Аутор Тема: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту  (Прочитано 4594841 пута)

Ван мреже Đorđo

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 775
  • shí shì qiú shì
Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Одговор #1660 послато: Март 16, 2016, 10:00:12 пре подне »
Јовановић, Доње Црниљево, Коцељева, СРБ - слава: Никољдан, хаплогрупа N1a.
У табели на дус390 треба да стоји 25 а не 24 (вредност 24.3 се заокружује на 25)

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #1661 послато: Март 17, 2016, 10:42:07 пре подне »
Унесени су сви хаплотипови који су качени посљедњих дана, као и измјене у подацима које су биле назначене. Такође, неки хаплотипови су допуњени додатним маркерима. Хвала Луки, Небојши и осталима, на новим подацима.

Уколико има још каквих примједби или допуна, унесите на овој теми или на теми примједбе, пошто ми је ту најлакше да уочим.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
« Одговор #1662 послато: Март 17, 2016, 11:31:08 пре подне »
Уколико има још каквих примједби или допуна, унесите на овој теми или на теми примједбе, пошто ми је ту најлакше да уочим.

Изледа да није убачен Јанковић из Велике (или га ја не видим)?

Такође, статистика днк пројекта је "полудела" нешто. :)

http://dnk.poreklo.rs/

I2c преко 20%, R1a 0.7%, R1b 20.35%, G1 13.13%. :)

Мада, можда је то само код мене тако, како остали виде?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1663 послато: Март 17, 2016, 11:51:42 пре подне »
Матић није убачен R1a групу. Налази се у роду "Ш", али у табели "сви тестирани", нема га у R1a табели.

Вероватно има неких "техничких" проблема.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #1664 послато: Март 17, 2016, 12:05:14 поподне »
Изледа да није убачен Јанковић из Велике (или га ја не видим)?

Такође, статистика днк пројекта је "полудела" нешто. :)

http://dnk.poreklo.rs/

I2c преко 20%, R1a 0.7%, R1b 20.35%, G1 13.13%. :)

Мада, можда је то само код мене тако, како остали виде?

Тачно, статистика је нешто поремећена, али не могу ту ништа без админа, пошто је статистика програмски подешена.

Матић је поправљен.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
  • Поруке: 2211
« Одговор #1665 послато: Март 17, 2016, 12:24:30 поподне »
Тачно, статистика је нешто поремећена, али не могу ту ништа без админа, пошто је статистика програмски подешена.

Матић је поправљен.
Једна ситница ми је ''пала у очи'' када је у питању И2а Динарик југ, тачније род Озринића. Можда нисам довољно стручан у области одређивања хаплотипова али ми се чини да се у оквиру овог рода јасно издвајају на маркеру DYS448 са вредношћу 18 они који су Озринићи или вуку порекло од њих, од оних који на том маркеру имају вредност 19 и који по мом мишљењу немају везе са Озринићима. Можда би требало издвојити Вукотића, Ђуровића, Пејовића и Радуловића као род за који се са сигурношћу може рећи да су Озринићи, што знамо и из народног предања, од осталих који се тренутно налазе у овој групи породица, а који по мени имају само сличан хаплотип и највероватније имају раздвајање пре Озрихне и пре него је настао род Озринића.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #1666 послато: Март 17, 2016, 12:35:54 поподне »
Једна ситница ми је ''пала у очи'' када је у питању И2а Динарик југ, тачније род Озринића. Можда нисам довољно стручан у области одређивања хаплотипова али ми се чини да се у оквиру овог рода јасно издвајају на маркеру DYS448 са вредношћу 18 они који су Озринићи или вуку порекло од њих, од оних који на том маркеру имају вредност 19 и који по мом мишљењу немају везе са Озринићима. Можда би требало издвојити Вукотића, Ђуровића, Пејовића и Радуловића као род за који се са сигурношћу може рећи да су Озринићи, што знамо и из народног предања, од осталих који се тренутно налазе у овој групи породица, а који по мени имају само сличан хаплотип и највероватније имају раздвајање пре Озрихне и пре него је настао род Озринића.

