Аутор Тема: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве  (Прочитано 5310 пута)

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7523
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« послато: мај 27, 2017, 01:10:51 пре подне »
На данас објављеном саопштењу за јавност Светог Архијерејског Сабора наше свете цркве, могли смо прочитати да је најважнија одлука управо окончаног сабора епископа Српске православне Цркве она о установљавању нових празника у календару Српске Православне Цркве, односно Православне Цркве уопште. Сабор је, наиме, једногласно одлучио да вечном Сабору светих приброји или канонизује:

1. Патријарха пећког Пајсија Јањевца, чији ће се спомен славити 2/15. октобра;
2. архимандрита Стефана Јовановића, чији ће се лик, под називом преподобни Стефан Троношки, славити 4/17. септембра;
3. митрополита скопског Викентија (Крџића) и игумана Владимира (Протића) као свештеномученике и пострадале од бугарских окупатора у Сурдулици као мученике, који ће се празновати 16/25. маја;   
4. зверски побијене страдалнике пивске као мученике, чији ће годишњи спомен бити сваког 25. маја/7. јуна, и страдалнике величке и горњеполимске, такође као мученике, чији ће се празник славити 15/28. јула, и
5. монаха Јакова (световно име: др Радоје Арсовић), под називом преподобни Јаков Нови Тумански, који ће се празновати 8/21. августа.

За патријарха Пајсија Јањевца смо нешто већ могли наслутити, чак се уз њега помињао и патријарх Јован Кантул, који није искључено да буде канонизован у неком следећем саборовању.

Међутим, занимало ме ко су ови побројани под бројем 4, из кога су они времена? И нисам могао веровати да је то из Другог светског рата? Тек сад читам у неком чланку из Новости од пре две године шта се заправо у Пиви дешавало те ратне '43. године... исто се десило и у Величанима и Горњем Полимљу, годину дана касније...

Цитат
Дан кад се Пива на небо селила

Велиша Кадић | 26. април 2015. 11:00 | Коментара: 4

Веселин Матовић документарним филмом овековечио страдања Пивљана у Другом светском рату. Припадници СС дивизије 7. јуна 1943. покосили 522 житеља

Дола у Пиви су једно, али не и једино жртвено место из чијих долина и данас вапе душе 522 житеља овог краја, међу њима и 109 деце, које су 7. јуна 1943. године, на празник Обретање главе Светог Јована Крститеља, покосили рафали припадника злогласне фолксдојчерске СС дивизије "Принц Еуген" уз подршку првих комшија из Херцеговине, гатачких усташа и муслимана из злогласне Ханџар дивизије. Сејали су они смрт и на другим пивским местима, али се тачан број настрадалих још не зна. Прича се да је живо спаљено по колибама у селима и катунима или бачено низ сурове планинске литице више од 1.260 недужних људи, жена, деце и стараца, што је готово половина данашњег пивског становништва!

Како су године одмицале, те жртве одлазиле су у приче, успомене и легенде. Први пут од тада снимљен је документарни филм "Кад се Пива на небо селила", професора Веселина Матовића, који је испричао крваву бајку верући се низ литице, обилазећи страдална места Пивљана, проналазећи ретке сведоке тог злочина. У томе су му помогли Миле Цицмил, историчар, Пајо Батрић Кандић, Ђорђије Кандић, Веселин Кандић, Радмила Матовић, као још увек живи сведоци тих мученичких дана Станоје и Загорка Кандић, Љубинка Осмајић, али и друге личности. Матовићев првенац биће промовисан ових дана на подгоричкој српској радио-телевизији.

- Нема братства у Пиви коју је заобишла ова несрећа. Само код најбројнијег - Благојевића - страдало је више од 220 особа! Нека су братства преполовљена, док је једно заувек нестало. Страдали су само зато што су се родили као Срби, што су се крстили са три прста, говорили својим српским језиком и потписивали се како је ко знао српском ћирилицом. И зато, зашто не рећи, што су у том злом времену имали и неке зле комшије - каже аутор филма Веселин Матовић.

