Аутор Тема: Y-днк хаплогрупа I2  (Прочитано 809416 пута)

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
  • Поруке: 55
Одг: Y-днк хаплогрупа I2
« Одговор #1800 послато: Фебруар 19, 2026, 09:59:15 пре подне »
Погрешно си прочитао ове шифре (или их је читала вјештачка интелигенција?). У свим овим случајевима се ради о хаплогрупи I2-M223.
Dao sam relevantni link i sa paste-copy preneo doslovce. Evo jos jednom:

https://www.exploreyourdna.com/Samples
VK332     865AD   I2a1b1a2b1a1a1a Oland
VK348     950AD   I2a1b1a2b1a2a1a Oland
snb010    475 AD  I2a1b1a2b1a2b2 Sandby Borg
VK427     1050AD  I2a1b1a2a1a1a1 Varnhem

Ima li greske i gde je?

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #1801 послато: Фебруар 19, 2026, 10:02:48 пре подне »
Господин Цвитковац је добио опомену због кршења члана 23. Правилника форума "Порекло" и то у два става: "постављање садржаја који је креирала вештачка интелигенција (AI) без јасно наведене информације о томе на самом почетку таквог садржаја" и "постављање бесмислених, бесадржајних, неразумљивих и нејасних порука, као и садржаја који су сами себи сврха". Замолио бих га да поведе рачуна о Правилнику или ћу бити принуђен да га санкционишем.
Koristio sam AI iskljucivo kao pretrazivac  jer je brz u pretrazivanju svestan da trebam unakrsno da ga proverim.Vec sam se opekao. Izvor  podataka je:

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #1802 послато: Фебруар 19, 2026, 10:12:58 пре подне »
Dao sam relevantni link i sa paste-copy preneo doslovce. Evo jos jednom:

VK332     865AD   I2a1b1a2b1a1a1a Oland
VK348     950AD   I2a1b1a2b1a2a1a Oland
snb010    475 AD  I2a1b1a2b1a2b2 Sandby Borg
VK427     1050AD  I2a1b1a2a1a1a1 Varnhem

Ima li greske i gde je?

Има грешке и написао сам која је.

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #1803 послато: Фебруар 19, 2026, 10:20:57 пре подне »
Има грешке и написао сам која је.
U redu. Znaci jeste I2-M223. AI je izbrljavio najverovatnije zbog tih cestih izmena oznaka  pa preveo  I2a1b1a2a1a1a1 kao I-CTS10228 > S17250. Izvinajvam se. Nema sanse da AI  bude upotrebljiv u bliskoj buducnosti.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 1337
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #1804 послато: Фебруар 19, 2026, 10:27:15 пре подне »
U redu. Znaci jeste I2-M223. AI je izbrljavio najverovatnije zbog tih cestih izmena oznaka  pa preveo  I2a1b1a2a1a1a1 kao I-CTS10228 > S17250. Izvinajvam se. Nema sanse da AI  bude upotrebljiv u bliskoj buducnosti.

AI није интелигенција, већ програм за претрагу. Вероватно је користио Еупедију или Википедију да пронађе која хаплогрупа стоји иза ISOGG ознаке, јер су то најпопуларније адресе. Употреба AI у нашем случају је једнако наивно као очекивати да ћете “изгуглати” порекло своје породице.

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #1805 послато: Фебруар 19, 2026, 10:35:33 пре подне »
AI није интелигенција, већ програм за претрагу. Вероватно је користио Еупедију или Википедију да пронађе која хаплогрупа стоји иза ISOGG ознаке, јер су то најпопуларније адресе. Употреба AI у нашем случају је једнако наивно као очекивати да ћете “изгуглати” порекло своје породице.
Pa tako sam ga i koristio. Kao brzi pretrazivac. Medjutim, sta vredi ako naidje na minu u bazi. Trebao bi visetruko proveriti sve baze, a za to je sigurno nekompetentan. S losom premisom ni covek ne moze da barata osim da je odbaci.

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #1806 послато: Фебруар 19, 2026, 11:28:29 пре подне »
Pa tako sam ga i koristio. Kao brzi pretrazivac. Medjutim, sta vredi ako naidje na minu u bazi. Trebao bi visetruko proveriti sve baze, a za to je sigurno nekompetentan. S losom premisom ni covek ne moze da barata osim da je odbaci.

Слабо му ради критеријум за релевантност садржаја. То је бољка и традиционалних програма за претрагу.

