Аутор Тема: Славонија- поријекло становништва  (Прочитано 6502 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #40 послато: април 08, 2017, 03:36:07 поподне »
Мало сам бистрио Дефтер за Пожешки санџак из 1579. године. Испрва сам мислио да анализу поставим као чланак на порталу, али, с обзиром да сам у тумачењу дефтера, ономастици и историји лаик и аматер („дунстер“), да не бих тамо писао нешто што не стоји из перспективе ових научних дисциплина, боље да поставим овде на овој теми.
Уједно, овако ћемо моћи заједно да тумачимо неке појединости. Очекујем Амиково ангажовање, јер, верујем да њега нарочито занима ово подручје. Наравно, позив и свима осталима!

Пожешки санџак у 16. веку обухвата управо највећи део Славоније у данашњем смислу. Оивичен је Савом на југу, Дунавом на истоку (до области која се и данас рачуна у западни Срем), Дравом на северу и на запад правцем Вировитица – Илова – Лоња.

Санџак обухвата 30 нахија:
Пожега, Свилна, Кутјево, Орљава, Брод, Врховине, Брезна, Равне, Ђаково, Јошава, Горјан, Подгорач, Кошка, Подлужје, Прикрај, Драготин, Пољана, Нивна, Осијек, Караш, Чепин, Ердут, Ораховица, Крижевци, Валпово, Свети Миклош, Воћин, Брезовица, Слатинић и Мојславина.
 
Општи је утисак да је католичко становништво већинско. Муслимана има по касабама и варошима, и мањем броју села. Православни су углавном на подручју нахија уз Драву, што указује да су ту насељени од стране Турака, да бране границу према Угарској. На то указује и њихов статус: за разлику од католика, који су у феудалном положају кметова, већина православних села има сопствене кнезове и порез плаћа у новцу. Православних оаза има и у унутрашњости Славоније, али у мањем броју. Што се католичког становништва тиче, само у источној Славонији (осијечки, ердутски, чепински крај) и уз Драву има доста Мађара (или сасвим мађаризованих Словена), док велика већина католичког становништва, судећи по презименском наставку –ић, као и по неким личним и породичним именима, словенског је порекла. И међу њима се могу разлучити два слоја: једни су (може се закључити по ономастици) у одређеној мери мађаризовани, тако да би они могли бити старији словенски слој у Славонији. Други су вероватно талас досељеника из динарских крајева, као и континенталне Хрватске.
Топонимија је у великој већини словенска. Мађарски топоними су сконцентрисани у источној Славонији, уз Дунав и доњи ток Драве. Занимљиво је да 1579. године у већини села чији називи су мађарског порекла, живе Срби, али и муслимани.
Што се муслимана тиче, не може се разлучити њихово порекло, али оно је, сигурно, двојако: по варошима и касабама има војске и пратећих друштвених слојева (чиновници, занатлије, трговци) који су дошли са освајањем, а по селима би могли бити исламизирани староседеоци. На ово друго указује и рајински статус једног броја сеоских муслимана. Муслиманска села су сконцентрисана по нахијама око седишта Санџака – Пожеге, где је, свакако, била најјача турска власт. Такође, доста муслиманских села има и у најисточнијем делу Славоније.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #41 послато: април 08, 2017, 03:39:38 поподне »
1.   Нахија Пожега:

у касаби Пожега и варошима Каптол и Ветхи живе углавном муслимани, уз присуство хришћанских махала, чија ономастика указује да је у питању католичко становништво.
Вароши Стражеман и Велика настањује католичко становништво (вероватно оно које је ту било и приликом турског освајања, те је прихватило нове господаре). У Стражеману наилазимо и на презимена Хрват и Бошњак.
По селима (73 пописана села) већином живе католици. Сеоских муслимана има у 31 селу, а у 10 села живе помешани католици и муслимани.
Православна села су ретка: Бресница (6 кућа), Селци (4), Горњи и Доњи Лаз (са муслиманима), а судећи по именима, неколико православних живи међу муслиманима у Гучану, Сулковцу и Врбчевини. У селу Врчин Дол, тешко је одредити јесу ли пописани домаћини православни или католици. У селу наилазимо на занимљиво презиме – Кучевић.

2.   Нахија Свилна, источно од Пожеге:

становништво је готово све католичко. У неколико села живе с њима и муслимани. Топонимија је претежно словенска. Издвајам називе села: Доброгошћа, Ваљевица, Хмиленац, Врховине Бечић, Бракодол, Војводина Вас. У Доњој Свилни имамо презиме Хрват. Икавштину налазимо у називу села Дедина Рика. Укупно 25 села са становништвом.

