Аутор Тема: Српски ДНК пројекат на FTDNA  (Прочитано 508484 пута)

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
Одг: Српски ДНК пројекат на FTDNA
« Одговор #840 послато: Фебруар 04, 2025, 10:33:14 пре подне »
Стигли су данас BIGY700 резултати за Јоксимовића. Као што сам претпоставио, припада грани I2-BY190177>FT154835. Ову грану су досад чинили Ковачевић из Косне и Румун Калинеску, а старост гране се могла процијенити на око 1300 година. Пошто су и Јоксимовић и Ковачевић чланови пројекта, могао сма упоредити њихове новеле и они дијеле седам SNP-ова испод нивоа FT154835. FTDNA ће наредних дана издвојити ту нову грану на свом стаблу и именовати је по једном од тих седам SNP-ова. Старост те нове гране, односно везе Ковачевића и Јоксимовића би требала бити око 800 година.

Што се гране I2-BY190177 тиче она засад има свој бугарски огранак, а чини се да ће бити издвојен и српски. Присутни су још и Румун и Албанац из Дебра.

Било би добро да неко од Веруха- Веруовића уради дубински тест, могуће да би оформио још млађу грану са Јоксимовићем.

Од ове посљедње објаве на стаблу ФТДНА се промијенило само то да су додали неке SNP-ове на ниво FT154835 и смањили старост цијеле гране на око 900 година. Они су заправо додали оне СНП-ове које сам помињао да дијеле Ковачевић и Јоксимовић. Што се Румуна Калинескуа тиче он је радио BIGY500 и могуће да није позитиван на све те додане СНП-ове, али су му непокривени па се то не зна. Због тога је остао на стаблу на истом нивоу са Ковачевићем и Јоксимовићем. Касније им се придружио и Хрват Трогрлић из Имотског.

Без обзира како се на крају ствар посложи за Калинескуа, евидентно је да Трогрлић, Јоксимовић и Ковачевић чине један генетички род средњовјековне старости, који је по свему судећи живио негдје на простору српске средњовјековне државе, на подручју Рашке или Полимља по свој прилици.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #841 послато: Фебруар 18, 2025, 09:15:00 поподне »
Пешић, Никољдан, Ниш

Радио је Y37 и FamilyFinder. Испао је I1-M227+ али судећи према хаплотипу нису му блиски припадници најбројније и једине профилисане гране ове хаплогрупе код нас, то јест гране I1-M227>A11380>BY169301. Најближи су му припадници једног претпостављеног рода хаплогрупе I-Z58, и то Дикић (Никољдан) из Лапова, Гринвалд из Винковаца, необјављен резултат породице која слави Стевањдан из Стојника код Сопота и још један необјављен резултат породице која слави Митровдан из Шашинаца. Са резултатом тестираног из Стојника код Сопота има потпуно поклапање, али на 16 упоредивих маркера, док се од осталих разликује на по два маркера, при чему делује да се посебно издваја разлика на маркеру DYS570=19/20. Припадност овом роду иако вероватна није сигурна. Ако се потврди то би свакако значило да је цео род нека подграна хаплогрупе I-M227, могуће до сада неоткривена. Препоручујем Пешићу да надогради тест на BigY-700.

Пешић је навео да је породица добила име по претку Пеши Цветановић, терзији из Ниша. Могуће да је пре Ниша Пеша Цветановић живео у Алексинцу јер се у дефтеру из 1834. помиње тамо Пеша Цветановић (Алексинац и околина, Др Бранко Перуничић, 1978).
« Последња измена: Фебруар 19, 2025, 08:32:02 пре подне НиколаВук »

Ван мреже naissus_1973

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 13
« Одговор #842 послато: Фебруар 20, 2025, 12:17:39 пре подне »
Веома сам Вам захвалан на овом тумачењу г-дин Кековац!

