Аутор Тема: Племе Његуши  (Прочитано 50535 пута)

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
Одг: Племе Његуши
« Одговор #160 послато: Јануар 07, 2026, 04:15:00 поподне »
Nebosave,

ako sam neđe mogao naučiti nešto o relativizaciji to je onda ovaj FORUM.

Petrovići su bili SRBI, tako su se izjašnjavali i gotova stvar. Ja ne mogu Petroviće negirati kao što je POREKLO mene kada me je nakon testiranja 2018.godine lagano proknjižilo kao Srbina u onom dijelu za članove. Tek kad sam ih digao na sprdnju onda su to izbrisali.

Što se tiče dokumenata sa Ellis Islanda tu vam muku ne mogu i neću liječiti nego morate sami. Tamo se navodi NATIONALITY u jednoj i RACE/PEOPLE u drugoj koloni pa vi to prevodite kako god želite. I relativizujte do padanja zajedno sa Websterovim riječnikom.

U tim papirima je stvarno bilo svakakvih upisa, bar kada je u pitanju Austro-ugarska teritorija.
Međutim, kada se radi o ljudima koji su dolazili sa teritorije Crne Gore onda se njih 99,9% pisalo Crnogorcima u obije kolone.
Jedini kojega sam ja pronašao ( a prelistao sam nekih 150 manifesta ) koji se izjašnjavao kao Srbin je bio neki MARKUŠ iz Podgorice.
Bokelji su bili u odnosu 60%-40% Crnogorci-Srbi.

Deklarisanje Petrovića kao Srba je validno ali deklarisanje Moračana, Pješivaca, Bjelica ili Njeguša toga doba kao Crnogoraca nije validno. Svaka čast  ;D

Nego da se vratimo na moj porodični slučaj:
prađede Crnogorac, đede Srbin i otac Crnogorac !!!

Ko je i što je moj đede svojemu ocu ?
Ko je i što je moj otac mojemu đedu ?
Ko je i što je moj đede meni ?

Evo, ne relativizujem i ne banalizujem nego te konkretno pitam.

Ako nas ne posmatraš i doživljavaš kroz markere nego po sopstvenoj logici onda moj đede ne pripada ovom društvu !!!

I za kraj molba:
uprosti terminologiju, batali se metafizike i ako možeš meni objasni ono što želiš prostijim terminima i argumentacijom.

Ako se u svakoj temi vraćaš ovde da dokazuješ da nisi Srbin, onda to više ne liči na raspravu nego na lični problem koji ovaj forum ne može da ti reši.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 914
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #161 послато: Јануар 07, 2026, 05:50:54 поподне »
Nebosave,

ako sam neđe mogao naučiti nešto o relativizaciji to je onda ovaj FORUM.

Petrovići su bili SRBI, tako su se izjašnjavali i gotova stvar. Ja ne mogu Petroviće negirati kao što je POREKLO mene kada me je nakon testiranja 2018.godine lagano proknjižilo kao Srbina u onom dijelu za članove. Tek kad sam ih digao na sprdnju onda su to izbrisali.

Što se tiče dokumenata sa Ellis Islanda tu vam muku ne mogu i neću liječiti nego morate sami. Tamo se navodi NATIONALITY u jednoj i RACE/PEOPLE u drugoj koloni pa vi to prevodite kako god želite. I relativizujte do padanja zajedno sa Websterovim riječnikom.

U tim papirima je stvarno bilo svakakvih upisa, bar kada je u pitanju Austro-ugarska teritorija.
Međutim, kada se radi o ljudima koji su dolazili sa teritorije Crne Gore onda se njih 99,9% pisalo Crnogorcima u obije kolone.
Jedini kojega sam ja pronašao ( a prelistao sam nekih 150 manifesta ) koji se izjašnjavao kao Srbin je bio neki MARKUŠ iz Podgorice.
Bokelji su bili u odnosu 60%-40% Crnogorci-Srbi.

Deklarisanje Petrovića kao Srba je validno ali deklarisanje Moračana, Pješivaca, Bjelica ili Njeguša toga doba kao Crnogoraca nije validno. Svaka čast  ;D

Nego da se vratimo na moj porodični slučaj:
prađede Crnogorac, đede Srbin i otac Crnogorac !!!

Ko je i što je moj đede svojemu ocu ?
Ko je i što je moj otac mojemu đedu ?
Ko je i što je moj đede meni ?

Evo, ne relativizujem i ne banalizujem nego te konkretno pitam.

Ako nas ne posmatraš i doživljavaš kroz markere nego po sopstvenoj logici onda moj đede ne pripada ovom društvu !!!

I za kraj molba:
uprosti terminologiju, batali se metafizike i ako možeš meni objasni ono što želiš prostijim terminima i argumentacijom.
Констатујем да си се сада спустио на ниво јефтиних породичних анегдота (ти, отАц ти,  ђед, прађед...), и након тога нема никакве смислене расправе.

Расправа је завршена што се мене тиче, а сматрам да је завршена и за иоле мислећег човека који говори српски језик.