3.   Нахија Кутјево, на север од Пожеге:

овде већ имамо и појачано присуство православних.
У самој вароши Кутјево (Кутхева) живе муслимани и католици, а у вароши Градишка само муслимани.
И овде по селима има доста муслимана, укупно у 28 од 43 пописана села, од тога чисто муслиманских села је 21.
Православна села су Слапотница, Хрменци, Тулчиновци, Лесковци, Чибуковци, Бунишевци. У селу Убаковци поред муслимана налазимо и Драгића Раденовог. Православна села делом плаћају новчани порез, а делом су кметска.
Занимљив је назив Хрватиновци у којем живе муслимани и један католик.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #42 послато: април 08, 2017, 03:40:06 поподне »
Наставак после Врбице.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #43 послато: април 08, 2017, 07:40:33 поподне »
4.   Нахија Орљавска, на запад од Пожеге.

У овој нахији потпуно доминирају муслимани: од 36 села, 29 су муслиманска, у три живе мешано муслимани и православни, а у 4 православно становништво. Топонимија је великом већином словенска, уз нешто мађарског утицаја. У два топонима види се турски утицај (Херсек Турна, Кашиковци). Православни живе у селима Хоздаковци (данас Ождаковци), Обрадов Вас, Бенакова Драга и Стрижевица, а као дошљаци у муслиманским селима Оток и Међуречје. У четири наведена православна села, становништво није раја, већ плаћа новчани порез.

5.   Нахија Брод, са седиштем у (Славонском) Броду на Сави.

У овој нахији занимљивост је присуство пописаних номада у скоро свим селима. Шта би требало у ово време у овом крају да значи „номади“ – не знам. У нахији су две касабе – Брод и Дубочац и варош Новиград. У Броду живе муслимани, а постоји и хришћанска махала у којој, према именима, преовлађују католици, али би један број ових хришћана могао бити и православне вероисповести (Вук Петров, Ђурађ Лужинац, Ђурац Радичев, Милован, Стеван Радковић, Ђурац Живовић, Ђурица Станишић). У Дубочцу живе муслимани и католици, као и номади. У 11 села живе углавном католици, уз по неког муслимана, као и поменути номади. Судећи према именима пописаних номада, они су католици. Међу њима налазимо занимљиво презиме – Теклић.

6.   Нахија Врховине, северозападно од Брода.

У 20 села живе већином католици, уз по неког муслимана. Једино чисто муслиманско село су Зденци. У селу Пећина наилазимо на презиме Крајишник (село је католичко).

7.   Нахија Брезна, источно од Брода.

23 католичка села.

8.   Нахија Равне, између Брода и Ђакова.

20 католичких села. И овде су пописани номади. Занимљива презимена: у селу Среданци – Отовић, у селу Сикиревци – Бошњак, у Горњој Биберини – Капор.

9.   Нахија Ђаково.

Чисто католичка нахија. Муслимана има само у касаби Ђаково, а у 13 пописаних села живи католичко становништво.

10.   Нахија Јошава, северно од Ђакова.

8 католичких села.

11.   Нахија Горјан, даље на север.

Становништво је у овој нахији мешовито. У вароши Горјан живе католици. 27 села је католичко, а 13 православно. У неколико села налазимо мешовито становништво – православно и католичко. Горјанци су једино муслиманско село. Села са православним живљем су: Матејевци, Велика Вас, Кешинци, Пунитовци, Дуга Вас, Михољанци, Подгајци, Мали Церић, Павловци, Маркушевци, Новоселце, Кртоланци и Потлехово. Православни овде не уживају посебан статус, већ су укмећени.

12.   Нахија Подгорач, на север од Горјана.

У вароши Подгорач живе муслимани, а католици у својој махали. Села (22) су католичка, а  једино у селу Церемошњак налазимо могуће православне (Јаков Владовић и син му Драгојло, Ђуро Радосавов, Милко Ђуреновић, Никола Иванов, Јован Радуловић). Ово село не ужива посебан статус.

13.   Нахија Кошка, даље на север.

У вароши Кошка и 10 села живе искључиво католици.

14.   Нахија Подлужје, западно од Кошке.

У вароши Нашице и 10 села живе католици. Приметан је мађарски утицај. У Нашицама има и муслимана, а као главар упиан је жупан Микула.

15.   Нахија Прикрај, јужно од Подлужја.

