Аутор Тема: Албанци и Арбереши  (Прочитано 933290 пута)

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
Одг: Албанци и Арбереши
« Одговор #2260 послато: Октобар 30, 2025, 11:20:31 поподне »

Може бити тачно. На жалост, особе које имају више балканског, а мање словенског порекла од неког српског просека, алгоритам најчешће сврстава међу Албанце. Што, наравно, није тачно. Ни у случају тог Србина из Црне Горе, а тек није у мом случају. Додуше има пар Албанаца у мојој грани, питање је само да ли су они од мене или ја од њих. Ако је овај други сценарио, хоћу свој део плаже у Саранди, не тражим много. Проблем јужних и источних крајева, односно не проблем него предност, јесте што смо више Балкан а мање оне непрегледне депресивне украјинске равнице. Промениће се то с порастом броја тестираних.

Ivice, ovo “Lithuanian” da li se i to računa u slovensku genetiku? (Po muškoj liniji Litvanci su uglavnom R1a)

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1124
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево
« Одговор #2261 послато: Октобар 31, 2025, 05:46:49 пре подне »
Reddit priča jedne Turkinje postala viralna:

“First of all, this is real. So, please make comments on that way. I am a Turkish woman with a Montenegrin husband, who considers himself a Serbian and a very conservative and patriotic person. I know it sounds funny since he has a Turkish wife but I still ask him the same thing everyday. Do you really love me? You are a Serbian nationalist, why are you with me? Wtf? And all kind of womanly questions and he always say you are hot, that's why. Not a man of many words.
I did dna test a few years ago since I have a Bosniak grandfather from Tuzla and wanted to find out my relatives
-which I failed- and 40.% Greek 33% Turkish and all kind of other stuff. I come from a very secular family so I really don't care if I am 100% Greek. I am Turkish. I love Ataturk and the country we buil ogether. So, this year, I asked my husband to take the test. He hesitated first but then said okay in the end because I kinda talk a lot in general. He gave up. He just came out as 59% Albanian! I am not kidding. I was not expecting it either. Now I gret because he is very silent
about it. I am trying to say "it is okay, Albanian and Greek were here before our people came and it is very normal to have their background. But I can see he holds a grudge against me over that.
Is there any way to make a veryyy nationalist Montenegrin guy (he says everyone that he gave me his surname as a revenge from his ancestors as a joke. That kind of a patriot) feel relaxed after he comes out 59% Albanian? I don't know the history in detail, were there any time that Serbs and Albanians were in good terms and maybe they fought together against ottomans or something? I am willing to take the blame as an ex ottoman. I just want him to feel goofy again since he actually is, and maybe even buy him a two headed necklace as a joke but i need to make him feel better on that situation beforehand.”

Šta mislite, da li je izmišljena priča zarad lajkova (ili čega već na reditu) ili realan scenario? Koji test je radila ako je istina? S obzirom da je iz CG, nije nemoguće da ima i malisorske krvi zbog blizine Albanije. I da nije istina, genetički testovi kod nekih ljudi snažno utiču na nacionalne osjećaje…
Питање је какве резултате добијају Албанци који су урадили исти тест као њен муж?

Цитат
Figure 4 Demographic impact of Migration Period and Early Medieval events

(B) Proportions of Eastern-European-related ancestry (in black) for present-day Balkan and Aegean populations.

To explore whether the Eastern European ancestry signal persisted in present-day Balkan and Aegean populations, we attempted to model present-day groups (Data S1, section 5) by using the same qpAdm model used for the ancient individuals after 700 CE with Eastern European-related ancestry. Present-day Serbs, Croats, Bulgarians, and Romanians yielded a similar ancestral composition as ancient individuals after 900 CE at sites such as Timacum Minus, Tragurium, or Rudine necropolis at Viminacium, with ∼50%–60% Eastern European-related ancestry admixed with ancestry related to Iron Age Balkan populations and in some cases also a Roman Anatolian contribution (Figure 4B; Data S2, Table 8), implying substantial population continuity in the region over the last 1,000 years. The Eastern European signal significantly decreases in more southern modern groups, but it is still present in populations from mainland Greece (∼30%–40%) and even the Aegean islands (4%–20%). This confirms the observations from PCA (Figures 1C and 3A) and previous genetic studies, suggesting a substantial demographic impact in the southern Balkan Peninsula8 and the Aegean.46
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)01135-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867423011352%3Fshowall%3Dtrue#fig4

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 793
« Одговор #2262 послато: Октобар 31, 2025, 09:23:35 пре подне »
Ја се само питам какви то тестови дају резултате да је неко 24% Грк, 57 Турчин и 19% нпр. Курд. То је по мом мишљењу класична маркетинг навлакуша.

