Аутор Тема: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија  (Прочитано 28863 пута)

Ван мреже Rimidalv

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 420
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #100 послато: март 20, 2017, 10:20:40 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/564Qrf-YVpo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/564Qrf-YVpo</a>

У првом прилогу је прича о Пејићима, са чувених Пејићевих салаша које је прославио Ђорђе Чварков.
Један од њих наводи да су 1690. године дошли, и да су пореклом са Метохије. Слава се не наводи.

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #101 послато: март 31, 2017, 05:16:52 поподне »
http://www.vesti-online.com/Riznica/Vesti/427757/Pametna-kobila-osnovala-selo
Pametna kobila osnovala selo

Srpsko selo u srcu Bačke prvi put se pominje u Kruševskom pomeniku sa početka 17. veka, u zapisima monaha koji su putovali i sakupljali priloge za manastir u Kruševu. Nastanak Sivca se vezuje za mesto Telek.   
Sivac - srpsko selo u srcu Bačke. Njegov nastanak se vezuje za mesto Telek...
 
Posle Mohačke bitke 1526. i najezde Turaka veći deo srpskih Telečana preselio se na pogodnije mesto i tu su osnovali današnji stariji deo Sivca. Legenda o imenu sela kaže da su prvi stanovnici Teleka, a mnogi su tvrdili da se Sivac nazivao Telekhaz, bili stočari koji su svu raznovrsnu stoku čuvali u istom čoporu.

Iz jednog se izdvajala kobila sive dlake i vodila ostale uvek u pravcu današnjeg sela. Tu je kopitama kopala rupu iz koje su se čopori napajali vodom. Tada su stočari rešili da se i oni spuste sa celom imovinom na padine Telečke i tu podignu selo, kome su u čast pametne kobile dali ime Sivac.


Prvi noviji zapisi o stanovnicima ovog mesta nastali su posle Bečkog rata i Velike seobe Srba na kraju 17. veka. U to doba su popisane 132 kuće. Kada su potom ustanovljene vojne krajine, Sivac je postao selo Dvorske bečke komore, privlačeći nove stanovnike. Tako je od polovine 18. veka izrastao u jedno od najvećih sela u Bodroškoj županiji, a u međuvremenu se naselilo i dosta Mađara.

Žitelji Sivca su dugo na prostranim pustarama gajili velika stada stoke, a na plodnim njivama uzgajali pšenicu, ječam i jari ovas. Od porodičnih zadruga nastale su zanatske radionice, a u popisu stanovnika Sivca zabeleženo je ime prvog došljaka iz Beograda, jevrejskog bakalina Samuela Nisima.

Kada je bečki dvor ovde naselio i 135 nemačkih porodica, oni su ustanovili Novi Sivac. Nemci su počeli da uzgajaju nove ratarske kulture koje su donosile više prihoda nego stočarstvo, pa su i starosedeoci morali da se okrenu drugim kulturama, ali i zanatima i trgovačkim poslovima.
Ujedinjenje posle rata

Posle Drugog svetskog rata i kolonizacije Vojvodine doseljeno dosta stanovnika iz Crne Gore. Tada je 1946. godine održan zbor na kome je doneta odluka da se Stari i Novi Sivac spoje u jednu opštinu pod današnjim imenom.
Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #102 послато: март 31, 2017, 05:24:01 поподне »
Породицe Вeрац, Плавшић и Павков у Сивцу и коњички спорт.

Opis
Sivac je naselje u opštini Kula u Zapadnobačkom okrugu. Položaj Sivca u odnosu na konfiguraciju zemljišta na kojem se nalazi, veoma je karakteristican za bačke prilike. Istočni deo sela prostire se na blagim padinama lesne zaravni Telečke, zapadni njegov deo na ravnom prostoru lesne terase. Ili, izraženo u koordinatama, selo se prostire između 45. i 46. stepena severne geografske širine i 19. i 20. stepena istočne geografske dužine.
Istorijat

Staro srpsko selo Sivac prvi put se pominje u Kruševskom pomeniku, na početku 17. stoljeća, među zapisima pravoslavnih monaha koji su putujući sakupljali darove i priloge za Blagoveštenski manastir u Kruševu. Selo je svakako nastalo mnogo ranije. Istraživači prošlosti Bačke u 16. stoleću vezuju njegov nastanak za mesto Telek u Bačkoj županiji. Pre Mohačke bitke, 1526. godine, oni ga ubrajaju u među varoši. Na rekonstruisanoj mapi Bodroške i Bačke županije Telek se nalazi južno od Tavankuta. Pokraj tog stoleća, u turskim poreskim knjigama iz 1590. godine naselje Telek sa trideset jednom kućom svrstano je među sela Somborske nahije. U istom popisu nalazi se selo Telekhaza (Telekház falu) sa dvadeset devet kuća. U ranijim defterima, 1554. i 1570. godine, nijedno od njih nije zabeleženo, ali se u defteru iz 1579. javlja se selo Telekhaza sa dvadeset osam kuća. Telek je do Mohačke bitke bio jedno od vlastelinskih dobara.

