Аутор Тема: Етничко чишћење Срба у Хрватској  (Прочитано 32532 пута)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8084
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Етничко чишћење Срба у Хрватској
« Одговор #60 послато: Април 20, 2024, 11:30:13 пре подне »
Била је скорије емисија "Недељом у два", коју води Србин по ову, Александар Станковић и Владика Јован Ћулибрк:
https://youtu.be/3VubFMAeGOo?si=DrDH_AbT-1d8kb-I
https://youtu.be/ofp-v-wGdcg?si=oNUUsPzhA7d1DY6h
Мање више, наши представници (политички и верски) су или били део власти или помињу добру сарадњу, али више ми се то чини да немају избора и да није згодно да се све што је лоше износи . Владика Ћулибрк каже како смо сви ми културолошки "Југословени", то је више из неке "коректности", да не увреди никог, као да наши представници тамо пазе да на било који начин не увреде или изазову неку реакцију већинског народа.
« Последња измена: Април 20, 2024, 11:43:54 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #61 послато: Април 20, 2024, 01:29:22 поподне »
Била је скорије емисија "Недељом у два", коју води Србин по ову, Александар Станковић и Владика Јован Ћулибрк:
https://youtu.be/3VubFMAeGOo?si=DrDH_AbT-1d8kb-I
https://youtu.be/ofp-v-wGdcg?si=oNUUsPzhA7d1DY6h
Мање више, наши представници (политички и верски) су или били део власти или помињу добру сарадњу, али више ми се то чини да немају избора и да није згодно да се све што је лоше износи . Владика Ћулибрк каже како смо сви ми културолошки "Југословени", то је више из неке "коректности", да не увреди никог, као да наши представници тамо пазе да на било који начин не увреде или изазову неку реакцију већинског народа.

Дотични је врло снисходљив према Хрватима, било да се говори о усташком викару Степинцу ("Степинац сигурно није одобравао злочин"), Јасеновцу ("у Србији постоји државни пројекат преувеличавања броја жртава Јасеновца") или нечем трећем, али кад треба да се бију жене (https://www.youtube.com/v/apo6aLdxCTo), у првим је редовима. Укратко, веома храбар човек.

Срби у Хрватској и окупираној Крајини немају чему да се надају са оваквим поличитким и верским вођама.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #62 послато: Април 22, 2024, 10:11:09 пре подне »
Дотични је врло снисходљив према Хрватима, било да се говори о усташком викару Степинцу ("Степинац сигурно није одобравао злочин"), Јасеновцу ("у Србији постоји државни пројекат преувеличавања броја жртава Јасеновца") или нечем трећем, али кад треба да се бију жене (https://www.youtube.com/v/apo6aLdxCTo), у првим је редовима. Укратко, веома храбар човек.

Срби у Хрватској и окупираној Крајини немају чему да се надају са оваквим поличитким и верским вођама.

Владика Јован као и сви ми има своје позитивне и негативне стране. Он човек има своје одређене здравствене проблеме, али што се тиче његовог доприноса за Србе у Хрватској и генерално за српство кад би ми сви дали мали део тога што је он дао, не знам где би нам био крај. Требало би прво да мало посетите нпр. Пакрац, па манастир Јасеновац и видите шта је све доле урађено и то понајвише захваљујући владици Јовану.

Ја не знам чији је пројекат преувеличавање жртава у Јасеновцу, али да се преувеличава, преувеличава се и тиме се директно наноси штета српском народу и жртавам НДХ-а јер се другој страни као на тацни нуди могућност да на основу тог преувеличавања доводи у питање геноцид који је над Србима у НДХ почињен. И знам људе који у разговору отворено кажу да су свесни да наведене бројке жртава у Јасеновцу нису реалне, али да је то већ толико ушло у народ и у медије, да они једноставно не желе да уоште отварају ту тему. Међутим свако ко се бави научним радом, не може ту тематику да гледа из угла свакодневне политкике и српско-хрватског поткусуривања, већ има обавезу да укаже на нетачне и непотпуне информације.

