Аутор Тема: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности  (Прочитано 114431 пута)

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
Одг: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности
« Одговор #340 послато: Фебруар 11, 2025, 09:40:45 поподне »
Бабе, тетке и деда по мајци:

Ван мреже Марић (Мостар)

• Гост
  • *
  • Поруке: 11
  • R1a-Y5647/U4c1
« Одговор #341 послато: Март 31, 2025, 04:59:47 пре подне »

Ван мреже Лука Деспотовић

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 23
  • J2b-M205>Y22059>Y22063*
« Одговор #342 послато: Септембар 20, 2025, 09:41:09 пре подне »
Мој резултат:

https://prnt.sc/SmgjK0vSSJO8
« Последња измена: Септембар 20, 2025, 09:43:58 пре подне Лука Деспотовић »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #343 послато: Септембар 22, 2025, 09:07:28 поподне »
Прва три слична и слични проценти код свих, једина већа промена код ових ситнијих процената
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #344 послато: Новембар 25, 2025, 03:15:35 поподне »
Мој резултат:

Колико видим, практично се не разликује од Душановог (Лика), Баксовог (Херцеговина) и Николиног (Шумадија/јужна Србија) резултата. Сви имамо од 55-60% Balkan, око 30% Greek and Albanian и око 10% East European-Baltic. Мени се јавља и 3.1% Germanic-Dutch (донекле очекивано), али опет не одудара значајније од српског просека. Добро је што су Срби и овде доста уједначени, без обзира на регион.

Како ја схватам ове резултате, Балкан представља Јужне Словене, са одређеним староседелачким упливом. Грчка и Албанија (и јужна Италија) је израженија староседелачка генетика, уз миноран словенски утицај, док је Источна Европа-Балтик типично словенска генетика.

Од региона су ми на првом месту крајишки кластер, Croatia, Bosnia and Herzegovina and Serbia (Vojvodina), затим кластер Босна (претежно) + дијаспора (Bosnia and Herzegovina, Serbia, Croatia, Germany and Switzerland) и општи западнојужнословенски кластер (Serbia, Croatia and Bosnia and Herzegovina).

Мајчин MyHeritage резултат

Благо повишена Грчка и Албанија, али свакако у оквиру српског просека. Генетичке групе типичне за Србе из динарских и централних области.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #345 послато: Фебруар 01, 2026, 12:08:02 поподне »
Дошао сам до стадијума којег нисам очекивао у мојој ДНК авантури:

Ја не знам ко је ова унука, и мени се појавила као сестра од тетке/ујака. Лагано ми је рекла да од**бем и да нас ништа не веже.
« Последња измена: Фебруар 01, 2026, 03:44:03 поподне Ojler »

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #346 послато: Фебруар 01, 2026, 01:09:27 поподне »
Ако је деда Миодраг жив, можете да питате њега да ли случајно нешто зна о томе😁.
Свакако занимљиво. Код мене није било неких битних изненађења, осим што је понегде показало нешто већи проценат поклапања од очекиваног, али све у границама нормалног.
Иначе, не знам да ли сте превидели, али име ове особе се и даље види испод.

Што се тиче људи на МХ, мени сваки десети одговори било шта, па ми није јасно што уопште раде тестове, кад их не занима веза са другим људима,? Вероватно само желе да виде мапу са проценом генетичког порекла.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #347 послато: Фебруар 01, 2026, 01:26:07 поподне »
Ако је деда Миодраг жив, можете да питате њега да ли случајно нешто зна о томе😁.
Свакако занимљиво. Код мене није било неких битних изненађења, осим што је понегде показало нешто већи проценат поклапања од очекиваног, али све у границама нормалног.
Иначе, не знам да ли сте превидели, али име ове особе се и даље види испод.

Што се тиче људи на МХ, мени сваки десети одговори било шта, па ми није јасно што уопште раде тестове, кад их не занима веза са другим људима,? Вероватно само желе да виде мапу са проценом генетичког порекла.

Није жив, нити ико од те старе генерације. Говорио ми је док је био жив да је писао мемоаре и виђао сам неке његове рукописе и желео је и да се објаве, пошто је био Голооточанин са врло опскурном прошлошћу у једном периоду, само није дао да их читамо док не умре. А баба сада тврди да ништа не постоји и да је деда лапрдао... Тешко ми је, јер је ова особа изашла и тетки и мени као близак рођак, а послала ми је поруку да не жели ништа с нама. Остаће изгледа мистерија.
« Последња измена: Фебруар 01, 2026, 01:29:50 поподне НикПав »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #348 послато: Фебруар 01, 2026, 01:30:33 поподне »
Ја не знам ко је ова унука, и мени се појавила као сестра од тетке/ујака. Лагано ми је рекла да од**бем и да нас ништа не веже.

