Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4589102 пута)

Jelic

• Гост
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #4440 послато: Септембар 14, 2017, 11:10:13 поподне »
Ћамиловићи, Св. Врачи, Вучитрн, Косово

Припада хаплогрупи I2-PH908. Има две разлике на упоредива 23 маркера са Јаргићем који је из Приштине и слави такође исту славу. И по предању су ова два рода повезана, тако да је генетика потврдила то предање.

О самим Ћамиловићима добио сам следеће податке:

Ћамиловићи су једна од најстаријих косовски грађанских родова који је кроз више од два века уживало посебан углед. Први пут се у Вучитрну помињу у 18. веку и представљају најстарије поименце наведене исељенике из Ковачице. Атанасије Урошевић их је забележио као стари трговачки род из Трепче, који је одсељен у Ковачицу а затим је из Ковачице прешао у Вучитрн.

Атанасије Урошевић је забележио да су Ћамиловићи, Јаргићи и Кекерези исти род и да свих заједно, у време његовог теренског испитивања има 15 кућа у Вучитрну, као и да се из Вучитрна у 19. веку иселилио 8 кућа Ћамиловића у Солун. Радослав Павловић пак, наводи да се 8 кућа иселило у Ђевђелију, што је остало упамћено у породичном предању једног од огранака Ћамиловића.

У нашој литератури се помињу Аксентије Ћамиловић, један од покровитеља изградње цркве Св. Илије у Вучитрну (1834), Јосиф и Алекса Ћамиловићи, оснивачи Вучитрнске кредитне банке (1922), који су стрељани у Краљеву од стране комуниста (1942) и Ђорђе Ћамиловић, потпоручник и учесник Топличког устанка 1917. године.
« Последња измена: Септембар 15, 2017, 01:12:12 поподне Лука »

Ван мреже Krstić_N

• Гост
  • *
  • Поруке: 6
  • I2a1b3
« Одговор #4441 послато: Септембар 16, 2017, 12:49:50 поподне »
Крстић, Београд, крсна слава Никољдан

Урадио сам тест у лабораторији ДНК у Београду, хаплогрупа И2а1б3, Динарик Север

Историју мушке линије је јако тешко испратити. Непосредно после Првог светског рата, два брата пореклом из северне Грчке, тачније околине Солуна, Јоргос и његов брат за сада непознатог имена, долазе у насеље Понор у близини Пирота. Јоргос (изворно презиме за сада непознато) мења име у Јордан и узима презиме Крстић и крсну славу Никољдан. Јоргос је имао два сина, Вукадина и Сретена, а није познато да ли је његов брат имао мушко потомство. Имена Вукадин и Сретен ми сугеришу да је Јоргос децу добио након пресељења у тадашњу Краљевину СХС. Вукадин је имао два сина, Станислава и Драгослава, а Сретен није имао мушко потмоство. Станислав је рођен у Понору, одакле се у младости сели у Београд и ту добија једног сина Срђана, а Драгослав нема мушко потомство. Ја, Крстић Новак, сам потомак Срђана, и имам једног млађег брата.

С обзиром на то да се линија може испратити у северну Грчку, као и на чињеницу да је ова хаплогрупа типичан словенски маркер, да ли је реална могућност да ова линија вуче порекло од првог налета Словена на Византију још у VI веку наше ере, који се настанио у северној Грчкој и асимиловао у Грке?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14346
« Одговор #4442 послато: Септембар 16, 2017, 01:11:38 поподне »
Крстић, Београд, крсна слава Никољдан

С обзиром на то да се линија може испратити у северну Грчку, као и на чињеницу да је ова хаплогрупа типичан словенски маркер, да ли је реална могућност да ова линија вуче порекло од првог налета Словена на Византију још у VI веку наше ере, који се настанио у северној Грчкој и асимиловао у Грке?

По свему судећи, то је сценарио. Најбоље би било да видимо хаплотип и онда проверимо има ли днк рођака у Грчкој који би евентуално потврдили предање.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #4443 послато: Септембар 16, 2017, 01:15:59 поподне »
Да ли су преци били званично Грци или Цинцари?

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #4444 послато: Септембар 16, 2017, 01:16:15 поподне »
Mislim da mozemo staviti i naseg najboljeg kosarkasa Bogdana Bogdanovica pod I-CTS10228 (Y3120) "North".Bogdanovici-Пишче, преко Боричја (Боричког брда), Сељковац, Борковићи. Богдановићи као дио стабла Браниловића славе Сабор св. Јована Крститеља - Јовањдан (20./07. јануара).Uskoro dobijam rezultate sa YSEQ pa bi trebalo znati i kojoj grani pripada.:)

Ван мреже Krstić_N

• Гост
  • *
  • I2a1b3
« Одговор #4445 послато: Септембар 16, 2017, 01:31:54 поподне »
По свему судећи, то је сценарио. Најбоље би било да видимо хаплотип и онда проверимо има ли днк рођака у Грчкој који би евентуално потврдили предање.