Што се тиче ових навода Н1, не би то коментарисао. Оно што је чињеница је да сваки физички напад може да се пријави надлежним органима, како онима где се десио, тако и онима земље у којој осумњичени пребива.
« Последња измена: Април 22, 2024, 10:13:45 пре подне Malesevic »

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #63 послато: Април 22, 2024, 05:44:34 поподне »
Ја не знам чији је пројекат преувеличавање жртава у Јасеновцу, али да се преувеличава, преувеличава се и тиме се директно наноси штета српском народу и жртавам НДХ-а јер се другој страни као на тацни нуди могућност да на основу тог преувеличавања доводи у питање геноцид који је над Србима у НДХ почињен. И знам људе који у разговору отворено кажу да су свесни да наведене бројке жртава у Јасеновцу нису реалне, али да је то већ толико ушло у народ и у медије, да они једноставно не желе да уоште отварају ту тему. Међутим свако ко се бави научним радом, не може ту тематику да гледа из угла свакодневне политкике и српско-хрватског поткусуривања, већ има обавезу да укаже на нетачне и непотпуне информације.

Наравно да бројке од милион и не знам колико већ убијених у Јасеновцу нису реалне, нити их било ко озбиљан наводи. Уопште нисам приметио да се било ко заиста бави Јасеновцем на државном нивоу у Србији, а камоли да се неко бави бројевима. Уосталом, и сам Ћулибрк често говори о томе да се нико тиме озбиљно не бави, а онда сам себи контрира са причом о неком државном пројекту. Можда је неко од дежурних популиста на власти имао неку бомбастичну изјаву на ту тему са циљем јефтиног србовања, али свакако се не може говорити о било каквом "пројекту". На пример, пројекат је када се на мезарју у Поточарима масовно сахрањују људи који су умрли након рата у БиХ и проглашавају се за жртве геноцида. Тако се ради када се неко озбиљно бави преувеличавањем.

Нажалост, очигледно постоји његова непрекидна потреба да се додворава хрватском јавном мњењу, па отуда и та његова изјава. Мени су далеко проблематичније његове изјаве о Степинцу, човеку који је четири године активно и јавно подржавао најодвратнији режим у историји Европе (нацисти су истребили више људи од усташа једино јер су били у бољој прилици да то ураде), а ово што прича о Јасеновцу је само бонус.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 789
« Одговор #64 послато: Април 23, 2024, 11:02:53 пре подне »
Наравно да је реч о "пројекту" ако се те бројке константно наводе у свим уџбеницима историје или нпр. напишу се у Доњој Градини као званичне и генерално не смеју да буду ни на један начин доведене у питање (сетимо се саопштења Синода СПЦ пре неких пар месеци по питању ове теме) или оног прогласа појединих интелектуалаца по питању Музеја Геноцида у Београду, итд.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Васојевић
« Одговор #65 послато: Новембар 17, 2024, 12:28:00 поподне »
https://www.politika.rs/scc/clanak/644678/Hrvatski-vojnik-pregazio-stado-ovaca-kaznu-platio-vlasnik
Пађане је чисто српско село у Буковици, што се у овом чланку не помиње.

Овце су познате као веома брзе животиње, па је вероватно њих 11 напрасно искочило на пут испред јадног војника.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
« Одговор #66 послато: Јун 27, 2025, 10:37:00 поподне »
<a href="https://m.youtube.com/v/dbDEpERA1cs&amp;pp=0gcJCfwAo7VqN5tD" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://m.youtube.com/v/dbDEpERA1cs&amp;pp=0gcJCfwAo7VqN5tD</a>

Занимљива репортажа о некада просперитетној српској загребачкој заједници, приказана кроз посјету Павла Медаковића Загребу.

Гледајући ову репортажу, питам се да ли постоји српска грађанска породица с краја 19. и почетка 20. вијека која није имала бар нешто цинцарске крви. Медаковић је у репортажи на гробљу поменуо у свом родослову и породицу Камбер, из које је био и градоначелник и капетан Новог Сада Јован Камбер. Колико видим Камбери су цинцарског поријекла.

Управо је историју загребачких Срба са краја 18. вијека започело неколикo српских и цинцарских породица, које су тешком муком успјеле да добију дозволе прво да се населе у граду, а потом и да организују црквену општину.

Заједница је суштински постојала у периоду од 1785. до 1941. године.
« Последња измена: Јун 27, 2025, 10:58:08 поподне drajver »

Ван мреже Atlantische

• Уредник СДНКП
  • Етнолог
  • Поруке: 2028
  • G2a-FT221531
« Одговор #67 послато: Фебруар 23, 2026, 07:56:29 поподне »
У протеклом периоду дошло je до уклањања већег броја православних Крстова са старих гробаља на подручју града Врбовског.

