Аутор Тема: Буњевци  (Прочитано 53713 пута)

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
Одг: Буњевци
« Одговор #160 послато: Март 28, 2023, 03:02:18 поподне »
Evo, ako koga zanima, latinizirano:

Mi svi karstiani koi se navodimo u ovie ucviljene strana to iest u Bačkoi i iđemo s ovom za pokloniti se i poljubiti, veleponizno, i umiljeno, noge Vaše blažene svetinje, kakonu glavaru svega karstianstva, i namisniku Isukrstovu, kako nam su to znali ioštere naši stari, također i mi daržimo, i poznaemo da svom pomnjom i razlogom, kako se prostoi. Zatiziem neka zna Vaša svetinja, kako smo bili pravi karstiani vazda i imali smo vazda redovnike iz olovskoga manastiera časne i poštene, koi nam su skazavali zakon Isukarstov, bez ikakvie smutnji sa svakom dobrom prilikom, i redovništvom. Sada smo se smutili svikolici karstiani takom smutnjom veće ako e bila u vrieme Martina Lutera, čuiući njeka stvari koe se govore, i videći koe se čine, a mi siromasi u ovie strana ne imaiući takoga nauka da možemo razmisliti, nego se veoma smućuiemo a to ie uzrok o(tac) p(rečasni) fra Mio Radnić iz Bačke sadanji gvardian olovski, parvi put lani kad je došao u ove strane pokazao e tolike smutnje koie nie prilika stavljati prid oči Vaše svetinje među koiem skandali, parvo, raspustio e tri žene po zakonu vinčane a druge vinča za iste ljude, govoreći da on to može učiniti i tu videći mlozi su izostavljali svoe prave žene a druge su uzeli bez zakona. Drugo dopustio e iednomu da mu može uzeti za ženu svast, to iest ženinu sestru, kad mu e parva umarla i takoe uzeo. Tretie, divoike koie su pod parstenom to on raskida, i za druge pripaša. Četvarto, govori što god su do sad fratri pripoviedali ništo nie istina, nego što ia govorim, i govori njeke stvari, koe niesu dobru prilične, i dopušta svakomu živiet na svoj način, kako je komu drago govoreći, da je papin vikar, i da e sedam godina s(vetog) oca papu služio, i što on dopušta da ono dobro, što nam je mučno virovati, ne idući g dobru prilično. Zato mi svikolici karstiani koi se naodimo po Bačkoi, podpisani, i ne podpisani, plačući i na zemlju padavši, molimo svetinju Vašu, da tiem providite kako Vi znate dokle nie izišla koia erežna gora. Ostaemo sinovi i sluge vaše p(r)es(vet)tle svetinje.
Pisano u Bai gradu.

Za znanie ne umiući pisati drugiem iezikom niž ovmi iliričkiem, i ne umiući svi pisati, za podpis činimo karst, svaki svoiom rukom, a drugi se za nas podpisue za potvarđenie.

u Bai
ia Mato Ilinice
ia Martin Terzia
i svi karstiani baiski.
u Gari
ia Miailo Litričan
ia Iakov Iakelić sa
sviem karstiani.
u Baimoku
ia Petar Vukeljić
ia Jadria Đakić sa
sviem karstiani.
u Somboru
ia Pilip Jačia
ia Tomaš Garić sa svium karstiane.
Хвала на преводу, а видиш знали су да сроче писма и није им првина. Има оно још из 15. вијека кад моле Крмпоћани и Војнићи да их приме у Млетке пошто у Херцеговини им је била фрка.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 533
« Одговор #161 послато: Март 28, 2023, 03:26:47 поподне »
Obrati pažnju na stil i retoriku. Naprimjer paralelizam "čuiući njeka stvari koe se govore, i videći koe se čine", tituliranje Pape, spominjanje Martina Luthera, riječi "skandal" i "erež", naziv "ilirički" za jezik i pismo. Ovo je pisao učeni čovjek, najvjerovatnije također fratar iz Bosne, koji je pomagao sastaviti pismo. Fra Mijo Radnić je tek godinu dane prije postao provincijal Bosne Srebrne i očigledno se zamjerio nekome unutar franjevačkog reda sa svojim novotarijama.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3013
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #162 послато: Март 28, 2023, 03:33:01 поподне »
Obrati pažnju na stil i retoriku. Naprimjer paralelizam "čuiući njeka stvari koe se govore, i videći koe se čine", tituliranje Pape, spominjanje Martina Luthera, riječi "skandal" i "erež", naziv "ilirički" za jezik i pismo. Ovo je pisao učeni čovjek, najvjerovatnije također fratar iz Bosne, koji je pomagao sastaviti pismo. Fra Mijo Radnić je tek godinu dane prije postao provincijal Bosne Srebrne i očigledno se zamjerio nekome unutar franjevačkog reda sa svojim novotarijama.
Управо због тога сам и написао да су знали да га сроче..не могу баш у ситна цревца да елаборирам.😊

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #163 послато: Март 28, 2023, 04:45:49 поподне »
Поводом горе наведеног буљевачког писма, ја сам мислио да је слово Ћ у таквом облику настало много касније од 1678. године.