24 католичка села. Могу се наћи занимљива презимена, попут: Ђорђевић у селу Коцељевци, Цуцић у селу Бућан, Угарковић у селу Срнаровци, а у селу Врх Поље (данас Врпоље код Ђакова) које по ономастици припада католичком кругу, налазимо презимена – Поповић, Милић, Милосавић, Миличић, која можда указују да се ради о становништву србског порекла досељеног из динарских крајева, па покатоличеног.

16.   Нахија Драготин, даље на југ.

14 католичких села.

17.   Нахија Пољана, западно од Горјана.

9 католичких и два православна села. У овој нахији налази се Велико Набрђе, село из којег потиче моја ђедовина по мајци. У овом дефтеру, имена мештана су католичка и мађарска. Срби су се тамо доселили почетком 18. века из Босне. Два села у нахији су са православним становништвом: Повучје (данас Бучје) и Боровик.
« Последња измена: април 08, 2017, 08:24:00 поподне НиколаВук »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #44 послато: април 08, 2017, 08:10:13 поподне »
18.   Нахија Нивна (или Невна), јужно од Горјана.

Варош Нивна је данашња Левањска Варош северно од Ђакова. У вароши и 28 села живе католици. Можда се међу именима пописаних може пронаћи и неки праволсавни. Тако Пејак Ратковић и Илија Бошковић у вароши Нивна, затим Мушићи – Радич, Марко, Павле и Видак у селу Лакија, Павле Петровић и дошљак Радослав у селу Ковачевци, Живко Петковић и Томаш Вукић у селу Винковци, Иваниш Стевић и Милош Стевић у Филип Долу. Занимљив је назив села Слободна Вас, или у преводу – слободно село. Данас се ово село зове – Слободна Власт. Дакле, некад је слободу уживало село, а данас власт  :)

19.   Нахија Осијек.

У касаби Осијек живе муслимани и нешто католика (Мађара) у хришћанској махали. У селима по околини живе, судећи по именима, углавном Мађари, али има и муслиманских и православних села. Мађари живе у селима: Оросин (данас Ивановац), Селеш, Кишбечинци (данас Барвала), Ујфало (данас Ново Село), Сен Ласло (данас Ласлово),  Петрош (данас Петреш, део Осијека), Ридфало (данас Ретвала, део Осијека), Јакобовци и Кукеш (данас пустара Кучка). Муслимани су у селима: Сарваш, Техна (данас Тења), Миклошевци, Гатин (данас Неметин) и Трнова (данас Бијело Брдо). Православни су у Мочару, Мариновцима (данас пустара Маринци код села Вера) и Фари (данас Вера).

20.   Нахија Караш, западно од Осијека.

У 30 села живе Мађари и католички Словени. Топонимија је великом већином словенска.

21.   Нахија Чепин, јужно од Осијека.

Преовлађују Мађари, у вароши Чепин, као и у селима (21), али има и католика словенских имена. Села Заблаће  и Филипетинци су насељена православним живљем. Ова села данас не постоје.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #45 послато: април 08, 2017, 09:44:52 поподне »
22.   Нахија Ердут, у углу који Дунав прави између Славоније и Бачке.

У касаби Ердут живе муслимани, Срби у „махали Срба“ и Мађари у „махали Мађара“. У касаби Даљ живе муслимани, а у хришћанској махали Срби и Мађари.

Села су србска и мађарска.

Србска села су: Пачетин, Ловас, Трпиња, Доман (данас не постоји), Барфало (данас Барвала), Мезобороба (данас Бобота), Кестенци (данас Кестење), Аљмаш, Велика Торда (данас Клиса), Борхева (данас Борово код Вуковара), Лигет (данас Старо Село), Боршод (данас Бршадин) и Лескова (данас Старо Љесково).

Мађари и словенски католици живе у селима: Габош, Кишкорођ (данас Корођ), Тординци, Онтин (данас Антин), Топлан (данас Домбок) и Балинци (данас Шодоловци). Мешовита су села Мало Селичево (Мађари и Срби) и Палагар (Срби и муслимани).

23.   Нахија Ораховица, западно од Осијека.

У овој нахији углавном живе католици. У касаби Ораховица живе муслимани и католици у хришћанској махали, а у вароши Мотичина католици. 39 села су католичка са јаким мађарским утицајем у ономастици.

У селу Грађанци, где имена домаћина звуче католички, налазимо занимљива презимена: Косорић (Андријаш и Мартин) и Ивезић (Марош). У Доланцима – презиме Рац и баштину занимљивог назива – Црна Гора. У селу Предрахово лично име Деспот и домаћина уписаног као Ђурађ Ракијаш  :D .