Ван мреже Иван Вукићевић

• Уредник СДНКП
  • Аскурђел
  • Поруке: 4298
  • Васојевић
« Одговор #2263 послато: Октобар 31, 2025, 11:25:23 пре подне »
Ја се само питам какви то тестови дају резултате да је неко 24% Грк, 57 Турчин и 19% нпр. Курд. То је по мом мишљењу класична маркетинг навлакуша.

Тако је. Тестови су превасходно направљени за америчко тржиште, па такве глупости пролазе без проблема.

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10391
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #2264 послато: Октобар 31, 2025, 04:22:45 поподне »

Ivice, ovo “Lithuanian” da li se i to računa u slovensku genetiku? (Po muškoj liniji Litvanci su uglavnom R1a)

Моје мишљење (ако га узимаш за битно) је да се балтијски народи који су доминантно R1a не могу рачунати у словенску генетику, јер им недостаје онај уплив I2a - микс који је направио Словене. Има доста R1a и међу Скандинавцима и Немцима, али су они ту дошли другим историјским путевима...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #2265 послато: Октобар 31, 2025, 07:19:53 поподне »
Моје мишљење (ако га узимаш за битно) је да се балтијски народи који су доминантно R1a не могу рачунати у словенску генетику, јер им недостаје онај уплив I2a - микс који је направио Словене. Има доста R1a и међу Скандинавцима и Немцима, али су они ту дошли другим историјским путевима...

Naravno da ga vrednujem, hvala na objašnjenju.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #2266 послато: Октобар 31, 2025, 07:44:38 поподне »
На шта мислиш, Небо, када кажеш I2 микс који је направио Словене? Шта очекујеш да би Pre-Slavic I2 требали да имају па да унесу у прото Словене? Дрифт ка чему, југо-запад или?
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #2267 послато: Новембар 01, 2025, 12:52:38 пре подне »
Zanima me kakva je raspodjela za preostalih 41%. Kontam možda 30% da je slovensko. Ako je čovjek 30% Sloven (Srbin), srpski mu je maternji, i vjv ima srpsko prezime, ne znam oko čega bi onda trebao bit potrešen… eto, ima više starisjedilačke genetike koju vezuju za Albance, al to ne znači da nema uopšte srpsko porijeklo.

Što se tiče autosomalne genetike pitanje je samo da li deli velike DNK segmente sa Albancima ili ne. Ako deli velike segmente sa Albancima, i nema drugih Slovena u tom klasteru, to znači da ima albanske pretke, jer ovo može da odredi pouzdano samo par generacija unazad (da kažemo do 5-8 generacija unazad). Naravno što ideš dalje pouzdanost opada, ali i dalje ne mora da znači da nema veze sa Albancima.

I sad glavno pitanje - zbog čega te ovo toliko interesuje? Zašto je toliko bitno?
« Последња измена: Новембар 01, 2025, 12:55:17 пре подне kocovic »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
« Одговор #2268 послато: Новембар 01, 2025, 08:09:36 пре подне »
Када је о Албанцима и Црногорцима реч, према алгоритму 23andMe, они јесу условно блиске популације. Шта то значи у пракси. 23andMe анализира, како они кажу, ситне делове днк и на основу тога одређује референтне групе, тј. издваја одређене генетичке групе.

Ово не значи да су они пореклом из Албаније, већ да генетички, на основу ситних сегмената днк, подсећају на ту популацију. Ово је уобичајена ствар када је аутосомална генетика у питању, углавном код географски блиских популација постоје одређена преклапања.

- Црногорци из Зете и Брда неретко поседују компонетну Косово и Северна Албанија од 30-70% (остатак је Хрватска, Босна, Србија и ЦГ).

- Црногорци из Старе Херцеговине поседују углавном 100% Хрватска, Босна, Србија и ЦГ, док Косово и Северна Албанија знају ићи до 15%.

