Аутор Тема: Булатовићи  (Прочитано 13623 пута)

Jelic

 • Гост
Одг: Булатовићи
« Одговор #60 послато: мај 30, 2017, 01:24:21 пре подне »
Ja sam od Petronija ;),moze neko da mi objasni koliko kosta to testiranje i kakva je procedura?Da li je I2 Din S haplogrupa pravih Bulatovica?

Јесте, PH908 је права хаплогрупа свих Ровчана Гојаковића.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4402
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Булатовићи
« Одговор #61 послато: мај 30, 2017, 01:29:19 пре подне »
Ja sam od Petronija ;),moze neko da mi objasni koliko kosta to testiranje i kakva je procedura?Da li je I2 Din S haplogrupa pravih Bulatovica?

I2a-динарска јужна или како се данас означава I2-PH908, је хаплогрупа којој припадају Никшићи, а самим тим и Гојаковићи, а самим тим и Булатовићи. Међутим до сада се показало да су Булатовићи генетски прилично разноврсни, али би главнина братства требала да припада овој хаплогрупи. Око тестирања и цене истог, нако ће други надам се...

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Булатовићи
« Одговор #62 послато: мај 30, 2017, 09:49:27 пре подне »
Ja sam od Petronija ;),moze neko da mi objasni koliko kosta to testiranje i kakva je procedura?Da li je I2 Din S haplogrupa pravih Bulatovica?
Кад кажеш да си од Петронија да ли мислиш на Петронија сина Стајова, од кога према предању воде порекло Стајовићи? На то предање се везује више породица са презименом Булатовић али се уз помоћ днк показало да то и није баш тако. Једино Булатовићи из Брезојевице код Плава и њихови сродници муслимани Еровићи из Пода код Бијелог Поља су доказано потомци Стајови тј. Стајовићи, док се за Величковиће из Врха код Бијелог Поља то још увек мора узимати са резервом док се неко од њих не буде тестирао. Предање, које је готово сигурно доживело одређене измене током прикупљања и припреме за публикацију, каже да су од Стајовића и Вељовићи из села Попа и Сувог Дола код Тутина, као и њихови сродници Булатовићи из Бијеле Цркве код Рожаја, али и Булатовићи насељени у Горњој Горици код Подгорице. Тестирањем Y хромозома добили смо резултате који покатзују да Вељовићи и Булатовићи из Бијеле Цркве немају везе са Стајовићима, а да то исто важи и за Булатовиће из Горње Горице који су пак сасвим трећа хаплогрупа. То исто важи и за тестираног Булатовића који је навео да је из Мртвог Дубоког, а који би према записаном предању требао да припада грани Стајовог потомства која је остала у Ровцима.
Такође, читајући то што је записано као предње и из разговора са самим Стајовићима уочљиво је да постоје многе нелогичности и да неке ствари које су ту записане о Стајовићима сами Стајовићи тј. Булатовићи из Брезојевице негирају или не знају за њих. Тако да ако си према предању Булатовић-Стајовић добро би дошло да се тестираш и тиме допринесеш да се у потпуности расветли ова прича о Стајовићима и уједно добијеш праву истину о свом пореклу.
За сада имамо петорицу тестираних који носе презиме Булатовић, од којих само један је ''прави'' Булатовић I2-PH908, док су двојица R1a али удаљени јако много (око 4000 год.) пошто припадају двема различитим гранама, један Булатовић је I1-P109, а један је I2-CTS10228. Вељовићи су сродни са овим Булатовићем који је I2-CTS10228 (чији претци су до 1924. год. носили презиме Вељовић) и представљају засебан род., а имамо и једног Савића из Пепића код Мурине који такође припада  I2-CTS10228 али је по вредностима маркера доста удаљен од Вељовића и сигурно припада некој другој грани унутар Динарик Севера. Оним које можемо назвати ''правим'' Булатовићима (осим Булатовића из Ровачког Требаљева) припада и Никетић из Новог Момчилова у Топлици који добро зна своје предање о томе да се његов чукунђед презивао Минић и да је доселио из Ровачког села Веље Дубоко где и данас постоји братство Минић као јак огранак великог братства Булатовић, који такође чувају предање о свом рођаку који је одселио у правцу Топлице.
Уколико желиш да се тестираш могу да ти омогућим да оствариш попуст од 50% преко мене или неког од чланова удружења који имају уплаћену чланарину за ову годину, тако да би те тестирање коштало 6500 дин. (пуна цена је 13000). Сама процедура тестирања је јако једноставна и подразумева узимање букалног бриса штапићем са унутрашњег дела образа и одношење у лабораторију ДНК центра која се налази у ул. Светозара Ћоровића бр. 10. Уколико не живиш у Београду можеш и поштом да пошаљеш епрувету са брисом.
Јави ми шта си одлучио па ће мо се већ договорити о детаљима.
Поздрав   