Нађох прва три од четири поменута узорка на YFull стаблу у типично скандинавској грани I2-M223>L801>Z170.

Али да заголицам радозналост, и I2-L621 има “коња за трку” међу древним узорцима из Шведске https://www.yfull.com/tree/I-Y45825/.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #1807 послато: Фебруар 19, 2026, 12:04:47 поподне »
Али да заголицам радозналост, и I2-L621 има “коња за трку” међу древним узорцима из Шведске https://www.yfull.com/tree/I-Y45825/.

Боље немој, ето нама Срба у Јенћепингу.  :)

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #1808 послато: Фебруар 19, 2026, 12:28:21 поподне »
Боље немој, ето нама Срба у Јенћепингу.  :)
А шта ти имаш против Срба изван Србије?
Слабо му ради критеријум за релевантност садржаја. То је бољка и традиционалних програма за претрагу.

Нађох прва три од четири поменута узорка на YFull стаблу у типично скандинавској грани I2-M223>L801>Z170.

Откуд си сигуран да и овде није грешка у питању? 

И ја сам пошао од претпоставке да је кретање Балкан (барем Византија)-Скандинавија двосмерно. Управо сам утврдио своју R-А5011 везу са Шведском . Старост око 1850Г.

Па ко им је донео хришћанство?

(АИ је  најпре непоуздан јер нема поуздану базу. Тако ме је заврно код узорка I15742. Узорак је првобитно у литератури описан као мушко. Он натрчао на те податке и мени их дао. После се испоставило да није мушко већ женско и "оутлетер" па и локација није Задар већ Трогир.  Шта АИ да ради кад наиђе на сијасет истих ознака и противречних података? Питао сам га:  "шта радиш када не можеш пронаћи податак". Ни пет ни шест он одговори да тада потеже рачун вероватноће...)
« Последња измена: Фебруар 19, 2026, 12:30:28 поподне Cvitkovac »

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #1809 послато: Фебруар 19, 2026, 01:16:32 поподне »
Откуд си сигуран да и овде није грешка у питању? 

И ја сам пошао од претпоставке да је кретање Балкан (барем Византија)-Скандинавија двосмерно. Управо сам утврдио своју R-А5011 везу са Шведском . Старост око 1850Г.

Па ко им је донео хришћанство?

(АИ је  најпре непоуздан јер нема поуздану базу. Тако ме је заврно код узорка I15742. Узорак је првобитно у литератури описан као мушко. Он натрчао на те податке и мени их дао. После се испоставило да није мушко већ женско и "оутлетер" па и локација није Задар већ Трогир.  Шта АИ да ради кад наиђе на сијасет истих ознака и противречних података? Питао сам га:  "шта радиш када не можеш пронаћи податак". Ни пет ни шест он одговори да тада потеже рачун вероватноће...)

YFull има репутацију поуздане базе, као и FTDNA, где су ова два узорка такође смештена на исту грану https://discover.familytreedna.com/y-dna/I-Y45825/tree.

Не верујем да је овде реч о хипотетичким и недоказаним везама Балкана и Скандинавије из првих векова хришћанства, јер се грана о којој је реч одвојила од балканских пре више од 6000 година и нема индиција да је била присутна на Балкану након тог одвајања. Фокусирао бих се на неке неолитске културе које су постојале у тренутку настанка ове гране, пре свега оне у којима је потврђено истовремено присуство хаплогрупе I2-M223>Z161 (предачке изнад поменутој скандинавској грани I2-M223>Z161>L801) и I-L621(xCTS10936). На пример:

Ако сам добро видио, за три E узорка има простора да буду и нешто ниже. Додуше овај период предатира пуни ниво E-V13, али би га могао поцијепати.
Видим такође да је присутан и један узорак на I2-L621 нивоу, али негативан на I-CTS10936 ниво.

Ово су све узорци са граничног простора Румуније и Мађарске из енеолитске Тисаполгар културе.

Ван мреже Cvitkovac

• Члан Друштва
  • Шегрт
« Одговор #1810 послато: Фебруар 19, 2026, 01:48:44 поподне »
YFull има репутацију поуздане базе, као и FTDNA, где су ова два узорка такође смештена на исту грану
Znam. Yfull je na osnovu 4 BAM (Petkovići, Papići, Čokići, Velikići) R-FT73970 za DYS448 pročitao vrednost 18,a naša laboratorija 20.2. Crni Guja ne misli isto kao ti i rekao mi je da je vrednost DYS448 = 20.2 kod  R-FT73970 pouzdanija.