- Бошњаци из црногорских Брда поседују компонентну Косово и Северна Албанија, али увек уз одређени проценат кластера Хрватска, Босна, Србија и ЦГ .

- Албанци из црногорских Брда поседују углавном 100% Косово и Северна Албанија.

- Албанци из Северне Албаније и са Косова такође најчешће поседују 100% истоимене компоненте.

Овако то изгледа сликовито:

Мијатовић, Крња Јела, Шавник, G2a-L14

Стефанов земљак, Шољага I2-S17250 из Паштровића (све линије Паштровићи)

Ђуровић J2a-M92 (Пјешивци)

Вујовић J2b-Z631, Микулићи, Цетиње

Јаничић, G2a-L42, све линије Никшић

Ковачевић, E-V13, Нудо, Никшић

Мустајбашић I2-S17250, Бијело Поље

Албанац, Тузи

Албанац, Скадар

Албанац, Скадар

Албанац-Бошњак, отац Плав, мајка Косово

« Последња измена: Новембар 01, 2025, 08:36:02 пре подне Небојша »

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2269 послато: Новембар 01, 2025, 11:23:16 пре подне »
Сличан је то микс само се градиент разликује, неко има више ово, неко више оно и то је то. То је на неки начин и очековано. Оно што није очекивано је хронични недостатак копоненти које би нас, више од 0,5 до 1%, повезале са средњом Азијом и степским народима. Јер ми смо овде имали Ските, Сармате, Хуне, Аваре, Татаре, Бугаре, Мађаре, чак и Монголе једног момента. Буквално их лупом мораш тражити у аутосомалу. Једино објашњење које се намеће је да је у питању била мала група елитних ратника са много локалних вазала и савезника. Та елитна група се није мешала са плебсом, мешали су се са другим елитама. Али је чудно то што их нема ниђе у аутосомалу, примили су у питању. Као да су испарили. Није тема додуше.

Ван мреже AC

• Почетник
  • **
  • Поруке: 42
« Одговор #2270 послато: Новембар 01, 2025, 01:28:12 поподне »
Руси имају изреку "Погибоша аки обре" - нестадоше/погибоше као Авари. У питању је израз за нешто што је потпуно нестало, без трага.
« Последња измена: Новембар 01, 2025, 01:30:52 поподне AC »

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14349
« Одговор #2271 послато: Новембар 01, 2025, 02:27:27 поподне »
Сличан је то микс само се градиент разликује, неко има више ово, неко више оно и то је то. То је на неки начин и очековано. Оно што није очекивано је хронични недостатак копоненти које би нас, више од 0,5 до 1%, повезале са средњом Азијом и степским народима. Јер ми смо овде имали Ските, Сармате, Хуне, Аваре, Татаре, Бугаре, Мађаре, чак и Монголе једног момента. Буквално их лупом мораш тражити у аутосомалу. Једино објашњење које се намеће је да је у питању била мала група елитних ратника са много локалних вазала и савезника. Та елитна група се није мешала са плебсом, мешали су се са другим елитама. Али је чудно то што их нема ниђе у аутосомалу, примили су у питању. Као да су испарили. Није тема додуше.

По свему судећи тај утицај није био превелики и уклопио се у општи словенски уплив код Јужних Словена. Погледао сам баш и 23andMe, који јако добро препознаје различите утицаје (посебно ако је скорији уплив), управо због велике базе референтних популација и детаљне анализе днк, али ни тамо нема трагова овакве генетике. Постоји негде до 1% East и Central Asian, али то се углавном сматра статистичком грешком.

Када је азијски уплив у питању, код Балканаца је најчешћи Western Asian & North African (1-9%), у оквиру којег постоје следећи кластери:

- Anatolian
- Iranian, Caucasian & Mesopotamian
- Cypriot
- Arab, Egyptian & Levantine

Ова компонента је код Срба доста ретка, али интересантно да се јавља често код муслимана из Босне у неком мањем проценту. Ово је доста индикативно и може представљати генетички траг мешања са Турцима из Анадолије. Са друге стране, такође у мањем проценту, присутна је и код Бугара. Код њих може потицати делимично од византијско-староседелачке компонетне, која се наслања на Блиски исток. Углавном, не мора потицати из истог извора као и код БиХ муслимана.

Код Албанаца је такође скромно заступљена.

