Аутор Тема: Порекло породице Руски  (Прочитано 6145 пута)

Ван мреже Дејан1900

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
Порекло породице Руски
« послато: Септембар 08, 2016, 10:10:02 поподне »
Поздрав свима на форуму , да ли неко од вас има сазнање о пореклу презимена "Руски" ?  Општина Нови Сад ,место Ковиљ, Слава Свети Василије Велики... Прочитао сам да презиме потиче из 1862 год. Унапред Хвала !
« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:20:50 поподне админ »

Ван мреже Дејан1900

• Гост
  • *
Одг: Порекло породице Руски
« Одговор #1 послато: Септембар 23, 2016, 09:06:22 пре подне »
Неко , неку информацију ?
« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:21:06 поподне админ »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9600
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #2 послато: Септембар 23, 2016, 12:01:52 поподне »
Неко , неку информацију?

Мислим да смо се нас двојица дописивали на самом порталу, нажалост, код оваквих презимена тешко је ући у траг пореклу фамилије, те је најсигураније урадити генетичку анализу. Крсна слава је такође ретка, па није искључено и да се ради о неком посрбљеном руском или русинском роду, али то је само моја претпоставка.

Елем, нађох на хунгарицани.ху помен презимена Ruszki повељи из 1649. године, додељеној Јовану Руском (János Ruszki).

Такође, ово презиме бележено је 1919. године у Суботици, у кривичним досијеима, када је регистровано име извесне Марије Руски, по вероисповести римокатолкиње. Што значи да је заиста могуће реч о Русинима, који су припадали унијатској цркви, и самим тим били подложни покатоличавању.

Али као што рекох, на вашем месту, ако бих био у могућности, урадио бих за почет тест на мушку ДНК, како бих колико толико избегао непотребно лутање, а у трагању даљег порекла. ;)
« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:21:23 поподне админ »

Ван мреже Дејан1900

• Гост
  • *
« Одговор #3 послато: Септембар 24, 2016, 04:44:01 поподне »
Захваљујем на одговору !  :)
« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:21:38 поподне админ »

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #4 послато: Септембар 24, 2016, 04:58:04 поподне »
Захваљујем на одговору !  :)

Нема на чему. Не знам да ли сте радили родослов своје фамилије, али уколико нисте, у разговорима са старијим људима, било прецима, било рођацима, може се доста сазнати и о пореклу, па чак и ако нема неко ко памти много далеко, наћи ће се опет човек да каже оно што памти из ближег врмена.

Овде на форуму нас неколико је баш детаљно радило родослове неких грана својих предака и колико видим сви смо имали слична, углавном позитивна искуства, тако да, ако се реши нешто ваљано учинити, на крају ће се нешто и постићи.

Подсетих се сад шта сам вам писао на потралу, и поновићу и овде, није искључено да ваше порекло има неке везе са досељеним запорошким козацијима, који су насељени између осталог и на прострое Бачке, крајем XVIII века.

« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:21:55 поподне админ »

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #5 послато: Септембар 24, 2016, 08:16:55 поподне »
Истрага не би требала да буде претерано компликована, јер је Бачка доста солидно обрађена разноразним пописима, извештајима, итд. Доста тога могло би да се нађе по разноразним архивима.

П.С. Замолио бих администраторе да промене назив теме у "Порекло породице Руски" или нешто слично. Тиме ће се повећати могућност да се јави још неко с презименом Руски и исприча своја сазнања, јер ће и тему лакше наћи преко интернет претраге. Овако, кад тема носи назив "порекло...", слабо ко ће се јавити, а многи ће једноставно и прескочити ову тему ни не знајући о чему се ради.
« Последња измена: Септембар 24, 2016, 08:22:18 поподне админ »
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Јовица Кртинић

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 4556
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
« Одговор #6 послато: Септембар 24, 2016, 08:23:01 поподне »

П.С. Замолио бих администраторе да промене назив теме у "Порекло породице Руски" или нешто слично. Тиме ће се повећати могућност да се јави још неко с презименом Руски и исприча своја сазнања, јер ће и тему лакше наћи преко интернет претраге. Овако, кад тема носи назив "порекло...", слабо ко ће се јавити, а многи ће једноставно и прескочити ову тему ни не знајући о чему се ради.
Хвала на предлогу. Сређено!

Ван мреже Amicus

• Уредник
  • Бели орао
  • I1 P109 FGC22061
    • Порекло.рс
« Одговор #7 послато: Септембар 24, 2016, 11:48:33 поподне »
Истрага не би требала да буде претерано компликована, јер је Бачка доста солидно обрађена разноразним пописима, извештајима, итд. Доста тога могло би да се нађе по разноразним архивима.