У праву си, Војинена. Међутим, засад нека стоји овако како стоји. Кад будем убацивао хаплотипове објављене у посљедњој књизи радићу свеједно нову подјелу по родовима, па ће се Озринићи 448=18 сигурно наћи издвојени.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #1667 послато: Март 17, 2016, 12:51:46 поподне »
Тестирани Прошић из рода Кецмана је већ објављен на другој теми. Груписан је заједно са Кецманом Сидићем у нови род Кецмани.

Имамо још једног тестираног, интересантан род. Ради се о

Баљ, слава св. Јоаким и Ана, Жабица, Љубиње, Херцеговина, I2a Динарик Југ

По предању, поријеклом су са планине Баљ код Мојковца. Планина Баљ у крају према Андријевици заиста постоји. Око Мојковца живи и продица Јушковић која такође слави св. Јоакима и Ану. Дедијер породице које славе ову ријетку славу сматра херцеговачким старинцима и веже за Угреновиће, потомке бана Угрена којега уби Никша, предак Никшића. Иначе ове фамилије су најбројеније у херцеговачком Врпољу. Ту се за њих каже да су досељене из Никшића, гдје има и Јушковића. У студији о озринићима, ови родови који славе св. Јоакима и Ану вежу се за чевске старинце Тољиће. Има их расељених и по источној Босни и околини Сарајева.

Као што видимо генетички и по предању налазе се у близини Озринића и Никшића, два I2a Динарик Југ племена. Најближи су тестираном Сибинчићу, па су сврстани у ту групу, гдје се налази и Пејовић Бездановић.
У табели имамо и једног који је И2а Динарик Север са овом заиста ретком славом, а то је Ћирић из Милошевца код Велике Плане. Не знам да ли ови Ћирићи имају какво сачувано предање о свом даљем пореклу, али можда би могли и њих повезати са Угреновићима. Управо јуче сам поставио нову тему баш о Угреновићима (Ђапићи) који су крајем 17. и почетком 18. века насељени у  Мачви у селу Бадовинци, па није искључено да је нека од тих породица отишла и у правцу Велике Плане. Слава је заиста ретка и упућује на такво размишљање.
Угреновићи као старинци у области жупе Оногошт, као и Тољићи који су били старинци у области Кчева, по неком мом мишљењу могли би врло лако бити пореклом Лужани. Мислим да нема дилеме да су Лужани управо И2а Динарик, а да ли Север или Југ то још не може да се утврди. Можда би могли да добијемо одговор ако би смо добили хаплотип управо неког од тих породица које према предању воде порекло од Угреновића или Тољића.

Ван мреже dzodan

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #1668 послато: Март 18, 2016, 02:24:07 поподне »
Здраво

Нови сам на форуму иако исам нови у табели тестираних.
Миже ли ми неко објаснити како се тестирани сврставају у родове. Ја сам рецимо род М458А  СНП М458 Л1029. На сајту ФТДНАТРИ ми није дефинисано да сам Л1029 него само да је то могуће.
Друго, Род Арнату је исто СНП М458 Л1029. Зашто су они други род ( у мом селу је било презиме Арнаут)?
И род Тодоровић има СНП М458 Л1029
У Роду М458А Маричић, који има исту славу ко и ја је СНП М458 Л1029.

Ван мреже Акса

• Косовци
  • Познавалац
  • *
  • Поруке: 703
« Одговор #1669 послато: Март 18, 2016, 03:11:49 поподне »
Здраво

Нови сам на форуму иако исам нови у табели тестираних.
Миже ли ми неко објаснити како се тестирани сврставају у родове. Ја сам рецимо род М458А  СНП М458 Л1029. На сајту ФТДНАТРИ ми није дефинисано да сам Л1029 него само да је то могуће.
Друго, Род Арнату је исто СНП М458 Л1029. Зашто су они други род ( у мом селу је било презиме Арнаут)?
И род Тодоровић има СНП М458 Л1029
У Роду М458А Маричић, који има исту славу ко и ја је СНП М458 Л1029.

Одговор на своја питања добићеш ако прочиташ цели ову тему од прве странице до 85 стр.

Ако тестираш СНП Л1029 и будеш позитиван на њега администратори са ФТДНА пројекта ће те дефинисати да си Л1029.