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Булатовићи
« Одговор #63 послато: фебруар 09, 2018, 11:29:54 пре подне »
Тренутно имамо 7 тестираних појединаца који носе презиме Булатовић, а укупно 13 њих који или носе то презиме или знају да су од Булатовића, с'тим што за једног од њих (Ровчанин) се не може тврдити са сигурношћу да је од Булатовића (иако његови имају такво предање), али постоји и могућност и да су од Шћепановића.  Од њих 13 само 4 су ''прави'' Никшићи тј. потомци Гојака Никшина по мушкој линији, док осталих 9 спадају у 3 различите хаплогрупе од којих двојица који су R1a припадају двема одвојеним гранама пре око 4000 год. тако да нису блиско сродни по мушкој линији.

Булатовић (Вељовић)/Св. Лука/Бијела Црква /Рожаје/ЦГ/порекло Јохова Вода/Бихор р. Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ ?/ I2a-CTS10228
Вељовић/Св. Лука/Суви До/Тутин/СРБ/порекло Јохова Вода/Бихор р. Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ ?/ I2a-CTS10228
Вељовић/Св. Лука/Попе/Тутин/СРБ/порекло Јохова Вода/Бихор р. Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ ?/ I2a-CTS10228
Обрадовић/Св. Лука/Тврдошево/Вучиниће/Нови Пазар/СРБ/порекло Јохова Вода/Бихор р. Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ ?/ I2a-CTS10228
Савић (Ћесаци)/Св. Лука/Пепиће/Мурино/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/I2a-CTS10228

Булатовић (Стајовић)/Св. Лука/Брезојевица/Плав/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ I1-P109
Еровић (Стајовић)/Муслиман/Поде/Бијело Поље/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ I1-P109

Булатовић (Стајовић???)/Св. Лука/Горња Горица/Љешкопоље/Подгорица/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ R1a>Z280>L1280
Булатовић (Бајовић)/Св. Лука/Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ R1a>Z280>Y2613>Y2609

Булатовић (Кркељић)/Св. Лука/Пожња/Горња Морача/Колашин/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ I2a-PH908
Булатовић (Ђурковић)/Св. Лука/Липово/Колашин/ЦГ/порекло Мртво Дубоко/Ровца/ЦГ/ I2a-PH908
Булатовић (Милошевић)/Св. Лука/Ровачко Требаљево/Колашин/ЦГ/порекло Церовица/Ровца/ЦГ/ I2a-PH908
Ровчанин/Св. Лука/Граб/Бијело Поље/ЦГ/порекло Ровца/ЦГ/ I2a-PH908
« Последња измена: фебруар 09, 2018, 11:34:35 пре подне vojinenad »

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 735
Одг: Булатовићи
« Одговор #64 послато: септембар 05, 2019, 09:42:26 поподне »
Булатовић, Лучиндан, Раћи, Подгорица, E-V13>Z1057

Тестирани припада ужој грани Оташевића. Недавно смо добили и резултате двојице Булатовића из истог места који припадају гранама Будинића-Бојановића и Тодића. Оташевић се од Будинића-Бојановића разликује на 2 маркера, а од Тодића на 4 маркера. Оташевићи и Будинићи-Бојановићи су сасвим извесно исти род, док постоји солидна могућност да су им сродни и Тодићи. Једина преостала ужа грана Булатовића у Кучима чији резултат још увек нисмо добили су Томашевићи који су најближи Оташевићима због чега је за очекивати да припадају истом роду.

