Аутор Тема: Y-ДНК резултати са 23andMe и остали (без хаплотипова)  (Прочитано 2140813 пута)

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 10390
  • I2a S17250 A1328
Одг: Y-ДНК резултати са 23andMe и остали (без хаплотипова)
« Одговор #4560 послато: Јануар 23, 2025, 09:28:06 поподне »
Немамо паштровске имамо зетске. Е сад, да ли је то исто,не бих знао.

Бечићи из Балабана славе Аранђеловдан, предање им је да су из Озринића. Паштровски Бечићи славе Светог Николу, помињу се још у 15. веку у Приморју. Не бих ја повезивао ова два рода...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #4561 послато: Јануар 24, 2025, 10:32:40 пре подне »
Бечићи из Балабана славе Аранђеловдан, предање им је да су из Озринића. Паштровски Бечићи славе Светог Николу, помињу се још у 15. веку у Приморју. Не бих ја повезивао ова два рода...

Imam nešto malo bečićke krvi, prababa mi je od njih. Ne poznajem puno Becica licno, ali volio bih kad bih nekog nagovorio da se testira

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #4562 послато: Јануар 24, 2025, 04:03:40 поподне »
Imam nešto malo bečićke krvi, prababa mi je od njih. Ne poznajem puno Becica licno, ali volio bih kad bih nekog nagovorio da se testira

Ајде, нађи неког, па то завршавамо  :D

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #4563 послато: Јануар 25, 2025, 01:39:46 пре подне »
Ајде, нађи неког, па то завршавамо  :D

Kad se već opet dohvati smo mojih Paštrovića, imam jedan prijedlog koji bi mogao biti vrlo zanimljiv. Naime, u Hrvatskoj, u Istri postoji prezime Pastrovicchio, čak se i gradonačelnik jednog istarskog grada tako preziva. Etimologija ukazuje na jasno porijeklo iz Paštrovića. Živo me zanima da li potiče od onih ranih Paštrovića koji su se prije dolaska novih bratstava raseljavali po Italiji, ili je u srodstvu sa nekim današnjim paštrovskim plemenom, jer moguće je da mu je predak npr naseljavao Istru kad i Crmničani pa je možda zbog mjesta uzeo to prezime… eto jedne teme za razmišljanje, a testiranje tog gospodina bi dalo jasan odgovor, možda čak i uvid u genetiku prvih Paštrovića…

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14344
« Одговор #4564 послато: Фебруар 20, 2025, 12:43:37 поподне »
I2-Y3120>S17250

Срби
Бадовинац, Никољдан, Жумберак
Тадић, Мали Зворник
Блануша, Ђурђевдан, Томингај/Грачац
Дојчиновић, Аранђеловдан, Пискавица/Бања Лика
Илић, Ђурђевдан, Кутања/Прибељци/Шипово
Јовановић, Алексинац
Ракић, Игњатијевдан, Нови Град/Босанска Крајина
Петровић, Љиг/Колубара
Отовић, Василијевдан, Петњик/Беране
Милић, Купрес/Босанска Крајина
Кресановић, Ђурђевдан, Живинице

Муслимани
Артуковић, Тешањ
Лакишић, Мостар
Салкица, Травник
Омић, Сански Мост/Босанска Крајина
Осмичевић, Цазин/Босанска Крајина
Дивовић, Осово/Рогатица
Имамовић   

Хрвати
Грбавац, Међугорје/Читлук/Херцеговина
Јукић, Посавски Подгајци/Дреновци/Западни Срем
Анић, Сплит/Далмација
Шимић, Тучепи/Далмација
Баљак, Ловинац/Поличник/Далмација

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4565 послато: Фебруар 20, 2025, 01:02:23 поподне »
Јовановић, Алексинац/Понишавље, E-V13
Кастратовић, Аранђеловдан, Андријевица, E-V13
Суша, Грачац/Лика, E-V13
Војводић, Хрватска, E-V13
Дервишевић, муслиман, E-V13
Хаџиавдић, муслиман, Зворник, E-V13>L241

Ван мреже Equinox

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 421
  • I2-Z17855>A1221>Y151307 Ковачанин
« Одговор #4566 послато: Март 18, 2025, 10:33:01 поподне »
Не може да се рачуна. Нема те рачунице и географије која може да заселак Риково укључи у лешански атар. Риково припада селу Врачеву, које је у Рашкој на левој обали Ибра, и налази се у његовом сасвим западном делу, док је Лешак на десној обали Ибра и припада Копаонику. Између Лешка и  Врачева су минимум два села, посматрано најкраћом ваздушном линијом - Рватска и Белуће.