Арнаути, Тодоровић и Маричић нису теби блиски, зато су груписани и посебне кластер, такође и сви они нису међусобом блиски.

Ван мреже Đorđo

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 775
  • shí shì qiú shì
« Одговор #1670 послато: Март 19, 2016, 02:37:01 поподне »
Узелац Н1а
14   25   14   10   11-16   11   12   12   14      14   29        18     9-9      11       12           25   14   20      30   13-14-14-15   10   11           18-19   14      14   17   18   39-40   11   10

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #1671 послато: Март 20, 2016, 07:30:57 поподне »
Занимљив резултат муслимана Скендеровића из области Бихора (Трпези) у Црној Гори. Скендеровић припада хаплогрупи Ј2б М241. Оно што је интересантно јесте њихово предање да су од потурчених Братоножића из Брскута. Као што је познато још увијек не знамо које су хаплогрупе прави Братоножићи, потомци Брата. Било би веом акорисно кад би се неко из овог братства тестирао. Иначе Ј2б М241 је далеко од честе хаплогрупе за српску популацију.

За Обреновиће се сматра да су поријеклом од овог великог братства из Братоножића.

Скендеровић има специфичан хаплотип. Нисам виђао пуно таквих J2b2 код Грка и Албанаца. Међутим, изгледа да има Бугара са сличним хаплотипом. Код Бугара је на маркеру 385 комбинација 10-17, а код Скендеровића 10-18. Остали маркери се углавном поклапају, па мислим да постоји веза.

Синиша Јерковић

• Гост
« Одговор #1672 послато: Март 20, 2016, 08:04:53 поподне »
Ковачевић, Ђурђевдан, Средња Добриња, највјероватније I1-Z58, прилично необичан хаплотип

У раду о Средњој Добрињи за Ковачевиће се каже:

"Ђоновићи су друга породица по старини у овом селу чији је предак Сима Ђоновић дошао из Језера и настанио северно од Јеличића, одмах преко косе и дубоко подигнуте од реке. Ђоновићи су ратари, вредни посленици, немирне природе али нису пргави као Јеличићи; има их сада као:

Ковачевића, Ђоновића и Јовановића и поред реке до општине 24 куће, славе и они Ђурђевдан."

Овдје се не каже на која се Језера мисли, али вјероватно да су то дробњачка језера. Ипак генетске везе са тим крајем не постоји.

Иако не посебно близак било којем хаплотипу, Ковачевић је на пројекту најближи Миленковићу, тј. Марашу из Мојстира. Такође, облик презимена Ђоновић упућује на поријекло из подручја које је близу албанском језику (Ђон-Јован). Блиски су му још и Остојић из Срезојеваца, Ивановић из Зворника и Ђенадић из Александровца.

Ван мреже felix

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 11
  • YDNA: I-A11370; mtDNA: U4a2a
« Одговор #1673 послато: Март 20, 2016, 10:23:24 поподне »
Ковачевић, Ђурђевдан, Средња Добриња, највјероватније I1-Z58, прилично необичан хаплотип

У раду о Средњој Добрињи за Ковачевиће се каже:

"Ђоновићи су друга породица по старини у овом селу чији је предак Сима Ђоновић дошао из Језера и настанио северно од Јеличића, одмах преко косе и дубоко подигнуте од реке. Ђоновићи су ратари, вредни посленици, немирне природе али нису пргави као Јеличићи; има их сада као:

Ковачевића, Ђоновића и Јовановића и поред реке до општине 24 куће, славе и они Ђурђевдан."

Овдје се не каже на која се Језера мисли, али вјероватно да су то дробњачка језера. Ипак генетске везе са тим крајем не постоји.

Иако не посебно близак било којем хаплотипу, Ковачевић је на пројекту најближи Миленковићу, тј. Марашу из Мојстира. Такође, облик презимена Ђоновић упућује на поријекло из подручја које је близу албанском језику (Ђон-Јован). Блиски су му још и Остојић из Срезојеваца, Ивановић из Зворника и Ђенадић из Александровца.

