Аутор Тема: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности  (Прочитано 114428 пута)

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
Одг: MyHeritageDNA - Процена етничке припадности
« Одговор #300 послато: Фебруар 01, 2025, 05:15:42 поподне »
Имате опцију Snipping tool на компјутеру. :)
Не морате да фотографишете екран.

Ма не знам ја то.
Хвала...можда и пробам.

Код мог оца је од тог Балкана 47,4 % затупљено 4 групација.

А од Greek and Albanian - само Грци.

Јесте, личио, Боже ме опрости на пок. Јасера Арафата. Бог да душу прости обојици. Баш смо се чудили. :)
« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 05:18:26 поподне нцп »

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #301 послато: Фебруар 01, 2025, 05:38:59 поподне »
Одакле Вам је био отац и његови?
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже нцп

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1900
« Одговор #302 послато: Фебруар 01, 2025, 06:00:16 поподне »
Одакле Вам је био отац и његови?

Шумадија - 200 година. Пре, тога ипак највероватније Тимочка крајина, Видински пашалук.
Шалим се ја мало за њега. Маркантан тип. Упечатљив.  Иначе су његови плави.  Али је он на бабу по мајци.
« Последња измена: Фебруар 01, 2025, 06:02:08 поподне нцп »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #303 послато: Фебруар 02, 2025, 04:17:14 поподне »
Било Балкан 95% и Балтик 5%

А сад овако:
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 495
  • I2a1b-PH908
« Одговор #304 послато: Фебруар 02, 2025, 07:15:43 поподне »
Било Балкан 95% и Балтик 5%

А сад овако:

Врло слично мом резултату, проценат или два разлике.

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 827
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #305 послато: Фебруар 03, 2025, 02:53:42 пре подне »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14352
« Одговор #306 послато: Фебруар 03, 2025, 07:18:06 пре подне »
Мој резултат:

Колико видим, практично се не разликује од Душановог (Лика), Баксовог (Херцеговина) и Николиног (Шумадија/јужна Србија) резултата. Сви имамо од 55-60% Balkan, око 30% Greek and Albanian и око 10% East European-Baltic. Мени се јавља и 3.1% Germanic-Dutch (донекле очекивано), али опет не одудара значајније од српског просека. Добро је што су Срби и овде доста уједначени, без обзира на регион.

Како ја схватам ове резултате, Балкан представља Јужне Словене, са одређеним староседелачким упливом. Грчка и Албанија (и јужна Италија) је израженија староседелачка генетика, уз миноран словенски утицај, док је Источна Европа-Балтик типично словенска генетика.

Од региона су ми на првом месту крајишки кластер, Croatia, Bosnia and Herzegovina and Serbia (Vojvodina), затим кластер Босна (претежно) + дијаспора (Bosnia and Herzegovina, Serbia, Croatia, Germany and Switzerland) и општи западнојужнословенски кластер (Serbia, Croatia and Bosnia and Herzegovina).

Све у свему, етничка процена делује много детаљније/реалније од прошле верзије (где су наши људи добијали 95% Балкан и слично, налик 23andMe), а чини се и од прве верзије, где су добијали по 20% западне Европе, уз разне друге кластере који немају везе са овим крајевима (Финска, Шпанија, итд).

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
  • Поруке: 73
  • G2a>M406>Z17887>FTB20525
« Одговор #307 послато: Фебруар 03, 2025, 07:58:42 пре подне »
Ovo su moji rezultati (v2.5).

MyHeritiage je jedina kompanija koja pokazuje Rumuniju kao zemlju porekla u svojim procenama, sve druge kompanije kao što su AncestryDNA  ili 23andme pokazuju Makedoniju/Grcku i Albaniju i to mnogo preciznije od ove mape.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #308 послато: Фебруар 03, 2025, 08:11:03 пре подне »
Ovo su moji rezultati (v2.5).

MyHeritiage je jedina kompanija koja pokazuje Rumuniju kao zemlju porekla u svojim procenama, sve druge kompanije kao što su AncestryDNA  ili 23andme pokazuju Makedoniju/Grcku i Albaniju i to mnogo preciznije od ove mape.

