Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4599333 пута)

Ван мреже Sergio

• Памтиша
  • Поруке: 1865
  • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #4380 послато: Септембар 06, 2017, 10:28:57 поподне »
Сада сам прочитао ову целу страну, помало ми је јасније на шта се циља...
Разумем да овај тест https://www.yseq.net/product_info.php?currency=EUR&cPath=27&products_id=56701 треба да да потпуни одговор о подподподпод-групи  :)

Узорак се прави овде, па онда се шаље... где?
Колико се отприлике чека, ако неко зна.
Не гарантујем да ћу тако брзо да направим тај тест, али разумем да је потребан.

Региструј се на њиховом сајту и наручи овај панел када будеш имао могућности. Плаћа се преко картице уз посредство PayPal-a. Нећеш добити никакве нове маркере јер је у питању SNP, а не STR тестирање, али ћеш свакако сазнати своју тачну хаплогрупу. Урачунај да ће ти први пут наплатити додатних  5 евра због shipping-а. Пакет путује до тебе  10-ак дана. Послаће ти две четкице из Берлина са којима ћеш узети узорак . Четкице су баш танке и веома захвалне за транспорт. Када им будеш враћао, пошаљи их у обичном писму. До Берлина ће путовати као и долазни пакет (отприлике 10-ак дана). Од момента пријема у лабораторију, требало би да добијеш резултате отприлике у наредне две недеље.
« Последња измена: Септембар 06, 2017, 10:30:43 поподне Atlantische »

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #4381 послато: Септембар 06, 2017, 10:37:18 поподне »
Да се надовежем, за СНП резултат чекао сам 2-3 дана, док за нове маркере или панел СТР чекаш до 5 седмица. :)
« Последња измена: Септембар 06, 2017, 10:41:57 поподне Radul »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #4382 послато: Септембар 06, 2017, 10:42:28 поподне »
Да се надовежем, по пријему за СНП резултат чекао сам 2-3 дана, док за нове маркере или панел СТР чекаш до 5 седмица. :)

За сваки појединачни СНП сам чекао 3 дана.

Мада у овом случају се ради цео панел па ће вероватно потрајати мало дуже. Неће послати све резултате одједном, већ постепено, на сваких пар дана ће пристизати део резултата (та искуства ми је пренео Кочан)...

Jelic

• Гост
« Одговор #4383 послато: Септембар 06, 2017, 10:43:29 поподне »
Ја сам за појединачни СНП чекао неких 7 дана или мало више од тога.

А СТР панел сам ја мислим чекао више од месец дана.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #4384 послато: Септембар 06, 2017, 10:45:31 поподне »
Ја сам за појединачни СНП чекао неких 7 дана или мало више од тога.

А СТР панел сам ја мислим чекао више од месец дана.

Ја сам за један једини маркер (DYS449) чекао 23 дана. :P

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #4385 послато: Септембар 06, 2017, 11:04:41 поподне »
Аха... сад ми је практично све јасно.

Згодно је да већ имам картицу за преко нета... једино што на њој има тек пар евра.

Ван мреже Sergio

• Памтиша
« Одговор #4386 послато: Септембар 06, 2017, 11:08:02 поподне »
Згодно је да већ имам картицу за преко нета... једино што на њој има тек пар евра.

Направи PayPal налог, ако већ до сада ниси. Требаће ти у случају YSEQ лабораторије.

Ван мреже Милош

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 5689
  • Y134591 Тарски Никшићи
« Одговор #4387 послато: Септембар 06, 2017, 11:10:24 поподне »
Аха... сад ми је практично све јасно.

Мора да ти је картица повезана на PayPal, јер другачије се не може извршити уплата...