 Posle najezde Turaka on je izgubio raniji značaj, pa se veći deo stanovništva Srba preselio na jugozapadni deo Telečke, nekoliko kilometara istočno od današnjeg Sivca. Otuda se u defterima pominje naselje Telek i selo Telekhaza, nekadašnja varoš koja je kasnije sasvim zapustela. Po broju kuća nova naseobina Telek bila je jedna od većih u Somborskoj nahiji. Prema sačuvanom predanju to stanište bilo je oskudno vodom pa su se naseljenici preselili na pogodnije mesto i zasnovali današnji stariji deo Sivca. Naziv Stari Sivac, koji nosi potes gde se ranije poznavaloselišteTeleka, nagoveštava da su žitelji već svojoj prvoj naseobini dali današnje ime.


Nastanak i formiranje FK «Polet» proisteklo je na inicijativu meštana Sivca 1928. godine osnivanjem Sivačkog sport kluba «Sokol», sekcija fudbal. Počela je dosta skromno bez dovoljno opreme i finansijskih sredstava. No međutim to nije bila prepreka za napredovanje. Drugarstvom i poverenjem savlađivane su nedaće i napredak je iz godine u godinu bio očigledan. Klub okuplja radnike, seljake, sivačku inteligenciju kao i napredne omladince koji svojom mladošću daju pun doprinos i elan napretku kluba. U razdoblju od 1928. god. do 1969.god. Sivački sport klub «Sokol» prerasta u sportsko društvo po imenima SD «Sloboda», SD «Napredak», SD «Zvezda» do konačnog formiranja u FK «Polet». Pažljivijim pregledom postojeće arhive, dokumenata i fotografija stiče se daleko potpunija slika o delovanju fudbalske igre u naseljenom mestu Sivac. Dokumenata o najranijoj istoriji fudbalskog kluba «Polet» nažalost ima jako malo, ali pretenzije nam i nisu da uđemo u trag svim nego samo onim najvažnijim za život i rad u 75 godina postojanja.

1933. godine u Sivcu je održana Osnivačka Skupština konjičkog kluba. Tradicionalno su ga predvodile porodice Verac, Plavšić i Pavkov. U jeku pune aktivnosti klub je imao 150 članova, a njih sedamdesetak su bili vlasnici makar jednog konja. Ravnica je bila zdrava i bogata. Familija Verac posle pedesetih u svojoj štali je imala klasne galopere i kasače. U familiji Pavkov posedovali su niz dobrih kasača, a grlo Milovan je u godini Derbija sva tri puta bio u plasmanu. Iste godine grlo Milovan je dobilo trku sVojvodjanski maraton. Plavšić Toša je sa svojim grlom Nikser u Subotici dobio veliku trku »Dužjanca«. Grlo Aprikot je učesnik poslednjeg Derbija SFRJ 1989, u Ljubljani.

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #103 послато: март 31, 2017, 05:27:55 поподне »
SIVAC - Prilog TV "Bačka" o sivačkom pravoslavnom hramu
Vladan Mijatovic

https://youtu.be/XMi_ASxAPdM

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #104 послато: март 31, 2017, 05:29:09 поподне »
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XMi_ASxAPdM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #105 послато: април 01, 2017, 03:41:02 поподне »
http://www.poreklo.rs/2015/01/04/sivac-popis-stanovnika-1715-1720-godine/

СИВАЦ
(SZLIVACZ)

POSSESIO SZLIVACZ – 1715.

1. Abraham Keracz – judex
2. Szivocsan Palko
3. Radoszav Szrimacz
4. Gruicza Teleszacz
5. Lazo Pacsanyin
6. Maksin Katyanin
7. Szava Verusicsanyin
8. Sztanimer Kalencsics
9. Jovan Szivcsanin
10. Zivko Tyurity
11. Damjan Kalaba
12. Raca Filipovics
13. Pavel Verusicsanyin
14. Szubuta Kuczuracz
15. Radonya Bajacz
16. Vukoman Omorovcsanyin
17. Szivko Bikityanin
18. Vuja Szivcsanyin
19. Jovan Tapavicsanyin
20. Illia Szivcsanyin
21. Illia Preradov
22. (Nyesko ???) Szentyanin
23. Radivoj Billyanin
24. Milanko Szivcsanin
25. Sztojan Szivcsanin
26. Szojsza Penicsanin
27. Osztoja Nagyvincsanin
28. Teso Csonoplyanin
29. Jovan Topal – pellio inquil.
30. Mihajlo Birov – triturator
31. Szubuta Kunbajacz

POSSESIO SZIVACZ – 1720.

