Аутор Тема: Војводићи и Вукољеваковићи I2-CTS10228>Z17855  (Прочитано 13148 пута)

На мрежи Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2010
 • I2>Z17855>FT173833
Војводићи и Вукољеваковићи I2-CTS10228>Z17855
« послато: септембар 11, 2017, 09:48:45 поподне »
Ево теме посвећене једној од три најстарије групе породица у Шекулару  - потомцима браће Даше и Муше. Премда је на теми о Шекулару написано много тога, нека се нађе и једна тема овде на "Родови и њихове хаплогрупе", чисто да можемо понекад написати нешто и са генетског становишта.

На основу историјских података и народних предања, сматра се да, након великих српских сеоба у другој половини 17. и првој половини 18. века, Шекулар остаје једна од оаза старог становништва на простору горњег тока Лима. Као што је на теми о Шекулару већ опширно писано, у овом месту у близини Андријевице и Берана разликују се три групе породица које припадају најстаријем слоју становништва (премда њихова предања помињу Мацуре – Латине, као старије, али одумрле становнике):

- Дашићи (и њихов огранак Булићи) и Рмуши. Према предању, потомци два брата, војводе Димитрија-Даше и Муше, рођених некад у другој половини 17. века. Другим речима, ова група родова, према предању, потиче од једног човеча, рођеног негде у првој половини 17. века. Такође, предање каже да су ове породице још од раније у Шекулару, и да су потомци митског војводе Петра Шекуларца, који је могао живети у време Другог боја на Косову, средином 15. века. За ове породице користи се, додуше ретко и више формално, и заједничко име „Војводићи“. Одређена предања бележе да су ове породице доше „од Босне, из Змијања“. Помиње се и долазак са простора који ће касније бити назван Четири нахије, а најпре се помиње Љешанска нахија. 

- Радмужевићи су потомци Радмужа (Лекићи, Кењићи, Томовићи, Спалевићи, Кукаљи, Маслари, Бошковићи...). Из њиховог рода је чувени Комнен-барјактар, савременик војводе Даше и Вука Љевака.

- Вукољеваковићи или Вуковићи (Бракочевићи, Бошковићи, Јашовићи, Матовићи, Шарићи, Гојковићи, Божовићи, Живковићи, Поповићи, Лабудовићи...) потомци су Вука Љевака, који је од војводе Даше преузео челно место у Шекулару, у првој половини 18. века. Према неким предањима, Вук Љевак или његови непосредни преци дошли су из Цуца. Помиње се и да је војвода Даша био ујак Вуку Љеваку.


Све три групе породица славе Сабор Св. Јована Крститеља – Јовањдан, 20. јануара по новом календару. Као племенску славу прослављају Илиндан.


Фокусирајмо се на „Војводиће“. Дашићи и Рмуши припадају хаплогрупи I2a-Z17855. Хаплотип им је карактеристичан и због ретке вредности 14 на споромутирајућем маркеру 437, као и због нешто ређе вредности 15 на маркеру 19. Ове специфичне вредности на маркерима, припадност I2a-Z17855 групи и крсну славу Дашићи и Рмуши, треба напоменути, деле са креманским Селаковићима, што никако не може бити случајност, премда су разлике „у маркерима“ значајне:Видимо да Селаковић има 4 маркера разлике са Рмушем и 6 маркера са Дашићем. Међусобно, Дашић и Рмуш разликују се на 4 маркера. Уочава се да се Селаковићи с једне стране, а Дашићи и Рмуши с друге, могу разликовати по вредности на маркерима 390 и 439. Очито је реч о ипак далеком сродству. Погледамо ли хаплотипове једне друге Z17855+ групе породица, а то су Љешњани-Војинићи, видећемо да и код њих постоје разлике у СТР вредностима међу тестиранима, али ипак за нијансу мање. Врло је вероватно, дакле, да је предак групе Шекуларци+Селаковићи живео пре кнеза Богдана Војинића, најстаријег заједничког претка рода Љешњани-Војинићи, најкасније почетком 15. века, а могуће и (значајно) пре тога. С друге стране, разлике на DYS 390 и 439 постоје, на пример, међу Величанима - Чериним потомцима, такође динарцима, за које знамо да би требало да буду "млађи" род...