Хвала Вам на анализи! Негде сам прочитао да постоји село Ђон код Скадра. Можда је порекло одатле, кад су, бежећи од Турака, побегли на Дурмитор. Има смисла, јер је близу области где су се Нормани, Варјази (са I1 хаплогрупом) искрцали, пру походу на Византију у 11. веку.

Предак за кога знам да је већ имао презиме Ковачевић, је Лазар, рођен у Добрињи 1810.год. Такође и његов отац је био Ковачевић. Његов деда, или мало даље је био Сима Ђоновић.

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #1674 послато: Март 20, 2016, 11:32:03 поподне »
Хвала Вам на анализи! Негде сам прочитао да постоји село Ђон код Скадра. Можда је порекло одатле, кад су, бежећи од Турака, побегли на Дурмитор. Има смисла, јер је близу области где су се Нормани, Варјази (са I1 хаплогрупом) искрцали, пру походу на Византију у 11. веку.

Предак за кога знам да је већ имао презиме Ковачевић, је Лазар, рођен у Добрињи 1810.год. Такође и његов отац је био Ковачевић. Његов деда, или мало даље је био Сима Ђоновић.
Да ли се зна откуд презиме Ковачевић, односно ко се бавио ковачким занатом, отац Лазарев или можда његов предак Сима Ђоновић, или неко трећи? Ово ''Ђон-овић'' дефинитивно упућује на порекло из пограничне области са малисорским живљем, у којој су таква имена јављају. Не искључујем могућност да се порекло породице може везати за село Ђон код Скадра, али ипак мислим да је првобитно презиме Ђоновић ипак дошло по имену неког претка коме је име било можда и Јован, али је можда у средини у којој је живео добио надимак који му је дао околни живаљ, или се баш тако и звао Ђон. Да је презиме дошло по месту порекла гласило би другачије, можда као Ђонаш или Ђонанин или сл. нешто томе.   

Ван мреже felix

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 11
  • YDNA: I-A11370; mtDNA: U4a2a
« Одговор #1675 послато: Март 21, 2016, 09:23:48 пре подне »
Да ли се зна откуд презиме Ковачевић, односно ко се бавио ковачким занатом, отац Лазарев или можда његов предак Сима Ђоновић, или неко трећи? Ово ''Ђон-овић'' дефинитивно упућује на порекло из пограничне области са малисорским живљем, у којој су таква имена јављају. Не искључујем могућност да се порекло породице може везати за село Ђон код Скадра, али ипак мислим да је првобитно презиме Ђоновић ипак дошло по имену неког претка коме је име било можда и Јован, али је можда у средини у којој је живео добио надимак који му је дао околни живаљ, или се баш тако и звао Ђон. Да је презиме дошло по месту порекла гласило би другачије, можда као Ђонаш или Ђонанин или сл. нешто томе.

Не знам тачно. Оно што сам чуо у селу је да се Лазарев отац звао Јован, који је син једног од тројице браће који су дошли. Вероватно су та тројица, синови Симе Ђоновића. Претпостављам да су се од та три брата раздвојила презимена. Ко је био ковач, не знам, тек ћу да кренем то да истражујем.