1. Pavko Szivcsanin – judex
2. Plasa Szivtsanin
3. Alan Szirisanin
4. Marko Szubbics
5. Szavo Verusitsanin
6. Pavo Majna
7. Veszelin Szebentsianin
8. Sztanimir Kallentits
9. Radoszav Topolacz
10. Mira Szirisanin
11. Szivko Csurics
12. Szobbotha Bikicsanin
13. Osztoja Nagyvinacz
14. Sztoja. Pregrevicza
15. Jova. Panics
16. Ivko Predovtsanin
17. Czveja Jankovits
18. Radosza Szremacz
19. Saka Iszpatki
20. Messo Pivnicsanin
21. Radova. Dusinacz
22. Tucza Szekula
23. Siva Preadovcsanin
24. Raka Palantsonin
25. Kuczura Szubba

ИЗВОР: Иван Јакшић, “Из пописа становништва Угарске почетком 18. века“, књ. 3, 1966.
Прилог припремио сарадник портала “ПОРЕКЛО“ Александар Маринковић

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #106 послато: април 01, 2017, 03:49:17 поподне »


NEDAVNO PREMINULA NAJSTARIJA SIVČANKA

 22. oktobar '08

Nedavno, na sivačkom groblju sahranjena je najstarija meštanka, a verovatno i najstarija stanovnica Srbije, Ružica Zeković, koja je preminula u 111. godini.

Živela je tri veka, a sahranjena je u subotu, 04. oktobra u prisustvu rodbine i mnogobrojnih Sivčana.

Rođena je 1897. godine u Tepcima pod Durmitorom.

Potiče iz porodice Obradović, a udajom za Miletu - Mika Zekovića, životni put je odvodi u Varine kod Pljevalja. Posle drugog svetskog rata, u kolonizaciji, sa porodicom se doselila u Sivac, gde je poživela 63 godine.

Priredio Radoje Cvijović.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1137
 • I1 P109
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #107 послато: април 01, 2017, 04:03:21 поподне »


NEDAVNO PREMINULA NAJSTARIJA SIVČANKA

 22. oktobar '08

Nedavno, na sivačkom groblju sahranjena je najstarija meštanka, a verovatno i najstarija stanovnica Srbije, Ružica Zeković, koja je preminula u 111. godini.

Živela je tri veka, a sahranjena je u subotu, 04. oktobra u prisustvu rodbine i mnogobrojnih Sivčana.

Rođena je 1897. godine u Tepcima pod Durmitorom.

Potiče iz porodice Obradović, a udajom za Miletu - Mika Zekovića, životni put je odvodi u Varine kod Pljevalja. Posle drugog svetskog rata, u kolonizaciji, sa porodicom se doselila u Sivac, gde je poživela 63 godine.

Priredio Radoje Cvijović.
С обзирим на то одакле је, није ни чудно да је толико дуго живела. И сам сам знао неколико дурмиторских стогодишњака. Пре неку годину је умрла Марица Грдинић из Сировца у Ускоцима. Имала је, мислим 110 година. А најпознатија је ваљда била баба Обренија Баранин, која је исто доживела 110 година. Својеверемено је у СФРЈ била једина жива особа која је памтила догађаје око смрти књаза Данила.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7856
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #108 послато: април 01, 2017, 04:07:14 поподне »
Ове пописе П59 би ваљало преводити на српски... тако би постајали претраживима.

Нпр. тај пописи из 1720. године:

1. Павко Сивчанин - судија
2.Плавша Сивчанин
3. Алан Сивчанин
4. Марко Субић/Зубић?
5. Саво Верушичанин
6. Паво Мајна
7. Веселин Себенчанин
8. Станимир Каленић
9. Радосав Тополац
10. Мира Сиришанин
11. Живко Ћурић
12. Субота Бикићанин
13. Остоја Нађвинац
14. Стоја. Прегревица
15. Јова. Панић
16. Ивко Предовчанин
17. Цвеја Јанковић
18. Радоша Сремац
19. Сака Ишпатки
20. Месо Пивничанин
21. Радова. Душинац
22. Туца Секула
23. Сива Предовчанин
24. Рака Паланчанин
25. Куцура Суба