Ћ (ђерв) се користило од раних времена прасловијенске писмености и имала је прво вриједност Г, нпр. АНГЕЛ се писало се писало и АНЋЕЛ
Фрањевци су писали Љ и Њ као ЋЛ, ЋN по узору на италијанске gl, gn. У Рашкој и Босни су се  (ћ) и (ђ) много чешће писали с помоћу (к) и (г).
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #164 послато: Март 28, 2023, 05:21:15 поподне »
<a href="https://youtube.com/v/pIZ-ATZat8A" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://youtube.com/v/pIZ-ATZat8A</a>

Не знам одакле су ови. Овако се поје само у нас у Завичају.
« Последња измена: Март 28, 2023, 05:29:02 поподне сɣнце »

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #165 послато: Јануар 20, 2025, 11:09:58 пре подне »
У вези с постанком назива Буњевци, налазим у раду Буковица, народни живот и Обичаји _(В.Арделић), да ондашњи православци зову себе (х)ришћанима, а сусједни католички народ буњевцима, које разликују од католика бодула; а буњевци ове називају ркаћима (зашто тако не знам, само знам, да у оном крају када се каже "он иде (х)ркати" то значи "он иде спавати").

О свачем бенавите, а од арији нико ни цоке, али баш и не знате, јер нијесте по путовије(х) ишли ни ш њом брзали, а ја, браћо, могу рећи, да сам обиша' буну и буницу и вражију гузицу, што идући у планину за благом, што опе' низ Котар по приетељије(х), што опе' кад би ме потреба нагнала и по градовије(х).
...
У нас у Буковици и ђе год има православља, сваки своје крсно име слави и држи од пантиви; ка' на пр. осим Божића они сви вештују Свисвете, на које им наши православни пити иду. Осим тога сваки држи по на башка свое крсно име, не крсно име по свом рођеном имену, него га слави по кутњом племену ка су му га и стари славили, као Ивању, Стипању, Три Краља, св. Николу, св. Мартину с тиквом и т. д. То су све крсна имена или вештовање. Кад је ђе црква у ком селу, па треви бити сајам, т. ј. имендан тој цркви, и онда све то село вештује, да буде печена и варена. Ваља да се свак за то провиђа исто ка' и за Божић, јер није куд камо, боље да нестане села него у њем адета. Православни кад се зову, да иду у овије на пиће, реку едни другом: "Ајмо ћерати буњевачке Свисвете оли Мратињу" и т. д., а ови опет реку: "Ајмо ркаћима набијати огњиште." Драчу и Кутлачу држе за свеце, а одма за њима неког Скору с Дубравица више Скрадина пе' шес' миља, бен да је бијо тај католик, али срчан, јер веле (х)ришћани, да су сви буњевци страшивији, те како је тај Скоро дочекао ван града за три миље пута суца Пелегрина, кои је пошао у кароци са својом госпојом у шетњу. 
....
Православни се не вукодлачи никакав, ман да би који лемеш с поља украо; за тога држе да ће се за неко вријеме дигнути и за ногом лемеш вући. Тако да су неке тревљивали, који су пребацили про рамена покров, а за ногом им звони лемеш. Него да се православни очајају, вјерује се, т. ј. у гробу могу стати, колико хоће, а тијело се не распане. Код католика тога нема, него они се дижу, против чега носе (највише бодули) записе око врата, плаћају неке мисе, косијере виноградске у торби носе, кад куда обноћ путују, а и штап од трна црног против вукодлака да је, кажу, добар. Него чуо сам, гдје се буњевци диче и узносе, кад им се каже, да се они дижу, јер да је то лијепо послије смрти доћи обаћи своју кућу и вамилију. Кажу наши, да се не вукодлаче зато, јер их поп прелијева посвећеним уљем, кад који умре те кад се у гроб полаже, а да то код католика нема
« Последња измена: Јануар 20, 2025, 11:21:31 пре подне ⲥуⲛцⲉ »

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9194
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #166 послато: Јануар 20, 2025, 11:28:29 пре подне »
У вези с постанком назива Буњевци, налазим у раду Буковица, народни живот и Обичаји _(В.Арделић), да ондашњи православци зову себе (х)ришћанима, а сусједни католички народ буњевцима, које разликују од католика бодула; а буњевци ове називају ркаћима (зашто тако не знам, само знам, да у оном крају када се каже "он иде (х)ркати" то значи "он иде спавати").

Било је о томе речи на некој од форумских тема. Ркаћ је од гркаћ, у смислу припадник "грчке" (православне) вере.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • I-A1328
« Одговор #167 послато: Јануар 20, 2025, 01:18:56 поподне »
Било је о томе речи на некој од форумских тема. Ркаћ је од гркаћ, у смислу припадник "грчке" (православне) вере.

Иако би се гркаћ лијепо уклопио у назив грчка вјера и грчка гробља, ипак остајем сумњичав к тому тумачењу јере не видим како би се гркаћ преставило у ркаћ, јер да је тако, онда би и свагдје гдје је ријеч грк и грчки, него ти људи који реку ркаћ сасвијем исправно реку грчки, а не рчки. С друге стране нарочито по Црној Гори рка значи метеж, бука, нападање, а ркаћ нападан човјек. Тако да је та ријеч постојала у влаха и прије него што су преселили у Далмацију и Лику, те у старим крајим остала каква је и била, а у новим сузила значење.

Ван мреже Зрно

• Помоћник уредника
  • Етнолог
  • Поруке: 2587
  • R1b>Z2705>BY200954
« Одговор #168 послато: Јануар 20, 2025, 07:31:14 поподне »
Буњевцима су Срби звали све католике око себе, дуж читаве С. Далмације, без изузетака. Други назив и није постојао. А они су имали за нас "Ркаћ" и "Ришћанин", подједнако. Ево из збирке приповедака Луди Миле, коју је написао чувени Иван Мештровић. Само што мученик није знао да су и они Буњевци дошли с Турцима.