Ако је ово што си написао, да је тестирани Богдановић из Рикова, чињеница а не нагађање, онда је погрешно наведено да је из Лешка. Требало би да стоји Врачево. А уколико је заиста из Лешка, онда сигурно није из Рикова.

Овде се ради о Богдановићима из Рикова, које припада Врачеву, а тестирани је вероватно из породице некадашњег министра за КиМ, Горана Богдановића, који целог живота живи у Лешку. Према мојим истраживањима, претпостављам да су Богдановићи блиски Рајовићима из Жуњевића и оближњих села, и некадашњим становницима Горњег и Доњег Каљина, који су употпуности исељени у села Сибница код Блаца и Здравиње код Прокупља 1879. године. Од тих исељених Каљинаца је тестиран Лазовић из Сибнице пре неколико година, који има скоро потпуно поклапање са Рајовићем из Горњег Крњина, чија се фамилија крајем 19. века спустила у Г. Крњин из Жуњевића. Павловић је погрешио констатујући да су Богдановићи у Лешку Роми. Досељени су из Рикова у последњих 50 година.

Ван мреже stefan333

• Писар
« Одговор #4567 послато: Март 23, 2025, 05:23:52 поподне »
Да, заиста необичан резултат.

А можда указује на правац одакле се наш Р109 у неко доба раселио најпре у оногошки крај, а затим на Дурмитор. Борете (или Борети) су старинци у Маинама, почетком 16. века већ постоји село са њиховим именом, што указује да су знатно пре тога били у том крају.

Село постоји и данас, преко магистрале код Бечића, где се одваја пут за Цетиње.

Било би веома занимљиво да се тестира још неко стариначко маинско братство.

Da li je u međuvremenu bilo novih rezultata iz Maina i Pobora?

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4568 послато: Април 23, 2025, 05:11:09 поподне »
Нови резултат из Северне Далмације на 23andMe:

Вукша, Ђурђевдан, Парчић, Кистање, J2b-M205

ВУКША (169) – Свети Георгије (присутни у 18. веку)

На млетачком катастру из 1709. године, уписани су Вучен, Вујица, Вукман и Тодор Вукшић, само под територијом Модриног Села, пошто се њихов заселак налази на граници Парчића и Модриног Села.
https://www.poreklo.rs/2018/08/26/poreklo-prezimena-selo-parcic-kistanje/

Колико видим, реч је о најбројнијем роду у селу. Зрно може рећи више о евентуалним везама са другим породицама из тог краја.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4569 послато: Април 27, 2025, 01:10:40 поподне »
Хаплогрупа I2-M423:

- Кораћ, вероватно Лика, слава Ђурђевдан

Од личких Кораћа је пореклом чувени Радивој Кораћ.

Појавио се на 23andMe и Кораћ E-V13, Ђурђевдан, Радуч, Лика. Свештеничка фамилија, као и фамилија Радивоја Кораћа. Не знам од којих је тачно он пореклом. У Висућу их је било 39 кућа 1915. године, а у Радучу свега једна.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4570 послато: Мај 17, 2025, 07:27:05 поподне »
Зечевић, Ивањица, према предању из Васојевића, J2b-M205.

Ово су по свему судећи Зечевићи са славом Никољдан:

"Зечевићи, 6 к. (Никољдан), имају надимак Кречари, јер се баве печењем креча. Воде порекло од Мијамановића, у Васојевићима. Има их y Лијевој Ријеци и Доњим Васојевићима. Данас их има у: Краљеву (2), Чачку (2), Гучи и двојица су у Француској."

Верујем да је повезивање са Васојевићима због Зечевића-Мијомановћа (Аранђеловдан). Због славе и генетике, није искључено да постоји генетичка веза са већом групом Y22059 Никољштака 456=13 из овога краја (Костићи, Белићи, Поповићи и други).

Ван мреже Nebo

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • I2a S17250 A1328
« Одговор #4571 послато: Мај 17, 2025, 10:22:51 поподне »
имају надимак Кречари

А то Кречари подсећа на Кричи  ???

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #4572 послато: Мај 17, 2025, 10:51:29 поподне »
Нема везе са Кричима, прављење креча (и ћумура) је у том крају била јако заступљена привредна делатност, многи родови су имали надимак "кречари".

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #4573 послато: Јун 03, 2025, 09:37:41 пре подне »
Игњатовић, Пушковац/Лопаре, Аранђеловдан, I2-S17250

Тестирао се преко Living DNA.
« Последња измена: Јун 04, 2025, 09:49:54 пре подне Небојша »
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4574 послато: Јун 04, 2025, 10:14:10 пре подне »
Вујичић, Коњиц (Челебићи, Брадина и Зукићи), J2b-M205 (Family Finder)

Не знам да ли неко од Херцеговаца зна више о овим Вујичићима. Крсна слава, порекло.