Piši joj opet. Bukvalno ne može da bude greška ako imaš 1600+ cM. Jedino neki apsurdni slučaj tipa da joj je zamenjen DNK test za test od nekog tvojeg bližeg rodjaka.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #349 послато: Фебруар 01, 2026, 01:32:42 поподне »
Piši joj opet. Bukvalno ne može da bude greška ako imaš 1600+ cM. Jedino neki apsurdni slučaj tipa da joj je zamenjen DNK test za test od nekog tvojeg bližeg rodjaka.

Па Кочовићу, већ сам написао да ми је одговорила и да не жели никакав контакт са мном. Већ се осећам као говно, а нисам је ја правио. Много ми је тешко, моја мама је умрла у 42. кад сам имао 19. и сада видим да имам рођеног полуујака или полутетку и да ипак нисам сам, а они неће ништа.
« Последња измена: Фебруар 01, 2026, 01:35:37 поподне НикПав »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #350 послато: Фебруар 01, 2026, 01:40:06 поподне »
Па Кочовићу, већ сам написао да ми је одговорила и да не жели никакав контакт са мном. Већ се осећам као говно, а нисам је ја правио.

U svakom slučaju bolje je da joj objasniš stvari sa genetičkog pogleda. Ljudima je često teško da prihvate stvari koje nisu znali, pogotovo kad je u pitanju nešto vezano za bliske pretke, a ovde pričamo o tebi bliskoj rođaci.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #351 послато: Фебруар 01, 2026, 01:43:21 поподне »
U svakom slučaju bolje je da joj objasniš stvari sa genetičkog pogleda. Ljudima je često teško da prihvate stvari koje nisu znali, pogotovo kad je u pitanju nešto vezano za bliske pretke, a ovde pričamo o tebi bliskoj rođaci.

Ја сам јој све лепо објаснио, она је рекла, никако, никад ми нећеш бити рођак, МХ је погрешио и шта даље имам да богорадам.

Ван мреже Slavodrag

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
« Одговор #352 послато: Фебруар 01, 2026, 01:48:28 поподне »
Пробајте обилазим путем. Имате име и презиме, распитајте се ко је и одакле, па контактирајте њене родитеље. То је готово најближе сродство, па је бесмислено да се тек тако одустане. Они који су забрљали су мртви, али можете барем да знате о чему се ради.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #353 послато: Фебруар 01, 2026, 01:50:21 поподне »
Пробајте обилазим путем. Имате име и презиме, распитајте се ко је и одакле, па контактирајте њене родитеље. То је готово најближе сродство, па је бесмислено да се тек тако одустане. Они који су забрљали су мртви, али можете барем да знате о чему се ради.

Она у стаблу има само бабе, деде нема, а иначе су Лесковчани, као и мој деда, али одсељени у Берн, већ сам прочапкао што сам могао.

И ја сад имам блиску рођаку по МХ за коју никад нећу знати шта, како, кад ни зашто

« Последња измена: Фебруар 01, 2026, 03:43:43 поподне Ojler »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #354 послато: Фебруар 01, 2026, 01:55:21 поподне »
Ја сам јој све лепо објаснио, она је рекла, никако, никад ми нећеш бити рођак, МХ је погрешио и шта даље имам да богорадам.

Možeš da je pitaš otrežnjavajuće pitanje: Da li je neko iz njene bliže ili dalje porodice radio i da li joj je MH dao dobru procenu za tu osobu? Ako jeste, objasni joj da nema greške u MH rezultatima.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
« Одговор #355 послато: Фебруар 01, 2026, 01:58:42 поподне »
Možeš da je pitaš otrežnjavajuće pitanje: Da li je neko iz njene bliže ili dalje porodice radio i da li joj je MH dao dobru procenu za tu osobu? Ako jeste, objasni joj da nema greške u MH rezultatima.

Кочовићу, била је јако безобразна и дефанзивна у порукама, а ја имам озбиљније ствари у мом животу са којима се борим, доста ми је више да ја некога вучем за рукав. Ако неће нек јој алал и то је то.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #356 послато: Фебруар 01, 2026, 02:53:49 поподне »
Кочовићу, била је јако безобразна и дефанзивна у порукама, а ја имам озбиљније ствари у мом животу са којима се борим, доста ми је више да ја некога вучем за рукав. Ако неће нек јој алал и то је то.

