Аутор Тема: Српски ДНК дан 2017  (Прочитано 316867 пута)

На мрежи Црна Гуја

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2895
  • Sit pugna perpetua
Одг: Српски ДНК дан 2017
« Одговор #340 послато: Септембар 27, 2017, 08:19:43 поподне »
Милинковић, Алимпијевдан, Докмир, Уб

Припада хаплогрупи R1a-M458. Најближи су му тестирани из рода Б, Бурмазовић (1/17, такође слави Алимпијевдан), Аксић (2/18) и Дуњићи (2/17). По предању су досељени из Дуба код Бајине Баште у другој половини 18. века.

Ван мреже Јовановић од Романије

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
  • I2-PH908, род Никшићи
« Одговор #341 послато: Септембар 27, 2017, 08:21:31 поподне »
Јовановић, Лучиндан, Бабине Горње, Хан Пијесак

Припада хаплогрупи I2-PH908, по својој прилици роду Никшића. Одлично се уклапа у род Никшића, једина вредност која се издваја је 32 на 389ii коју у овом роду поседује само Јовановић. У овом случају се може рећи да је генетика потврдила предање о пореклу. Ево шта је тестирани навео о свом даљем пореклу:

"Према предању поријеклом смо од Никшића, односно са обронака планине Голије. Одатле само дошли у Бијеле воде код Сокоца Р. Српска, (па су нас тада звали Бјеловодац), а одатле на село Горње Бабине (ово село помиње се још у сумарном попису Санџака Босна из 1468-69). Два брата су остала на Г. Бабинама, а њихов отац са још три сина населио су у селу Кнежина код Сокоца. Према некој мојој рачуници населили су се на Горње Бабине око 1830. Постоји још тезе да смо однекуд од Пријепоља."

Поздрав, ја сам овај Јовановић  :) Пошто нисам вичан да протумачим резултате које сам добио, рецимо шта значи  "једина вредност која се издваја је 32 на 389ii"?

Jelic

• Гост
« Одговор #342 послато: Септембар 27, 2017, 08:25:47 поподне »
Поздрав, ја сам овај Јовановић  :) Пошто нисам вичан да протумачим резултате које сам добио, рецимо шта значи  "једина вредност која се издваја је 32 на 389ii"?

Значи да је то вредност карактеристична само за одређеног појединца, да је у роду нико други не поседује. Вероватно је реч о некој мутацији у задњих пар генерација јер су остале вредности типично "никшићке".

• Гост
  • *
  • I2-PH908, род Никшићи
« Одговор #343 послато: Септембар 27, 2017, 08:29:49 поподне »
Значи да је то вредност карактеристична само за одређеног појединца, да је у роду нико други не поседује. Вероватно је реч о некој мутацији у задњих пар генерација јер су остале вредности типично "никшићке".
Дакле ову мутацију имао само ми за сада?  :) Како би могао да сазнам са ким сам у сродству? Јер ја осим да само са обронака Голије нема ни један други податак.  :)

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2028
  • G2a-FT221531
« Одговор #344 послато: Септембар 27, 2017, 08:44:01 поподне »
Дакле ову мутацију имао само ми за сада?  :) Како би могао да сазнам са ким сам у сродству? Јер ја осим да само са обронака Голије нема ни један други податак.  :)
Тачно, из рода Никшића тренутно искључиво Ваш хаплотип поседује ову мутацију, што га наравно не одваја од рода Никшића, већ резултат чини још уникатнијим и говори да се на том маркеру разликујете од других расељених Никшића и оних у матици.

Тестирани који су вам генетски блиски односно са којима делите заједничког претка у последњих 500-тињак година се налазе на следећем линку, у табели су груписани под називом род Никшића (тестираних: 16).
http://dnk.poreklo.rs/tabela-pojedinacne-grupe/?grp-filter=I2%20DS
« Последња измена: Септембар 27, 2017, 09:10:02 поподне Atlantische »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

• Гост
  • *
  • I2-PH908, род Никшићи
« Одговор #345 послато: Септембар 27, 2017, 09:17:11 поподне »
Тачно, из рода Никшића тренутно искључиво Ваш хаплотип поседује ову мутацију, што га наравно не одваја од рода Никшића, већ резултат чини још уникатнијим и говори да се на том маркеру разликујете од других расељених Никшића и оних у матици.

Тестирани који су вам генетски блиски односно са којима делите заједничког претка у последњих 500-тињак година се налазе на следећем линку, у табели су груписани под називом род Никшића (тестираних: 16).
Живо ме интересује колико је стара ова мутација. :)  Има ли шта млађе од 500 година, да нађем село у ЦГ из кога смо  :D

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #346 послато: Септембар 27, 2017, 10:31:49 поподне »
Живо ме интересује колико је стара ова мутација. :)  Има ли шта млађе од 500 година, да нађем село у ЦГ из кога смо  :D

За сада у роду имате двојицу са Y37, ако би желио да бараташ прецизнијим годинама онда бих препоручио надоградњу на стандард Y37; тада би био солидан прорачун. Ја сам већ то радио преко YSEQ овај панел.
https://www.yseq.net/product_info.php?currency=EUR&cPath=23_30&products_id=40762&osCsid=6680caa04f2c5527e9beef6a8d1285f6

YSEQ је најближи, најјефтини и најбољи са понудама. Ту можеш радити и СНП тестове За ситније гране испод PH908.