Твој резултат се пак врло мало разликује од резултата Кочовића. Ти си са Шаре, околина Тетова? Кочовић је такође из Македоније, могуће баш из околине Тетова једном линијом (ако се добро сећам). И ово је добро, што су уједначени резултати људи из одређених области. Вама препознаје староседелачку компоненту као најдоминантнију и зато се у групама појављаују Румуни и Албанци. И јесте таква генетика јаче изражена на југу, у Македонији посебно.

На 23andMe такође Јужни Словени често добијају Румунију као област поклапања. Према старој верзији, скоро редовно, док су након нове процене етничке припадности резултати нешто другачији.

Ван мреже dzenan

• Шегрт
  • Поруке: 54
  • C-M217>F8472>Y258405 mtDNA: U5a2a1b
« Одговор #309 послато: Фебруар 03, 2025, 08:34:17 пре подне »
Ево и мојих нових резултата  :D

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2086
  • I-A1328
« Одговор #310 послато: Фебруар 03, 2025, 08:37:45 пре подне »
Balkan 66,8% (Croatia, Bosnia, Vojvodina)
East European 14,9%
Baltic 1,5%

Greek and Albanian 16,8%
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
« Одговор #311 послато: Фебруар 03, 2025, 09:53:17 пре подне »
Твој резултат се пак врло мало разликује од резултата Кочовића. Ти си са Шаре, околина Тетова? Кочовић је такође из Македоније, могуће баш из околине Тетова једном линијом (ако се добро сећам). И ово је добро, што су уједначени резултати људи из одређених области. Вама препознаје староседелачку компоненту као најдоминантнију и зато се у групама појављаују Румуни и Албанци. И јесте таква генетика јаче изражена на југу, у Македонији посебно.

На 23andMe такође Јужни Словени често добијају Румунију као област поклапања. Према старој верзији, скоро редовно, док су након нове процене етничке припадности резултати нешто другачији.

ја сам из села Лешок код Тетова а даље порекло је суседно село Непроштено. Староседалачки ген G2а са очевце стране а са мајчине линије E-V13 (дедова и бакина страна).
Занимљибо је да код Кочовића (иначе често презиме у тетовском региону познато као Кочовски) испод категорије Грчка / Албанија пише Албанци, Северна Македонија и Грчка, Албанија и Румунија. Значи имамо све староседалаче компонентне на једном месту. А код мене пише само Румунија....
на 23andme приметио сам да Румунија често означена на мапу кад је Е-V13 у питању

Ван мреже Делија

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1412
  • I2-PH908-Z16983>A8741>Y264744 (Никољдан, Панчево)
« Одговор #312 послато: Фебруар 03, 2025, 10:31:49 пре подне »
Рацко Панчево 1764- Опово (1765-1790)- Црепаја (1790-1912)-Панчево

BigY DNK: Максим Животин Панчевац (1735-1784), Живота Поповић 1710-? : I2 PH908>Z16983>A493>A8741>Y264744

Мтднк : Јовановић-Бећаров Софија, Војка, Никољдан (1896): U5b1b1-b*

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #313 послато: Фебруар 03, 2025, 10:35:57 пре подне »
ја сам из села Лешок код Тетова а даље порекло је суседно село Непроштено. Староседалачки ген G2а са очевце стране а са мајчине линије E-V13 (дедова и бакина страна).
Занимљибо је да код Кочовића (иначе често презиме у тетовском региону познато као Кочовски) испод категорије Грчка / Албанија пише Албанци, Северна Македонија и Грчка, Албанија и Румунија. Значи имамо све староседалаче компонентне на једном месту. А код мене пише само Румунија....
на 23andme приметио сам да Румунија често означена на мапу кад је Е-V13 у питању

Небојша је направио малу грешку. Немам никога из Тетова и околине, код мене су из Струшког Дримкола (Вевчани, Лабуништа и Октиси). Што се тиче тетовских Кочовића/Кочовских такође немам податке да сам у вези са њима, али није немогуће. Што се тиче хаплогрупа, ја сам I2a, али видим да су код бочних линија заступљени пре свега R1b и J2a