To je normalno. Nekim ljudima treba vremena da prihvate šok saznanja, nisu svi otvorenog uma. Možda da ne zalupiš vrata i napraviš taktičko povlačenje tipa: "Ok, znam da je možda šok saznanje, ali ukoliko te interesuje više slobodno mi piši kasnije"

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6279
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #357 послато: Фебруар 01, 2026, 03:46:32 поподне »
Дошао сам до стадијума којег нисам очекивао у мојој ДНК авантури:

...

Није дозвољено објављивање личних података, тако да сам слике изменио. Пажња за у будуће.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #358 послато: Фебруар 01, 2026, 05:13:18 поподне »

Druga stvar koja mi pada na pamet je da ti je deda imao identičnog brata blizanca, i onda je to njegova unuka. Postoji i treća opcija, a to je kad imaš ukrštanje srodničkih linija (npr. dva brata ožene dve sestre). Čak, štaviše treća opcija je realnija.

Ubacio sam u VI tvoj slučaj:

1️⃣ Polubraća / polusestre

(najčešće objašnjenje ovog opsega)

Kako nastaje:

Isti otac, različite majke
ili

Ista majka, različiti očevi

DNK:

~1700–2300 cM

Savršeno se uklapa u 1962 cM

Tipični znaci:

Razlika u godinama

“Nepoznato dete” u porodici

Rat, migracije, vanbračno dete

2️⃣ Ujak / stric ↔ nećak / nećakinja

(često skriven scenario)

Kako nastaje:

Deda imao dete sa:

snajom

jetrvom

bliskom rođakom

Ili je neko dete odgajano kao “brat/sestra”, a zapravo dete strica

DNK:

~1300–2300 cM

1962 cM je tipičan

Znaci:

Jedna osoba jasno starija

“Ne pitaj” porodične priče

3️⃣ Dupli prvi rođaci (DOUBLE FIRST COUSINS)

🎯 NAJVEROVATNIJE u malim mestima

Kako nastaje:

Dva brata ožene dve sestre
ili

Dve sestre udaju se za dva brata

DNK:

~1700–2100 cM

1962 cM = savršeno

Zašto je ovo često kod nas:

Mala mesta

Iste porodice generacijama

Ograničen izbor partnera

4️⃣ Prvi rođaci + dodatno ukrštanje (kolaps porodičnog stabla)
Kako nastaje:

Prvi rođaci se venčaju

Ili postoje dva ili više zajedničkih predaka

DNK:

Veće od normalnih prvih rođaka (~850 cM)

Može dostići ~2000 cM

5️⃣ Baka ili deda nisu biološki roditelji (NPE)
Kako nastaje:

Osoba mislila da je dete jednog čoveka

Biološki otac je neko drugi (često blizak rođak)

DNK:

Odnosi se “pomere”

Unuka može izgledati kao polusestra ili nećakinja

6️⃣ Usvojenje / zamena dece / skrivene istine

(ređe, ali moguće)

Kako nastaje:

Usvajanje bez znanja deteta

Dete odgajano u porodici rođaka

DNK:

Test pokaže pravo biološko srodstvo

7️⃣ ❌ Identični blizanci u dalekim generacijama

(NIJE objašnjenje)

Identčni blizanci pradede / čukundede

DNK se razređuje po generacijama

Ne može dati 1962 cM

👉 Ovo je važno:
identični blizanci važe samo ako su roditelji ili bake/deke, ne dalje.
« Последња измена: Фебруар 01, 2026, 05:27:00 поподне kocovic »

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #359 послато: Фебруар 01, 2026, 09:13:20 поподне »
Па Кочовићу, већ сам написао да ми је одговорила и да не жели никакав контакт са мном. Већ се осећам као говно, а нисам је ја правио. Много ми је тешко, моја мама је умрла у 42. кад сам имао 19. и сада видим да имам рођеног полуујака или полутетку и да ипак нисам сам, а они неће ништа.

Таква реакција само потврђује да ту нису чиста посла. Готово сигурно је да постоји неко лоше породично сећање на неки догађај или некога. Можда је неки деда стриц/ујак направио дете које није хтео да прихвати или призна. Отуд таква реакција, нико га не шиљи тако безобразно без разлога. Терај је у три, пробао си и неће, далеко јој лепа кућа.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM