Аутор Тема: Србски календар  (Прочитано 4649 пута)

Ван мреже Хаџи Михајло Божовић

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
 • I2a
Србски календар
« послато: фебруар 12, 2013, 01:10:00 поподне »
Рачуњање времена по Србском календару.
Дал неко зна нешта више о овом календару који је био у употреби у СПЦ и Србским земљама до 18 века..

Данас је 7521 година...
Имам пар пдф-ова...ако админи дозволе да окачим..
А ако не..онда ћу да прекуцам ;)
Живи свободно, умри достойно!

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Одг: Србски календар
« Одговор #1 послато: децембар 23, 2015, 11:42:46 пре подне »
Називи месеци у старом српском календару:

КОЛОЖЕГ - јануар
СЕЧКО - фебруар
ДЕРИКОЖА - март
ЛАЖИТРАВА -април
ЦВЕТАЊ - мај
ТРЕШЊАР - јуни
ЖЕТВАР - јули
ГУМНИК - август
ГРОЗДОБЕР - септембар
ШУМОПАД - октобар
СТУДЕН - новембар
КОЛЕДАР - децембар

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Одг: Србски календар
« Одговор #2 послато: децембар 24, 2015, 01:26:43 поподне »
..."Почнимо од тумачења 7523. године, односно тзв. "ромејског" рачунања времена. Постоје недоумице да ли је данас 7522,7523. или 7524. Ако погледамо запис са Мраморног стуба, за који се верује да га је подигао (око 1402. год.) деспот Стефан Лазаревић у част погинулима на Косову, видећемо следеће:
'...Не ин бо други усекну јего, с љубимици,
и сама рука убице того сине Амуратова.
И си васа речена савршише се ва лето 6897...'
Бој на Косову је био 1389. пре 626 година, па ако на 6897 додамо 626, добијамо данашњу 7523. годину...
... Календар је званично почео да се користи 988. године у Источном римском царству (тзв. Византији) у време владавине Василија Другог, а коришћен је до пропасти царства 1453. Употребљаван је у Србији као и у другим земљама под византијским утицајем. У Русији се задржао чак до 1700. године.
Постоје сумње да је овај календар преузет од староседелачког становништва Балкана...
... Јавља се сумња да је Василије Други  плански усвојио тај (код балканских народа већ постојећи) календар како би хришћанство приближио и лакше наметнуо околним словенским народима... Русија је под кнезом Владимиром примила хришћанство...
...Постоји још једна теорија о настанку календара. Период стварања света од пре око 7500 година по тзв. ромејском календару поклапа се са почецима старчевачке културе и трајним насељавањем становништва у пределе садашње Србије и околних земаља...
'Грци и Римљани су почели да броје године и да се служе календаром, тек у првом миленијуму пре наше ере и не познају никакву годину стварања света...'
...Упркос наметнутом мишљењу да су пре примања хришћанства били дивљаци, истина је сасвим другачија. Стари Словени су имали велика знања о свим животним областима, па и о астрономији и разним природним појавама од којих им је зависио живот. Знали су за календар...
...Наши преци су умели са великом тачношћу да одреде датуме астрономских појава и то на врло једноставне начине: помоћу штапа - рабоша, кругова, тј. гумна, мерењем дужине сенке, гледањем у звезде итд...
...Примањем хришћанства наши стари празници бивају замењени новим, хришћанским, а одређивање датума празника преузима црква. Званичан календар цркве био је јулијански који је 45. године пре нове ере направио грчки астроном Сосиген на иницијативу Јулија Цезара. Осим што календар нема никакве везе са хришћанством, при том је и веома непрецизан - касни 11 минута и 14.75 секунди за астрономском годином...
...1582. године, када је католичка црква почела да користи грегоријански календар, разлика између тог и јулијанског календара износила је 10 дана. Данас је та разлика 13 дана и иде на 14...
...Тренутно је најсавршенији Милановићев календар (или новојулијански) који се поклапа са грегоријанским, само је много тачнији - касни 2.75 секунди за астрономском годином и треба га кориговати тек за 28000 година!"
ИЗВОР: Родноверни календар, Удружење родноверних Србије "Старославци"

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Одг: Србски календар
« Одговор #3 послато: јануар 15, 2016, 08:14:54 пре подне »
www.zapadnisrbi.com

                                             Скривана српска историја
              ДРЕВНИ СРБИ СУ ЗНАЛИ МНОГО ВИШЕ ОД НАС - НАСА ПОТВРДИЛА СТАРИ СРПСКИ КАЛЕНДАР!
Реч “календар” вуче корен из нашег језика, јер је ова сложеница настала од две наше речи “коло” и “дар”. Није потребно појашњавати значење ове сложенице. У нашем народу постоји огромно календарско знање, сачувано у митологији, епској поезији, обичајима и свакодневном животу. Србин је од постојања био стопљен са природом и било је неопходно да њене промене познаје код себе.
Зато Срби имају један од најстаријих и најтачнијих календара на свету. О овом календару се врло мало зна и говори мимо круга “посвећених”, јер је готово читав век који је за нама, био “табу тема” и међу самим Србима.
Идејним творцима српске фалсификоване историје није одговарало постојање овог календара, јер се он никако није уклапао у њихове тврдње о настанка и опстанку Срба. Наиме, српски календар је досезао толико далеко у прошлост, много дуже од њихове сопствене историје!
Српски календар био је званични календар свих српских држава до 19. века и по њему су писане све повеље, закони, одлуке, облигације међу људима, а њега данас званично користи Српска православна црква и он се сматра њеним Уставом, будући да га је још 1119. године у црквени кодекс унео Свети Сава.
Он датира од периода винчанске културе, још од 6. века пре наше ере, на шта указује и симбол за време, који је карактеристичан и приказује лук са два пресека. Најстарији запис о српском календару јесте један надгробни споменик из овог века, а оно што је занимљиво јесте да је датирање извршено ћирилицом, што показује да је то писмо постојало и пре Ћирила и Методија.
Као званични српски календар, уводи га Свети Сава у 13. веку и користио се све до 19. века. До тада је све датирано по њему – књиге, повеље, закони, надгробни споменици, споменици културе, а томе у прилог говори и чињеница да је на Смедеревској тврђави у зидине уклесан датум изградње по српском календару.
– Многи споменици и манастири датирани су по српском календару. На пример, споменик цару Лазару који је подигао деспот Стефан Лазаревић, најученији човек тог времена. Ту пише да се Косовска битка одржала 6897. године, а то се никако не уклапа у наше сазнање. Најновије истраживање које смо урадили пре две године каже да се у Вујанском манастиру, који се налази између Чачка и Горњег Милановца, налази крст блаженопочившег Патријарха Павла који је датиран по српском календару – рекао је Милан Стеванчевић, најбољи познавалац календара код нас, који се његовим изучавањем бавио скоро 40 година.
Према српском календару, година се дели на лето и зиму. Лето почиње на Ђурђевдан, 6. маја, док зима на Митровдан, 8. новембра. Истражујући даље и тумачећи то са научне стране, ово су два датума када се смењују два годишња доба, што се поклапа и са сунчевим календаром када се мењају енергије.
То је потврдила и НАСА, која је установила да се ти велики црквени празници поклапају са електромагнетним променама Сунца.
– По српском календару, Сунце се посматра као живо биће које се сматра и божанством. Оно је лице које служи српском народу за датирање многих природних појава, као што је, на пример Преображење, а оно се јавља 19. августа. Тада се мењају гора и вода. Да се мења гора знамо по лишћу које жути и опада, а шта значи “мења се вода”? – истиче Стеванчевић и додаје:
– Када је Београдска школа метеорологије истраживала хемијски састав воде 2008. године, запрепастили смо се да се 19. августа мења хемијски састав кише. До тада је кисела, а од тада алкална или неутрална. Питање је како је наш народ знао да се тада мења и састав воде, јер смо ми ово открили уз велика магнетна средства, апарате и инструменте.
Година по српском календару почиње почетком априла и усклађена је са грегоријанским, што је заслуга Светог Саве, који је у 13. веку прихватио римско означавање месец дана, како би показао заједништво хришћана.
Према протоколу српског календара, прво се показују година, па месец и дан, за разлику од других календара који приказују дан, месец и годину. Оно што је занимљиво јесте да ни један други календар нема такво датирање, али и то да се компјутерска обрада врши по протоколу српског календара.
Док се у Србији о овом величанственом календару ћути, за истраживање истог заинтересоване су институције у Португалу и Индији, као и америчке изадавачке куће и НАСА која је и потврдила повезаност календара и природних појава. Према Стеванчевићу, радиће се на новим сазнањима којих има доста, будући да се подаци о српском календару налазе у старим рукописним књигама, које имају велику историјску и научну вредност, а које су однете из земље и налазе се у музејима и библиотекама широм Европе.
Метеоролошки сателити доказују да су “горски цареви” без свемирске технологије, после Митровдана некако знали да Сунце смањује активности на северној хемисфери и мудро се повлачи код јатака на зимовање. Народни српски календар на неки начин познаје термине промена електромагнетизма Сунца, а таква прецизност не може бити случајна, јер захтева много знања из космичке метеорологије. Тиме се поново поставља питање неке изгубљене цивилизације.
Према томе, драги Срби – срећна вам Нова 7524. година!
(Телеграф.рс)

Ван мреже Dule1984

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 29
Одг: Србски календар
« Одговор #4 послато: јануар 15, 2016, 09:53:43 пре подне »
Мало ко има слуха за ове ствари што си написао, обично такве етикетирају као неоромантичаре и квази-историчаре јер изгледа да нашим и туђим историчарима и другим истраживачима појам Србин је изведено од латинског сервус што значи роб и да носе лошу обућу звану сербуља/сербуљана, зато што је тако рекао Порфирогенит и онда како таквом једном јадном народу да се припише један напредан календар оног доба. Неки ће рећи Срби су тај календар преузели доласком на Балкан од староседеоца а ја сам мишљења да су словени ако не и већинским делом на Балкану били присутни и пре Христа а и судећи по кршу топонима изведених од Срб који су до данас претрпели мање или веће измене и оних скроз измењених као у Немачкој данас Zorbig, раније Zerbst, раније веровато Сербст или Србст, исто сам мишљења да су постојали прото/антички Срби. Али Порфирогенит је рекао своје на вама је да тумачите а да никад није ни постојало ДАИ питам се какву би смо данас учили историју Срба.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1241
Одг: Србски календар
« Одговор #5 послато: децембар 06, 2016, 06:57:34 поподне »
Опет нешто слично што сам већ поставио о српском календару. Овај прилог је одличан и препоручујем да га прочитате. Изгубићете мало времена, али ћете много и сазнати. Поред календара, говори се и о првом писму које је код нас постојало и пре Ћирила и Методија. Само Вас молим да ме опет не оптужујете да форсирам стара схватања која су за тамо неку ропотарницу као апсолутно неприхватљива данашњем савременом човеку.

http://www.in4s.net/stari-srpski-kalendar-cirilicom-smo-pisali-pre-cirila-metodija/


Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1781
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Србски календар
« Одговор #6 послато: децембар 28, 2016, 02:37:39 поподне »
Ма требали смо прећи на Миланковићев календар, па куд пукло да пукло.  :)

Линкови:

1) https://sites.google.com/site/pravoslavnaveronauka/-5

2) http://www.politika.rs/scc/clanak/287996/Milankovicev-kalendar-tacniji-od-gregorijanskog

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8106
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Србски календар
« Одговор #7 послато: децембар 28, 2016, 08:56:26 поподне »
Ма требали смо прећи на Миланковићев календар, па куд пукло да пукло.  :)

Кад помену Миланковићев календар, баш погледах по мрежи да ли има шта детаљније о томе, кад нађох његову Реформу јулијанског календара дигитализовану. :)

Као посебно вредна књижевна дела Милутина Миланковића истичу се Кроз васиону и векове и Кроз царство наука.

Ту су и његова Сећања, у којима говори и о свом пореклу. Ако неко можда не зна, био је родом из Даља на истоку Славоније, где су се његови преци доселили у време Сеобе под Чарнојевићем, у ком је била и данас се налази летња резиденција српских патријараха, имање које је патријарху Арсенију даровао цар Јосиф I Хабзбурговац, уместо првобитно планираног имања у Сечују.Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1781
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Србски календар
« Одговор #8 послато: јануар 07, 2018, 07:26:40 поподне »

На мрежи НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5546
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Србски календар
« Одговор #9 послато: јануар 15, 2018, 03:34:31 поподне »
Да ли сте приметили како се приликом недавног честитања јулијанске Нове Године сасвим опуштено користила фраза: "Срећна вам нова 7526. година!"?  :o Не знам од кога је потекла та "мудрост", али сам то прочитао и у Блицу и у Вечерњим новостима, а и Жика у "Шареници" није пропустио да честита...и као наводно, то је та година по "црквеном" календару или још горе, "старосрпском". Да се разумемо, у питању је византијски календар кога је Цариградска патријаршија и већина православних цркви користила од око 691. до 1728. (руска црква до 1700.), и који се рачуна од наводног датума настанка света (5509-5508. п.н.е.). Осим чињенице да овај календар више није у употреби, сем у историјском контексту, година рачуната по овом календару није почињала 1. јануара, већ 1. септембра (тј. 14. септембра по прецизнијем Миланковићевом и мање прецизнијем грегоријанском календару, то је тзв. Црквена нова година), самим тим је бесмислено честитати 1. јануара 2018. године по јулијанском календару нову годину која је по византијском календару почела још 1. септембра 2017. године! Они су самим тим и омашили годину, јер је ово заправо још увек 7525. година по византијском календару (јер је почела 1/14. септембра 2017. године).  ;) О деретлијским трабуњањима да то није византијски већ некакав сорабско-винчанско-лепенски календар не бих трошио речи. Заиста ме занима ко је успео да прогура ту бесмислицу у јавни медијски простор, да ли неки деретлија или је то просто постало помодно, као и ћирилица на нивоу сувенира?
« Последња измена: јануар 15, 2018, 04:09:27 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8106
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Србски календар
« Одговор #10 послато: јануар 15, 2018, 03:56:12 поподне »
Да ли сте приметили како се приликом недавног честитања јулијанске Нове Године сасвим опуштено користила фраза: "Срећна вам нова 7526. година!"?  :o Не знам од кога је потекла та "мудрост", али сам то прочитао и у Блицу а и Жика у "Шареници" није пропустио да честита...и као наводно, то је та година по "црквеном" календару или још горе, "старосрпском". Да се разумемо, у питању је византијски календар кога је Цариградска патријаршија и већина православних цркви користила од око 691. до 1728. (руска црква до 1700.), и која се рачуна од наводног датума настанка света (5509-5508. п.н.е.). Осим чињенице да овај календар више није у употреби, сем у историјском контексту, година рачуната по овом календару није почињала 1. јануара, већ 1. септембра (тј. 14. септембра по прецизнијем Миланковићевом и мање прецизнијем грегоријанском календару, то је тзв. Црквена нова година), самим тим је бесмислено честитати 1. јануара 2018. године по јулијанском календару нову годину која је по византијском календару почела још 1. септембра 2017. године! Они су самим тим и омашили годину, јер је ово заправо још увек 7525. година по византијском календару (јер је почела 1/14. септембра 2017. године).  ;) О деретлијским трабуњањима да то није византијски већ некакав сорабско-винчанско-лепенски календар не бих трошио речи. Заиста ме занима ко је успео да прогура ту бесмислицу у јавни медијски простор, да ли неки деретлија или је то просто постало помодно, као и ћирилица на нивоу сувенира?

Драго ми је што си ово питање детаљно обаснио. :)На мрежи Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4405
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Србски календар
« Одговор #11 послато: јануар 15, 2018, 04:01:53 поподне »
Заиста ме занима ко је успео да прогура ту бесмислицу у јавни медијски простор, да ли неки деретлија или је то просто постало помодно, као и ћирилица на нивоу сувенира?

Изглeдa дa je и oвдe cлучaj: "Битнo дa дoбpo звучи, ниje битнo штo ништa нe знaчи".

Инaчe aкo гoвopимo o нeкoм oceћajу, мeни нoвa гoдинa зaиcтa пoчињe 1. ceптeмбpa у cвaкoм cмиcлу...
« Последња измена: јануар 15, 2018, 04:03:55 поподне Милош »

На мрежи НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5546
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Србски календар
« Одговор #12 послато: јануар 15, 2018, 04:11:20 поподне »
Драго ми је што си ово питање детаљно обаснио. :)

Изглeдa дa je и oвдe cлучaj: "Битнo дa дoбpo звучи, ниje битнo штo ништa нe знaчи".

Инaчe aкo гoвopимo o нeкoм oceћajу, мeни нoвa гoдинa зaиcтa пoчињe 1. ceптeмбpa у cвaкoм cмиcлу...

Укратко - нит' је 7526, нит' је црквена, нит' је старосрпска, нит' је нова.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Romanijski

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 549
Одг: Србски календар
« Одговор #13 послато: јануар 15, 2018, 08:53:37 поподне »
Укратко - нит' је 7526, нит' је црквена, нит' је старосрпска, нит' је нова.  :)
<a href="https://www.youtube.com/v/EcyhvVERobU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/EcyhvVERobU</a>
 
 A šta ovaj kaže za kalendar...
« Последња измена: јануар 15, 2018, 10:02:57 поподне НиколаВук »

На мрежи Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8106
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Србски календар
« Одговор #14 послато: јануар 15, 2018, 09:16:45 поподне »
https://www.youtube.com/v/EcyhvVERobU
 
 A šta ovaj kaže za kalendar...

Није добро постављен линк, проверите. ;)На мрежи НиколаВук

 • Помоћник уредника
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5546
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Србски календар
« Одговор #15 послато: јануар 15, 2018, 10:04:41 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/EcyhvVERobU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/EcyhvVERobU</a>
 
 A šta ovaj kaže za kalendar...

Као што сам већ напоменуо:

О деретлијским трабуњањима да то није византијски већ некакав сорабско-винчанско-лепенски календар не бих трошио речи.
Чињеницама против самоувереног незнања.