Ван мреже Чера

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
  • PH908>FT276002>Y359689>Y359468
« Одговор #1676 послато: Март 21, 2016, 11:27:10 поподне »
Поштовање свима. Форум пратим од 2014 године, а пријавио сам се скоро кад се ситуација са Чером почела компликовати. Предпостављате зашто ми је корисничко име Чера. Припадам братству Кнежевића и Черин сам потомак.
Крајем септембра 2015 године објавили сте резултат Шаљића из Машнице (мени интересантан зато што је братство Шаљића огранак Кнежевића) да припада хаплогрупи Н1а. Тада је речено да се Јокићи из Сивца и Шаљићи поклапају у свим упоредивим маркерима. Шаљићи су као и Јокићи део истог братства, пореклом од Чере. Преко Шаљићевог резултата довели сте Јокиће из Сивца у директну везу са Јокићима из Велике. По тим резултатима потврђено је да су Јоко и Иван (Черини синови) браћа. Од Јока су настали Јокићи, а од Ивана Кнежевићи. Шаљићи,Симоновићи, Радуловићи и Ракуши су огранак Кнежевића. У том тренутку то је изгледало тако.
А онда као гром из ведра неба, у марту 2016 године на порталу је објављен резултат анализе Јанковића из  Велике, а чији је резултат за мене тотално неочекиван. По резултату Јанковић припада Динарском типу (хаплогрупа И2а). Иначе Јанковићи, Брковићи и Микићи су огранак братства Гојковића, а настали су од Чериног трећег сина Крста (Крта).
Када сам то прочитао као Черин потомак био сам затечен и тотално збуњен. По овоме испада да два Черина потомка Шаљић и Јанковић имају различите резултате. Шта ови резултати значе за нас Черине потомке. Да Черини синови Иван, Јоко и Крсто (Крто) нису браћа него је то само још неко предање или машта? Да ли је унутар неког братства дошло до прекида по мушкој линији заједничког порекла? Или се како сте рекли ради о томе да су породице накнадно изводиле порекло од  једног заједничког претка да би држали једни до других. Барем у Црној Гори таквих предања има колико хоћете. У зла времена људи су се довијали да смисле неки додатак предању да би иначе разнородне породице биле што блискије у заједничкој невољи или су се слабији да би опстали приклањали уз јача братства и издавали се за иста.
Мишљења сам да смо ми Черини потомци ближи групи којој припадају Јокић и Шаљић (Н1а) него овој другој групи којој припада Јанковић (И2а). Видећемо време је пред нама. Што се мене тиче шта ми предлажете да даље предузмем.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1714
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #1677 послато: Март 22, 2016, 12:24:23 пре подне »
Поштовање свима. Форум пратим од 2014 године, а пријавио сам се скоро кад се ситуација са Чером почела компликовати. Предпостављате зашто ми је корисничко име Чера. Припадам братству Кнежевића и Черин сам потомак.
Крајем септембра 2015 године објавили сте резултат Шаљића из Машнице (мени интересантан зато што је братство Шаљића огранак Кнежевића) да припада хаплогрупи Н1а. Тада је речено да се Јокићи из Сивца и Шаљићи поклапају у свим упоредивим маркерима. Шаљићи су као и Јокићи део истог братства, пореклом од Чере. Преко Шаљићевог резултата довели сте Јокиће из Сивца у директну везу са Јокићима из Велике. По тим резултатима потврђено је да су Јоко и Иван (Черини синови) браћа. Од Јока су настали Јокићи, а од Ивана Кнежевићи. Шаљићи,Симоновићи, Радуловићи и Ракуши су огранак Кнежевића. У том тренутку то је изгледало тако.
А онда као гром из ведра неба, у марту 2016 године на порталу је објављен резултат анализе Јанковића из  Велике, а чији је резултат за мене тотално неочекиван. По резултату Јанковић припада Динарском типу (хаплогрупа И2а). Иначе Јанковићи, Брковићи и Микићи су огранак братства Гојковића, а настали су од Чериног трећег сина Крста (Крта).
Када сам то прочитао као Черин потомак био сам затечен и тотално збуњен. По овоме испада да два Черина потомка Шаљић и Јанковић имају различите резултате. Шта ови резултати значе за нас Черине потомке. Да Черини синови Иван, Јоко и Крсто (Крто) нису браћа него је то само још неко предање или машта? Да ли је унутар неког братства дошло до прекида по мушкој линији заједничког порекла? Или се како сте рекли ради о томе да су породице накнадно изводиле порекло од  једног заједничког претка да би држали једни до других. Барем у Црној Гори таквих предања има колико хоћете. У зла времена људи су се довијали да смисле неки додатак предању да би иначе разнородне породице биле што блискије у заједничкој невољи или су се слабији да би опстали приклањали уз јача братства и издавали се за иста.
Мишљења сам да смо ми Черини потомци ближи групи којој припадају Јокић и Шаљић (Н1а) него овој другој групи којој припада Јанковић (И2а). Видећемо време је пред нама. Што се мене тиче шта ми предлажете да даље предузмем.