Православна села су Комаровци , Чачинци, Горња и Доња Крајина, Гази, Иваниш Дол и Селине, а муслиманска Шумећица, Придворје и Доња Пиштана. Нека правсолавна и муслиманска села нису укмећена, већ плаћају новчани порез.

24.   Нахија Крижевци, даље на запад.

У 15 села (словенска топонимија) живи католичко становништво.

25.   Нахија Валпово, у Подравини, око данашњег града Валпова.

У касаби Валпово живе муслимани, а у селима (73) католичко становништво. Има и један број мађарских имена.

Ономастика можда указује да је део становништва досељен из динарских или јужнијих области и да можда има србске корене. Тако у селу Михољци имамо презимена Одабашић, Ердагалић, Посавац. Презиме Посавац и у Кочинцима, Черновцима и Хотару. У Сређанцима презиме Поповић. У Врх Пољу уписан је Мика Влах. Србске трагове видимо у католичким селима и у именима: Димитрије Ђурђановић (Нарад), Јаков Денић, Лазар Лалошев, Ђурађ Рељић (село Тивановци), Ђурађ Рајић (Веселовци), презиме Јакшић, Ђурађ Косић, Божидар Петров, Марко Живковић (Горња Обреж), имена Ђурађ, Новак, Вук, Јакша (Кабулгар), Ђурађ Петровић (Ошван), презимена Војводић (Опат-Брод), Ђуричић (Копановци) и Савеловић (Тулиновци).

Пажњу привлаче и презимена Хрватић (село Занош), Хрватчић (Бучковци), Мађарчић (Павловци).
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1089
 • I1 P109
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #46 послато: април 08, 2017, 09:55:42 поподне »
Небо, што се тиче Тординаца, већ сам поменуо у неком од горњих постова да је већина становника била калвинистичке вероисповести, а словенског језика. Такође, већина Мађара у Осјеку су били калвинисти. Протестантизам је бујао на простору турске Угарске. Турци нису прогонили протестанте сматрајући их највећим непријатељима својих највећих непријатеља, папе и Светог Римског Цара. Могуће да је у многим местима данашње источне Славоније становништво које би ми на основу имена окарактерисали као словенско католичко, у ствари било калвинистичко.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #47 послато: април 08, 2017, 10:02:20 поподне »
Небо, што се тиче Тординаца, већ сам поменуо у неком од горњих постова да је већина становника била калвинистичке вероисповести, а словенског језика. Такође, већина Мађара у Осјеку су били калвинисти. Протестантизам је бујао на простору турске Угарске. Турци нису прогонили протестанте сматрајући их највећим непријатељима својих највећих непријатеља, папе и Светог Римског Цара. Могуће да је у многим местима данашње источне Славоније становништво које би ми на основу имена окарактерисали као словенско католичко, у ствари било калвинистичко.

Не спорим то. На основу имена из дефтера, не може се закључити јесу ли католици или протестанти. Али, може се разлучити православно становништво од поменутих. Овде ми је циљ утврђивање колико је и где православних било у другој половини 16. века у Славонији.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #48 послато: април 08, 2017, 10:04:10 поподне »
Хоћу рећи - називам их све католицима, јер су такве провенијенције (и протестанти су тек отпадници од Рима).
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1089
 • I1 P109
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #49 послато: април 08, 2017, 10:06:42 поподне »
Не спорим то. На основу имена из дефтера, не може се закључити јесу ли католици или протестанти. Али, може се разлучити православно становништво од поменутих. Овде ми је циљ утврђивање колико је и где православних било у другој половини 16. века у Славонији.
Знам. Било би лепо када би неко од форумаша, кога не мрзи а и ко је добар у томе, направио неку карту на основу овог дефтера.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #50 послато: април 08, 2017, 10:13:36 поподне »
Знам. Било би лепо када би неко од форумаша, кога не мрзи а и ко је добар у томе, направио неку карту на основу овог дефтера.

Да, то сам ја помислио чим сам се дохватио ове анализе дефтера. Кад би неко могао да направи мапу са селима по етничкој припадности. То би било одлично. У самом дефтеру (имам га у пдф) постоји мапа, али у њој су уцртане само границе нахија, као и касабе и вароши.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7610
 • I2a S17250 A1328
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #51 послато: април 08, 2017, 10:14:54 поподне »
Иначе, остало ми је још пет нахија, и то оних занимљивијих, у којима има много Србаља, али ћу то сјутра.
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6883
 • I1 P109 FGC22045
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #52 послато: април 08, 2017, 10:34:47 поподне »
Знам. Било би лепо када би неко од форумаша, кога не мрзи а и ко је добар у томе, направио неку карту на основу овог дефтера.