С обзиром да међу Булатовићима у Кучима нема припадника рода Никшића, до прибраћивања је готово извесно дошло у Ровцима одакле су се Булатовићи у Куче доселили етапно. Најпре су дошли Будинићи-Бојановићи у Загреду, а након њих су се заједно доселили Оташевићи и Томашевићи (могуће и Тодићи за које постоји и предање да су прибраћени) у Раћи, да би део Будинића-Бојановића касније прешао у Раћи. Сада је јасно да новија миграција није случајност и да су новији досељеници дошли код својих рођака.

Овим резултатом смо утврдили и хаплогрупу Момира Булатовића, бившег председника Црне Горе и председника владе СР Југославије, који је такође од Оташевића.Е ово је сад задатак који изискује велик ментални напор.....Како објаснити да међу Ровчанима из Куча нема уопште припадника најбројнијег ровачког рода (Никшића)? Друго, како објаснити разгранатост овог неникшићког рода у Кучима? Кад би ово биле једине информације које имамо, могли бисмо закључити да је то неки старосједилачки род у Кучима који се је због идентичног презимена и идентичне славе поистовијетио с ровачким Булатовићима (као што су нпр. пљеваљски Марковићи имали предање да су из Марковине).......Али је то немогуће, јер ем је презиме Булатовић типично за Ровца, ем је и слава ровачка, ем се зна да су Ровчани насељавали Куче у новијој прошлости, ем саме ове породице знају да су поријеклом из Роваца.
Баш о овоме размишљам већ сат времена, не знам како бих ријешио ову мистерију.
« Последња измена: септембар 08, 2019, 12:31:56 поподне НиколаВук »

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #65 послато: септембар 05, 2019, 10:47:05 поподне »
Баш о овоме размишљам већ сат времена, не знам како бих ријешио ову мистерију.
Исто. Ови Булатовићи су у још већој неверици, дописујем се са оним првим тестираним Булатовићем, очекивали су да ће резултат Оташевића бити "у корист" Никшића кад оно...
Ништа им није јасно, потпуна конфузија.

Ван мреже Одисеј

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 735
Одг: Булатовићи
« Одговор #66 послато: септембар 05, 2019, 11:02:12 поподне »
Исто. Ови Булатовићи су у још већој неверици, дописујем се са оним првим тестираним Булатовићем, очекивали су да ће резултат Оташевића бити "у корист" Никшића кад оно...
Ништа им није јасно, потпуна конфузија.

Да, и очито се нису могли разгранати у Кучима (Тодићи озбиљно повећавају потенцијалну старост рода), а до сад овај род није откривен у матици.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Модератор
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Булатовићи
« Одговор #67 послато: септембар 05, 2019, 11:18:58 поподне »
Баш о овоме размишљам већ сат времена, не знам како бих ријешио ову мистерију.

Готово извесно се ради о старинцима из Роваца који су се прибратили Булатовићима, а касније се у потпуности или већим делом иселили. Ако би кренули да тестирамо редом све гране Булатовића из Роваца, врло је могуће да би им пронашли рођаке.

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #68 послато: септембар 06, 2019, 12:18:29 пре подне »
Не одбацујем могућност да су старинци али у подручју Брда нема ниједног тестираног да припада E-V13>Z1057, не само међу Булатовићима већ уопште, а у целој Зети рецимо има само један тестиран E-V13>Z1057 и то Вукић из Добрског Села, Цетиње. Са друге стране, имамо Секулића из Берана којег деле три разлике у маркерима са Будинићем Булатовићем из Куча. По једном њиховом предању миграције њиховог рода су текле овако: Пирот>Метохија>Беране (око 1400-те године)>Кучи>Беране (у Беране се селе 1774. године након покоља који су доживели од стране кучких Поповића, нешто касније од тог рода у Беранама настају братства Секулића и Шћеповића). Ако је ово предање истинито онда би се овај род могао наћи баш у Ровцима у XV веку, пре доласка у Куче, где би узели презиме Булатовић као и њихову славу. Оно што је такође занимљиво и што би можда ишло у прилог овом предању јесу мале разлике на маркерима између Булатовић-Будинића, Секулића и неких тестираних из Пећи и Пирота.