Ја бих ти предложио да се тестираш и сам; тако ћеш бити потпуно сигуран да си и ти потомак Чере (јер је црв сумње вероватно већ почео да нагриза). А што се тиче Крста, свашта је могуће. Можда није био прави син, можда само посинак. А опет, можда је дошло и до неверства. Ко зна. По мени, тестирање је најбоље, а добро би дило да се тестирају и потомци Крста, да се види да ли су само Јанковићи И2а, или сви Крстови потомци.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже vojinenad

• Етнолог
« Одговор #1678 послато: Март 22, 2016, 08:23:46 пре подне »
Једини начин је наравно да се и сам тестираш. Наводио сам већ у неколико наврата мој случај, ја сам већ био у ситуацији да нисам знао којој верзији народног предања да верујем, а било је чак и оних ''фантастичних'' које су неки који су се трудили да што више нафилују и да доносе своје закључке (испоставило се погрешене) све то смешали са народним предањем и тиме га не само оскрнавили него и мене и све будуће истраживаче довели у готово безизлазну ситуацију када је требало донети неке коначне закључке. Све верзије народног предања (а било их је четири) су се слагале у томе о заједничком пореклу љешанских братстава која насељавају Ровца, Доњу и Горњу Морачу. Разлике су у многим другим детаљима који говоре о пореклу кнеза Богдана Војинића, времену његовог досељвања у Ровца, броју и именима синова, и многим другим детаљима који су ми свеукупно бацили сумњу и на тај најбитнији део и питање да ли смо сви ми заиста заједничког порекла или је и ту нешто измешано, или је можда било и неких ''орођавања'' тј. саплемењавања. Спас у последњем моменту, када сам се већ готово разочарао у народно предање (што је грешка јер оно је свакако препуно изванредних података, а проблем је у неким ауторима хроника и родослова) нашао сам управо у ДНК тесту. За сад се показало да је народно предање, које полако испливава на површину и одваја се од неодговорних закључака појединаца који су све заједно замесили, у потпуности тачно, и да смо сви који држимо до тога да водимо заједничко порекло од кнеза Богдана Војинића, а то су братства која насељавају нека села у Ровцима, Доњој и Горњој Морачи, заиста то и јесмо. Остало је још само да средином априла добијем резултат теста за једног припадника треће гране Богдановог потомства које насељава Доњоморачко село Ђуђевина, и ако се и то уклопи у досадашње резултате и народно предање онда је све на свом месту. ДНК ми је омогућио да са сигурношћу могу да одбацим неке небулозне претпоставке које су неки аутори представили као да су део народног предања, а то су веза са Гурешићима и преко њих са Карађорђевићима, ваљда проистекло из тежње да се присвоји династичка породица уз потомство Богданово и тиме добије на значају себе и свог племена. Има доста таквих случајева у предањима наших племена која су у суштини ''унакажена'' од момента када се почело бележити и објављивати народно предање код наших братстава и племена од прве половине 20. века па на овамо. Пре тога народ је углавном водио рачуна да верно преноси предање усменим путем са колена на колено, и као такво оно је пролазило и ''суд'' околине тј. није неко могао себи дати назив ''Кнежевић'' ако заиста неко од његових предака није био кнез, или војвода или капетан, итд.
Зато ти предлажем да искористиш овај светски ДНК дан и одрадиш тест 24. априла, и тиме разрешиш дилему.

Ван мреже Чера

• Гост
  • *
  • Поруке: 19
  • PH908>FT276002>Y359689>Y359468
« Одговор #1679 послато: Март 22, 2016, 10:58:02 пре подне »
Наравно да ћу искористити ову погодност 24. априла која ће ми се пружити поводом светског ДНК дана. Али шта ћу добити са тим ако се више нико не пријави од Чериних потомака. Остаћу и даље у дилеми. Зато сам мислио да напишем неко писмо или текст у коме ћу им објаснити шта се овде на форуму збивало и до којих се сазнања дошло и да то покушам да објавим на сајт нашег села. Позвао бих све Черине потомке да се укључе у ову насталу причу и да покушамо да решимо настали проблем. Можда та прича и проблем заинтересују још неког потомка и пријави се за тестирање. Не знам да ли бих са тим писмом повредио нека правила форума. Да ли неко треба да се сагласи са тим. Поздрав.