Било би, за почетак, ево граница Пожешког санџака из око 1600. године.


Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1089
 • I1 P109
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #53 послато: април 08, 2017, 10:44:14 поподне »
Било би, за почетак, ево граница Пожешког санџака из око 1600. године.


Ууу, одлична карта!  :) Нисам наишао на ову. Знам да овде има оних који су добри у изради карата али неће да се јаве  :) То би био велики допринос али и жртва. Коју би ми остали, наравно, поштовали.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6883
 • I1 P109 FGC22045
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #54 послато: април 08, 2017, 11:13:28 поподне »
Ууу, одлична карта!  :) Нисам наишао на ову. Знам да овде има оних који су добри у изради карата али неће да се јаве  :) То би био велики допринос али и жртва. Коју би ми остали, наравно, поштовали.

Могло би се можда покушати на гугл.мапс-у... мада, ваљало би проћи кроз цео попис... има ту посла... и то би најбоље било да уради неко искусан са таквим подухватима. ;)

Искрено, чуди ме да сам Сршан није урадио карту, Мађари су урадили за сваки санџак и карту пописа. :-\

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1089
 • I1 P109
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #55 послато: април 08, 2017, 11:25:36 поподне »
Могло би се можда покушати на гугл.мапс-у... мада, ваљало би проћи кроз цео попис... има ту посла... и то би најбоље било да уради неко искусан са таквим подухватима. ;)

Искрено, чуди ме да сам Сршан није урадио карту, Мађари су урадили за сваки санџак и карту пописа. :-\
Можда се и појави нека карта у скорије време. Има заинтерсованих форумаша да помогну.
Овај наш простор није Мађарска, људи се плаше да копају по прошлости, може да се деси да на простору на коме живе њихова етничка група није била ни присутна у одређеном тренутку. Исто је као и са истраживањем порекла и тестирањем. Доза не поверења увек постоји. Или једноставно нисмо достигли тај ниво историјске свесности. Код нас свако "копање" отвара ране. Босна и Херцеговина не могу да консолидују последњи попис а камоли да се неко бави стварима од пре скоро 500 година.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6883
 • I1 P109 FGC22045
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #56 послато: април 08, 2017, 11:38:34 поподне »
Можда се и појави нека карта у скорије време. Има заинтерсованих форумаша да помогну.
Овај наш простор није Мађарска, људи се плаше да копају по прошлости, може да се деси да на простору на коме живе њихова етничка група није била ни присутна у одређеном тренутку. Исто је као и са истраживањем порекла и тестирањем. Доза не поверења увек постоји. Или једноставно нисмо достигли тај ниво историјске свесности. Код нас свако "копање" отвара ране. Босна и Херцеговина не могу да консолидују последњи попис а камоли да се неко бави стварима од пре скоро 500 година.

Иако наравно свако има неке своје визије и прошлости, и ових хаплогрупа, мислим да је овде на форуму ипак најмање оних који би од нечега бежали. ;) Ми смо људи којима је стало до порекла, ма какво да је, и зато се око ове ствари тако и запело. :)

Што се тиче Славоније, за почетак, можда од користи буде ова карта места на тематском простору, која се помињу вероватно у мађарским изворима око 1500. године.

https://s19.postimg.org/y9o9hplu9/Slavonija_-naselja_1500.jpg

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1202
 • G2a-L42>YSC33
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #57 послато: април 08, 2017, 11:43:11 поподне »
Могло би се можда покушати на гугл.мапс-у... мада, ваљало би проћи кроз цео попис... има ту посла... и то би најбоље било да уради неко искусан са таквим подухватима. ;)
Амикусовим молбама је дошао крај  ;D
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6883
 • I1 P109 FGC22045
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #58 послато: април 08, 2017, 11:55:18 поподне »
Амикусовим молбама је дошао крај  ;D

Очи моје, старе варалице, да ли се то неко јавља? ;D

Ево сад послах и ја један предлог Дробњаку. ;)

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1089
 • I1 P109
Одг: Славонија- поријекло становништва
« Одговор #59 послато: април 09, 2017, 12:05:56 пре подне »
Биће нешто од овога  :) Само ако се довољно ангажујемо.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.