Требало би да си у праву Бакс. До сада, што се тиче литературе ја сам гледао само у Поповићевој грађи о Бачким местима, па тако и неколико пописа Ковиља из прве половине XVIII века, али презимена Руски тамо не нађох. Ипак, то није алфа и омега истраживања, треба само наставити ишчитавати осталу грађу, негде ће се сигурно нешто појавити. За сада знамо да су православни са овим презименом пореклом из Ковиља, те да се са истом презименом помињу и у Суботици као римокатолици. Како је то Бачка и једно и друго, нека верза за веровати је да постоји, но треба наставити трагање.

Ван мреже Дејан1900

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Септембар 25, 2016, 02:50:49 поподне »
Чукундеда ми се звао Стеван , падеда Гаврило, деда Данило, то је  једино што знам до 1860.. година сви су рођени у Ковиљу и били православни , прадедин брат је погинуо за време Другог светског рата колико се сећам из дедине приче у Одеси ,
https://sr.wikipedia.org/sr/Споменик_ратницима_првог_Светског_рата_у_Ковиљу
А да , заборавих баба ми је причала нешто о неком руском детету које је било одгојено код предака после  је живео у Новом Саду  и они се презивају  Руски  , сувише је компликовано али опет можда и једностано  то је опет било после 1860 их година, али мене занима пре , па се јавих на портал и ту сам добио позив од поштованог дефендор-а да урадим тест, ако сам у могућности и да се јавим на форум , па ето и мене  :). Па ето питах искусније , паметније одакле да почнем само да није ПОЧЕТАК  ;)

Ван мреже Бакс

• Памтиша
  • Поруке: 1717
  • E-V13>A18844>E-CTS11222
« Одговор #9 послато: Септембар 25, 2016, 03:29:12 поподне »
Дејане, да ли си погледао дигиталну библиотеку портала Порекло.рс? Ту има неких књига које би ти могле можда бити занимљиве. Има разноразних пописа Бачке, и осталих књига везаних за тај простор.
Ево линка:

http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

На мрежи Ivan

• Почетник
  • **
  • Поруке: 27
  • J2a1 Z387 (L-70)
« Одговор #10 послато: Септембар 25, 2016, 09:20:59 поподне »
Поздрав свима на форуму , да ли неко од вас има сазнање о пореклу презимена "Руски" ?  Општина Нови Сад ,место Ковиљ, Слава Свети Василије Велики... Прочитао сам да презиме потиче из 1862 год. Унапред Хвала !
С обзиром да је дечко поставио питање о породици "Руски", поставио би и ја пар питања...Да ли неко зна порекло породице Џигуски из Бечеја-Кумана? наиме баба по оцу ми се презивала  девојачки Џигурски, знам сигурно да нису били Македонци, нити Бугари, али скоро сам нашао текст на сајту Порекло , Јована Ердељановића -Порекло становништва Новог Бечеја (Горњи Банат) http://www.poreklo.rs/2012/09/22/poreklo-prezimena-novi-be%C4%8Dej-grad/ где он каже, цитирам:"Ово село је постојало још у турско доба. На пример, зна се за фамилије које су биле под Турцима: Штефкићи (њихова се деца потуку са турском децом и убију једно турско дете, те они зато промене славу да их не пронађу Турци), затим Јоксимовићи, Ђигурски, Рајићи, Перићи, Поповићи, Гуцаковићи, Стефкићи и Луцићи, а дошле су из Пећи још пре Чарнојевића. ", такође сам случајно нашао на Монтегрини, евиденцији Црногорских презимена , под словом Ч,  Чигураш, цитирам: " Čiguraš, Bečej, iz Čigura (kod Čuruga), kao: Džigurski, drugi u Novom i Starom Bečeju, kao: Čigurašev, ranije Jankom od Jankovića iz Crne "
Gorehttp://www.montenegrina.net/pages/pages1/antropologija/prezimena/prezimena.html

Интресује ме да ли неко нешто зна о тој Црногорској породици Чигураш?Којем су племену припадали?, као и о миграцији породице Џигурски? Такође је занимљив и тај наставак презимена на -ски, да ли има неко објашњење?
Такође мој деда по мајци презивао се Петровски, рођен је у Москви по предању из грофовске Руске породице избегли су на Косово, тачније мислим Ђаковицу за време Октобарске револуције,деда се одселио у Банат, једна сестра му је била удата за човека с презименом Герић са Косова, и негде су се у Босну прселили, а друга сестра му је била професор руског језика у Ђаковачкој гимназији била је удата за Црногорца с презименом Ђурашковић,њихова ћерка се даље удала по предању за шиптара са презименом Тхачи.....Ако неко нешто зна о овим породицама....У напред захвалан

Ван мреже Дејан1900

• Гост
  • *
« Одговор #11 послато: Октобар 03, 2016, 06:52:38 поподне »
Хвала на линку Бакс, прегледаћу ...