Његов водич кроз пивски пакао, професор Миле Цицмил, историчар и аутор књиге "Крв Пиве", у којој су први пут објављена нека аутентична сведочења преживелих страдалника, као и најпотпунији списак страдалих, каже да постоји више историјских извора који се морају сагледати у континуитету пре тог несрећног јуна 1943.

- Зна се да је Жупа пивска била под захватом седме СС "Принц Еуген" дивизије. То је била посебна добровољачка јединица, коју су чинили брдска дивизија, 118 ловачка, 369 хрватска дивизија. Напад на Пиву био је наставак четврте офанзиве после битке на Неретви, где су се на овој територији дурмиторског среза груписале партизанске снаге које су прешле из Босне у Црну Гору.

У Долима пивским на дан страдања обавља се помен свих жртава пивског краја из Другог светског рата.

JАГЛИКА

Лику светих прибројане су све невине жртве Другог светског рата у Пиви, а међу њима и Јаглика Аџић, 17-годишња девојка коју су заједно са родитељима, браћом и комшијама, спалили Немци, муслимани и усташе. Митрополит Амфилохије предложио је Светом архијерејском сабору да новомученица Јаглика, са осталим страдалницима, буде прибројана лику светих. Управо су немачки војници у Гојковића долу затворили у једну колибу око 50 мештана, међу којима су били Јагликина браћа Милорад (8 ), Момчило (4) и Душан (2), као и родитељи Стоја и Крсто. Она је успела Немцима да побегне, али се вратила када је чула вриску и плач своје браће и родитеља, скочила у огањ и сагорела.


Извор: Вечерње новости, Вечерње новости

Ето, ко није исто знао, нека чита... а овде можемо продискутовати и пореклу "изабраних новоканонизованих" (званична канонизација тек треба да се обави), од којих су већина људи из новијег времена, изузев патријарха Пајсија и учитеља Вука Караџића, архимандрита Стефана Јовановића.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #1 послато: мај 27, 2017, 01:31:54 пре подне »
Корисна информација, Амико.

О мученицима величким:

"Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је, на управо одржаном овогодишњем редовном засиједању, прибројао лику светих Новомученика српске жртве нацистичког терора из Велике и Горње Ржанице пострадалих у геноциду 28. јула 1944. године, придружујући им и 28. дјеце уморене глађу у плавском затвору 1941. године.

Нацистичка Принц Еуген Дивизија је на празник Светих мученика Кирика и Јулите за само два сата у овим селима (према непотпуном списку) звјерски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи - дјеце,  жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само дјеце и омладине до 20 година је 171 на правди Бога побијено.

Велика, као најстрадалније село у Горњем полимљу, постала је мјестом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог свјетског рата.

Дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских биће, као и до сада, 28. Јул - на Дан светих Кирика и Јулите.
...

Свети архијерејски сабор СПЦ канонизовао је и жртве нацистичког злочина у Пиви, у чијим  селима је од 6. до 12. јуна 1943. године од стране нацистичке Принц Еуген дивизије побијено 1290 недужних душа, а међу њима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, међу којима 109 дјеце млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. Дан њиховог спомена биће и даље 7. јун.
...

Покољ у Пиви извршила је њемачка Принц Еуген Дивизија, у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа. У злочину Принц Еуген дивизије у Велици су, осим Њемаца, учествовали и балисти и вулнетари (тзв. муслиманска милиција) из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије, од којих су многи послије рата, чак, уживали повластице.

Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмјерно броју становника Велике и Пиве, по монструозности и року извршења сматрају међу најтежим у Европи. "

http://www.velika.me/index.php?lang=srpski&page_id=4
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #2 послато: мај 27, 2017, 01:43:18 пре подне »
Отац Јаков Арсовић:

децембра 2014. године отворен је његов гроб:

„Са благословом владике браничевског Игњатија, отворен је гроб монаха Јакова (Арсовића) Туманског и мошти су се показале целима и нетрулежнима. Отац Јаков је био ученик Светог владике Николаја Велимировића.