Још не разумем како да читам ове податке, а камо ли да тумачим али више сам фасциниран како сте пронашли име Пеша Цветановић :) Да ли постоји нека дигитална верзија ове књиге коју сте навели као извор и која може да се претражује ? Не верујем да сте листали или да знате све напамет :)

Иначе син мог чукундеде Пеше Цветановића тј. мој прадеда Тодор Пешић је исто рођен у Нишу 1853, тамо се и венчао са прабабом у Нишкој Саборној цркви 1881 године и у матичном листу венчаних на место родитеља младожење пише да је Пеша већ био покојник те 1881 године.

Иако бих веома волео да је то мој чукун-деда јер сам тако неочекивано захваљујући вама дошао до овог податка, ипак сумњам да је овај Пеша Цветановић из турског тефтера у 1834 год мој чукун-деда - зато јер испада да је већ био пунолетан (ако је пописиван као глава породице) што би значило да је направио Тодора релативно касно  - у својим четрдесетим ?

Мада, ко зна... мој деда је направио мог ћалета у 57-ој а ја своје прво дете у 37-ој, можда нам нешто у генима тако да сви касно правимо децу :)

« Последња измена: Фебруар 20, 2025, 12:29:13 пре подне naissus_1973 »

Ван мреже Неродимац

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 697
« Одговор #843 послато: Фебруар 20, 2025, 12:34:23 пре подне »

Ваш деда је боравио у Београду 1928. године.
« Последња измена: Фебруар 20, 2025, 12:37:56 пре подне Неродимац »

Ван мреже naissus_1973

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #844 послато: Фебруар 20, 2025, 01:10:33 пре подне »
Људи, ви ме убисте у појам за једно вече !!? :o Ово је мали шок за нас. Нисмо знали да је Војислав имао брак пре наше бабе. Деда Војислав је погинуо у првом бомбардовању Ниша 8 априла 1941 кад је мој отац имао свега 6 месеци. Баба никада није поменула да је Воја имао први брак а камоли неко друго дете пре ње. Мој отац ништа не зна о свом оцу, а баба није никада није волела да прича о њему и никад није дала неку битну информацију (претпостављали смо да је била удата против њене воље).

Због ове породичне мистерије ко је био наш деда (и Пешићи пре њега) сам и почео да се бавим родословом пре пар година и једва дошао и до ових података за родослов претражујући 40-ак црквених матичних књига из Нишких цркви. А  на крају сам се због тога и одлучио да кренем у ову причу са ДНК.

Хвала ти Неордимац на овој апсолутно шокантној и новој информацији за моју породицу. Сад испада ако су Воја и ова Магдалена имали касније и дете (јер је ово тек 1928) да евенутално имамо (или смо имали) рођеног стрица или тетку о којој не знамо ништа !? То сад отвара и даље причу! Мада онај податак да "живи одвојено" можда и говори да нису ни стигли да имају дете...
« Последња измена: Фебруар 20, 2025, 01:13:00 пре подне naissus_1973 »

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #845 послато: Фебруар 20, 2025, 11:06:18 пре подне »
Веома сам Вам захвалан на овом тумачењу г-дин Кековац!

Још не разумем како да читам ове податке, а камо ли да тумачим али више сам фасциниран како сте пронашли име Пеша Цветановић :) Да ли постоји нека дигитална верзија ове књиге коју сте навели као извор и која може да се претражује ? Не верујем да сте листали или да знате све напамет :)

Иначе син мог чукундеде Пеше Цветановића тј. мој прадеда Тодор Пешић је исто рођен у Нишу 1853, тамо се и венчао са прабабом у Нишкој Саборној цркви 1881 године и у матичном листу венчаних на место родитеља младожење пише да је Пеша већ био покојник те 1881 године.

Иако бих веома волео да је то мој чукун-деда јер сам тако неочекивано захваљујући вама дошао до овог податка, ипак сумњам да је овај Пеша Цветановић из турског тефтера у 1834 год мој чукун-деда - зато јер испада да је већ био пунолетан (ако је пописиван као глава породице) што би значило да је направио Тодора релативно касно  - у својим четрдесетим ?