Ван мреже Шарпланинац

• Шегрт
« Одговор #314 послато: Фебруар 03, 2025, 10:41:32 пре подне »
Небојша је направио малу грешку. Немам никога из Тетова и околине, код мене су из Струшког Дримкола (Вевчани, Лабуништа и Октиси). Што се тиче тетовских Кочовића/Кочовских такође немам податке да сам у вези са њима, али није немогуће. Што се тиче хаплогрупа, ја сам I2a, али видим да су код бочних линија заступљени пре свега R1b и J2a
Управо сам видео твој резултат на yfull. Честитам !
Јеси урадио можда 23andme ?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #315 послато: Фебруар 03, 2025, 10:45:52 пре подне »

Још један, такорећи, типично српски пресек.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #316 послато: Фебруар 03, 2025, 11:06:35 пре подне »
Управо сам видео твој резултат на yfull. Честитам !
Јеси урадио можда 23andme ?

Nisam, imam FamilyTreeDNA, LivingDNA i ovaj.

Ван мреже Blazhinho

• Помоћник
  • Поруке: 124
« Одговор #317 послато: Фебруар 03, 2025, 02:29:26 поподне »
Pozdrav ljudi, vidim da nisam jedini sa ovakvim rezultatima. Kad sam ih prvi put video, pomislio sam da napravise od mene pravog Juznjaka, kao da sam npr. iz Bitolja  :D. Oceva strana je iz Sumadije, majcina iz Krajine. Evo poredjenja starih i novih, a oni medjurezultati, odnosno zvanicno azuriranje mi je dalo 100 % Balkan. Genetske grupe su iste sve vreme, samo je posle prve promene "Albanci u Srbiji" postala dodatna, nesvrstana grupa, jer nisam imao Grcku i Albaniju (bivsa Grcka i Juzna Italija), a sada kada imam, ima isti status, a tu joj se pridruzila i "Crna Gora". Na prvoj verziji su obe grupe bile pod Balkanom.

Sta bi, tacno, trebalo da predstavljaju ove nove komponente Balkana i Grcke i Albanije? Mislim da i dalje nisu odvojili slovensku i starobalkansku genetiku. Vidim da skoro niko od vas nije dobio Severnu Italiju, tako da ni za to nisam siguran sta bi trebalo da obuhvata.

« Последња измена: Фебруар 03, 2025, 02:41:51 поподне НиколаВук »

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2086
  • I-A1328
« Одговор #318 послато: Фебруар 03, 2025, 02:43:38 поподне »
Не.

Изгледа да Greek-Albanian опада на сјеверозападу, а у истом смијеру та разлика се замијењава порастом East European и Balkan. Ја са сјевера Босне имам упола мање Albanian Greek, а повишен Balkan.
Не знам шта им је основа за рачун Balkan удјела.
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #319 послато: Фебруар 03, 2025, 02:56:12 поподне »
Pozdrav ljudi, vidim da nisam jedini sa ovakvim rezultatima. Kad sam ih prvi put video, pomislio sam da napravise od mene pravog Juznjaka, kao da sam npr. iz Bitolja  :D. Oceva strana je iz Sumadije, majcina iz Krajine. Evo poredjenja starih i novih, a oni medjurezultati, odnosno zvanicno azuriranje mi je dalo 100 % Balkan. Genetske grupe su iste sve vreme, samo je posle prve promene "Albanci u Srbiji" postala dodatna, nesvrstana grupa, jer nisam imao Grcku i Albaniju (bivsa Grcka i Juzna Italija), a sada kada imam, ima isti status, a tu joj se pridruzila i "Crna Gora". Na prvoj verziji su obe grupe bile pod Balkanom.

Sta bi, tacno, trebalo da predstavljaju ove nove komponente Balkana i Grcke i Albanije? Mislim da i dalje nisu odvojili slovensku i starobalkansku genetiku. Vidim da skoro niko od vas nije dobio Severnu Italiju, tako da ni za to nisam siguran sta bi trebalo da obuhvata.

Написах испод мог резултата како видим ове пресеке. Балкан су Јужни Словени, са јачим упливом словенске генетике (могуће однос 60-40), Албанија и Грчка је израженија староседелачка компонента, уз свакако део словенског уплива, Источна Европа и Балтик је типична словенска генетика. У сваком случају, када се на крају сведу проценти, добије се за Србе 50-60% словенске и 40-50% староседелачке генетике. Северну Италију свакако треба посматрати као староседелачки утицај.