Скренуо бих пажњу и на хаплотипове Радмужевића и њихових исељеника. Иако је недовољно тестираних и недовољно маркера, разлике међу њима постоје, али су мање него у случају Дашића-Рмуша. СТР маркери јесу мач са две оштрице и умеју да заварају, али рекло би се да су „Војводићи“ старији на том простору од Радмужевића??Каква је била прошлост неколицине Z17855 родова на територији данашње Црне Горе? Одакле су Војводићи дошли у Шекулар и колико су дуго у њему? Ко су им најближи сродници? Да ли је Шекулар некада био дом и предака Селаковића, или им се предак са претком Шекулараца растао на неком другом месту, пре доласка ових других у Шекулар? И ДНК потомака Вука Љевака недостаје да заокружимо причу... Одговор на ова питања временом ће дати генетика, надам се.

« Последња измена: септембар 18, 2019, 10:25:16 пре подне Селаковић »

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1106
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #1 послато: септембар 11, 2017, 10:07:00 поподне »
 Браво за тему, Селаковићу, кућевићу и оџаковићу!


Jelic

 • Гост
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #2 послато: септембар 11, 2017, 10:25:08 поподне »
Свака част за тему Селаковићу!

Скренуо бих пажњу и на хаплотипове Радмужевића и њихових исељеника. Иако је недовољно тестираних и недовољно маркера, разлике међу њима постоје, али су мање него у случају Дашића-Рмуша. СТР маркери јесу мач са две оштрице и умеју да заварају, али рекло би се да су „Војводићи“ старији на том простору од Радмужевића??Овде је једино чудно то што Марић има 20 на 448 а Кењић и Кукаљ 22, биће да је у питању нека скорашња мутација код Марића, или можда чак и две мутације?

И ДНК потомака Вука Љевака недостаје да заокружимо причу... Одговор на ова питања временом ће дати генетика, надам се.

Ваљало би што пре тестирати неке од њихових огранака:

(Бракочевићи, Бошковићи, Јашовићи, Матовићи, Шарићи, Гојковићи, Божовићи, Живковићи, Поповићи, Лабудовићи...)
« Последња измена: септембар 11, 2017, 10:27:07 поподне Лука »

Jelic

 • Гост
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #3 послато: септембар 11, 2017, 10:31:57 поподне »
Видимо да Селаковић има 4 маркера разлике са Рмушем и 6 маркера са Дашићем. Међусобно, Дашић и Рмуш разликују се на 4 маркера. Уочава се да се Селаковићи с једне стране, а Дашићи и Рмуши с друге, могу разликовати по вредности на маркерима 390 и 439. Очито је реч о ипак далеком сродству. Погледамо ли хаплотипове једне друге Z17855+ групе породица, а то су Љешњани-Војинићи, видећемо да и код њих постоје разлике у СТР вредностима међу тестиранима, али ипак за нијансу мање. Врло је вероватно, дакле, да је предак групе Шекуларци+Селаковићи живео пре кнеза Богдана Војинића, најстаријег заједничког претка рода Љешњани-Војинићи, најкасније почетком 15. века, а могуће и (значајно) пре тога. С друге стране, разлике на DYS 390 и 439 постоје, на пример, међу Величанима - Чериним потомцима, такође динарцима, за које знамо да би требало да буду "млађи" род...

Ово је исто интересантно, Љешњани, иако вероватно млађи род од Z17855+ родова у Шекулару, су доста бројнији, и могуће је да су се самим тим и више исељавали у друге крајеве тј. ван своје "матице".

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1106
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #4 послато: септембар 11, 2017, 10:42:11 поподне »
Свака част за тему Селаковићу!

Овде је једино чудно то што Марић има 20 на 448 а Кењић и Кукаљ 22, биће да је у питању нека скорашња мутација код Марића, или можда чак и две мутације?

Ваљало би што пре тестирати неке од њихових огранака:

(Бракочевићи, Бошковићи, Јашовићи, Матовићи, Шарићи, Гојковићи, Божовићи, Живковићи, Поповићи, Лабудовићи...)

Тестиран је један потомак Вукољеваковића ( 2015.г. у организацији  Порекла и  Етнографског  института САНУ - др Ивица Тодоровић).
« Последња измена: септембар 11, 2017, 11:26:13 поподне НиколаВук »

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2328
 • Васојевић
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #5 послато: септембар 11, 2017, 10:58:16 поподне »
Видимо да Селаковић има 4 маркера разлике са Рмушем и 6 маркера са Дашићем. Међусобно, Дашић и Рмуш разликују се на 4 маркера. Уочава се да се Селаковићи с једне стране, а Дашићи и Рмуши с друге, могу разликовати по вредности на маркерима 390 и 439. Очито је реч о ипак далеком сродству. Погледамо ли хаплотипове једне друге Z17855+ групе породица, а то су Љешњани-Војинићи, видећемо да и код њих постоје разлике у СТР вредностима међу тестиранима, али ипак за нијансу мање. Врло је вероватно, дакле, да је предак групе Шекуларци+Селаковићи живео пре војводе Богдана, најкасније почетком 15. века, а могуће и (значајно) пре тога. С друге стране, разлике на DYS 390 и 439 постоје, не пример, међу Величанима - Чериним потомцима, такође динарцима, за које знамо да би требало да буду "млађи" род...

Постоје два маркера код којих нема преклапања између неколико тестираних Шекулараца и два Селаковића - DYS390 и DYS576. Да је тестиран само један Шекуларац без дилеме бих рекао да сте вероватно исти род, али пошто од њих 4-5 (и то из различитих братстава) ниједан нема вредности Селаковића на тим маркерима, мислим да је ипак вероватније да је до раздвајања Шекулараца и Селаковића дошло раније тј. да Селаковићи не потичу из Шекулара. Али с обзиром да тренутно немаш бољи траг од Шекулара, најбоље је да ти и неко од Шекулараца проширите маркере јер је то једини начин да стварно установиш да ли сте сродни или не. Овако само можеш да нагађаш.

Jelic

 • Гост
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #6 послато: септембар 11, 2017, 11:03:22 поподне »
Постоје два маркера код којих нема преклапања између неколико тестираних Шекулараца и два Селаковића - DYS390 и DYS576. Да је тестиран само један Шекуларац без дилеме бих рекао да сте вероватно исти род, али пошто од њих 4-5 (и то из различитих братстава) ниједан нема вредности Селаковића на тим маркерима, мислим да је ипак вероватније да је до раздвајања Шекулараца и Селаковића дошло раније тј. да Селаковићи не потичу из Шекулара. Али с обзиром да тренутно немаш бољи траг од Шекулара, најбоље је да ти и неко од Шекулараца проширите маркере јер је то једини начин да стварно установиш да ли сте сродни или не. Овако само можеш да нагађаш.

Једино би решење било да Селаковић и неко од ових шекуларских родова уради биг ипсилон. Тада би се вероватно видело пре колико су тачно раздојени.

А што се тиче овог за 390, у САНУ истраживању из западне Србије постоји један род са славом Јовањдан који има све шекуларске "карактерстике" осим те вредности на 390 коју ни Селаковића оба немају тј. која се разликује од Шекулараца.
« Последња измена: септембар 11, 2017, 11:06:29 поподне Лука »

На мрежи Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2010
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #7 послато: септембар 11, 2017, 11:05:03 поподне »
Свима хвала, само сам сабрао оно што смо већ знали.

Постоје два маркера код којих нема преклапања између неколико тестираних Шекулараца и два Селаковића - DYS390 и DYS576. Да је тестиран само један Шекуларац без дилеме бих рекао да сте вероватно исти род, али пошто од њих 4-5 (и то из различитих братстава) ниједан нема вредности Селаковића на тим маркерима, мислим да је ипак вероватније да је до раздвајања Шекулараца и Селаковића дошло раније тј. да Селаковићи не потичу из Шекулара. Али с обзиром да тренутно немаш бољи траг од Шекулара, најбоље је да ти и неко од Шекулараца проширите маркере јер је то једини начин да стварно установиш да ли сте сродни или не. Овако само можеш да нагађаш.

Иване, свакако си у праву, ово јесу само нагађања. Него, одакле 4-5 тестираних Шекулараца?

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2328
 • Васојевић
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #8 послато: септембар 11, 2017, 11:12:36 поподне »
Свима хвала, само сам сабрао оно што смо већ знали.

Иване, свакако си у праву, ово јесу само нагађања. Него, одакле 4-5 тестираних Шекулараца?

- Дашић
- Рмуш
- потомак Вука Љевака кога је Видоје споменуо
- тестирани из околине Чачка са истраживања САНУ који има предање да је "из Колашина", а потпуно се уклапа у род Шекулараца
- један од 404 тестирана са анонимног истраживања

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2328
 • Васојевић
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #9 послато: септембар 11, 2017, 11:15:12 поподне »
А што се тиче овог за 390, у САНУ истраживању из западне Србије постоји један род са славом Јовањдан који има све шекуларске "карактерстике" осим те вредности на 390 коју ни Селаковића оба немају тј. која се разликује од Шекулараца.

Да, на њега сам мислио. Има вредност 25 на DYS390, док Селаковићи имају 23.

Jelic

 • Гост
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #10 послато: септембар 11, 2017, 11:17:36 поподне »
Да, на њега сам мислио. Има вредност 25 на DYS390, док Селаковићи имају 23.

