-Милашева "Православна Далмација" се не може оцењивати комплетна, већ у историјским поглављима. За новију историју мислим да је врло поуздана. Ја сам писао књигу о унијатима из 19. века и све оно што је он написао је потпуно (или скоро потпуно) тачно. Подудара се са налазима оних који су истраживали деценијама након њега и са свим што сам ја нашао у старим документима. За најстарију историју, Твртка и подизање манастира, сложио бих се са Драјвером.
Ако је Милаш поуздан по питању новије историје, зашто онда не би био поуздан и по питању старије? Конкретно, ако је систематски истражио и историјске изворе који се тичу миграција православних почетком 14. века за време Шубића, које помиње и Драјвер, зашто бисмо онда сумњали у веродостојност извора који нам говоре о миграцијама за време Твртка? Тим пре што се чини и из генетичко-генеалошких перспектива, да су оне биле сасвим извесне.
Подсећам на чињеницу да је велика разноврност од кричких J2b-Y22059, до староморачких R1a-BY149000, R1a-YP3987, E-V13-Y176894, (Мацура) I1-Y16434 и тд. и на српском западу, што се подудара са хипотезом да су неке њихове гране раније мигрирале ка тим областима, а неке од њих и потпуно нестале у матичним областима, управо због миграција из 14. века. Присуство ових хаплогрупа у матичним областима, као и на западу, а са друге стране, неприсуство других хаплогрупа на западу (Далмација, Лика, Бос. Крајина и тд ), од којих бих издвојио експанзивне Никшиће, до бројних других хаплогрупа, које нису стариначке у крајевима где горе наведене хаплогрупе јесу (Љешњани-Војинићи, Морачани-Богићевци или Доњоморачани, затим Новљани, поједине Е-V13 и тд.), јасан је доказ да оне не воде порекло од оне масе православног живља који долази тамо тек у 16. веку, јер би их у том сценарију пратили и Никшићи и многи други родови (неке гране Новљана се ипак могу довести у везу са овим померањима у 16. веку, због слабије разноврсности, Кричи такође и тд.). Самим тим, ово практично значи да њихове миграције нису биле условљене само са каснијим продорима Османлија.
Дакле, поставља се основно питање: зашто Никшићи и многи други источни родови, не прате западне распрострањености и разноврсности горе наведених хаплогрупа, с обзиром на чињеницу да сви они заједно и дан-данас егзистирају у источним крајевима? Уколико бисмо тврдоглаво остали у зачараном кругу искључивости и негирања ранијих миграција православног становништва на простор северне Далмације, овај "феномен" је необјашњив и нелогичан, па отуд и не чуди што не постоје одговори на ово питање. Али уколико бисмо изашли из те "зоне комфора", анализирајући резултате дубинских тестирања, уланчавањем са изворима и осталим историјским догађајима, међуплеменским сукобима, на крају крајева и са појединим предањима (попут предања Никшића о војним сукобима против Балшића, предања Новљана о кнезу Лазару и тд.), добићемо одговоре. Успостављену хипотезу о миграцијама које су узроковане са сломом Николе Алтомановића, искористио сам недавно и у анализи WGS резултата Булатовића-Бајовића из Мртвог Дубоког у Ровцима:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=736.msg207340#msg207340-Што се тиче Опачића из 1508. године, тај је записан као Opassich из непосредне околине Задра, на обали, која је по мом мишљењу била чисто католичка у то доба, а и документ је из католичких извора. Нема никакве повезнице са православним Опачићима из унутрашњости, касније под турском влашћу.
Тестирани Опачић ми није износио детаље. Значи, ипак је тај помен из 1508. године. Да, сложио бих се са тобом да је овде реч о некој католичкој породици и да нема везе са православним Опачићима. Хвала на информацији