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #69 послато: септембар 06, 2019, 12:41:33 пре подне »
У овој групи тестираних међусобно приближних вредности на маркерима је и један тестирани родом из Дечана као и један Македонац из Скопља. Сви они или неко од њих би могао да се уклопи у Секулића предање: Пирот>Метохија>Беране (око 1400-те године)>Кучи>Беране, али и не мора. Свакако, лепа вест је да су Булатовићи изразили жељу и вољу за даљим тестирањем (Yseq).   :)
« Последња измена: септембар 06, 2019, 12:46:17 пре подне Владимир Бојановић »

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #70 послато: септембар 06, 2019, 03:47:57 пре подне »
Одговор нам је био сво време пред очима, бар мени, само га нисам могао својевремено схватити а ни прихватити у целости, све док није стигао днк резултат Оташевића. Сада, када сам поново узео у руке књигу од Ердељановића и уз оно предање Секулића, рекао бих да је мистерија решена. Не умем да качим слике на форуму зато ћу преписати оно што је Ердељановић написао о Булатовићима на 150. страници књиге Племе Кучи:

"Булатовићи у Раћесима (23 пород.) и у Сјеницама (1 пор,) пореклом су из Херцеговине, одакле су се најпре населили у племену Ровцима у селу Мртво Дубоком. По претку Булату прозвали су се тамо Булатовићи и свакако су узели и ровачка крсна имена: Лучин-дан (18. окт.) и Илин-дан (20. јула), која и сад славе. Пре десет пасова морали су из Роваца бежати од крви и дођу у Куче на место старог, напуштеног села Раћеха. Ту измоле земљиште од тадашњег кучког војводе, па се на њему настане. У Раћесима су њихови родови: Оташевићи (8 пор.), Тодићи (4 пор.), Будинићи (4 пор.) и Томашевићи (6 пор.) За пример навешћемо пасове Булатовића-Оташевића: Радивоје-Глиго-Дмитар-Милић-Лука-Оташ-Бошко-Дмитар-Вучета-Станоје (досељен у Куче)-Вуксан-Булат. Она кућа Булатовића, која седи на Сјеницама, пребегла је у исто време с осталим рођацима из Роваца у Куче и отишла право на Сјенице. Она има још и презиме БоланЏићи, а слави сад Св. Николу и Св. Шћепана, јер је своје старе свеце заменила овима, које слави већина Куча." То су наравно и они Бојановићи који се претходно помињу на страници бр. 135.

Резиме: Булатовићи-Оташевићи уз Томашевиће су важили, бар до јуче и свакако међу њима (по признању првог тестираног Будинића-Бојановића), за онај прави, изворни ентитет Ровчана у Кучима. Други ентитет су чинили Будинићи-Бојановићи, трећи Тодићи и оба су важила за "прибраћенике" Оташевићима. Међутим, днк резултат, Ердељановић па и само предање Секулића су потврдили супротно од тога. Сви они су један исти род, који је стигао негде из Херцеговине по Ердељановићу (из Берана по Секулићима) у Ровца. Ако бисмо набрајање пасова Оташевића узели под тачним, враћање десет пасова уназад од 1905. године, од када је Ердељановић ходио међу Кучима, означио би период између 1600-1650. године у којем би се нашла година рођења њиховог претка Булата у Ровцима, ко којем су се касније у Кучима прозвали Булатовићи. Јасно је да овде није реч о оном првом, "правом" Булату, по којем је и настало Никшићко, Ровачко братство Булатовића а који је живео 50-100 година пре рођења њиховог Булата, односно да се ради искључиво о жељи да их као новопридошле досељенике у Ровца остали Ровчани што боље прихвате и да се тако привежу уз њих (узимање Ровачке славе Лучиндан је још један доказ тога а и видимо кроз пасове да је Булат дао име свом сину Вуксан). Нешто касније, Булатов унук Станоје бежи од крви из Роваца међу Куче, у којима ће се овај род касније разгранати. Није искључено да им у наредним миграцијама, о којима је овде било речи на другим темема, пристижу и још неки рођаци који су остали у Ровцима, па отуд и мишљење о њима да су они "прибраћеници" Оташевићима (Тодићи). Неки припадници (не сви) тог рода доживљавају похару од стране кучких Поповића 1774. године, они одлазе у Беране и од тих избеглих касније настају Секулићи и Шћеповићи (отуд оне три разлике на маркерима између Секулића и Будинића).