То иде у прилог старости рода. Ја ипак мислим да су то неке "особене" мутације за тог тестираног из САНУ и за Селаковиће него што их то стварно одваја од рода из Шекулара, поготово што је тај из западне Србије из САНУ јако близак по маркерима тестираном потомку Вука Љевака.

На мрежи Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2010
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #11 послато: септембар 11, 2017, 11:32:05 поподне »
Постоје два маркера код којих нема преклапања између неколико тестираних Шекулараца и два Селаковића - DYS390 и DYS576.

Шта знам, маркер 576 је заиста најбржи од свих које тестирамо у овом сету од 23, мислим да није згодно на њему базирати било шта. Али стоји ово што си рекао да је све у сфери нагађања.

Познати су ми тестирани из САНУ истраживања које спомињете, нисам хтео да их увучемо у причу, јер су још у тамном вилајету. Ако већ јесмо, можда неко од уредника треба да преименује тему? Или не мора, за сада....

Генерално, нема се шта посебно више рећи, док не одемо даље у тестирању, али покренух тему чисто да имамо тај генетички део сазнања о једном звучном роду на једном месту.


На мрежи Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2010
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #12 послато: септембар 12, 2017, 05:02:10 поподне »
Једна вероватно небитна опаска, али пошто смо спомињали сродност Дашића/Рмуша и Селаковића, чисто да споменем. Саговорник Вољен од Бога скренуо ми је пажњу на "Селаке" код Тутина.

Испоставило се да живе у селу Кониче код Тутина (чији становници сматрају да су једнородни, да потичу од Шаљана и да су силом насељени у 18. веку), и заправо "Селаци" је више реч о називу махале. Међутим, исправан назив је изгледа "Селеци", а не "Селаци". Оно што ми је занимљиво је да у селу постоје и Дашићи:
Цитат
Oko 65 domaćinstva živi u selu, koje se dijeli na Gornju I Donju mahalu. U Gornjoj mahali žive: Seleci, Karakuše, Dašići i Kolići. Seleke sačinjavaju: Hamidovići (dvije porodice su u selu, jedna u Novom Pazaru i dvije u Turskoj), Bektovići (dvije porodice su u selu, a dvije u Novom Pazaru), Talevići (dvije porodice su u Koniču, pet u Makedoniji i jedna u Turskoj), Zahitovići (trinaest porodica je u Koniču, jedna u Tutinu, jedna u selu Ivanča u okolini N. Pazara), Šaćirovići (osam porodica je u selu, jedna u Tutinu, jedna u selu Ivanča), Hasanovići (u selu žive četiri porodice i prezivaju se Hodovići, u selu Čukote dvije porodice, u Novom Pazaru jedna, u Tutinu jedna, u Beogradu dvije, jedna u Gluhavici, jedna porodica u Majdanpeku, jedna u Sarajevu). Karakuše (Karakušići) sačinjavaju porodice: Halilovići ( u Koniču je pet porodica, u Čukotu pet /prezivaju se Hajrovići/, jedna je u Delimeđu, četiri u okolini N. Pazara/ jedna u nas. Šutenovac, tri u nas. Pobrđe/, jedna u Turskoj). Dašići i Kolići (tri porodice odavno odseljene u Tutin).

U Donjoj mahali žive: Okovići i Ćatište (od „čara", alb. Hrast „hrašće). Okoviće sačinjavaju: Bajrovići /Bajramovići/ (u Koniču su tri porodice, dok je jedna u Turskoj), Jusufovići (sedam porodica je u selu, a pet u Dubovu /Tutin/, Numanovići /Numovići/ (jedna porodica je u selu, šest u Tutinu, jedna u Delimeđu, jedna u Novom Pazaru, dok su četiri porodice u Turskoj), Fejzovići (tri porodice su u selu, a tri u selu Šaronje/Tutin/), Kurtanovići /Beširovići, Šerifovići/ (u Koniču su četiri porodice, u Tutinu devet, u Skoplju jedna, a u Turskoj šesnaest). Čarište sačinjavaju: Ademovići (tri porodice su u Koniču, jedna u Melajama /Tutin/, tri u Delimeđu, jedna u N. Pazaru I jedna u Turskoj), Kadrići /Aljkovići/ (dvije porodice su u Koniču, jedna u Turskoj, pet u Tutinu, tri u Ribarićima /Tutin/ i dvije u Skoplju), Sejdovići (jedna porodica je u Koniču, jedna u Delimeđu, dvije u Tutinu i dvije u Skoplju), Halitovići (tri su porodice u Koniču, četiri u Tutinu, dvije u Skoplju, jedna u Beogradu i jedna u Turskoj), Hazirovići (svega dvije porodice, koje žive u Koniču).