Рођен је 13. децембра 1893. године у селу близу Ивањице. Будући отац Јаков (световно име Радоје Арсовић) студирао је у Француској и имао је два доктората од којих је један био о Блезу Паскалу и који је одбранио у Монпељеу. Године 1929. именован је амбасадором Југославије у Паризу. Иако до тада није показивао никакво посебно занимање за духовни живот, у Србији
се упознао са Богомољачким покретом који је предводио Свети владика Николај Велимировић. Касније је упознао и самог владику Николаја и тај је сусрет био прекретница у његовом животу. У Охриду и Битољу је уз Светог Николаја Жичког вршио мисионарску делатност до 1936. године када је Свети владика Николај хиротонисан на трон охридске епархије. Замонашен је 1938. године.

Живео је подвижничким животом и вршио је послушање у манастирској штампарији. Био је познат по дару беседништва који је препознат на саборима Богомољачког покрета. Током бомбардовања манастира Жиче 1941. године, остао је у цркви појући док су остали монаси побегли. Његова прозорљивост се наставила и у време комунистичке власти. Године 1946. из Београда је донео 8000 примерака Оченаша које је разделио путницима на железничкој станици због чега су га комунисти пребили на смрт.
Богобојажљиви сељаци су га узели и он се исповедио и причестио после чега је умро. Месно становништво га је поштовало као Светитеља. Његове мошти се сада налазе у цркви манастира.”

http://ss.svetosavlje.org/listarhiva/Home.aspx/Topic?topicId=19923
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #3 послато: мај 27, 2017, 10:22:14 пре подне »
а овде можемо продискутовати и пореклу "изабраних новоканонизованих"

Занимљиво је порекло Арсовића из Кушића код Ивањице, од којих је отац Јаков.

У раду „Становништво Моравичког Старог Влаха“ (Љубомир и Светислав Марковић), за њих се наводи:
Воде порекло од кучких братстава исељених у Васојевиће.
Надаље, каже се да су то Дробњаци исељени у Горња Села код Берана, где се зову Шекуларци, те су од њих Арсовићи у Доњој Ржаници, а од ових у Лађевцу и Кушићима.
Славе Јовањдан.

Не знам шта је аутор све овде забркао, али звучи збуњујуће.
Најпре су Кучи, потом шекуларски Дробњаци.

Арсовићи од горњоселских Шекулараца су од Ћетковића и славе Ђурђевдан.

Раде Бракочевић наводи Арсовиће у Краљеву који су од шекуларских Маслара.
http://www.poreklo.rs/2014/10/11/prezimena-porijeklom-iz-sekulara/

Шекуларски Маслари славе Јовањдан.
Најлогичније ми звучи да су кушићки Арсовићи од Маслара, барем због славе.

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Вучина

 • Члан Друштва
 • Шегрт
 • *****
 • Поруке: 86
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #4 послато: мај 27, 2017, 10:36:50 пре подне »

4. зверски побијене страдалнике пивске као мученике, чији ће годишњи спомен бити сваког 25. маја/7. јуна, и страдалнике величке и горњеполимске, такође као мученике, чији ће се празник славити 15/28. јула

Кад се Пива на небо селила

1. дио
<a href="https://www.youtube.com/v/F3Zl4kTf4MY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/F3Zl4kTf4MY</a>

2. дио
<a href="https://www.youtube.com/v/CvyoHlsredo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/CvyoHlsredo</a>

3. дио
<a href="https://www.youtube.com/v/lUdUjzunO8g" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/lUdUjzunO8g</a>

4. дио
<a href="https://www.youtube.com/v/XCGAEVJZSyM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/XCGAEVJZSyM</a>

Ван мреже Radomir

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #5 послато: мај 27, 2017, 11:13:38 пре подне »
Корисна информација, Амико.

О мученицима величким:

"Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је, на управо одржаном овогодишњем редовном засиједању, прибројао лику светих Новомученика српске жртве нацистичког терора из Велике и Горње Ржанице пострадалих у геноциду 28. јула 1944. године, придружујући им и 28. дјеце уморене глађу у плавском затвору 1941. године.