Тако у претраживању, људи ће лакше долазити до својих предака... Наравно, и то је посао, али за овакве неке краће спискове, то је 5 минута транскрипције. ;)

Ван мреже vojbin

 • Гост
 • *
 • Поруке: 19
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #109 послато: април 01, 2017, 05:36:16 поподне »
http://www.poreklo.rs/2015/01/04/sivac-popis-stanovnika-1715-1720-godine/

СИВАЦ
(SZLIVACZ)
POSSESIO SZLIVACZ – 1715.
22. (Nyesko ???) Szentyanin
ИЗВОР: Иван Јакшић, “Из пописа становништва Угарске почетком 18. века“, књ. 3, 1966.
Прилог припремио сарадник портала “ПОРЕКЛО“ Александар Маринковић
Вероватно Нићко (Nycsko Szentyanin)...канда предак сивачких Нићетина 8)
http://adatbazisokonline.hu/en/adatbazis/az-1715_-evi-orszagos-osszeiras/adatlap/2355

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7856
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #110 послато: април 01, 2017, 05:44:46 поподне »
Вероватно Нићко (Nycsko Szentyanin)...канда предак сивачких Нићетина 8)
http://adatbazisokonline.hu/en/adatbazis/az-1715_-evi-orszagos-osszeiras/adatlap/2355

Да, постоји име Нићко.

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #111 послато: април 02, 2017, 03:58:35 поподне »
Ове пописе П59 би ваљало преводити на српски... тако би постајали претраживима.

Нпр. тај пописи из 1720. године:

1. Павко Сивчанин - судија
2.Плавша Сивчанин
3. Алан Сивчанин
4. Марко Субић/Зубић?
5. Саво Верушичанин
6. Паво Мајна
7. Веселин Себенчанин
8. Станимир Каленић
9. Радосав Тополац
10. Мира Сиришанин
11. Живко Ћурић
12. Субота Бикићанин
13. Остоја Нађвинац
14. Стоја. Прегревица
15. Јова. Панић
16. Ивко Предовчанин
17. Цвеја Јанковић
18. Радоша Сремац
19. Сака Ишпатки
20. Месо Пивничанин
21. Радова. Душинац
22. Туца Секула
23. Сива Предовчанин
24. Рака Паланчанин
25. Куцура Суба

Тако у претраживању, људи ће лакше долазити до својих предака... Наравно, и то је посао, али за овакве неке краће спискове, то је 5 минута транскрипције. ;)

Хвала  за  труд, у праву си. Али јуче сам се сломио са нечим другим, па не стигох.

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #112 послато: април 02, 2017, 04:26:49 поподне »
Да, постоји име Нићко.

http://adatbazisokonline.hu/en/adatbazis/az-1715_-evi-orszagos-osszeiras/adatlap/2355

Szilvás , Szilbás , Szilbác, Bács-Bodrog   , Silbaš, SCG

Abraham Kéracz;
Szivcsán Palkó;
Radoszán Szrimácz;
Gruicza Teleazácz;
Lázó Pácsányin;
Mákszin Karyanin;
Száva Veruhcsanyin;
Sztanimér Kalencsics;
Jován Szivcsanin;
Zvirkó Tyúrity;
Demján Kalaba;
Ráza Filipovics;
Pavel Verusicsanyin;
Szubúta Kuczurácz;
Rátonya Bajác;
Vukomán Omgrovcsányin;
Sivkó Bikityanita;
Vúja Szivcsanyin;
Јován Tapavicsanyin;
Ilia Preradov;
Nycsko Szentyanin;
Rádivoj Billyanin;
Milánkó Szivcsanin;
Sztoján Szivcsanin;
Sztojka Pimicsenin;
Osztoja Nagyvincsánin;
Tesó Csonoplanin;
Јován Topál;
Mihajló Biróv;
Szubuta Kumbajácz;

Ко умe са сигурношћу да прeвeдe на српски било би одлично.

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #113 послато: април 02, 2017, 04:33:45 поподне »
<a href="https://youtu.be/XMi_ASxAPdM" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://youtu.be/XMi_ASxAPdM</a>

Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #114 послато: април 02, 2017, 04:35:22 поподне »

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7856
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #115 послато: април 02, 2017, 04:59:01 поподне »
Па не би требало бити тешко. :)

Силбаш

1. Абрахам Керац
2. Живан(?) Пакло
3. Радошан Сримац
4. Грујица Телечац
5. Лазо Пачањин
6. Максин Карјанин
7. Сава Верушичанин
8. Станимир Каленчић
9. Јован Сивчанин
10. Живко Ћурић
11. Дамјан Калаба
12. Раша Филиповић
13. Равле Верушичанин
14. Субота Кучурац
15. Радоња Бајац
16. Вукоман Обровчанин(?)
17. Живко Бикићанић
18. Вуја Сивчанин
19. Јован Тапавичанин
20. Илија Прерадов
21. Нићко Сенчанин
22. Радивој Биљанин
23. Миланко Сивчанин
24. Стојан Сивчанин
25. Стојка Пимичанин
26. Остоја Нађвинчанин
27. Тешо Чонопљанин
28. Јован Топал
29. Михајло Биров
30. Субота Кумбајац

Доминанта већина презимена је настала према месту порекла њихових носилаца.