Наравно, предање као и свако предање би требало узети са резервом, али уколико жеља и даље постоји, требало би неко даље порекло овога рода и њену матицу одн. први део предања Секулића (миграције Пирот>Метохија>Беране (око 1400-те године)) као и она поклапања са већ поменутим тестиранима из Србије и Македоније ваљано испитати у Берлину (иначе Секулић пише да им је ранија слава била Никољдан, што се поклапа са славом коју славе тестирани из Пећи, Дечана, Пирота..), пошто је већ онај други део Секулића предања и миграцијама међу Куче - решен.
« Последња измена: септембар 06, 2019, 03:55:38 пре подне Владимир Бојановић »

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Модератор
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Булатовићи
« Одговор #71 послато: септембар 06, 2019, 04:58:57 поподне »
Не одбацујем могућност да су старинци али у подручју Брда нема ниједног тестираног да припада E-V13>Z1057, не само међу Булатовићима већ уопште, а у целој Зети рецимо има само један тестиран E-V13>Z1057 и то Вукић из Добрског Села, Цетиње.

На форуму приликом објављивања резултата увек наводимо најмлађу грану којој тестирани готово извесно припада. Сви припадници E-V13 гране код нас уједно припадају и њеној подграни Z1057 што можеш видети на овом стаблу:
https://www.yfull.com/tree/E-V13/
Тако да то што си написао није тачно.

Што се тиче Секулића, он се од Оташевића разликује на 2 маркера, од Будинића-Бојановића на 3 маркера и од Тодића на 4 маркера. Могуће је да Заграђани потичу од Булатовића из Куча, али за то ће бити неопходно да се ураде скупљи тестови.

Први корак је да се уради дубља грана испод  E-V13>Z1057 којој овај род припада.
http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=2486

Када се утврди којој грани припадају Булатовићи из Куча, онда неко од Заграђана треба да тестира ту исту грану. То је најјефтинији начин да се утврди да ли постоји нека веза између њих или не.

Ван мреже Иван Вукићевић

 • Модератор
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2142
 • Васојевић
Одг: Булатовићи
« Одговор #72 послато: септембар 06, 2019, 05:02:41 поподне »
Што се тиче Секулића, он се од Оташевића разликује на 2 маркера

Заборавих да споменем да је једна од те две разлике двострука, тако да је подједнако удаљен од Оташевића и Будинића-Бојановића.