Мада, ко зна... мој деда је направио мог ћалета у 57-ој а ја своје прво дете у 37-ој, можда нам нешто у генима тако да сви касно правимо децу :)

Што се тиче литературе консултовао сам претраживу дигиталну библиотеку Порекла, којој приступ имају сви чланови Друштва.

Што се тиче Пеше Цветановића, мислим да није морао 1934. да има навршених 18 година да би се поменуо у поменутом дефтеру. Деца су се много раније сматрала пунолетном у Османском царству 19. веку.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1026
« Одговор #846 послато: Фебруар 27, 2025, 12:41:30 пре подне »

Ваш деда је боравио у Београду 1928. године.

Само да додам да датум рођења на картону није тачан (из мени непознатог разлога, може се веровати само години, у много случајева).
На крштеници пише 22.09.1882. (по старом... по новом је то 4.10.).
А пише и да је прво дете родитељима.

Уклапа се са већ познатим венчањем из 1881. године.

Ван мреже naissus_1973

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #847 послато: Фебруар 27, 2025, 11:53:20 поподне »
Да, тако је. Датум рођења није тачан. Ја сам датум рођења (20.9.1882) за деду Војислава пронашао у матичним црквеним књигама Нишког архива, претпостављам да на ту крштеницу и ви мислите.

На мрежи Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #848 послато: Март 11, 2025, 08:39:49 пре подне »
Пројекту приступио:

Вучинић, Јовањдан, Гај, Невесиње, N2-P189.2>FT182494

111 маркера, чека се BIGY700.

Ван мреже Слобо

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 170
« Одговор #849 послато: Март 11, 2025, 03:17:51 поподне »
Пројекту приступио:

Вучинић, Јовањдан, Гај, Невесиње, N2-P189.2>FT182494

111 маркера, чека се BIGY700.

Интересантан резултат. Ово је потомак старине Вучине кога су Дедијереви сарадници испитивали и који им је рекао да се сјећа кад у цијелом Колешку није било него 7 православних кућа.

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2895
  • Sit pugna perpetua
« Одговор #850 послато: Мај 03, 2025, 08:34:37 поподне »
Пејкић, Петковдан, Јеловац, Деспотовац

Припада хаплогрупи R1a-Z93>FGC82884>FGC45861*. Радио је BigY-700 тест, и први је дубински тестирани Србин који припада "индо-иранској" грани R1a-Z93. Нема блиских поклапања у нашој табели, а на FTDNA и YFull стаблима заједничког претка са другим тестиранима дели тек пре скоро 4400 година, односно на нивоу FGC45861. Највећи број тестираних припадника ове гране је са подручја Блиског Истока, Кавказа, централне Азије и из Кине, што се поклапа са кретањем Индо-Иранских племена у бронзаном и гвозденом добу. Тестирани је у упитнику навео да су даљим пореклом из (околине) Пећи, а слично је забележено и у литератури:

Цитат
Pejkovići – Pejkići (30 k., Sv. Petka), došli iz Metohije oko 1740. godine.

https://www.poreklo.rs/2012/08/28/poreklo-prezimena-selo-jelovac-despotovac/

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #851 послато: Јул 10, 2025, 01:22:25 поподне »
Пешић, Никољдан, Ниш

Радио је Y37 и FamilyFinder. Испао је I1-M227+ али судећи према хаплотипу нису му блиски припадници најбројније и једине профилисане гране ове хаплогрупе код нас, то јест гране I1-M227>A11380>BY169301. Најближи су му припадници једног претпостављеног рода хаплогрупе I-Z58, и то Дикић (Никољдан) из Лапова, Гринвалд из Винковаца, необјављен резултат породице која слави Стевањдан из Стојника код Сопота и још један необјављен резултат породице која слави Митровдан из Шашинаца. Са резултатом тестираног из Стојника код Сопота има потпуно поклапање, али на 16 упоредивих маркера, док се од осталих разликује на по два маркера, при чему делује да се посебно издваја разлика на маркеру DYS570=19/20. Припадност овом роду иако вероватна није сигурна. Ако се потврди то би свакако значило да је цео род нека подграна хаплогрупе I-M227, могуће до сада неоткривена. Препоручујем Пешићу да надогради тест на BigY-700.