Претпостављам да под хаплотип подразумевате резултате на локусима?
То би онда било ово: http://prntscr.com/glu1vq

Не зна се тачно да ли су били Грци или Цинцари, мада нагињем ка Грцима из простог разлога што је моја прабаба, жена Вукадина и мајка мог деде Станислава, говорила да је Јордан пореклом Грк. Она је нажалост умрла пре него што сам имао шансе да лично разговарам са њом о овоме, па сам сазнање о овоме добио од оца. Тренутно покушавам да смислим како да у факултетске обавезе углавим пут у Понор и Пирот да видимо да ли је уопште могуће некако пратити линију даље у Грчку, а ако не онда бар да сазнамо име Јордановог брата и презиме које су изворно донели из Грчке.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4446 послато: Септембар 16, 2017, 01:36:16 поподне »

Да. Овако на прву, на основу хаплотипа, рекло би се да нисте далеко од Мириловића CTS10228>Z17855>PH3414, који поуздано имају доста днк рођака у тим јужним крајевима Балкана.
http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=I2%20DN

Ван мреже filipi

• Истраживач
  • Поруке: 1319
  • I-CTS10228_Y4882_A1328*
« Одговор #4447 послато: Септембар 16, 2017, 01:48:03 поподне »
Mislim da mozemo staviti i naseg najboljeg kosarkasa Bogdana Bogdanovica pod I-CTS10228 (Y3120) "North".Bogdanovici-Пишче, преко Боричја (Боричког брда), Сељковац, Борковићи. Богдановићи као дио стабла Браниловића славе Сабор св. Јована Крститеља - Јовањдан (20./07. јануара).Uskoro dobijam rezultate sa YSEQ pa bi trebalo znati i kojoj grani pripada.:)

Doduse imaju i uMagudama u blizini Bogdanovici N Hg.

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2428
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #4448 послато: Септембар 16, 2017, 01:49:26 поподне »
Да. Овако на прву, на основу хаплотипа, рекло би се да нисте далеко од Мириловића CTS10228>Z17855>PH3414, који поуздано имају доста днк рођака у тим јужним крајевима Балкана.
http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=I2%20DN

Не зна се тачно да ли су били Грци или Цинцари, мада нагињем ка Грцима из простог разлога што је моја прабаба, жена Вукадина и мајка мог деде Станислава, говорила да је Јордан пореклом Грк. Она је нажалост умрла пре него што сам имао шансе да лично разговарам са њом о овоме, па сам сазнање о овоме добио од оца. Тренутно покушавам да смислим како да у факултетске обавезе углавим пут у Понор и Пирот да видимо да ли је уопште могуће некако пратити линију даље у Грчку, а ако не онда бар да сазнамо име Јордановог брата и презиме које су изворно донели из Грчке.

Крстићу, немате ништа против да уврстимо ваш хаплотип у Табелу Српског СНК пројекта?

Небојша, генерално за Мириловиће је карактеристична вредност 448 = 21, што Крстић не поседује. Хаплотип није нарочито специфичан, овако на први поглед.

Крстићу, било би одлично ако бисте некад урадили одређивање СНП гране којој припадате, цео панел (покрива тести на све познате гране) кошта око 90 евра ког фирме Yseq.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4449 послато: Септембар 16, 2017, 01:51:47 поподне »

Сад сам проверио и на YHRD. Нема потпуних поклапања на простору континенталне Грчке. Блиски хаплотипови се јављају у Србији, Хрватској, Мађарској, Словачкој, Пољској, Русији, источној Немачкој и Аустрији (све очекивано).

Међутим, занимљиво да постоји идентичан хаплотип на Кипру. Којим ли је путевима Господњим тај завршио тамо, ко зна. Можда је баш у питању "грчка веза".

Ван мреже Krstić_N

• Гост
  • *
  • I2a1b3
« Одговор #4450 послато: Септембар 16, 2017, 02:02:24 поподне »

Крстићу, немате ништа против да уврстимо ваш хаплотип у Табелу Српског СНК пројекта?

Небојша, генерално за Мириловиће је карактеристична вредност 448 = 21, што Крстић не поседује. Хаплотип није нарочито специфичан, овако на први поглед.

Крстићу, било би одлично ако бисте некад урадили одређивање СНП гране којој припадате, цео панел (покрива тести на све познате гране) кошта око 90 евра ког фирме Yseq.