Нацистичка Принц Еуген Дивизија је на празник Светих мученика Кирика и Јулите за само два сата у овим селима (према непотпуном списку) звјерски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи - дјеце,  жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само дјеце и омладине до 20 година је 171 на правди Бога побијено.

Велика, као најстрадалније село у Горњем полимљу, постала је мјестом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог свјетског рата.

Дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских биће, као и до сада, 28. Јул - на Дан светих Кирика и Јулите.
...

Свети архијерејски сабор СПЦ канонизовао је и жртве нацистичког злочина у Пиви, у чијим  селима је од 6. до 12. јуна 1943. године од стране нацистичке Принц Еуген дивизије побијено 1290 недужних душа, а међу њима 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, међу којима 109 дјеце млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих пивских новомученика. Дан њиховог спомена биће и даље 7. јун.
...

Покољ у Пиви извршила је њемачка Принц Еуген Дивизија, у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа. У злочину Принц Еуген дивизије у Велици су, осим Њемаца, учествовали и балисти и вулнетари (тзв. муслиманска милиција) из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије, од којих су многи послије рата, чак, уживали повластице.

Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмјерно броју становника Велике и Пиве, по монструозности и року извршења сматрају међу најтежим у Европи. "

http://www.velika.me/index.php?lang=srpski&page_id=4

Иначе су нам ове "босанско-херцеговачке усташе" биле прве комшије, из Гацка, Фазлагића Куле итд...
« Последња измена: мај 27, 2017, 08:23:23 поподне Amicus »

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7523
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #6 послато: мај 27, 2017, 08:26:18 поподне »
Иначе су нам ове "босанско-херцеговачке усташе" биле прве комшије, из Гацка, Фазлагића Куле итд...

Да ли су до сада објављена нека опсежнија истраживања на ову тему, тј. има ли написана нека књига о тим масовним злочинима који се везују за ове крајеве, а који су се десили у том периоду '43-'44. године?
« Последња измена: мај 27, 2017, 08:28:53 поподне Amicus »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #7 послато: мај 27, 2017, 08:27:44 поподне »
Иначе су нам ове "босанско-херцеговачке усташе" биле прве комшије, из Гацка, Фазлагића Куле итд...

Као у књизи "Нож"...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Radomir

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #8 послато: мај 27, 2017, 09:13:33 поподне »
Да ли су до сада објављена нека опсежнија истраживања на ову тему, тј. има ли написана нека књига о тим масовним злочинима који се везују за ове крајеве, а који су се десили у том периоду '43-'44. године?
Написано је по нешто о злочинима у том периоду, рецимо Обрен Благојевић се у свом делу "Пива" дотакао ових злочина, затим Данило Јауковић у "Дурмитор у пламену", мислим да постоји и књига "Дивизија Принц Еуген" где је уопштено писано о овој јединици и њеним злочинима, па и оном који су починили у Пиви.

Ван мреже Radomir

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #9 послато: мај 27, 2017, 09:15:43 поподне »
Као у књизи "Нож"...

БИЛЕ  ;)

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7523
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #10 послато: мај 27, 2017, 09:20:08 поподне »
Ово у Пиви је дакле било последица Операције Шварц?Погледах мало по немачким сајтовима, па нађох слику која би могла бити управо из тих несрећних времена.Цитат
Operation "Black" [Schwarz]. Like a wildfire, the boys in camouflage jackets advance rapidly through the Montenegrin villages, pursuing the Partisans and leaving a wasteland behind. The German commander's order on the treatment of population during the operation was clear: "The troops must act recklessly and with brutal severity against the hostile population and eliminate any chance of enemy survival by destroying the abandoned places [...] The peaceful sections of the population are to be spared and extensively harnessed for the service of destruction of the enemy forces." However, populated places were also destroyed, and innocent and helpless civilians were killed. The photo shows members of the 2nd Regiment of the SS Volunteer Division "Prinz Eugen" on their way from Nikšić to Šavnik; in this area, within just a few days, these men torched 17 villages: Zagrad, Liverovići, Lukovo, Granice, Orah, Praga, Gradačka Poljana, Mokro, Gradac, Šavnik, Dobra Sela, Previš, Godijelji, Mljetičak, Petnjica, Pridvorica and Malinsko. According to data collected by the Yugoslav State Commission, "they torched, killed and looted anything they encountered [...] they committed crimes with outrageous cruelty; the victims were killed with firearms, butchered with knives, tortured and trapped in or thrown into burning houses [...] even the smallest children were killed, together with their mothers, pregnant women and helpless old people." SS men, on the other hand, did not mention similar details in their reports, and the commander of the battalion that captured Šavnik was awarded the highest German military decoration, the Knight's Cross.