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4719
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића-Гојаковића
Одг: Булатовићи
« Одговор #73 послато: септембар 06, 2019, 05:11:52 поподне »
Занимљиво је да Секулићи имају предање о миграцијама (где се помињу Пирот, Косово), док Булатовићи из Куча имају родослов до Булата...две потпуно различите ствари (ако се узима у обзир претпоставка коју је Владимир навео да су се Секулићи одвојили после похаре Куча, значи пре око 250 година). Или није тај сценарио тачан о досељењу Секулића после похаре Куча, или је родослов настао после тога код Кучких Булатовића...али опет буни чињеница да су у саме Куче отишли као племенски Ровчани, прибраћени Булатовићима, па је онда чудно како то племенско одређење није остало и код Секулића
« Последња измена: септембар 06, 2019, 05:17:26 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #74 послато: септембар 06, 2019, 10:05:03 поподне »
На форуму приликом објављивања резултата увек наводимо најмлађу грану којој тестирани готово извесно припада. Сви припадници E-V13 гране код нас уједно припадају и њеној подграни Z1057 што можеш видети на овом стаблу:
https://www.yfull.com/tree/E-V13/
Тако да то што си написао није тачно.
Ок, ово објашњење тј. стабло ми је било потребно у даљем разумевању ове хаплогрупе, хвала.  ;)

Занимљиво је да Секулићи имају предање о миграцијама (где се помињу Пирот, Косово), док Булатовићи из Куча имају родослов до Булата...две потпуно различите ствари (ако се узима у обзир претпоставка коју је Владимир навео да су се Секулићи одвојили после похаре Куча, значи пре око 250 година). Или није тај сценарио тачан о досељењу Секулића после похаре Куча, или је родослов настао после тога код Кучких Булатовића...али опет буни чињеница да су у саме Куче отишли као племенски Ровчани, прибраћени Булатовићима, па је онда чудно како то племенско одређење није остало и код Секулића
Хм, као да је аутор овог предања из неког разлога намерно желео да даље корене свог рода повеже са Србијом и Косовом и Метохијом, можда је то измишљен део? Са друге стране и Булатовићи у Кучима су свог претка Станоја из неког разлога "накачили" на родословно стабло Гојаковића-Никшића те тако измислили и дали кредибилитет припадности братству Булатовић. Пошто је днк анализа доказала да Булатовићи у Кучима нису Никшићи (прибраћивање се морало догодити у Ровцима пре досељавања међу Куче), ако одбацимо и предање Секулића о старим миграцијама из Србије, можда се овде заиста ради о неком стариначком роду из Роваца?
« Последња измена: септембар 06, 2019, 10:08:46 поподне Владимир Бојановић »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4719
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића-Гојаковића
Одг: Булатовићи
« Одговор #75 послато: септембар 08, 2019, 01:18:14 пре подне »

Хм, као да је аутор овог предања из неког разлога намерно желео да даље корене свог рода повеже са Србијом и Косовом и Метохијом, можда је то измишљен део? Са друге стране и Булатовићи у Кучима су свог претка Станоја из неког разлога "накачили" на родословно стабло Гојаковића-Никшића те тако измислили и дали кредибилитет припадности братству Булатовић. Пошто је днк анализа доказала да Булатовићи у Кучима нису Никшићи (прибраћивање се морало догодити у Ровцима пре досељавања међу Куче), ако одбацимо и предање Секулића о старим миграцијама из Србије, можда се овде заиста ради о неком стариначком роду из Роваца?
Изгледа да постоје две ствари које спајају Булатовиће из Куча и Секулиће: погрешна предања и иста генетика ( с тим што је родословско предање много конкретније и самим тим турбулентније по носиоце тог вишевековног предања после другачијег резултата)
« Последња измена: септембар 08, 2019, 01:24:59 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4719
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића-Гојаковића
Одг: Булатовићи
« Одговор #76 послато: септембар 08, 2019, 01:41:08 пре подне »

Хм, као да је аутор овог предања из неког разлога намерно желео да даље корене свог рода повеже са Србијом и Косовом и Метохијом, можда је то измишљен део?
Можда је само предање које се везује са Косовом и Метохијом (а помињу у том предању да су до 1400те да су боравили тамо), део оних предања у Црној Гори који су свој род везивали за Косово, из патриотских разлога. Лично сам се уверио у Црној Гори, док сам био у војсци, да су ми неки од "класића" из Црне Горе на питање о пореклу, одговарали како су се њихови "доселили са Косова после Косовске битке". Па су можда та предања стара и неколико векова, а и тај део предања од Секулића наводи "око 1400те године" да су дошли из тог правца. Код Срба из Црне Горе, то је у једном моменту било део традиције вероватно, да своје порекло везују за Косово и да своје српство под турским ропством на тај начин ојачају
« Последња измена: септембар 08, 2019, 01:48:26 пре подне ДушанВучко »