Према доступним информацијама, Kрстове је уклонила надлежна комунална служба, уз образложење да је ријеч о дотрајалим и оштећеним обиљежјима која су представљала потенцијалну опасност. Међутим, вјерници и потомци упокојених чији се гробови налазе на поменутим гробљима изразили су забринутост, наводећи да о планираном уклањању нису били претходно обавјештени, као и да су поједини Крстови били очувани и стабилни.

''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1212
« Одговор #68 послато: Фебруар 23, 2026, 08:39:47 поподне »
Ако је плаћано за одржавање гробних места тужба пред судом било хрватским или страним ће имати позитиван судски исход.

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1123
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #69 послато: Фебруар 25, 2026, 06:17:46 пре подне »

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 484
  • I2a1b-PH908
« Одговор #70 послато: Фебруар 25, 2026, 11:21:02 поподне »
И ово беше начин суптилне асимилације и етничког чишћења.

Доживиш прогон и покоље 1941-1945, и онда ступаш у бракове са њима. Са њима правиш потомство.
31%! Глупи, наивни Срби. :-X

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #71 послато: Фебруар 25, 2026, 11:34:31 поподне »
И ово беше начин суптилне асимилације и етничког чишћења.

Доживиш прогон и покоље 1941-1945, и онда ступаш у бракове са њима. Са њима правиш потомство.
31%! Глупи, наивни Срби. :-X
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%98_1991.
Изгледа да је ипак више Хрвата ступало у апсолутном броју у међунационалне бракове у Хрватској него Срби, јер је њихових 10% више него 31% наших. То је део статистике, и није чудо да је трећина Срба нашло супружника међу већинском популацијом (вероватно је већина од њих у урбаним подручјима). Више је ту питање како је касније резултирао епилог у смислу изјашњавања потомства у мешовитим браковима. Напр. Синиша Михајловић је био Србин из мешовитог брака, као и Лука Модрић у другој варијанти, тј сам мешовит брак није утицао на потомке по очевој линији, али имамо и Србе који су "тихо" ушли у хрватски корпус, попут многих популарних личности у Хрватској (Арсен Дедић, Ђорђе Новковић, Нина Бадрић итд)
« Последња измена: Фебруар 25, 2026, 11:37:09 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Душан

• Познавалац
  • Поруке: 484
  • I2a1b-PH908
« Одговор #72 послато: Фебруар 25, 2026, 11:48:22 поподне »
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%98_1991.
Изгледа да је ипак више Хрвата ступало у апсолутном броју у међунационалне бракове у Хрватској него Срби, јер је њихових 10% више него 31% наших. То је део статистике, и није чудо да је трећина Срба нашло супружника међу већинском популацијом (вероватно је већина од њих у урбаним подручјима). Више је ту питање како је касније резултирао епилог у смислу изјашњавања потомства у мешовитим браковима. Напр. Синиша Михајловић је био Србин из мешовитог брака, као и Лука Модрић у другој варијанти, тј сам мешовит брак није утицао на потомке по очевој линији, али имамо и Србе који су "тихо" ушли у хрватски корпус, попут многих популарних личности у Хрватској (Арсен Дедић, Ђорђе Новковић, Нина Бадрић итд)

Ма не занимају ме они.
Стопа од 31% је пропаст за једну заједницу од 600,000 душа која би са наставком таквих кретања почела да губи своју генетску специфичност, да се осипа и асимилује.
Ми смо се спасили што не живимо више тамо, ми смо спасили своје потомство да остану Срби.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #73 послато: Фебруар 26, 2026, 12:03:19 пре подне »
Ма не занимају ме они.
Стопа од 31% је пропаст за једну заједницу од 600,000 душа која би са наставком таквих кретања почела да губи своју генетску специфичност, да се осипа и асимилује.
Ми смо се спасили што не живимо више тамо, ми смо спасили своје потомство да остану Срби.
Срби   581.663   281.570   300.093 (бројке за укупно, градско становништво и сеоско становништво са пописа 1991.)
Асимилација је највише актуелна за урбано становништво, а највише избеглих је са руралних подручја из средина где смо били компактни.
« Последња измена: Фебруар 26, 2026, 12:10:26 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже ⲥуⲛцⲉ

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2085
  • I-A1328
« Одговор #74 послато: Април 11, 2026, 08:43:23 пре подне »
Кад мало размисли човјек, чувши етничко чишћење Срба, звучи као да су се занимали хигијеном Срба. Када се има нека зараза као бухе, чисти се ОД буха, истом логиком би подобовало рећи етничко чишћење од Срба, али то даје на знање да се Срби сматрају неким елементом онечишћења, што могу казивати сами починитељи злочина. Из наше перспективе ради се о немилосрдном истребљавању Срба. Зашто користити тако чудне језичке образце?
„В каждом человеке — солнце. Только дайте ему светить.“