Ovo je generalno pitanje pouzdanosti svih baza  jer se svaki podatak svodi na tamo nekog znanstvenika koji prvo upiše I15742 kao musko iz Zadra pa posle kao zensko iz Trogira.

Al, da ne oftopičarim. Pozdrav svima.
« Последња измена: Фебруар 19, 2026, 01:54:52 поподне Cvitkovac »

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #1811 послато: Фебруар 19, 2026, 07:15:48 поподне »

У гробници с почетка 13. века у Јарослављу на Волзи пронајден један I-PH908. Ради се о узорку S16344Nr5. МтДНА K1b2a2.

Аутосомно се плотује близу средњевековних норманских узора
- VK453 (Гот., Коппарсвик, 900—1050 гг.)
- VK217 (Све. Ljungbacka, Skåne län, Vellinge, 800—1200 гг.),
- VK227 (Исл., Хофстадир, Skútustaðahreppur, 900—1300 гг.)
- DUN010 (Њем. Саси, Везер-Емс, Виттмунд, Дунум, 800—1000 гг.)
- DRU009 (Њем. Дрантум, 600—900 гг.),
- vik_kis001 (Све., Сигтуна) (Margaryan et al. 2020; Gretzinger et al, 2022; Krzewinska et al. 2018).

A Legacy of Lineage and Disease: Genomic Insights into the Northern European Ancestry and Genetic Load of Yaroslavl’s Pre-Mongol Population
January 2026Stratum plus Archaeology and Cultural Anthropology №6:441-468
DOI:10.55086/sp256441468

https://www.researchgate.net/publication/399563197_A_Legacy_of_Lineage_and_Disease_Genomic_Insights_into_the_Northern_European_Ancestry_and_Genetic_Load_of_Yaroslavl's_Pre-Mongol_Population
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #1812 послато: Фебруар 26, 2026, 09:11:43 поподне »
Које географско подручје се сматра као извориште PH-908? Тромеђа Украјине, Белорусије и Пољске или Карпати?

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1671
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #1813 послато: Фебруар 26, 2026, 11:46:05 поподне »
Које географско подручје се сматра као извориште PH-908? Тромеђа Украјине, Белорусије и Пољске или Карпати?

to i jesu severni obodi karpata. mada je verovatno i severni i istocni obodi
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже Кековац

• Уредник СДНКП
  • Истраживач
« Одговор #1814 послато: Фебруар 27, 2026, 07:35:07 пре подне »

Нема за сада довољно података на основу којих бисмо са сигурношћу знали где је извориште ове хаплогрупе.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 911
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #1815 послато: Фебруар 27, 2026, 10:40:26 пре подне »
to i jesu severni obodi karpata. mada je verovatno i severni i istocni obodi

Цитат
Цитат: AC  Фебруар 26, 2026, 09:11:43 поподне

Нема за сада довољно података на основу којих бисмо са сигурношћу знали где је извориште ове хаплогрупе.
Одговор FTDNA, Globetrekker-а:
(Globetrekker estimates geographical ancestor locations and migrations across the world based on the largest database of high-coverage Y-DNA sequences, ancient DNA results from archaeological remains, and user-reported ancestral locations. These are best estimates and will change over time as more people test their Y-DNA and provide information about their paternal line ancestry.)

I-PH908 je Шумадинац, бре!  ;) 

А што рече драјвер једном, истим поводом - па ни Винча, ни Лепенски вир  нису далеко... :)

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #1816 послато: Фебруар 27, 2026, 12:03:06 поподне »

Садашње распоређење огранака указује на то да су се разни I-PH908 огранци распрострањивали
а) на сјевер с ширењем Колочинске културе полазећи с ушћа реке Припет у Днепар
б) на запад Пражском културом полазећи од краја који лежи међу рекам Висле и Одре,
в) на југ двома путевима, једни Ипотешц-Кандешц културом полазећи од слива реке Днестра и други Аварском полазећи од краја по Бугу.
До вријемена сеоба V-VI в. разни I-PH908 родови били су распоређени од извора реке Одре по обронцима Карпата до Днестра, а на север по Припети и до Днепра. Подручија Пољесја уз Припети достижу и до 40% учесталости I-Y3210.

https://www.scribblemaps.com/maps/view/Migration-of-the-Slavs/lZkPeMQ9Yw

„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 471
« Одговор #1817 послато: Фебруар 27, 2026, 02:27:03 поподне »
Одговор FTDNA, Globetrekker-а:
(Globetrekker estimates geographical ancestor locations and migrations across the world based on the largest database of high-coverage Y-DNA sequences, ancient DNA results from archaeological remains, and user-reported ancestral locations. These are best estimates and will change over time as more people test their Y-DNA and provide information about their paternal line ancestry.)