На мрежи ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 4719
 • I2-Y52621>Y189944, род Никшића-Гојаковића
Одг: Булатовићи
« Одговор #77 послато: септембар 08, 2019, 02:07:37 пре подне »
Што се тиче Булатовића из Куча и Секулића, вероватно се ради о прибраћеном роду још у Ровцима. У Кучима је тешко да су могли да се прибрате, јер за сада нема оних потврђених којима би се прибратили ( а и родослов сеже раније од пресељења у Куче, тако да је први део тог родослова настао вероватно у Ровцима). Можда би ипак био сценарио да су Ровца база за овај род, а да се грана Секулића из Роваца одселила у Беране, независно од њихових сродника , прибраћених Булатовића, који су отишли у Куче. Род Секулића се или није прибратио, тј. раније је отишао из Роваца, или се прибратио, али из неких других разлога је променио славу
« Последња измена: септембар 08, 2019, 02:14:43 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Владимир Бојановић

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 302
 • I2>PH908>Y52621>FT190799, род Никшића
Одг: Булатовићи
« Одговор #78 послато: септембар 08, 2019, 09:49:17 пре подне »
Што се тиче Булатовића из Куча и Секулића, вероватно се ради о прибраћеном роду још у Ровцима. У Кучима је тешко да су могли да се прибрате, јер за сада нема оних потврђених којима би се прибратили ( а и родослов сеже раније од пресељења у Куче, тако да је први део тог родослова настао вероватно у Ровцима). Можда би ипак био сценарио да су Ровца база за овај род, а да се грана Секулића из Роваца одселила у Беране, независно од њихових сродника, прибраћених Булатовића, који су отишли у Куче. Род Секулића се или није прибратио, тј. раније је отишао из Роваца, или се прибратио, али из неких других разлога је променио славу
Мало сам "кориговао" твој пост, ево и зашто.  :) Преци Секулића и Шћеповића прво су се населили у околини Берана на месту којем су дали име Пријеке ливаде. У Раћима постоје Пријеке ливаде. Њихови каснији досељеници у Заграђе, насељу у Беранама, свом првом имању које су раскрчили дали су име Поткрај. Имање са истим именом постоји и у Раћима. Брдо изнад тог имања у Заграђу назвали су Раћино брдо, исто тако једну од њива у селу су назвали Раћка њива. Ова земљишна имена, затим мишљења међу данашњим генерацијама Секулића и Шћеповића које влада да су се њихови преци у Беранско насеље Заграђе доселили из Раћа што је управо један Шћеповић тврдио тестираном Булатовићу-Будинићу приликом једног њиховог познанства, као и днк резултати и поклапања Секулића са кучким Булатовићима у селу Раће, наводе на закључак да су преци Секулића и Шћеповића некада заиста живели у Кучима, село Раће. Извесно је да су сви они један род. База овог рода су свакако Ровца, јер је презиме Булатовић типично за Ровца, и слава је Ровачка (без обзира на данашњу славу коју славе Секулићи) а и зна се да су Ровчани насељавали Куче и у старијој и у новијој прошлости. Да им база нису Кучи односно да их Кучи не сматрају за саплеменике, то се може закључити и из 162. странице ПЛЕМЕ КУЧИ, где Ердељановић пише како: "Кучи дирају Будиниће да су Букумири" (вероватно су Кучи сазнали пре тога "дирања" да им је порекло од Булата Гојаковог - лажно).
« Последња измена: септембар 08, 2019, 09:56:42 пре подне Владимир Бојановић »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4402
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Булатовићи
« Одговор #79 послато: септембар 08, 2019, 10:20:02 пре подне »
Мислим да дискусију о Булатовићима треба преместити овде: https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1262.msg80429#msg80429