Ван мреже Crni Kralj

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 87
 • R1a Z280 Y2902 PH3519 волго-карпатска подграна
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #116 послато: април 02, 2017, 05:09:58 поподне »

27. Тешо ЧонопљанинИначе,за поменутог Тешу Чонопљанина пише да је 1715.године има 50 година,и да је 1685.године бежао са осталим становништвом Чонопље од Турака.То је исказ самог Теше.


Ван мреже Предраг56

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 432
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #117 послато: април 02, 2017, 06:37:40 поподне »
Па не би требало бити тешко. :)

Силбаш

1. Абрахам Керац
2. Живан(?) Пакло
3. Радошан Сримац
4. Грујица Телечац
5. Лазо Пачањин
6. Максин Карјанин
7. Сава Верушичанин
8. Станимир Каленчић
9. Јован Сивчанин
10. Живко Ћурић
11. Дамјан Калаба
12. Раша Филиповић
13. Равле Верушичанин
14. Субота Кучурац
15. Радоња Бајац
16. Вукоман Обровчанин(?)
17. Живко Бикићанић
18. Вуја Сивчанин
19. Јован Тапавичанин
20. Илија Прерадов
21. Нићко Сенчанин
22. Радивој Биљанин
23. Миланко Сивчанин
24. Стојан Сивчанин
25. Стојка Пимичанин
26. Остоја Нађвинчанин
27. Тешо Чонопљанин
28. Јован Топал
29. Михајло Биров
30. Субота Кумбајац

Доминанта већина презимена је настала према месту порекла њихових носилаца.

Свака част

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7856
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #118 послато: април 02, 2017, 06:54:02 поподне »
27. Тешо Чонопљанин

Иначе,за поменутог Тешу Чонопљанина пише да је 1715.године има 50 година,и да је 1685.године бежао са осталим становништвом Чонопље од Турака.То је исказ самог Теше.

Није било давно, а бежало се још и по Бачкој од Турака.

Ван мреже vojbin

 • Гост
 • *
 • Поруке: 19
Одг: Срби у Бачкој и Барањи - генетичка генеалогија
« Одговор #119 послато: април 02, 2017, 09:46:38 поподне »
Па не би требало бити тешко. :)

Силбаш

2. Живан(?) Пакло
3. Радошан Сримац
8. Станимир Каленчић
10. Живко Ћурић
14. Субота Кучурац
16. Вукоман Обровчанин(?)
17. Живко Бикићанић

Ово је иначе попис из 1715. исто за Сивац, а не за Силбаш..код њих на сајту је грешка :)
Појављују се наравно у оба пописа исти људи:
2. Живан(?) Пакло....ово је Сивчан Павко (1715. уписан као Szivcsán Palkó, а 1720. Pávko Szivtsánin)
3. Радошан Сримац (1715.Radoszán Szrimácz, а 1720. Radosza Sztrémácz)
8. Станимир Каленчић (1715.Sztanimér Kalencsics, 1720.Sztánimir Kallentits, сивачки Калентићи)
10. Живко Ћурић (1715.Zvirkó Tyúrity, 1720.Sivko Csurics.... сивачки Ћурићи)
14. Субота Кучурац (1715. Szubúta Kuczurácz, 1720. Kuczura Szubba; сивачки Куцурски)
16. Вукоман Обровчанин(?)...ово је ОК, нек те ништа не буни, пошто је  у питању Обровац код нас у Бачкој
17. Живко Бикићанић (1715.Sivkó Bikityanita, а 1720. уместо Живка имамо Szobbotha Bikicsánin...то су сивачки Бикицки)
Овај Живко Бикицки би чак могао бити и онај  Живко записан на надгробном натпису из 1719.год "И С -ХС -Престависја 1719.г. раб  Божиј Живко .....“,...кад га већ нема међу живима 1720.

Попис за прави Силбаш је ово http://adatbazisokonline.hu/en/adatbazis/az-1715_-evi-orszagos-osszeiras/adatlap/2374