Пешић је навео да је породица добила име по претку Пеши Цветановић, терзији из Ниша. Могуће да је пре Ниша Пеша Цветановић живео у Алексинцу јер се у дефтеру из 1834. помиње тамо Пеша Цветановић (Алексинац и околина, Др Бранко Перуничић, 1978).

Пешићу завршен BIGY700 и на FTDNA стаблу се налази на нивоу I-M227>FT790>Y19809* Прилично неуобичајена грана за ове просторе, међутим на истом нивоу се налази још један тестирани са, рекао бих, бугарским презименом, тако да није искључено да ће он и Пешић формирати нову подграну.

https://www.yfull.com/tree/I-Y19809/
https://discover.familytreedna.com/y-dna/I-M227/tree

Изгледа да је ово друга профилисана I-M227 грана код нас.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #852 послато: Јул 10, 2025, 08:48:58 поподне »
Пешићу завршен BIGY700 и на FTDNA стаблу се налази на нивоу I-M227>FT790>Y19809* Прилично неуобичајена грана за ове просторе, међутим на истом нивоу се налази још један тестирани са, рекао бих, бугарским презименом, тако да није искључено да ће он и Пешић формирати нову подграну.

https://www.yfull.com/tree/I-Y19809/
https://discover.familytreedna.com/y-dna/I-M227/tree

Изгледа да је ово друга профилисана I-M227 грана код нас.

Занимљив резултат. Припадници рода којег сам поменуо у иницијалном коментару су вероватно припадници гране I-Z58>M507. Један од њих има чак и потпуно поклапање на 23 маркера са једним потврђеним припадником ове хаплогрупе из Бугарске у FTDNA бази. Свакако веза овог рода са Пешићем може бити искључена.

Пешић ће са другим кандидатом формирати млађу грану, вероватно старости од око 500 година.

Ван мреже naissus_1973

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #853 послато: Јул 12, 2025, 01:14:01 пре подне »
Захваљујем пуно на коментару @drajver и @Кековац !

Разочарао сам се мало јер сам се понадао да сам колико-толико некако повезан са тим људима које сте поменули први пут. Опет неке мистерије ...
Већ сам раније разултате пребацио у YFull.  Шта ми је даље чинити са овим BigY700 резултатима?
Како сад то иде са нашом базом и сајтом?

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #854 послато: Јул 12, 2025, 09:33:37 пре подне »
Захваљујем пуно на коментару @drajver и @Кековац !

Разочарао сам се мало јер сам се понадао да сам колико-толико некако повезан са тим људима које сте поменули први пут. Опет неке мистерије ...
Већ сам раније разултате пребацио у YFull.  Шта ми је даље чинити са овим BigY700 резултатима?
Како сад то иде са нашом базом и сајтом?

Нема разлога да будете разочарани јер сте овим резултатом тек на почетку истраживања. Сада предстоји ишчекивање других резултата, савремених или древних. За сада ништа не може да се каже поузданије, осим да ваши преци нису били део најбројније, динарске етнографске зоне.

Што се тиче FTDNA тамо ће се ускоро ажурирати Ваша позиција, треба само сачекати. Већ сте члан наше групе на FTDNA, а допунио сам и Ваше маркера у бази СДКП са 37 на нешто преко 100 маркера, колико наша база максимално подржава.

YFull ће поставити резултат ако доставите VCF фајл, који се бесплатно преузима на Вашем FTDNA налогу, или BAM фајл, који се такође може преузети са FTDNA налога, али уз доплату од 100 долара. Разлика је у томе што се у првом случају преноси само извештај о прочитаним мутација, а у другом случају се преносе сирови подаци за нову анализу.

