Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4583932 пута)

Jelic

• Гост
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #1860 послато: Април 16, 2016, 07:45:43 поподне »
Упоређујући маркере, чини ми се да ми је овај близак...да ли сам у праву?
А и Дубраве су веома близу Лилића одакле су моји

Мали је број маркера,али ми се чини да "упада" у буњевачки кластер.

Ван мреже Jacim

• Помоћник
  • Поруке: 107
« Одговор #1861 послато: Април 16, 2016, 09:53:05 поподне »
Pozdrav svima. Već neko vrijeme pratim vaš forum, a sad sam se i registrovao.
Imamo markere za porodicu Jaćimović iz Bistrice kod Bijelog Polja, CG (slava sv. Stefan).

DYS393      DYS390      DYS19    DYS391   DYS385    DYS426   DYS388   DYS439    DYS389I   DYS392   DYS389II
  13                 24           13           10         17-19       11            12           12             13            11            30

DYS458      DYS459      DYS455     DYS454    DYS447    DYS437     DYS448      DYS449       DYS464
   18                9-9            11             11            25            14              20            32          14-16-16-17 

DYS460    Y-GATA-H4   YCAII    DYS456    DYS607   DYS576    DYS570    CDY    DYS442    DYS438
    9               10          19-21        16            12           17           21        30-33     11           10

Dakle, haplogrupa je E1b1.

Najbliža poklapanja su sljedeca:
1. Larry Andrew Suber, genetic distance 1.
2. Max Suber, genetic distance 2.
3. Michael Paul Ferencak, genetic distance 2.
4. Mr. Handole, genetic distance 2.

Pri tome za ovog Ferencaka pise da mu je predak rodjen 1883. u Jugoslaviji.

Ovaj rezultat je iznenadjujuci za nas.
Kao prvo, izgleda da je predanje o tome da su Jaćimovići i Begovići od dva brata netačno.
Kao drugo, sva predanja govore o tome da su Jaćimovići staro stanovništvo u tom kraju, nema predanja da su odnekud došli. No, ako sam dobro vidio, dosad je svo staro stanovništvo u tom kraju pokazivalo grupu I2a DS. Zato sam i ja bio skoro uvjeren da ćemo upasti u tu grupu.
Kao treće, izgleda mi da u srpskom dnk projektu nemamo bližih rodjaka, ne upadamo ni u jedan rod. Ovako od oka, meni kao laiku izgleda da nam je najbliži izvjesni Maljević iz CG, ali i to izgleda prilično daleko. To bi moglo ukazivati da su nam bliži rođaci negdje drugo, izvan sprskog dnk.

Ja malo kapiram u tome, da li mi vi možete nešto reći?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14342
« Одговор #1862 послато: Април 16, 2016, 10:08:52 поподне »
Pozdrav svima. Već neko vrijeme pratim vaš forum, a sad sam se i registrovao.
Imamo markere za porodicu Jaćimović iz Bistrice kod Bijelog Polja, CG (slava sv. Stefan).

DYS393      DYS390      DYS19    DYS391   DYS385    DYS426   DYS388   DYS439    DYS389I   DYS392   DYS389II
  13                 24           13           10         17-19       11            12           12             13            11            30

DYS458      DYS459      DYS455     DYS454    DYS447    DYS437     DYS448      DYS449       DYS464
   18                9-9            11             11            25            14              20            32          14-16-16-17 

DYS460    Y-GATA-H4   YCAII    DYS456    DYS607   DYS576    DYS570    CDY    DYS442    DYS438
    9               10          19-21        16            12           17           21        30-33     11           10

Najbliža poklapanja su sljedeca:
1. Larry Andrew Suber, genetic distance 1.
2. Max Suber, genetic distance 2.
3. Michael Paul Ferencak, genetic distance 2.
4. Mr. Handole, genetic distance 2.

Pri tome za ovog Ferencaka pise da mu je predak rodjen 1883. u Jugoslaviji.