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #2272 послато: Новембар 02, 2025, 11:42:09 поподне »
Što se tiče autosomalne genetike pitanje je samo da li deli velike DNK segmente sa Albancima ili ne. Ako deli velike segmente sa Albancima, i nema drugih Slovena u tom klasteru, to znači da ima albanske pretke, jer ovo može da odredi pouzdano samo par generacija unazad (da kažemo do 5-8 generacija unazad). Naravno što ideš dalje pouzdanost opada, ali i dalje ne mora da znači da nema veze sa Albancima.

I sad glavno pitanje - zbog čega te ovo toliko interesuje? Zašto je toliko bitno?

Kako misliš zašto 😀? Pa zar nas sve na ovom forumu ne zanima porijeklo, povezanost populacija itd… uvijek me je kopkalo to što dobar dio nas ima starosjedilačke haplogrupe a jezik nam je slovenski, imena predaka su uglavnom slovenska itd. pa me je samo zanimalo u ukupnoj genetici koji je element “jači”. Naravno, i da mi genetika ispadne da sam 100% Albanac ja ću uvijek biti Srbin ali eto, samo me je zanimalo koliki je albanski a koliki slovenski upliv u nama, ne umijem da objasnim zašto

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #2273 послато: Новембар 02, 2025, 11:47:26 поподне »
Када је о Албанцима и Црногорцима реч, према алгоритму 23andMe, они јесу условно блиске популације. Шта то значи у пракси. 23andMe анализира, како они кажу, ситне делове днк и на основу тога одређује референтне групе, тј. издваја одређене генетичке групе.

Ово не значи да су они пореклом из Албаније, већ да генетички, на основу ситних сегмената днк, подсећају на ту популацију. Ово је уобичајена ствар када је аутосомална генетика у питању, углавном код географски блиских популација постоје одређена преклапања.

- Црногорци из Зете и Брда неретко поседују компонетну Косово и Северна Албанија од 30-70% (остатак је Хрватска, Босна, Србија и ЦГ).

- Црногорци из Старе Херцеговине поседују углавном 100% Хрватска, Босна, Србија и ЦГ, док Косово и Северна Албанија знају ићи до 15%.

- Бошњаци из црногорских Брда поседују компонентну Косово и Северна Албанија, али увек уз одређени проценат кластера Хрватска, Босна, Србија и ЦГ .

- Албанци из црногорских Брда поседују углавном 100% Косово и Северна Албанија.

- Албанци из Северне Албаније и са Косова такође најчешће поседују 100% истоимене компоненте.

Овако то изгледа сликовито:

Мијатовић, Крња Јела, Шавник, G2a-L14

Стефанов земљак, Шољага I2-S17250 из Паштровића (све линије Паштровићи)

Ђуровић J2a-M92 (Пјешивци)

Вујовић J2b-Z631, Микулићи, Цетиње

Јаничић, G2a-L42, све линије Никшић

Ковачевић, E-V13, Нудо, Никшић

Мустајбашић I2-S17250, Бијело Поље

Албанац, Тузи

Албанац, Скадар

Албанац, Скадар

Албанац-Бошњак, отац Плав, мајка Косово

Nebojša, NEIZMJERNO ti hvala za ovo. Uvijek me je zanimalo kako po ukupnoj genetici stoje stvari i nerealno je koliko je drugačija priča u odnosu na haplogrupe… moj Šoljaga slovensku hg a mnogo veći albanski(uslovno rečeno) upliv, dok Đurović sa starosjedilačkom ima nešto “jaču” slovensku genetiku… (tj pretpostavljam da se ovo Bosnian Croatian Serbian na slovenski dio odnosi)znao sam da haplogrupa ne znači puno u ukupnoj genetici ali nijesam ni znao da je baš ovako. Ako imaš još neke uzorke mojih Paštrovića da mi pošalješ privatno ili ođe, bio bih veomaa zahvalan.
« Последња измена: Новембар 02, 2025, 11:50:08 поподне stefan333 »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #2274 послато: Новембар 03, 2025, 01:02:16 пре подне »
Kako misliš zašto 😀? Pa zar nas sve na ovom forumu ne zanima porijeklo, povezanost populacija itd… uvijek me je kopkalo to što dobar dio nas ima starosjedilačke haplogrupe a jezik nam je slovenski, imena predaka su uglavnom slovenska itd. pa me je samo zanimalo u ukupnoj genetici koji je element “jači”. Naravno, i da mi genetika ispadne da sam 100% Albanac ja ću uvijek biti Srbin ali eto, samo me je zanimalo koliki je albanski a koliki slovenski upliv u nama, ne umijem da objasnim zašto

Mislio sam konkretno vezano za Albance, jer vidim da si u par tema postavio slična pitanja.