На мрежи Fargo

• Почетник
  • **
  • Поруке: 22
« Одговор #75 послато: Јун 03, 2026, 09:08:49 поподне »
Znam za popriličan broj slučajeva (ne radi se o poznatim ličnostima) ljudi iz mešovitih srpsko-hrvatskih brakova koji imaju u potpunosti hrvatski identitet. Znam čak za više takvih slučajeva gde je otac Srbin, a majka Hrvatica nego obrnuto. Među mojom bližom rodbinom ima takav jedan slučaj. Moj rođak je oženio Hrvaticu, a njihov sin se borio u 'Zengama' protiv srpsko-krajiške vojske. Nije imao izbora, morao se na taj način dokazati da bi opstao u Zagrebu (možda i da bi opstao u životu). Svakakve stvari moj rođak Srbin i njegov sin polu Hrvat su doživljavali u Zagrebu u toku rata i u post ratnim godinama, pogotovo prvi pomenuti. Ipak to nije za ovaj forum, pa ću neću o tome.

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1714
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #76 послато: Јун 03, 2026, 09:40:08 поподне »
Znam za popriličan broj slučajeva (ne radi se o poznatim ličnostima) ljudi iz mešovitih srpsko-hrvatskih brakova koji imaju u potpunosti hrvatski identitet. Znam čak za više takvih slučajeva gde je otac Srbin, a majka Hrvatica nego obrnuto. Među mojom bližom rodbinom ima takav jedan slučaj. Moj rođak je oženio Hrvaticu, a njihov sin se borio u 'Zengama' protiv srpsko-krajiške vojske. Nije imao izbora, morao se na taj način dokazati da bi opstao u Zagrebu (možda i da bi opstao u životu). Svakakve stvari moj rođak Srbin i njegov sin polu Hrvat su doživljavali u Zagrebu u toku rata i u post ratnim godinama, pogotovo prvi pomenuti. Ipak to nije za ovaj forum, pa ću neću o tome.

У моје село као избеглице дошла једна старија породица, муж и жена, обоје Срби. Муж се борио у војсци Крајине. Син му био у хрватској војсци, и дан-данас живи у Хрватској, оженио Хрватицу, вероватно су му и деца Хрвати. Дакле, то није ограничено само на мешовите бракове, похрваћивали су се и чисти стопостотни Срби.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

На мрежи Fargo

• Почетник
  • **
« Одговор #77 послато: Јун 03, 2026, 10:05:06 поподне »
У моје село као избеглице дошла једна старија породица, муж и жена, обоје Срби. Муж се борио у војсци Крајине. Син му био у хрватској војсци, и дан-данас живи у Хрватској, оженио Хрватицу, вероватно су му и деца Хрвати. Дакле, то није ограничено само на мешовите бракове, похрваћивали су се и чисти стопостотни Срби.
Moj rođak koga sam pomenuo u prethodnom postu je dugo živeo u Zagrebu. Otišao je tamo posle vojske i živeo do smrti, a umro je sa oko 75 godina. Žena Hrvatica mu je iz Dalmacije (još je živa), ona je isto kao mlada došla u Zagreb. On se nije pohrvatio u smislu da je postao katolik i počeo se izjašnjavati Hrvatom, ali je bio poprilično kulturološki kroatizovan ili bolje reći zagrebizovan.

На мрежи Fargo

• Почетник
  • **
« Одговор #78 послато: Јун 03, 2026, 10:36:35 поподне »
Da je Krajina opstala u okviru Hrvatske sa nekim vidom autonomije gotovo sam siguran da bi danas 30-ak godina nakon integracije Krajine u HR u njoj ostalo svega oko pola Srba od broja koji je u istoj živeo kad je integrisana. Kao prvo jedan deo Srba ne bi prihvatio da živi u Hrvatskoj koliku god autonomiju bi Krajina dobila. Oni bi se odmah iselili u Srbiju. Bar bi otišli na pristojan način i mogli bi eventualno prethodno prodati imovinu, a ne onako kako su morali otići u avgustu 1995. Kao drugo, Srbi koji bi ostali u da kažem autonomnoj Krajini bi se pomalo iseljavali u Srbiju i na zapad (na zapad pogotovo nakon ulasku Hrvatske u EU).