Ovaj rezultat je iznenadjujuci za nas.
Kao prvo, izgleda da je predanje o tome da su Jaćimovići i Begovići od dva brata netačno.
Kao drugo, sva predanja govore o tome da su Jaćimovići staro stanovništvo u tom kraju, nema predanja da su odnekud došli. No, ako sam dobro vidio, dosad je svo staro stanovništvo u tom kraju pokazivalo grupu I2a DS. Zato sam i ja bio skoro uvjeren da ćemo upasti u tu grupu.
Kao treće, izgleda mi da u srpskom dnk projektu nemamo bližih rodjaka, ne upadamo ni u jedan rod. Ovako od oka, meni kao laiku izgleda da nam je najbliži izvjesni Maljević iz CG, ali i to izgleda prilično daleko. To bi moglo ukazivati da su nam bliži rođaci negdje drugo, izvan sprskog dnk.

Ja malo kapiram u tome, da li mi vi možete nešto reći?

Поздрав, Јаћиме

Лутовац каже да су Јаћимовићи рођаци Беговића. Не помиње да су повезани по мушкој линији, па то може значити да су се "ородили" у неком тренутку.

Сложио бих се да Вам је Маљевић E1b најближи у Српском днк пројекту. Не сећам се шта смо пронашли о даљем пореклу тих Маљевића.

Ван мреже Jacim

• Помоћник
« Одговор #1863 послато: Април 16, 2016, 10:20:10 поподне »
Ćao.
Predanje, koje je relativno prihvaćeno od obije strane, govori da su Jaćimovići i Begovići od dva brata, od kojih je jedan (Ivan) prihvatio islam.
Sada izgleda da to ipak nije istina.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #1864 послато: Април 16, 2016, 10:27:12 поподне »
Сложио бих се да Вам је Маљевић E1b најближи у Српском днк пројекту. Не сећам се шта смо пронашли о даљем пореклу тих Маљевића.

Остала је дилема да ли је од васојевичких или братоношких Маљевића. Али, до сада тестираним Васојевићима није баш близак по хаплотипу. А за Братоножиће немамо упоредиви резултат.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Jacim

• Помоћник
« Одговор #1865 послато: Април 16, 2016, 10:30:40 поподне »
Da, ali, reklo bi se da su nam ovi Englezi(?) Suberi, kao i Ferencak bliži od Maljevića. Ili griješim?

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #1866 послато: Април 16, 2016, 10:38:23 поподне »
Da, ali, reklo bi se da su nam ovi Englezi(?) Suberi, kao i Ferencak bliži od Maljevića. Ili griješim?

Искрено, мени ни једно од тих презимена не звучи енглески. Могли би бити неки исељеници из средње Европе. А што се тиче генетске блискости, препустићу то стручнијима, да не пишем напамет. Кад се нађу неки наши блиски резултати, можемо тумачити могућности кроз историјска кретања становништва. За хаплогрупу Е1б код нас, ја сам увек присталица оне приче о сеобама влашких катуна с краја средњег века.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • Поруке: 980
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #1867 послато: Април 16, 2016, 10:47:26 поподне »

Zdravo Jacime,

Pretpostavljam da ti je poznato da E1b1 ima podgrane (SNP-e koji su na nizem nivou). Na osnovu STR vrednosti koje si postovao, moze se pretpostaviti kojoj podgrani pripadas. Verujem da ce se svi sloziti da se radi o E-V13 grani (SNP-u) koja je dosta zastupljena na Balkanu, a ne malo i u celoj Evropi.

Pored toga moja je pretpostavka da ovaj haplotip odgovara E-CTS9320 podgrani koja je na nivou ispod E-V13. Na osnovu dosadasnjih rezultata moze se dati procena da E-CTS9320 cini priblizno trecinu svih E-V13 na Balkanu.
Medjutim, da bi bio 100% siguran koji je tvoj "terminalni" SNP od do sada poznatih, potrebno da je uradis drugaciju vrstu testa od tog koji si vec uradio, tj test na SNP.

Pozdrav

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
  • Поруке: 703
« Одговор #1868 послато: Април 16, 2016, 10:49:40 поподне »

Осим што ти и Маљевић припадате највероватно подграни V13, не видим да имате неко скорашње порекло, јер ти имаш на маркер DYS458= 18, док Маљевић на том истом маркеру има јако ниску вредност =14.