За сада покушај наћи у књигама нешто о Никшићима, око Никшића може ти  НиколаВук помоћи. Чланови Порекла имају приступ дигиталној библиотеци која барата са мноштвом књига, које су од користи сваком родословцу. :)
« Последња измена: Септембар 27, 2017, 10:36:10 поподне Radul »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #347 послато: Септембар 27, 2017, 10:38:46 поподне »
За сада покушај наћи у књигама нешто о Никшићима, око Никшића може ти  НиколаВук помоћи. Чланови Порекла имају приступ дигиталној библиотеци која барата са мноштвом књига, које су од користи сваком родословцу. :)

ДушанВучко и ја смо овде дежурни Никшићи.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

• Гост
  • *
  • I2-PH908, род Никшићи
« Одговор #348 послато: Септембар 27, 2017, 10:42:07 поподне »
За сада у роду имате двојицу са Y37, ако би желио да бараташ прецизнијим годинама онда бих препоручио надоградњу на стандард Y37; тада би био солидан прорачун. Ја сам већ то радио преко YSEQ овај панел.
https://www.yseq.net/product_info.php?currency=EUR&cPath=23_30&products_id=40762&osCsid=6680caa04f2c5527e9beef6a8d1285f6

YSEQ је најближи, најјефтини и најбољи са понудама. Ту можеш радити и СНП тестове За ситније гране испод PH908.

Коју двојицу? :D

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1905
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #349 послато: Септембар 27, 2017, 10:45:54 поподне »
Коју двојицу? :D

Томашевић Y37 маркера
Бечановић  Y67 маркера

остали су Y23 маркера

Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #350 послато: Септембар 27, 2017, 10:48:14 поподне »
ДушанВучко и ја смо овде дежурни Никшићи.  ;)
👍 :)  Moжда и појачање добијемо на форуму  :D
« Последња измена: Септембар 27, 2017, 10:50:05 поподне ДушанВучко »

Jelic

• Гост
« Одговор #351 послато: Септембар 27, 2017, 11:38:45 поподне »
Не само Герзово, већ и Саница (тамо је постојао стариначки род Млађена који је славио св. Стефана).

На основу пописа из 1550. године кретање и насељавање овог рода у Крајини би се могло повезати са Малкоч-бегом, босанским и херцеговачким санџакбегом, јер су припадници овог рода настањени углавном на његовим посједима и у Герзову и у Саници. За саничке Млађене је остало записано да су били дербенџије, чувари кланца.

У дербенџијској служби су били и крајишки "Васојевићи" (Часне вериге) код Мркоњић града. Чини се да је ова служба омогућавала нешто дужи опстанак хришћанским породицама, чак иако су се налазиле на прометним мјестима.

Млађена у околини Кључа по шематизму из 1882 има са славом Стевањдан. Било би свакако занимљиво видети њихов резултат тј. да ли су такође део ове I2-PH908 екипе.

симо

• Гост
« Одговор #352 послато: Септембар 27, 2017, 11:55:52 поподне »
Млађена у околини Кључа по шематизму из 1882 има са славом Стевањдан. Било би свакако занимљиво видети њихов резултат тј. да ли су такође део ове I2-PH908 екипе.

Питање је да ли данас има ових Млађена, јер у самој Саници чини ми се да су прекинули линију тј. да су по мушкој линији Тркуље и да славе другу славу. Скоро тестирани Јежи из Крупе имају неко предање да им је раније презиме било Млађен.

Jelic

• Гост
« Одговор #353 послато: Септембар 27, 2017, 11:56:35 поподне »
Питање је да ли данас има ових Млађена, јер у самој Саници чини ми се да су прекинули линију тј. да су по мушкој линији Тркуље и да славе другу славу. Скоро тестирани Јежи из Крупе имају неко предање да им је раније презиме било Млађен.

Ако је то тачно, онда штета што се неће моћи проверити веза са I2-PH908 родовима.

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2028
  • G2a-FT221531
« Одговор #354 послато: Септембар 28, 2017, 12:09:42 пре подне »
Кочић, Игњатијевдан, Стричићи, Бања Лука

Припада хаплогрупи I2-PH908, роду Малешеваца. Овај резултат, као и неколицина резултата из необјављених истраживања, дефинитивно потврђују да су Малешевци као род доминантно и вероватно "изворно" I2-PH908. Кочићи се, као део Малешеваца, у Херцеговни спомињу још у 15. веку, и по свему судећи Кочићи из Стричића су потомци тих Кочића. Кочић је близак свима из рода Малешеваца, а посебно Алексићу из Никшића.
Резултат Кочића дефинитивно причу о исељеним Малешевцима ''вуче'' у правцу две различите сеобе две различите генетске групације Малешеваца из херцеговачке матице у северније Крајеве.