I-PH908 je Шумадинац, бре!  ;) 

А што рече драјвер једном, истим поводом - па ни Винча, ни Лепенски вир  нису далеко... :)

Nisam u toku, jel pronadjen neki stariji I-PH908 arheogenetski uzorak u Šumadiji?

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #1818 послато: Фебруар 27, 2026, 03:36:54 поподне »
Nisam u toku, jel pronadjen neki stariji I-PH908 arheogenetski uzorak u Šumadiji?

Није нађен, нашалио сам се мало на рачун аутохтонаца :-)
Има археогенетских узорака  из Мађарске и Аустрије, југоисточно од Балатона, река Зала,  као што знаш, претпостављам,  они су из 9-11 века.  Алгоритам  ФТДНА вероватно вуче на југ зато што препознаје, уз археогенетске узорке, и  савремену расподелу хаплогрупе, па онда смешта тежиште групе јужније него што је реално очекивати. 

Ова мапа даје бољу илустрацију "великог (демографске) праска" блиских рођака хаплогрупе  I-PH908 и ње саме.   

Е сад, то што су јужни огранци I-PH908 наишли на "инкубатор" са одличним условима за свој  развој па су се непропорционално више раширили од других-то је друга тема.

« Последња измена: Фебруар 27, 2026, 03:50:47 поподне Небо_Сав »

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #1819 послато: Фебруар 27, 2026, 04:19:06 поподне »

ево како ChatGpt објашњава демографски  "велики прасак" хаплогрупе I-PH908:

Кључна разлика између Динарида и других области источне и средње Европе лежи у демографској густини, структури власти и економском моделу преживљавања.

1. Динариди као „демографска ниша“ са слабом конкуренцијом
Динарски простор у раном и високом средњем веку карактерисали су:

ниска густина становништва, због кршевитог рељефа, ограничене обрадиве земље и тешких услова за класичну пољопривреду;

разбијена и плитка феудална контрола, нарочито у планинским зонама (за разлику од Паноније, Чешке или Пољске, где су феудални односи били чврсто институционализовани);

континуитет полупразних или ретко насељених зона, посебно после ратова, епидемија и миграција у периоду 6–10. века и касније током османског продора.

То је створило оно што у популационој динамици можемо назвати еколошки „слободним просторима“ — зоне где нове патрилинеарне групе нису наилазиле на јаку конкуренцију већ укорењених родова.

2. Сточарство (влашки модел) као механизам социјалне експанзије
У Динаридима је постојала изразита структурна предност за прелазак у статус сточара (влаха):

сточарство захтева велике површине али малу густину становништва;

омогућава високу мобилност, што повећава вероватноћу оснивања нових родовских грана;

даје војну и економску аутономију у односу на феудалне центре;

у османском систему, власи су често имали повлашћен правни статус (filurija, војне обавезе у замену за пореске олакшице).

То је значило да један успешан мушки род може релативно брзо да се умножи и територијално прошири.

3. Супротна ситуација у густо насељеним и феудално структурисаним областима

У Панонији, Чешкој, Немачкој или Пољској услови су били обрнути:

већа густина становништва → већа конкуренција између мушких линија;

јача феудална хијерархија → ограничена вертикална покретљивост;

стабилне аграрне заједнице → мање простора за експанзију нових патрилинеарних група;

већа концентрација стариначких линија које су већ контролисале ресурсе.

У таквом систему нове линије су се шириле много спорије, јер је демографски раст био „ограничен носивим капацитетом“ већ заузетог простора.

4. Ефекат „оснивачке предности“ у Динаридима

Ако се једна линија (као што је I-PH908) нашла у Динаридима у релативно раној фази словенске експанзије:

имала је већу вероватноћу преживљавања сваке појединачне мушке линије;

имала је већи просечан број потомака по генерацији;

имала је више могућности за територијалну експанзију без конкуренције.

То је класичан пример демографског „founder effect“ у периферној, ниско попуњеној зони.
Дакле:Динариди су пружили услове ниске конкуренције, високе мобилности и социјалне аутономије кроз сточарски модел, што је омогућило да се одређене патрилинеарне линије, попут I-PH908, демографски прошире несразмерно више него у густо насељеним и феудално строго контролисаним областима централне Европе.