Ван мреже Jacim

• Помоћник
« Одговор #1869 послато: Април 16, 2016, 11:42:47 поподне »
Bane i Aksa, hvala.
Vjerovatno ću kasnije testirati i te SNP-ove kako preporučuje Bane.
Za mene je ovaj rezultat iznenađujući, najviše zato što u srpskom dnk projektu ima malo (skoro da uopšte nema) bliskih haplotipova. To je čudno, s obzirom da su Jaćimovići starosjedilačka porodica u kraju koji je jedno od matica gdje se formirao srpski etnos. Nema nikakvih predanja da su Jaćimovići odnekud došli tu, kao da su oduvijek tu bili. Stoga bi se očekivalo da među Srbima (južnim Slovenima) imamo dosta rođaka, što, izgleda, nije slučaj.
Kad budem imao vremena provjeriću E-V13 haplotipove na Kosovu, Makedoniji, Bugarskoj.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1870 послато: Април 17, 2016, 12:03:39 пре подне »
To je čudno, s obzirom da su Jaćimovići starosjedilačka porodica u kraju koji je jedno od matica gdje se formirao srpski etnos. Nema nikakvih predanja da su Jaćimovići odnekud došli tu, kao da su oduvijek tu bili. Stoga bi se očekivalo da među Srbima (južnim Slovenima) imamo dosta rođaka, što, izgleda, nije slučaj.
Kad budem imao vremena provjeriću E-V13 haplotipove na Kosovu, Makedoniji, Bugarskoj.

На први поглед хаплотип и није тако чудан. Сличних хаплотипова има свуда по Балкану (општи кластер код нас у пројекту).

Међутим, оно што издваја овај хаплотип је управо вредност 18 на DYS458. Изгледа да се због тога може уврстити у ређу групу код нас. Бане боље познаје ситуацију око E1b, па можда зна где им сличних хаплотипова.

За сада је Јаћимовићу најближи Немац Suber (Zuber), пореклом из ЈЗ Немачке (3,4 разлике на 37 маркера).

Ван мреже Jacim

• Помоћник
« Одговор #1871 послато: Април 17, 2016, 12:17:21 пре подне »
Da, Nebojša, ne kažem da je haplotip egzotičan za Balkan.
Ali, moja logika je ovakva. Znamo gdje je i šta je Bijelo Polje. Ako je neka porodica 500 godina (ili više) u Bijelom Polju, onda bi očekivao da ima još makar desetak prezimena (hrišćanskih i islamskih) oko Bijelog Polja sa bliskim haplotipovima. Dalje bi očekivao da su se ti slični haplotipovi raširili iz BP, i da ih nalazimo širom Srbije, CG i BiH. I konačno bi očekivao da se makar nekoliko tih haplotipova nađe u ovoj bazi srpskog dnk projekta.
Ali, ovdje to nije slučaj. Tako se vraćamo na početnu pretpostavku: možda onda Jaćimovići nisu tako dugo u BP? Nego su relativno nedavno došli iz prilične daljine i posle to potpuno zaboravili? 

P.S. Banetu jo[ jednom hvala.

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #1872 послато: Април 17, 2016, 10:35:45 пре подне »
Za mene je ovaj rezultat iznenađujući, najviše zato što u srpskom dnk projektu ima malo (skoro da uopšte nema) bliskih haplotipova. To je čudno, s obzirom da su Jaćimovići starosjedilačka porodica u kraju koji je jedno od matica gdje se formirao srpski etnos. Nema nikakvih predanja da su Jaćimovići odnekud došli tu, kao da su oduvijek tu bili. Stoga bi se očekivalo da među Srbima (južnim Slovenima) imamo dosta rođaka, što, izgleda, nije slučaj.

Kao odgovor na ovo pitanje, mozda ti bude interesantna diskusija pocev od ovog posta: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=960.msg14667#msg14667

Ван мреже Jacim

• Помоћник
« Одговор #1873 послато: Април 18, 2016, 03:06:32 поподне »
Bane, još jednom hvala i još jedno pitanje.
Malo me čudi to što su nam najbliži haplotipovi iz centralne i zapadne Evrope (izvjesni Suberi sa engleskim imenima i Ferencak). Pri tome je poklapanje značajno, "genetic distance" sa njima je 1, odnosno 2.
Primijetio sam da je u većini slučajeva ovaj genetic distance bio veći, 3 ili 4.
Da li to nešto znači, t.j. da li možemo reći da su ovi zapadnjaci vjerovatno naši rođaci na par stotina godina?