Искрено, мислио сам да ће од 4 тестирана Игњатијевштака са српског ДНК дана једино Кочић бити G2a-L42, међутим погрешио сам.

Поставља се питање где је била линија ''разграничења'' између оригиналних I2-PH908 и ''прибраћених'' G2a-L42 Малешеваца на подручју Крајине, тачније колико су западно (I2-PH908) односно источно (G2a-L42) били присутни ови генетски различити родови исте крсне славе и порекла из истих крајева.

Мислим да би било добро имати резултат Паспаља Игњатијевштака са подручја Поткозарја (Приједор и Градишка), јер ми делује да би нас управо њихов резултат одвео у правом смеру за истраживање претходних сеоба Малешеваца из ових крајева.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Jelic

• Гост
« Одговор #355 послато: Септембар 28, 2017, 12:12:50 пре подне »
Резултат Кочића дефинитивно причу о исељеним Малешевцима ''вуче'' у правцу две различите сеобе две различите генетске групације Малешеваца из херцеговачке матице у северније Крајеве.

Искрено, мислио сам да ће од 4 тестирана Игњатијевштака са српског ДНК дана једино Кочић бити G2a-L42, међутим погрешио сам.

Поставља се питање где је била линија ''разграничења'' између оригиналних I2-PH908 и ''прибраћених'' G2a-L42 Малешеваца на подручју Крајине, тачније колико су западно (I2-PH908) односно источно (G2a-L42) били присутни ови генетски различити родови исте крсне славе и порекла из истих крајева.

Мислим да би било добро имати резултат Паспаља Игњатијевштака са подручја Поткозарја (Приједор и Градишка), јер ми делује да би нас управо њихов резултат одвео у правом смеру за истраживање претходних сеоба Малешеваца из ових крајева.

Да, слажем се. Поткозарје би могла бити та нека "граница" између I2-PH908 и G2a-L42 Малешеваца.

Ван мреже Немања

• Гост
  • *
  • Динарски I2-PH908
« Одговор #356 послато: Септембар 28, 2017, 12:14:53 пре подне »
Симић, Никољдан, Ариље

Припада хаплогрупи I2-PH908. Несумњиво је повезан са Кљајићем из Братача из Невесиња који такође слави Никољдан. Имају две заједничке карактеристичне вредности попут 14 на 393 и 25 на 390. И по укупном хаплотип су блиски. Није искључено да овом роду припадају и друге породице које славе Никољдан и имају 14 на 393 (Гојаковић из Пријепоља и Марић и Миросаваца код Лопара, са Гојаковићем Симић дели и комбинацију 15-15 на 385a/b). Ту су и две породице које славе Аранђеловдан (Лукићи из Сочанице код Дервенте Аврамовићи из Драгинца код Лознице), као и двојица Јањатовића из Лике.

Тестирани је у упитнику навео само то да им је најстарији предак по мушкој линији дошао на мираз (не зна се одакле) и да им је по мушкој линији сродна породица Јовановић у Ариљу.

Поздрав свима, ја сам један од горе споменутих, Аврамовић из Драгинца. Занима ме може ли се ишта закључити на основу ове групе резултата о временима раздвајања, и најважније који би тестови били добри за даље расветљавање?

Направио сам мапу са прикаченим локацијама наведених. Пинови су обојени према родовима и славама.
Линк до мапе: https://goo.gl/xGevWk

Jelic

• Гост
« Одговор #357 послато: Септембар 28, 2017, 12:17:05 пре подне »
Поздрав свима, ја сам један од горе споменутих, Аврамовић из Драгинца. Занима ме може ли се ишта закључити на основу ове групе резултата о временима раздвајања, и најважније који би тестови били добри за даље расветљавање?

Направио сам мапу са прикаченим локацијама наведених. Пинови су обојени према родовима и славама.
Линк до мапе: https://goo.gl/xGevWk

Не може се закључити ништа без СНП тестирања и тестирања на већем броју маркера. Ова, условно речено "родовска" подела је направљена само на основу СТР резултата на малом броју маркера и не мора бити тачна тј. прецизна.

Ван мреже Немања

• Гост
  • *
  • Динарски I2-PH908
« Одговор #358 послато: Септембар 28, 2017, 12:20:02 пре подне »
Не може се закључити ништа без СНП тестирања и тестирања на већем броју маркера. Ова, условно речено "родовска" подела је направљена само на основу СТР резултата на малом броју маркера и не мора бити тачна тј. прецизна.

Претпостављам да би за то било потребно да се тестира више људи да би се утврдиле међусобне везе?

Jelic

• Гост
« Одговор #359 послато: Септембар 28, 2017, 12:21:09 пре подне »
Претпостављам да би за то било потребно да се тестира више људи да би се утврдиле међусобне везе?

Не, већ да тестирани који су подељени по родовима прошире своје маркере и ураде СНП тестирање.