Ван мреже OlovniCovek

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 239
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #13 послато: септембар 13, 2017, 04:19:34 поподне »
Ja bih ovde nenametljivo ubacio i moji rezultat, koji je cini mi se, relativno "blizak" Sekularcima.

DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS439   DYS389 I   DYS392   DYS389 II DYS458   DYS437   DYS448   YGATAH4   DYS456   DYS576   DYS570   DYS438   DYS481   DYS549   DYS533   DYS635   DYS643

13   24   15   11   14-15   12   13   11   31   18   14   20   11   15   19   18   10   30   11   13   22   10

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1106
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #14 послато: септембар 13, 2017, 10:38:31 поподне »
Једна вероватно небитна опаска, али пошто смо спомињали сродност Дашића/Рмуша и Селаковића, чисто да споменем. Саговорник Вољен од Бога скренуо ми је пажњу на "Селаке" код Тутина.

Испоставило се да живе у селу Кониче код Тутина (чији становници сматрају да су једнородни, да потичу од Шаљана и да су силом насељени у 18. веку), и заправо "Селаци" је више реч о називу махале. Међутим, исправан назив је изгледа "Селеци", а не "Селаци". Оно што ми је занимљиво је да у селу постоје и Дашићи:
          Које су вјероисповијести  Дашићи? Има Дашића  исламске вјеоисповијести. Једни се презивају Шекуларац: Пећ (раније) Беране ( не живе више) Београд, Турска.  Ови из пријестонице, долазе на окупљања завичајног удружења "Шекулар"   (чланови су) у Београду. Има и породица  Дашај у Ругови. Причали смо  о томе на  теми Шекулар...
 Судећи по наведеним  бошњачким презименима, има ту и комшија из Горњег Полимља- Васојевића, Величана, Србљака... Вјероватно да језгро чине  Шаљани ( можда из Велике) па отуд  прича  да су сви у селу Шаљани.

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #15 послато: септембар 14, 2017, 12:35:54 пре подне »
Једна вероватно небитна опаска, али пошто смо спомињали сродност Дашића/Рмуша и Селаковића, чисто да споменем. Саговорник Вољен од Бога скренуо ми је пажњу на "Селаке" код Тутина.

Испоставило се да живе у селу Кониче код Тутина (чији становници сматрају да су једнородни, да потичу од Шаљана и да су силом насељени у 18. веку), и заправо "Селаци" је више реч о називу махале. Међутим, исправан назив је изгледа "Селеци", а не "Селаци". Оно што ми је занимљиво је да у селу постоје и Дашићи:


Да, да, мало сам помијешао презимена Селек из Конича код Тутина и Селак из троугла Рудо, чајниче, Горажде. Извињавам се :)
Evropa je jedna velika porodica.

На мрежи Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2010
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #16 послато: септембар 14, 2017, 01:19:47 пре подне »

Да, да, мало сам помијешао презимена Селек из Конича код Тутина и Селак из троугла Рудо, чајниче, Горажде. Извињавам се :)

Зна ли се из ког су места ови из троугла?  :)

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #17 послато: септембар 14, 2017, 10:46:10 поподне »
Зна ли се из ког су места ови из троугла?  :)

Распитат ћу се па јавим. Поздрав !
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #18 послато: септембар 19, 2017, 12:08:02 пре подне »

Међеђа између Горажда и Вишеграда. Поздрав !
Evropa je jedna velika porodica.

Jelic

 • Гост
Одг: Шекуларски "Војводићи" и "Вукољеваковићи" I2-CTS10228>Z17855*
« Одговор #19 послато: септембар 19, 2017, 12:11:49 пре подне »
Ja bih ovde nenametljivo ubacio i moji rezultat, koji je cini mi se, relativno "blizak" Sekularcima.

DYS393   DYS390   DYS19   DYS391   DYS385   DYS439   DYS389 I   DYS392   DYS389 II DYS458   DYS437   DYS448   YGATAH4   DYS456   DYS576   DYS570   DYS438   DYS481   DYS549   DYS533   DYS635   DYS643

13   24   15   11   14-15   12   13   11   31   18   14   20   11   15   19   18   10   30   11   13   22   10

Хаплотип би ти могао проћи као "шекуларски". Мада, само СНП тестирање може да разреши да ли си "Шекуларац" или не.