Немам ништа против, чак супротно, било би ми веома драго.
Имаћу у виду тај Yseq панел, мада вероватно не у скоријој будућности, али свакако хвала на препоруци.

Ван мреже Voljen od Boga

• Истраживач
  • Поруке: 947
  • I-Y4460*
« Одговор #4451 послато: Септембар 16, 2017, 05:35:30 поподне »

Но сикирики Крстићу, сви смо ми "сјеверњаци" прошли ово упоређивање са Мириловићима. Така процедура ;)
Evropa je jedna velika porodica.

Jelic

• Гост
« Одговор #4452 послато: Септембар 16, 2017, 06:42:30 поподне »
Но сикирики Крстићу, сви смо ми "сјеверњаци" прошли ово упоређивање са Мириловићима. Така процедура ;)

Ајде мало појасни ово што си написао?

Jelic

• Гост
« Одговор #4453 послато: Септембар 16, 2017, 06:45:30 поподне »
Крстић има хаплотип близак модалу, па се не може рећи коме је тачно близак. Кластер Мириловића није јер нити има комбинацију 14-14 на 385a/b нити има вредност 21 на 448.
« Последња измена: Септембар 16, 2017, 08:00:01 поподне Лука »

Ван мреже Đorđo

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 775
  • shí shì qiú shì
« Одговор #4454 послато: Септембар 16, 2017, 07:44:31 поподне »
Doduse imaju i uMagudama u blizini Bogdanovici N Hg.
јеси ли сигуран да је И хаплогрупа ?

Jelic

• Гост
« Одговор #4455 послато: Септембар 16, 2017, 07:46:38 поподне »
јеси ли сигуран да је И хаплогрупа ?

Богдановић је највероватније N2, колико ја знам других Богдановића у Пиви нема сем оних који су тестирани као N2. И ово није тема за хаплогрупе познатих личности, па бих замолио да се дискусија настави на теми предвиђеној за то.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4456 послато: Септембар 16, 2017, 07:58:18 поподне »

Ја рекох да није далеко од Мириловића на основу хаплотипа (а и није), не да је обавезно део овог рода и сл. Има те неке вредности које се јављају код њих, мада тога има свуда код Динарика. Да сам боље погледао 448 видео би да не постоји директна веза.
« Последња измена: Септембар 16, 2017, 08:10:39 поподне Небојша »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4457 послато: Септембар 16, 2017, 08:03:16 поподне »
Видић, Св. Стеван, Бачинци (општина Шид), даље порекло из Парабућа (данас Ратково) у Бачкој, хаплогрупа J2b1-M205, род Крича

Нисам успео пронаћи више о овим Видићима. Видим само да је становништво Раткова насељено углавном од стране колониста из Топлице и околине Лесковца.

Видић се по хаплотипу савршено уклапа у ову групу M205 са потеза Полимље-Крајина (385ab=15-18, 458=15). У том смислу би било занимљиво уколико је из тих југоисточних крајева, с обзиром да се овакви хаплотипови до сада тамо нису појављивали.

Ово је ујчевина нашег Ригел-а, па можда може да каже нешто више о Видићима. ;)

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #4458 послато: Септембар 16, 2017, 08:05:47 поподне »
Ја рекох да није далеко од Мириловића на основу хаплотипа (а и није), не да је обавезно део овог рода и сл. Има те неке вредности које се јављају код њих, мада тога има свуда код Динарика. Да сам боље погледао 448 видео би да не постоји директна веза.

Не бих се ја баш толико поуздао у вредност маркера на локусу 448. Он је ту негде око средине када је у питању вероватноћа мутације. Није брзо променљив али није баш ни јако спор. Има и спорије променљивих па их опет налазимо различите код потенцијалних Мириловића. Питање је само времена када ће се наћи и хаплотип са маркером различитим од 21 на локусу 448 а да је PH3414.
« Последња измена: Септембар 16, 2017, 08:10:28 поподне Небојша »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4459 послато: Септембар 16, 2017, 08:54:12 поподне »
Видић, Св. Стеван, Бачинци (општина Шид), даље порекло из Парабућа (данас Ратково) у Бачкој, хаплогрупа J2b1-M205, род Крича

Нисам успео пронаћи више о овим Видићима. Видим само да је становништво Раткова насељено углавном од стране колониста из Топлице и околине Лесковца.

Видић се по хаплотипу савршено уклапа у ову групу M205 са потеза Полимље-Крајина (385ab=15-18, 458=15). У том смислу би било занимљиво уколико је из тих југоисточних крајева, с обзиром да се овакви хаплотипови до сада тамо нису појављивали.

Ово је ујчевина нашег Ригел-а, па можда може да каже нешто више о Видићима. ;)

Извор: Владимир Ђурић – Географски распоред новоколонизованог становништва у Војводини