Text © Ivan Ž.

Photographer: unknown.
Date: May 1943.
Location: Nikšić – Šavnik, Yugoslavia.
Original caption: unknown.

File source: "Wenn alle Brüder schweigen" (various authors).
Number: no number (page 352).

Написано је по нешто о злочинима у том периоду, рецимо Обрен Благојевић се у свом делу "Пива" дотакао ових злочина, затим Данило Јауковић у "Дурмитор у пламену", мислим да постоји и књига "Дивизија Принц Еуген" где је уопштено писано о овој јединици и њеним злочинима, па и оном који су починили у Пиви.

Аха. Хвала на одговору Радомире. ;)

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1075
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #11 послато: мај 27, 2017, 10:07:04 поподне »
Када је ријеч о овој дуго"забрањеној теми", препоручио бих књигу  Покољ у Велици 28.јула 1944.године, Подгорица,2014. са обиљем података,  познатог публицисте, искусног новинара и полемичара пок. Бранка Јокића, који се бавио и другим темама свог завичаја - села Велике у Горњем Полимљу... Писали су и други ( а неки га и  дебело преписивали, не наводећи извор) да их не наводим. Поуздано знам да је трагао по архивама...  По мени ово је до сада  најбоља књига која  обрађује   геноцид у Велици.  Неки га  не воле ( због  другачијих размишљања о Црној Гори, Црногорцима,и осталима,  боље рећи изношења истине) по оној: Не волим Николу, па мрзим Св. Николу - Боже ми опрости.

Ван мреже Radomir

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 68
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #12 послато: мај 27, 2017, 10:10:46 поподне »
Ово у Пиви је дакле било последица Операције Шварц?

Јесте, операција Шварц или такозвана пета офанзива. Претпостављам да на интернету постоји доста извора, наших и немачких, о току операције, губицима у људству итд. па тако и о овом злочину у Долина. У Планини пивској је ликвидирана партизанска болница са око 700 рањеника рачунајући и особље.

Ван мреже vidoje 013

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1075
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #13 послато: мај 27, 2017, 10:31:46 поподне »
Занимљиво је порекло Арсовића из Кушића код Ивањице, од којих је отац Јаков.

У раду „Становништво Моравичког Старог Влаха“ (Љубомир и Светислав Марковић), за њих се наводи:
Воде порекло од кучких братстава исељених у Васојевиће.
Надаље, каже се да су то Дробњаци исељени у Горња Села код Берана, где се зову Шекуларци, те су од њих Арсовићи у Доњој Ржаници, а од ових у Лађевцу и Кушићима.
Славе Јовањдан.Не знам шта је аутор све овде забркао, али звучи збуњујуће.
Најпре су Кучи, потом шекуларски Дробњаци.

Арсовићи од горњоселских Шекулараца су од Ћетковића и славе Ђурђевдан.

Раде Бракочевић наводи Арсовиће у Краљеву који су од шекуларских Маслара.
http://www.poreklo.rs/2014/10/11/prezimena-porijeklom-iz-sekulara/

Шекуларски Маслари славе Јовањдан.
Најлогичније ми звучи да су кушићки Арсовићи од Маслара, барем због славе.

