Аутор Тема: Ћирилица  (Прочитано 144127 пута)

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1228
Одг: Ћирилица
« Одговор #320 послато: Март 07, 2026, 11:09:23 поподне »
Читао сам давно неке повеље са простора севера Хрватске и Славоније  из средњег века и веровали или не било је један до два Јована. Било је и мношто народних имена типа Новак,  Вук, Вукашин, Драгиша, Драгоје, Радоје и мношто других која данас нису тако честа код Хрвата.

Ван мреже Vlax

• Писар
  • Поруке: 349
« Одговор #321 послато: Март 08, 2026, 09:35:24 пре подне »
Значи оба облика имена користе све словенске земље, осим Хрватске, Русије, Украјине, Белорусије и већим делом Бугарске, које користе само "Иван". Али мислим да је различит извор те промене код западних Словена (Јан и Јанез (Словенце сам ту "убацио" у њих :) ) и код Срба (Јован) (ако узмемо да би "Иван" било изворно).
Међутим, ако је "Иван" изворно, онда су сви заједнички прихватили у почетку ту словенску верзију имена "Јован", па су се после неки "вратили" на своју модификацију "изворног". Вероватно је тај утицај словенског облика "Иван", који се везује за Јована, преузели и Мађари, као "Иштван", што није чудо, јер су дошли међу Словене

За Украјину и Белорусију не знам, али код Руса и Бугара постоје оба облика. Јован (Иоан/Йоан) када се говори о светитељима, византијским царевима, папама...Такође се јавља и као монашо име (нпр. Иоанн Шанхайский, Иоанн Кроншта́дтский), док је код световњака готово апсолутно заступљен облик Иван.

Што се тиче Мађара, користе највише облик Јанош, што је такође од латинског Johanes. A Иштван (надимак Пишта) је мађарски облик имена Стефан.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
« Одговор #322 послато: Март 26, 2026, 02:40:52 поподне »
Читао сам давно неке повеље са простора севера Хрватске и Славоније  из средњег века и веровали или не било је један до два Јована. Било је и мношто народних имена типа Новак,  Вук, Вукашин, Драгиша, Драгоје, Радоје и мношто других која данас нису тако честа код Хрвата.

Ваљда се ради о нечему као ово:

animiertes gif nicht skalieren hinweis
« Последња измена: Март 26, 2026, 02:45:28 поподне Imoćanin »