Zvanične G25 u kalkulatoru Karl Hogstroma:

• Члан Друштва
  • Памтиша
« Одговор #2275 послато: Новембар 03, 2025, 01:21:48 пре подне »

Није то албански уплив. Тај уплив се може звати само Роман-Балкан или Пост-Роман-Балкан и никако другачије. Не може се звати албанским упливом јер то подразумева да је дошао само од популације која ће у перспективи изнедрити Албанце. А није тако, бар не у некој пресудној мери. А што се тиче имена и презимена углавном јесу словенска али када видим: Барбат, Дракул, Дракулић, Дракуловић, Урсул, Бун, Фечор, Букор, Жакула, Владул, Радул, Чрнул, Владуловић.... Богами постидели би сте и нас непрскане овамо. А и Хрвати у јужној Далмацији нас озбиљно угрожавају: Церва, Бибали, Бона, Рањина, Деполо, Фарац, Форетић.

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #2276 послато: Новембар 03, 2025, 01:34:54 пре подне »
Mislio sam konkretno vezano za Albance, jer vidim da si u par tema postavio slična pitanja.

Zvanične G25 u kalkulatoru Karl Hogstroma:

Oduvijek su mi bili zanimljivi. Nije da sad volim taj narod, nažalost situacija između nas i njih je takva kakva je, ali eto, zanimljivi su za proučavanje jer su toliko drugačiji od drugih (a nama nekako opet slični) a i komšije su mi
« Последња измена: Новембар 03, 2025, 01:36:53 пре подне stefan333 »

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #2277 послато: Новембар 03, 2025, 01:47:57 пре подне »
Oduvijek su mi zanimljivi. Nije da sad volim taj narod, nažalost situacija između nas i njih je takva kakva je, ali eto, zanimljivi su za proučavanje a i komšije su mi :)

Mislim preci Albanaca su tu na istom geografskom prostoru manje-više od bronzanog doba, ali se oni kao nacija formiraju dosta kasnije.

Sa druge strane, vidiš i da mi imamo dosta pred-slovenske genetike, pa ako nas uporediš sa drugim susednim populacijama istočnije od nas - Rumunima, Bugarima ili Grcima gde genetska situacija često nije čista i gde čak neki rezultati ne mogu da se objasne poznatim migracijama van i unutar Rimskog carstva ili Vizantije, pa čak i kasnije tokom Bugarskog i Otomanskog carstva, onda mi je sa tog pogleda draže što dobijam Albance nego neke Gruzine, Jermene, Iran, Centralnu Aziju, i druge koji se njima pojavljuju i gde verovatno nikad nećemo moći da otkrijemo koji je to narod, kako i odakle je došao, itd.
« Последња измена: Новембар 03, 2025, 01:49:52 пре подне kocovic »

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #2278 послато: Новембар 03, 2025, 03:06:36 пре подне »
Mislim preci Albanaca su tu na istom geografskom prostoru manje-više od bronzanog doba, ali se oni kao nacija formiraju dosta kasnije.

Sa druge strane, vidiš i da mi imamo dosta pred-slovenske genetike, pa ako nas uporediš sa drugim susednim populacijama istočnije od nas - Rumunima, Bugarima ili Grcima gde genetska situacija često nije čista i gde čak neki rezultati ne mogu da se objasne poznatim migracijama van i unutar Rimskog carstva ili Vizantije, pa čak i kasnije tokom Bugarskog i Otomanskog carstva, onda mi je sa tog pogleda draže što dobijam Albance nego neke Gruzine, Jermene, Iran, Centralnu Aziju, i druge koji se njima pojavljuju i gde verovatno nikad nećemo moći da otkrijemo koji je to narod, kako i odakle je došao, itd.

Zar se nije ispostavilo da im je matica bila u pograničnom dijelu Srbije i Bugarske?

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #2279 послато: Новембар 03, 2025, 03:09:29 пре подне »
Zar se nije ispostavilo da im je matica bila u pograničnom dijelu Srbije i Bugarske?

Rekoh manje-više ;D