Пуно среће у даљем истраживању!

Ван мреже Живковић Марко

• Гост
  • *
  • Поруке: 3
« Одговор #855 послато: Јул 14, 2025, 10:44:15 поподне »
Марко, хвала на детаљнији подацима о поријеклу. Погледао сам ваш резултат на FTDNA. Припадате грани I-FT153539 којој поред вас припадају и Авдаловић из Г.Дрежња/Невесиње и Американац Gauss, заправо поријеклом Гауш из Краљевице/Ријека. Испод мутације I-FT153539 немате дијељених новела ни са Гаушом ни са Авдаловићем, а укупно имате својих шест новела (засад приватних SNP-ова). Старост ваше везе са Авдаловићем и Гаушом би се могла процијенити на око 700 година.

Поред горе наведених, потеницијално би вам могле бити блиске и друге херцеговачке породице које су радиле SNP тест и биле позитивне на мутацију FT153372, као што су Шкрбе из Дола/Берковићи, Кузмани из Пијесци/Мостар и Вукановићи из Буговина/Требиње.

Вашу грану прилично одређује једна специфична вриједност маркера YGATAH4=9, па све породице које припадају хаплогрупи I2-PH908 и имају ову вриједност маркера потенцијално могу припадати и грани  I-PH908>FT16449>Y183257>FT153539.

Прилично је извјесно да је предак код којег се током средњег вијека појавила мутација FT153539 живио негдје на подручје Херцеговине. Пошто видим да сте прилично стари у Рајковцу занимљиво би било открити тај евентуални миграторни пут из Херцеговине према Космају.

Ближе везе уназад 500-600 година можете открити ако се појаве неки тестирани који са вама дијеле ваше приватне СНП (оних 6 које сам поменуо),а да би се то открило ти тестирани такође морају да ураде неки од дубинских тестова као што сте ви одрадили.

Поштовани,
Успео сам да стигнем и до прилично даљих информација што се тиче Рајковца. Порекло ми је још даље у Рајковцу. Ово сам добио као информацију на пореклу, а постоји и у књизи Космајски Вилајет. Ово су ми неки најстарији познати преци
Милош Добрић који је имао два сина Стојана и Станка (у попису из 1741. г Стојан је уписан као кнез у Рајковцу).
Тај Милош Добрић (претпостављам старо презиме) је најдаљи до кога сам дошао и он је био у Рајковцу (Младеновац), да ли се он доселио или његов отац или неко раније то ми није познато. Његов син Стојан је следећи. Ако је он уписан као неки кнез 1741. г, његов отац је морао бити рођен вероватно око 1680. Шумадија је тада била пуста, па не верујем да је баш морала да буде то нека старија породица да би имала кнеза, него се вероватно тад насељавала. Оно што сам гледао су Добрић, Ђурђевдан негде око 1680 године или раније. По ономе што сам ја нашао претпоставка би била да су Добрићи из Добропољаца (Бенковац). Да ли је то по вама вероватно уз хаплогрупу FT153539? Онда би можда миграција била и компликованија и ишла из неке околине Невесиња у Добропољце па у Шумадију у неком периоду сеоба 1690 или раније.
Хвала на свим информацијама.
Срдачан поздрав,
Марко Живковић

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #856 послато: Јул 15, 2025, 06:31:53 пре подне »

