Стефане, поздрав!
Пре пар сати сам теби и другим члановима СДНК пројекта "Порекло" упутио релативно дуг коментар у вези са твојим приступањем пројекту и самом пореклу Драгићевића из Совљака. Тек сада видим да из мени непознатих разлога тај коментар се није појавио. Не бих имао стрпљења да то чиним испочетка тим пре што се може догодити нешто слично. Поновићу само да као твој земљак и буквално комшија у Мачви имам доста тефтера и пописа како из Државног архива Србије, тако и из наше заједничке цркве у Глоговцу. Неке од ових првих можеш наћи само у том архиву, па сам расположен да та сазнања поделим са тобом, тим пре што се ради о целокупном становништву мени драгог села, Совљака.
А да је ово нешто што теби може итекако значити уколико ниси успоставио свој родослов, додаћу да сте у овом селу били присутни и када је оно имало тек тридесет кућа. Негде у то време Антонија Драгићевић је био кмет у селу. Његов син Боја, једини је твој предак који се појављује и у попису 1863. што ти омогућава успостављање родослова већ негде од настанка Србије. Иако је и мени тестирање помогло да своје порекло повежем са Старом Херцеговином и Црном Гором, у овом тренутку, а у вези са твојим питањем ти могу рећи да мораш свом садашњем презимену приступити са одређеном резервом. Уколико је реч о предању, у њега донекле треба веровати, но ако је предак Драгић први дошао у Мачву, то већ наговештава да сте презиме добили по његовом имену, а у Мачву стигли са неким другим презименом,што и није тако редак случај, бар када је Мачва у питању.
Поздрав, свакако ћеш наћи начин да ступимо у контакт.