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #4388 послато: Септембар 06, 2017, 11:33:02 поподне »
Направи PayPal налог, ако већ до сада ниси. Требаће ти у случају YSEQ лабораторије.
Ваљда ћу се снаћи. Ипак сам ја неки ит-јевац  ;D

Ван мреже mladend

• Почетник
  • **
  • Поруке: 23
  • I1-BY169301*
« Одговор #4389 послато: Септембар 07, 2017, 11:04:52 поподне »
Однедавно у табели постоје подаци за КРУНИЋ, Василијевдан, Јасеница, Ваљево, I1-M227.
Пошто нам се резултати разликују на 1 од 23 маркера, а нисам примјетио да је на форуму о том резултату дискутовано, хтио бих да ступим у контакт са именованим. Интересује ме на који начин?

Jelic

• Гост
« Одговор #4390 послато: Септембар 08, 2017, 12:49:59 поподне »
Булат, Митровдан, Бузета, Глина, Банија

Припада хаплогрупи E1b-V13. Нема неких претерано блиских поклапања, мада би по појединим вредностима могао бити близак Гавриловићу из Тијања код Лучана. Карактеристична комбинација 16-20 на 385а/b га практично одваја од већине тестираних E1b на пројекту.

Постојала је нека прича о могућој вези Булатовића из Роваца и Булата са Баније због сличности презимена, међутим овим резултатом је та веза оповргнута.

Надам се да ће корисник Брубноград више рећи о самим Булатима.
« Последња измена: Септембар 08, 2017, 04:23:04 поподне Лука »

Ван мреже Банија

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 209
« Одговор #4391 послато: Септембар 08, 2017, 01:47:44 поподне »

Припада хаплогрупи E1b-V13. Нема неких претерано блиских поклапања, мада би по појединим вредностима могао бити близак Гавриловићу из Тијања код Лучана. Карактеристична комбинација 16-20 на 385а/b га практично одваја од већине тестираних E1b на пројекту.

Постојала је нека прича о могућој вези Булатовића из Роваца и Булата са Баније због сличности презимена, међутим овим резултатом је та веза оповргнута.

Хвала, Лука.
Тестирана је породица моје мајке, тачније мој ујак.
Њихови Булати поријеклом су из Бузете код Глине. Након пранђедове смрти у партизанима, пранбаба је прешла у Класнић код своје породице (Релићи) са синовима, тако да су они 1948. године пописани у Класнићу. Дио мојих Булата данас слави Ђурђевдан као славу Релића, иако им је матична слава Митровдан.
У самој Бузети било је 9 кућа Булата (1948), а њихова крсна слава је Митровдан.

Булати су српски род са Баније.
Било их је на подручју Вргинмоста (Брњавац, Вргинмост, Кирин, Пјешчаница, Подгорје) и Глине (Брестик, Брубно, Бузета, Дабрина, Драготина, Мајске Пољане), укупно око 50 кућа са преко 260 душа (према републичком попису из 1948. године). Славе углавном Митровдан, али има и оних који славе Никољдан (према црквеним подацима из 1883. године).
На Банију су прешли вјероватно половином XVIII вијека из Лубарде код Бужима (Сува међа, Босанска крајина). У Лубарди и данас постоји дио села који се назива Булатово кућиште (постоји и Булацка крушка на самој међи Босанске крајине и Баније, између Бањана и Љубине), а архивски документи из половине XVIII вијека биљеже Булате као турске поданике баш на подручју Бужима (један документ из 1754. године биљежи Јована, Божу и Саву Булата са подручја Бужима).
Први Булати који су документовани на Банији су кирински Булати. Јован Булат и Лука Булат помињу се 1755. године као инквилини (сељаци без земље), а поп Василије Булат помиње се као поп у киринској парохији 1773. године (постоји податак да је рукоположен 1768. године).