Поштовани,
Успео сам да стигнем и до прилично даљих информација што се тиче Рајковца. Порекло ми је још даље у Рајковцу. Ово сам добио као информацију на пореклу, а постоји и у књизи Космајски Вилајет. Ово су ми неки најстарији познати преци
Милош Добрић који је имао два сина Стојана и Станка (у попису из 1741. г Стојан је уписан као кнез у Рајковцу).
Тај Милош Добрић (претпостављам старо презиме) је најдаљи до кога сам дошао и он је био у Рајковцу (Младеновац), да ли се он доселио или његов отац или неко раније то ми није познато. Његов син Стојан је следећи. Ако је он уписан као неки кнез 1741. г, његов отац је морао бити рођен вероватно око 1680. Шумадија је тада била пуста, па не верујем да је баш морала да буде то нека старија породица да би имала кнеза, него се вероватно тад насељавала. Оно што сам гледао су Добрић, Ђурђевдан негде око 1680 године или раније. По ономе што сам ја нашао претпоставка би била да су Добрићи из Добропољаца (Бенковац). Да ли је то по вама вероватно уз хаплогрупу FT153539? Онда би можда миграција била и компликованија и ишла из неке околине Невесиња у Добропољце па у Шумадију у неком периоду сеоба 1690 или раније.
Хвала на свим информацијама.
Срдачан поздрав,
Марко Живковић

Што се Добрића из Добропољаца у Далмацији тиче, њих можете искључити, а због двије ствари. Не посједују карактеристичну вриједност YGATAH4=9 и сеобе из Далмације у Шумадију у том периоду су веома мало вјероватне.

Осим раније помињаних потврђених херцеговачких породица, не видим неке друге у бази за које би се недвосмислено могло рећи да су вам блиске. Требало би да се појави неко са YGATAH4=9 а да има и друге ваше рјеђе вриједности, попут DYS393=14 или DYS533=11. Мркоња из Ковачина/Требиње има YGATAH4=9 и DYS533=11, али вам је по укупном хаплотипу далек.

Ван мреже naissus_1973

• Члан Друштва
  • Гост
« Одговор #857 послато: Јул 16, 2025, 09:58:45 пре подне »
Нема разлога да будете разочарани јер сте овим резултатом тек на почетку истраживања. Сада предстоји ишчекивање других резултата, савремених или древних. За сада ништа не може да се каже поузданије, осим да ваши преци нису били део најбројније, динарске етнографске зоне.

Хаха, разочаран у смислу да сам се надао да ћу пронаћи било какву везу са овим људима које су првобитно били наведени, јер сам генерално у ово ушао да расветлим мистерију са очеве стране. А  овако је испало да тек сад не знам ништа :)

Небитно, десило се ново ажурирање на сајту:
сада су ми уместо I-Y19809 ставили I-FTH17300 али када се оде на детаљне странице нема још информација.
Да ли је то оно о чему сте писали - формирање нове гране ?
Видим да постоје слични називи група у овом шаблону само без oвог слова  "H" и доста су млађе тј скорије.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #858 послато: Јул 16, 2025, 11:00:18 пре подне »
Хаха, разочаран у смислу да сам се надао да ћу пронаћи било какву везу са овим људима које су првобитно били наведени, јер сам генерално у ово ушао да расветлим мистерију са очеве стране. А  овако је испало да тек сад не знам ништа :)

сада су ми уместо I-Y19809 ставили I-FTH17300 али када се оде на детаљне странице нема још информација.
Видим да постоје слични називи група у овом шаблону само без oвог слова  "H" и доста су млађе тј скорије.

Да, управо тако. У току је формирање нове гране. Страница ће бити доступна када се формира.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #859 послато: Јул 28, 2025, 11:46:00 пре подне »

Видим да је нова грана формирана и старост је процењена на 1100 година. Очекивао сам доста мању старост на основу разлике у маркерима, али ова процена је свакако релевантнија.

У међувремену се појавио још један припадник ове гране на нашем пројекту.

Стојковић, Петковдан, Прибој, Лесковац

Припада хаплогрупи I1-M227>Y19809*. Има један маркер разлике DYS570=21 у односу на Пешића из Ниша, слава Никољдан, који је до сада био једини припадник ове хаплогрупе на нашем пројекту.

Кандидат је навео да је раније породично презиме било Костић, а породични надимак Ђурђинци. На порталу имамо чланак о Прибоју код Лесковца и у њему се помињу Ђурђијанци непознатог порекла. https://www.poreklo.rs/2017/03/21/poreklo-prezimena-selo-priboj-leskovac/