Срби из овог краја су доста пострадали у последњем рату.
https://www.rtvbn.com/4044149/31-godina-od-ubistva-srpskih-civila-u-bradini-kod-konjica#google_vignette

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #4575 послато: Јун 04, 2025, 10:59:19 пре подне »

Не знам да ли неко од Херцеговаца зна више о овим Вујичићима. Крсна слава, порекло.

https://www.rtvbn.com/4044149/31-godina-od-ubistva-srpskih-civila-u-bradini-kod-konjica#google_vignette

Вујичићи из Челебића славе Срђевдан. У Коњицу постоје и други Вујичићи, из села Зукићи и Брадина, али они славе Петковдан и требало би да припадају роду Доброгорана и Радмановића (L-M22>M317>M349). О Вујичићима из Челебића нема предања у литератури.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4576 послато: Јун 04, 2025, 11:02:35 пре подне »
Вујичићи из Челебића славе Срђевдан. У Коњицу постоје и други Вујичићи, из села Зукићи и Брадина, али они славе Петковдан и требало би да припадају роду Доброгорана и Радмановића (L-M22>M317>M349). О Вујичићима из Челебића нема предања у литератури.

Не уклапа се M205 ни у једне ни у друге. Има око Требиња (Попово Поље) и Билеће неких са славом Никољдан. Да ли су можда од тих.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #4577 послато: Јун 04, 2025, 11:15:26 пре подне »
Не уклапа се M205 ни у једне ни у друге. Има око Требиња (Попово Поље) и Билеће неких са славом Никољдан. Да ли су можда од тих.

Не знам да има било којих других Вујичића у Херцеговини. Са славом Никољдан има ВујАчића у Требињу (Доње Гранчарево). Они би требали бити Матаруге - Драгошевићи (E-V13>A18844). Од њих су и Вујачићи у Улогу. Има Вујачића и у Билећи (Пријевор), али за њих не знам шта славе и јесу ли у вези са овима из Требиња. Не знам да у Попову Пољу има Вујачића нити Вујичића. Сад, јесу ли неки од тих Вујачића и Вујичића исто, заиста не знам.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже ZO

• Члан Друштва
  • Помоћник
  • Поруке: 180
« Одговор #4578 послато: Јун 05, 2025, 08:51:15 поподне »

Сад сам погледао. Вујичић J2b-M205 (Коњиц) ми је АС поклапање на ФТДНА. То је неки скорашњи резултат. Из марта - априла 2025.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
« Одговор #4579 послато: Јул 26, 2025, 09:24:23 пре подне »
Хасанбеговић, муслиман, Автовац, Гацко, R1a-M458>YP417

"HASANBEGOVIĆ (m), prezime starih aginskih porodica koje su živjele u Avtovcu (Gacko). Porijeklom su od Hasan—bega, starijeg sina Kazanac—paše koji je iz Kazanaca pobjegao u Avtovac. Ubrajaju ih među najstarije muslimanske porodice u Hercegovini. I narodna pjesma pominje Od Havtovca Hasanbegovića. U Avtovcu su Hasanbegovići uzeli od Gala Zelenovića s Miholjača njivu Avtovi do "za konja koga su im pozajmili pa poginuo u njih". Iz ove porodice je i dr. Avdo Hasanbegović, poznati publicista i "oficir Prve dobrovoljačke divizije, formirane u Odesi u Rusiji za vrijeme Prvog svjetskog rata". Hasanbegovići se spominju u narodnoj tradiciji, u vezi sa bitkom kod Ozije u Rusiji 1735. godine gdje se u turskoj vojsci nalazilo i dosta muslimana iz Hercegovine. Predanje kaže da je ruski general Sava Vladislavić, porijeklom Hercegovac iz Gacka, poručio turskim vojnicima iz Hercegovine ako među njima ima koji Hasanbegović da mu se javi. Kad su mu se Hasanbegovići javili, Sava ih je "sve darivao kao prijatelje, i zatim pustio da se slobodno vrate kućama u Hercegovinu". Prema njima je ovako postupio zbog toga sto je u gatačkom kraju "prebivala i jedna srpska poislamljena porodica Hasanbegovići, koji su živjeli u prijateljstvu sa Vladislavićima"." (Hercegovačka prezimena, Risto Milićević, 2005)

Заиста невероватна раширеност подгране R1a-L1029 (YP417) у околини Гацка. Од 19 тестираних R1a из тог краја (Срби и муслимани), чак 79% одлази на грану R-L1029.