Nebosave,
ako sam neđe mogao naučiti nešto o relativizaciji to je onda ovaj FORUM.
Petrovići su bili SRBI, tako su se izjašnjavali i gotova stvar. Ja ne mogu Petroviće negirati kao što je POREKLO mene kada me je nakon testiranja 2018.godine lagano proknjižilo kao Srbina u onom dijelu za članove. Tek kad sam ih digao na sprdnju onda su to izbrisali.
Što se tiče dokumenata sa Ellis Islanda tu vam muku ne mogu i neću liječiti nego morate sami. Tamo se navodi NATIONALITY u jednoj i RACE/PEOPLE u drugoj koloni pa vi to prevodite kako god želite. I relativizujte do padanja zajedno sa Websterovim riječnikom.
U tim papirima je stvarno bilo svakakvih upisa, bar kada je u pitanju Austro-ugarska teritorija.
Međutim, kada se radi o ljudima koji su dolazili sa teritorije Crne Gore onda se njih 99,9% pisalo Crnogorcima u obije kolone.
Jedini kojega sam ja pronašao ( a prelistao sam nekih 150 manifesta ) koji se izjašnjavao kao Srbin je bio neki MARKUŠ iz Podgorice.
Bokelji su bili u odnosu 60%-40% Crnogorci-Srbi.
Deklarisanje Petrovića kao Srba je validno ali deklarisanje Moračana, Pješivaca, Bjelica ili Njeguša toga doba kao Crnogoraca nije validno. Svaka čast 
Nego da se vratimo na moj porodični slučaj:
prađede Crnogorac, đede Srbin i otac Crnogorac !!!
Ko je i što je moj đede svojemu ocu ?
Ko je i što je moj otac mojemu đedu ?
Ko je i što je moj đede meni ?
Evo, ne relativizujem i ne banalizujem nego te konkretno pitam.
Ako nas ne posmatraš i doživljavaš kroz markere nego po sopstvenoj logici onda moj đede ne pripada ovom društvu !!!
I za kraj molba:
uprosti terminologiju, batali se metafizike i ako možeš meni objasni ono što želiš prostijim terminima i argumentacijom.
Констатујем да си се сада спустио на ниво јефтиних породичних анегдота (ти, отАц ти, ђед, прађед...), и након тога нема никакве смислене расправе.
Расправа је завршена што се мене тиче, а сматрам да је завршена и за иоле мислећег човека који говори српски језик.
Изгледа да очекујеш да ти то објасним на твом новом (не)матерњем језику - на албанском. Али, за то би било боље да се обратиш твојим новим савезницима, пријатељима и сународницима, пошто сте ви (Vuçetiqi, Qosiviqi, Banoviqi, Musoviqi-..) - за Мурићија и његове налогодавце - "Албанците со говорната маната", што би рекли Македонци. Мада, сумњам да ће и то помоћи, ви сте ниво спојених судова -инжењерски речено, видим то, али, ево, даћу вам наговештај - прво прочитајте ову једну реченицу коју сам већ био написао у неком од претходних постова. Не замерите - мало сам је проширио не би ли је донекле прилагодио закону спојених судова:
А и бојим се да је разговарати са новокомпонованим Црногорцима о идентитету Петровића, историји Црне Горе и Србије, и генетичкој генеалогији - је исто што и разговарати са случајним пролазником у Атини о филозофији Платона, о Аристотеловој логици, или о геометрији Питагоре
Па би неко могао помислити да Платонова филозофија, Аристотелова логика, или Питагорина теорема не постоје, или нису тачне - јер новокомпоновани Црногорци никад нису чули за то