 У Ивањици са околином ( Шареник) има Маслара (и са разним презименима). Писало се о томе на Пореклу.
  Од Шекулрских Дробњака су Асовићи у Доњој Ржаници. Знам да ти је то познато. И теби се поткрала  словна грешка ( слово р). А Арсовићи јесу од Маслара.  А опет,  Арсовића има и Васојевића. Па још и Кучи (исељени у Васојевиће)? Не искључујем и њих, неки огранак, неког  братства? Ето читаве забуне. Сви имају везе са Горњим Полимљем.  Најбоље би било, да ако има неко од сродника оца Јакова да се тестира?

 Нико нема  монопол да пише. А свашта сам наилазио када је ријеч о родословљу Горњег Полимља и Црне Горе. Вјерујем да је таква ситуација и у другим крајевима ( ако не и гора). Неко нешто погрешно напише, а други преписују... И тако у недоглед. Већ ми је досадило да реагујем, на разна оспоравања.  Не може неко са стране да зна од оног који је са тог терена. Па ја сам се сретао   и са Арсовићима - Васојевићима, Асовићима - Шекуларским Дробњацима у Беранама, и Арсовићима поријеклом Масларима из Шекулара ( да не наводим имена).

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #14 послато: мај 27, 2017, 11:25:22 поподне »
Тако је, Видоје, у Доњој Ржаници су Асовићи. И нису огранак горњоселских Шекулараца, већ једне друге гране Ћетковића.
Него, и мене је слудила ова збрка података у наведеној књизи, па помислих да можда ови ивањички Арсовићи имају неко предање о пореклу од неких Арсовића који су од горњоселских Шекулараца.
Не знам откуд ауторима податак о њиховој вези с Арсовићима у Лађевцу и Кушићима. Вероватно је то исконструисано. Некако ми је најизгледније да су Арсовићи у Кушићима од ових масларских.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #15 послато: јун 07, 2017, 09:27:37 пре подне »
Данас се по први пут обележава помен на свете новомученике пивљанске.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1125
 • I1 P109
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #16 послато: јун 07, 2017, 11:41:50 пре подне »
О овом стравичном злочину у Пиви слушао сам као дете од људи који су били сведоци. Један број људи из мог села је страдао тада. Они који су мислили да ће спас пронаћи у врлетима Дурмитора страдали су више пивског села Пишче. Сећам се прича моје прабабе како је са својом заовом пошла у Пиву да тражи рођаке коју су се склонили у Ранисаву па су пред нацистима бежали ка Трси. Чуле су како су их одвели ка Плужинама да их стрељају, па су пошле тамо. Наилазиле су на спаљене колибе по Дурмитору и угљенисана тела која су развлачиле птице и лисице. Овај покољ је описан и у збирци приповедака Павла Караџића "Вјетар и јабланови", која је издата 1981. у Подгорици.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #17 послато: јул 28, 2017, 07:33:12 пре подне »
Данас се, по први пут као канонизовани мученици, прослављају страдалници у Велики и Горњем Полимљу 28. јула 1944. године."Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #18 послато: август 21, 2017, 07:58:43 поподне »
Синоћ је било бдење и читање акатиста, а данас је по први пут у Манастиру Тумане литургијски обележен празник новоканонизованог србског светитеља - Јакова Новог Туманског (о којем смо писали овде), као и спомен на Светог Зосима Туманског.

http://manastirtumane.org/raspored-bogosluzenja-za-praznik-sv-zosima-jakova-tumanskih-21-avgusta-2017-godine/
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8252
 • I2a S17250 A1328
Одг: Новоканонизовани светитељи Српске православне цркве
« Одговор #19 послато: септембар 17, 2017, 12:46:41 пре подне »
Данас се по први пут канонски прославља Свети свештеномученик Стефан Троношки.

Јуче, у Манастиру Троноша, служена је Света архијерејска Литургија током које су отворене мошти Светог свештеномученика Стефана, а у склопу обележавања 7 столећа Манастира Троноша.

"На овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве прибројан је светима и игуман Стефан Троношки (18. век), који је живот свој положио за Цркву и народ. Током Свете Литургије изнет је из манастирске цркве кивот са моштима мученика Стефана Троношког, ..."http://pouke.org/forum/index/-/%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5-%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B0-r6911/
"Наша мука ваља за причешћа"