране већ има у околини Никшића, и то веома близак хаплотип (Ројевићи).

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #4952 послато: Децембар 12, 2017, 03:12:02 поподне »
Јесу ли то исти Божовићи као и они у суседном Горњем Пољу?

То су све једни те исти, кажу ми упућени са лица места  :)

Ван мреже Дробњак

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1225
  • I1 P109
« Одговор #4953 послато: Децембар 12, 2017, 03:15:07 поподне »
То су све једни те исти, кажу ми упућени са лица места  :)
Онда се горе наведено записано предање и оно што сам ја чуо од самих Божовића не уклапа. Ови које ја познајем кажу да су старинци у том крају.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #4954 послато: Децембар 12, 2017, 03:42:58 поподне »
Онда се горе наведено записано предање и оно што сам ја чуо од самих Божовића не уклапа. Ови које ја познајем кажу да су старинци у том крају.

Па, и јесу старинци у том крају.

То што Криче у 13. веку налазимо у Затарју, а у 15/16. веку у Језерима, не значи да их није било и у околини Оногошта. Милочани су управо на путу за Дробњак. То што се они сматрају старинцима се може односити на Никшиће или касније ЦГ досељенике, а свакако су и Кричи дошли однекуд.
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4955 послато: Децембар 12, 2017, 04:23:27 поподне »
То што Криче у 13. веку налазимо у Затарју, а у 15/16. веку у Језерима, не значи да их није било и у околини Оногошта. Милочани су управо на путу за Дробњак. То што се они сматрају старинцима се може односити на Никшиће или касније ЦГ досељенике, а свакако су и Кричи дошли однекуд.

И овде бих се осврнуо на ону разлику у хаплотиповима. Наиме, код потенцијалних Крича, тј. тестираних M205 са простора Пљеваља, Пријепоља и Фоче, јавља се нешто другачија комбинација маркера него код Ројевића, Годијеља и Божовића, односно већине M205.

Ту је, условно речено, и трећа грана која је рекао бих ближа овој где су Годијељи. Ту спадају Лакић, један Херцеговац, Старчевић из Добоја, могуће и Тинтор, итд.

Јако је незахвално ценити све то на основу маркера, али су разлике на 385b, 458, 570 и 576 можда битне управо због периода раздвајања ове две подгране негде на простору Старе Херцеговине.

Иначе ће већ резултат Лакића мало померити старост групе на овом простору. Према неким подацима (разговарао сам мало са З. Марковићем), он није превише близак мени и Батоћанину, који смо део гране старе око 900 година (425-1450). Лакић би могао бити нека друга грана, с обзиром да Батоћанин и ја делимо неке "СНП-ове" које он и не поседује. Биће јасније надам се после Yfull-а.
« Последња измена: Децембар 12, 2017, 05:01:15 поподне Небојша »

Ван мреже Банија

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 209
« Одговор #4956 послато: Децембар 12, 2017, 04:29:23 поподне »
Јако је незахвално ценити све то на основу маркера, али су разлике на 385b, 458, 570 и 576 можда битне управо због периода раздвајања ове две подгране негде на простору Старе Херцеговине.

Мислим да би био ред да се на основу тих основних разлика, као и на основу извора и литературе, коначно среди табела кричког рода, јер ту већ има 90-ак тестираних и прилично је непрегледно. Већ сада можемо издвојити Усорце и њима блиске родове са истог подручја, родове груписане око Дедејића, род Годијеља, а ту је и доста родова од којих је тестирано више од једног представника (Батоћани, Демићи, Дупори, Јањатовићи, Кричке, Лакићи, Мркобради).

На мрежи Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5688
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #4957 послато: Децембар 12, 2017, 06:40:39 поподне »

Maлo кacним, aли дoдao биx нeштo o Бeкpићимa. Њиx имa у Вeликoм Pибapу, oд кojиx ce дeo oдceлиo у Будилoвину. To je Кoпaoник. Cлaвe Никoљдaн и Лучиндaн. Зa њиx ce кaжe дa cу oд Лукoвићa из Бзeницe кoд Aлeкcaндpoвцa. Oд тиx Лукoвићa cу и Poдићи у Бpeзoвoj Глaви кojи cлaвe Лучиндaн. Пa ми пaдe нa пaмeт дa ниje мoждa извopнa cлaвa и Бeкpићa Лучиндaн и дa ли ce Никoлићeв xaплoтип пoдудapa кojим cлучajeм ca Никшићимa (иaкo cу мoдaлни, мoждa пocтojи нeкa зajeдничкa цpтa)

Jelic

• Гост
« Одговор #4958 послато: Децембар 12, 2017, 06:44:14 поподне »
Maлo кacним, aли дoдao биx нeштo o Бeкpићимa. Њиx имa у Вeликoм Pибapу, oд кojиx ce дeo oдceлиo у Будилoвину. To je Кoпaoник. Cлaвe Никoљдaн и Лучиндaн. Зa њиx ce кaжe дa cу oд Лукoвићa из Бзeницe кoд Aлeкcaндpoвцa. Oд тиx Лукoвићa cу и Poдићи у Бpeзoвoj Глaви кojи cлaвe Лучиндaн. Пa ми пaдe нa пaмeт дa ниje мoждa извopнa cлaвa и Бeкpићa Лучиндaн и дa ли ce Никoлићeв xaплoтип пoдудapa кojим cлучajeм ca Никшићимa (иaкo cу мoдaлни, мoждa пocтojи нeкa зajeдничкa цpтa)

Рекао бих да веза са Никшићима, на 23 упоредива маркера, не постоји.

На мрежи Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5688
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #4959 послато: Децембар 12, 2017, 06:44:49 поподне »
Рекао бих да веза са Никшићима, на 23 упоредива маркера, не постоји.

Xвaлa...