Ван мреже Be like Bill

• Истраживач
  • Поруке: 841
« Одговор #1874 послато: Април 18, 2016, 05:02:19 поподне »
Malo me čudi to što su nam najbliži haplotipovi iz centralne i zapadne Evrope (izvjesni Suberi sa engleskim imenima i Ferencak). Pri tome je poklapanje značajno, "genetic distance" sa njima je 1, odnosno 2.
Primijetio sam da je u većini slučajeva ovaj genetic distance bio veći, 3 ili 4.
Da li to nešto znači, t.j. da li možemo reći da su ovi zapadnjaci vjerovatno naši rođaci na par stotina godina?

Ferenčak/Ferenščak je prezime koje postoji u Sisku. Mislim da su negde iz Gornje Slavonije ili Moslavine
Ne znam odakle informacija o Zuberima iz Nemačke, ali prezime Zuber postoji na Baniji, u Dvoru na Uni

Ван мреже Valachorum

• Шегрт
  • Поруке: 93
« Одговор #1875 послато: Април 18, 2016, 05:21:38 поподне »
Презиме Ференчак је најчешће у Загорју. Према попису СР Хрватске из 1948. године најбројнији су били у мјесту Бидровац (општина Загреб), гдје их је било 33 куће и 136 особа.

Зубери постоје на Банији, ријеч је о српском роду са подручја општине Двор. Најбројнији су били у селу Љесковац (општина Двор), гдје их је према попису СР Хрватске из 1948. године било 28 кућа и 190 особа. Крсна слава Зубера је Ђурђевдан.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1876 послато: Април 18, 2016, 05:45:07 поподне »
Ференчак највероватније и јесте пореклом са ових простора. На FTDNA постоји неки Николас Ференчак, рођен 1883. год. у Југославији.

Може се убацити и у днк пројекат (Ференчак, Југославија, E1b):

13 24 13 10 16-17 11 12 12 13 11 30 18 9-9 11 11 25 14 20 33 14-16-16-17 10 11 19-21 17 12 20 21 33-33 12 10

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1196
« Одговор #1877 послато: Април 18, 2016, 07:19:17 поподне »
  Зубера има и у Црној Гори.  Изворно: Врела и Угњи у Очинићима ( Цетиње).

Ван мреже Bane

• Истраживач
  • E-Z16988+BY99620+
« Одговор #1878 послато: Април 18, 2016, 07:57:49 поподне »

Ja licno nikad nisam pridavao veliku vaznost parametru koji se zove "genetic distance". Doduse, ako se porede dva haplotipa sa velikim brojem markera npr sa po 67 STR vrednosti, a GD je 1 ili 2 to umnogome povecava verovatnocu bliske srodnosti ta dva haplotipa. Konkretno u tvom slucaju pretpostavljam da je poredjenje sa tim strancima na 37 markera (ti imas tvojih 37 ali da li i oni imaju isti broj markera?) Ukoliko jeste tako i to je zaista visok stepen poklapanja, ali po meni to ipak nije dovoljno za zakljucak da imate zajednickog pretka koji je ziveo pre par stotina godina.

Metodologija utvrdjivanja srodnosti samo preko STR-a nije visoko pouzdana "po defaultu". Dok kad se ide preko SNP-a tu nema dilema oko preciznosti. Kod SNP-a su problemi druge vrste, a to je da je mnogo manji broj ljudi koji su radili Big-Y pa cesto nemas ni sa kim da se poredis.
Sto se tice STR-a, mislim da ima clanova foruma koji znaju kako se racuna TMRCA za grupu haplotipa, sto u principu zavisi od "genetic distance". Mozda oni mogu vise da ti kazu o prednostima i manama tog parametra.

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
  • Поруке: 703
« Одговор #1879 послато: Април 18, 2016, 10:10:25 поподне »
Презиме Suber, ако постоји на простору немачког говорног подручја -Немачке, Аустрије и Швајцарске (нисам проверавао) чита се исто као што се и пише Suber . А не како Небојша наводи Suber (Zuber). 
Ако постоји презиме Zuber на простору немачког говорног подручја. Не чита као Zuber/Зубер, већ се чита и изговара као Цубер/Cuber.  Слово Z на немачком језику се чита изговара као C / Ц.