Што се тиче неког даљег поријекла Булата, мислио сам да прије могу имати везе са католицима Булатима са подручја Далмације него са Булатовићима из Роваца. Мада, пошто презиме по свему судећи потиче од турцизма bulat - челик (познато ми је да се име Булат јавља још у Дечанским хрисовуљама из XIV вијека, али ми је ова прва опција вјероватнија), може бити да је презиме настајало на различитим подручјима у различитим временима и да његови носиоци не морају имати везе једни са другима.
« Последња измена: Септембар 08, 2017, 04:24:11 поподне Лука »

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9198
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #4392 послато: Септембар 08, 2017, 01:50:47 поподне »

Припада хаплогрупи E1b-V13. Нема неких претерано блиских поклапања, мада би по појединим вредностима могао бити близак Гавриловићу из Тијања код Лучана.

Јел од ових Булата певач Марко Булат?  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Jelic

• Гост
« Одговор #4393 послато: Септембар 08, 2017, 01:57:23 поподне »

Вероватно јесте, мислим да осим тих Булата са Баније нема више никог ко носи то презиме. Поменути су Булати Хрвати из Далмације, али Марко сигурно није Хрват.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
« Одговор #4394 послато: Септембар 08, 2017, 02:01:33 поподне »
Вероватно јесте, мислим да осим тих Булата са Баније нема више никог ко носи то презиме. Поменути су Булати Хрвати из Далмације, али Марко сигурно није Хрват.

Булат је однекуд из Србије, а презиме је настало по Турцизму. Не верујем да је Банијац пореклом. :)

Jelic

• Гост
« Одговор #4395 послато: Септембар 08, 2017, 02:07:00 поподне »
Булат је однекуд из Србије, а презиме је настало по Турцизму. Не верујем да је Банијац пореклом. :)

Нађох податак да му је отац био војно лице, и да је зато рођен у Смедереву где му је отац био стациониран.

Дакле, може бити да је са Баније.

Ван мреже Банија

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 209
« Одговор #4396 послато: Септембар 08, 2017, 02:07:27 поподне »

Мислим да Марко Булат није из Бузете поријеклом, али јесте од банијских Булата (чини ми се да је чак негдје и сам то помињао). Отац му је био војно лице, па вјерујем да су тако завршили у Смедереву.

Од банијских Булата је и Раде Булат:
https://sr.wikipedia.org/sr/Раде_Булат

Jelic

• Гост
« Одговор #4397 послато: Септембар 10, 2017, 01:07:28 пре подне »
Ђорђевић, Ђурђевдан, Брајковац, Лазаревац

Припада хаплогрупи I2-PH908. Нема претерано блиских поклапања, мада није искључена Ђорђевићева припадност роду 13-15 385a/b јер Ђорђевић има до сада незабележену за динарик мутацију 12-15 на том сету маркера, па није немогуће да се заправо ради о мутацији из 13 у 12 на 385а у задњих неколико генерација.

За Ђорђевиће се каже у литератури:

–Ђорђевићи, предак је дошао жени у кућу из Љутовнице у Таковском срезу, славе Ђурђевдан.

http://www.poreklo.rs/2013/09/09/poreklo-prezimena-selo-brajkovac-lazarevac/

А у Љутовници се за исте каже:

-Милутиновићи, славе Ђурђевдан. Предак Ранко, или његов отац Јован, је дошао пре устанка 1804. године „из Босне од Пљеваља или Пријепоља“. Од овог рода су:
-Ранковићи, Ивановићи, Лазаревићи и Ђорђевићи. Од њих су Милутиновићи (Јокићи) у Накучанима.

http://www.poreklo.rs/2015/01/06/poreklo-prezimena-selo-ljutovnica-gornji-milanovac/

Ван мреже Voljen od Boga

• Истраживач
  • Поруке: 947
  • I-Y4460*
« Одговор #4398 послато: Септембар 10, 2017, 12:16:04 поподне »

Булат није турцизам него влашка ријеч која означава оног ко лупета, данас  се може чути "булазни".
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #4399 послато: Септембар 10, 2017, 03:19:26 поподне »
Булат није турцизам него влашка ријеч која означава оног ко лупета, данас  се може чути "булазни".
Шта подразумеваш под овим "влашка"?