Изгледа  да очекујеш да ти то објасним  на твом новом (не)матерњем језику - на албанском.  Али, за то  би било боље да се обратиш твојим   новим савезницима, пријатељима и сународницима, пошто сте ви (Vuçetiqi, Qosiviqi, Banoviqi, Musoviqi-..) -  за Мурићија и његове налогодавце -  "Албанците со говорната маната", што би рекли Македонци.  Мада, сумњам да ће и  то помоћи, ви сте ниво спојених судова -инжењерски речено, видим то, али, ево, даћу вам наговештај - прво прочитајте ову једну реченицу коју сам већ био написао у неком од претходних постова. Не замерите - мало сам је проширио не би ли је донекле прилагодио закону спојених судова: 

Цитат
А и бојим се да је  разговарати са новокомпонованим  Црногорцима  о идентитету Петровића,  историји Црне Горе и Србије,  и генетичкој генеалогији - је исто што и разговарати са случајним пролазником у Атини о филозофији Платона, о Аристотеловој логици,  или о геометрији Питагоре  :)   Па би неко могао помислити   да Платонова филозофија, Аристотелова логика,  или   Питагорина теорема не постоје, или нису тачне  - јер  новокомпоновани Црногорци  никад нису чули  за то
Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже Morski

• Шегрт
  • Поруке: 62
« Одговор #162 послато: Јануар 09, 2026, 12:17:19 поподне »
Ekipa,

veoma brzo ćemo imati testiranog iz porodice ČAVOR kao predstavnika njeguškog bratstva RAJIĆEVIĆA na BIG-700.

Do sada su testirani dva Radonjića, Ševaljević i Čavor i svi su bili I2a-PH908.
Što u drugome vidiš, to u sebi nosiš ...

Ван мреже stefan333

• Писар
  • Поруке: 208
« Одговор #163 послато: Јануар 09, 2026, 11:27:55 поподне »
Morski, na koji način zainteresuješ ljude da se testiraju? Ima dosta budvanskih porodica čiji me rezultat zanima ali ne znam kako da im pristupim… nisam nešto dobar s njima al nisam ni loš, oni pojma nemaju o haplogrupama pa ne znam kako da ih uvedem u to a i dijelom se plašim da ih to ne odvede u neke loše puteve

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #164 послато: Јануар 09, 2026, 11:40:13 поподне »
Љубав људи😉

Ван мреже Morski

• Шегрт
« Одговор #165 послато: Јануар 10, 2026, 03:27:08 поподне »
Morski, na koji način zainteresuješ ljude da se testiraju? Ima dosta budvanskih porodica čiji me rezultat zanima ali ne znam kako da im pristupim… nisam nešto dobar s njima al nisam ni loš, oni pojma nemaju o haplogrupama pa ne znam kako da ih uvedem u to a i dijelom se plašim da ih to ne odvede u neke loše puteve

Znaš i sam kako je u CG, ljudi će pristati na testiranje ako imaju povjerenja u onoga ko im to nudi.
Ne pričam bajke i ne obećavam čuda.
Do sada su pristajali i Crnogorci i Srbi a i po koji Hrvat tako da je vjerovatno u pitanju čista LJUBAV, što reče EXILED  ;D

Ван мреже MilosPendic2511

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
« Одговор #166 послато: Јануар 11, 2026, 12:29:44 поподне »
Било би добро упоредити резултате тестираних Његуша, превасходно Рајићевића у оквиру којих су Пенде, Радоњићи итд...са резултатом тестираног Пендића из Кузмичева на Голији, општина Нови Пазар. Пендићи тог краја чувају свест о пореклумса Његуша од Пенди (у 19.веку бележени су не као Пендићи него као Пенде).

Ван мреже MilosPendic2511

• Гост
  • *
  • Поруке: 9
« Одговор #167 послато: Јануар 11, 2026, 01:44:42 поподне »
Ако неко може нешто више рећи о исељеним Пендама са Његуша, нарочито ка реону Старе Рашке, било ми врло корисно.
Хвала унапред.

Ван мреже Morski

• Шегрт
« Одговор #168 послато: Јануар 12, 2026, 10:57:31 пре подне »
Ако неко може нешто више рећи о исељеним Пендама са Његуша, нарочито ка реону Старе Рашке, било ми врло корисно.
Хвала унапред.

Miloše,

ne mogu ti ništa reći o Pendićima iz okoline Novog Pazara.
Ali poznajem 3-4 familije PENDA koje su u Tivtu.
Znaju za svoje porijeklo od Rajićevića.
Isto tako u njeguškom selu Kopito ( koje se naslanja na onu stranu Rajićevića prema Vrbi i dalje Boki kotorskoj ) žive i Radovići-Pende koji su od ovih iz Rajićevića.

Jedan od ovih Radovića iz Kopita radi na Mauzoleju. Čovjek je živa enciklopedija, bez ikakvih filtera.
Ako se budeš penjao na Jezerski vrh ne prekoči da popričaš sa njim što i svim ostalima preporučujem.

На мрежи Exiled

• Члан Друштва
  • Аскурђел
  • Поруке: 3017
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #169 послато: Јануар 12, 2026, 12:26:41 поподне »
Хвала унапред.
Новогодишња акција 2026 и Биг У Рајићевича,ето вам савршене комбинације и видите како стојите.