Поздрав свима на форуму , да ли неко од вас има сазнање о пореклу презимена "Руски" ? Општина Нови Сад ,место Ковиљ, Слава Свети Василије Велики... Прочитао сам да презиме потиче из 1862 год. Унапред Хвала !
С обзиром да је дечко поставио питање о породици "Руски", поставио би и ја пар питања...Да ли неко зна порекло породице Џигуски из Бечеја-Кумана? наиме баба по оцу ми се презивала девојачки Џигурски, знам сигурно да нису били Македонци, нити Бугари, али скоро сам нашао текст на сајту Порекло , Јована Ердељановића -Порекло становништва Новог Бечеја (Горњи Банат)
http://www.poreklo.rs/2012/09/22/poreklo-prezimena-novi-be%C4%8Dej-grad/ где он каже, цитирам:"Ово село је постојало још у турско доба. На пример, зна се за фамилије које су биле под Турцима: Штефкићи (њихова се деца потуку са турском децом и убију једно турско дете, те они зато промене славу да их не пронађу Турци), затим Јоксимовићи, Ђигурски, Рајићи, Перићи, Поповићи, Гуцаковићи, Стефкићи и Луцићи, а дошле су из Пећи још пре Чарнојевића. ", такође сам случајно нашао на Монтегрини, евиденцији Црногорских презимена , под словом Ч, Чигураш, цитирам: " Čiguraš, Bečej, iz Čigura (kod Čuruga), kao: Džigurski, drugi u Novom i Starom Bečeju, kao: Čigurašev, ranije Jankom od Jankovića iz Crne "
Gorehttp://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/prezimena/prezimena.html
Интресује ме да ли неко нешто зна о тој Црногорској породици Чигураш?Којем су племену припадали?, као и о миграцији породице Џигурски? Такође је занимљив и тај наставак презимена на -ски, да ли има неко објашњење?
Такође мој деда по мајци презивао се Петровски, рођен је у Москви по предању из грофовске Руске породице избегли су на Косово, тачније мислим Ђаковицу за време Октобарске револуције,деда се одселио у Банат, једна сестра му је била удата за човека с презименом Герић са Косова, и негде су се у Босну прселили, а друга сестра му је била професор руског језика у Ђаковачкој гимназији била је удата за Црногорца с презименом Ђурашковић,њихова ћерка се даље удала по предању за шиптара са презименом Тхачи.....Ако неко нешто зна о овим породицама....У напред захвалан