Danas imamo fenomen masovnog odlaska Srba u hrvatske primorske turističke centre da rade sezonski. Međutim tu se radi uglavnom o Srbima iz Srbije i Republike Srpske, dok je Krajišnika malo. Razlog je jednostavan, Krajišnici su vlasnici hrvatskih pasoša sa kojima mogu lakše nego drugi Srbi otići u bogatije zemlje EU, što je svakako privlačnije od sezonskih poslova u hrvatskim primorskim turističkim centrima. U Hrvatskoj su radna snaga Nepalci i Srbi zadnjih godina. Današnju Hrvatsku bih uporedio sa Grčkom 1990-ih i prvih godina ovog veka. Turizam cveta, stižu doznake od brojne dijaspore (i Grci i Hrvati imaju jaku dijasporu), radna snaga stigla sa strane (Hrvatskoj Srbi i Nepalci, a Grčkoj Albanci), rešili su skoro sva nacionalna pitanja (Hrvati jedino nisu u BiH a Grci donekle na Kipru, ali to je marginalno za njih), integrisani se u EU itd. Taj raj u Grčkoj je kasnije narušen ekonomskom krizom i masovnim prilivom afro-azijjkih neproduktivnih migranata, dok Hrvatska još uvek živi san mediteranskog raja ušuškanog u zapadne geopolitičke strukture od kojih za sad dobija samo milijarde iz EU fondova (još uvek ne poplavu afro-azijjkim migrantima i druge negativnosti). Ovo zadnje pomenuto je san jednog dela Crnogoraca,  to su oni kojima je Hrvatska uzor u svemu i koji su slavili nedavno 20 godina nezavisnosti CG. :D
« Последња измена: Јун 03, 2026, 10:46:37 поподне Fargo »

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #79 послато: данас у 12:41:02 поподне »
Da je Krajina opstala u okviru Hrvatske sa nekim vidom autonomije gotovo sam siguran da bi danas 30-ak godina nakon integracije Krajine u HR u njoj ostalo svega oko pola Srba od broja koji je u istoj živeo kad je integrisana. Kao prvo jedan deo Srba ne bi prihvatio da živi u Hrvatskoj koliku god autonomiju bi Krajina dobila. Oni bi se odmah iselili u Srbiju. Bar bi otišli na pristojan način i mogli bi eventualno prethodno prodati imovinu, a ne onako kako su morali otići u avgustu 1995. Kao drugo, Srbi koji bi ostali u da kažem autonomnoj Krajini bi se pomalo iseljavali u Srbiju i na zapad (na zapad pogotovo nakon ulasku Hrvatske u EU).

Danas imamo fenomen masovnog odlaska Srba u hrvatske primorske turističke centre da rade sezonski. Međutim tu se radi uglavnom o Srbima iz Srbije i Republike Srpske, dok je Krajišnika malo. Razlog je jednostavan, Krajišnici su vlasnici hrvatskih pasoša sa kojima mogu lakše nego drugi Srbi otići u bogatije zemlje EU, što je svakako privlačnije od sezonskih poslova u hrvatskim primorskim turističkim centrima. U Hrvatskoj su radna snaga Nepalci i Srbi zadnjih godina. Današnju Hrvatsku bih uporedio sa Grčkom 1990-ih i prvih godina ovog veka. Turizam cveta, stižu doznake od brojne dijaspore (i Grci i Hrvati imaju jaku dijasporu), radna snaga stigla sa strane (Hrvatskoj Srbi i Nepalci, a Grčkoj Albanci), rešili su skoro sva nacionalna pitanja (Hrvati jedino nisu u BiH a Grci donekle na Kipru, ali to je marginalno za njih), integrisani se u EU itd. Taj raj u Grčkoj je kasnije narušen ekonomskom krizom i masovnim prilivom afro-azijjkih neproduktivnih migranata, dok Hrvatska još uvek živi san mediteranskog raja ušuškanog u zapadne geopolitičke strukture od kojih za sad dobija samo milijarde iz EU fondova (još uvek ne poplavu afro-azijjkim migrantima i druge negativnosti). Ovo zadnje pomenuto je san jednog dela Crnogoraca,  to su oni kojima je Hrvatska uzor u svemu i koji su slavili nedavno 20 godina nezavisnosti CG. :D

Не бих рекао да нису преплављени, можда не Африканцима, али досељеницима са Индијског потконтинента и Филипина свакако. Друга ствар је што им је земља поприлично пуста, осим уског појаса приморја и већих градова. Нпр. Славонија која би требала да буде житница више личи на празну степу Монголије.
Чињеницама против самоувереног незнања.