Аутор Тема: Српски ДНК пројекат на YSEQ  (Прочитано 215851 пута)

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
  • Поруке: 32
Одг: Српски ДНК пројекат на YSEQ
« Одговор #340 послато: Август 18, 2025, 03:18:58 поподне »
Честитам на позитивном резултату. Припадаш млађој грани чије је филогенетски низ
I2-Y151633>FTB21049>FT45847>BY169079>FT408027

Ова грана је средњовјековне старости и у њој се тренутно налазе четири тестирана: Бугарин Нешков из околине Софије, непознати са подручја Лике (може бити и Хрват и Србин) и двојица тестираних Срба из западне Србије који чине млађу грану MF4021, Ђукетић и Лазовић, који славе Никољдан. То је заправо грана https://www.yfull.com/tree/I-FT407280/ са YFull стаблу.

Предлажем ти тестирање MF4021 код YSeq https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=251184

Управо сам поручио тест који си предложио.
Чекамо резултате па јављм.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6272
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #341 послато: Август 18, 2025, 03:21:00 поподне »
Поздрав људи.
Данас ми је управо стигао  резултат на СНП FT408027 гдје сам позитиван, који је подграна моје I-Y151633.

Презиме Јеж, даљим поријеклом из села Горњи Петровићи код Босанске Крупе, иначе из Приједора.Славим Стеањдан.

На шта ме овај позитиван резултат упућује и шта открива?
Има ли још неко са пројекта да је позотиван на овај СНП?

Хвала унапријед на одговорима!

Ђорђе, можете послати захтев да се ваш резултат уврсти у табелу Српског ДНК пројекта, па ће вам уредници урадити анализу резултата и дати одговоре на ова питања.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #342 послато: Август 18, 2025, 03:38:22 поподне »
Ђорђе, можете послати захтев да се ваш резултат уврсти у табелу Српског ДНК пројекта, па ће вам уредници урадити анализу резултата и дати одговоре на ова питања.

Поштовани, на који.начин то да урадим?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #343 послато: Август 18, 2025, 04:00:07 поподне »
Поштовани, на који.начин то да урадим?

Попуните формулар који можете преузети овде: https://www.poreklo.rs/wp-content/uploads/2024/02/Zahtev-SDNKP.pdf
Можете га попунити на рачунару па одштампати или одштампати празног и онда попунити ручно. Попуњени и одштампани формулар потпишете и затим скенирајте. Ако немате могућност да урадите скенирање, онда можете поставити попуњени и потписани формулар на неку равну и светлу подлогу, направити оштру фотографију под правим углом у условима добре осветљености. Скен или фотографију пошаљите на имејл адресу [email protected] као прилог (attachment).
Уз захтев пошаљите и електронски документ са резултатима теста који сте добили од лабораторије у којој сте радили тест (обично PDF).

Уредници Српског ДНК пројекта ће након тога објавити анализу вашег резултата на форуму, на теми Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #344 послато: Август 18, 2025, 04:05:32 поподне »
Попуните формулар који можете преузети овде: https://www.poreklo.rs/wp-content/uploads/2024/02/Zahtev-SDNKP.pdf
Можете га попунити на рачунару па одштампати или одштампати празног и онда попунити ручно. Попуњени и одштампани формулар потпишете и затим скенирајте. Ако немате могућност да урадите скенирање, онда можете поставити попуњени и потписани формулар на неку равну и светлу подлогу, направити оштру фотографију под правим углом у условима добре осветљености. Скен или фотографију пошаљите на имејл адресу [email protected] као прилог (attachment).
Уз захтев пошаљите и електронски документ са резултатима теста који сте добили од лабораторије у којој сте радили тест (обично PDF).

Уредници Српског ДНК пројекта ће након тога објавити анализу вашег резултата на форуму, на теми Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту.

Хвала.
Обавићу ово чим ми дође и резултат на предложени СНП од стране корисника "Драјвер".

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #345 послато: Август 18, 2025, 04:15:44 поподне »
Хвала.
Обавићу ово чим ми дође и резултат на предложени СНП од стране корисника "Драјвер".

Сад видим да је ваш резултат већ био у табели СДНКП и да сте се тестирали у оквиру акције Српски ДНК дан 2017, али да је недавно уклоњен због неисправно попуњеног или непостојећег формулара. Тако да обавезно пошаљите попуњен захтев како бисмо то регулисали.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #346 послато: Август 18, 2025, 04:17:48 поподне »
Сад видим да је ваш резултат већ био у табели СДНКП и да сте се тестирали у оквиру акције Српски ДНК дан 2017, али да је недавно уклоњен због неисправно попуњеног или непостојећег формулара. Тако да обавезно пошаљите попуњен захтев како бисмо то регулисали.

Договорено.

Ван мреже Тимар

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 700
« Одговор #347 послато: Август 20, 2025, 09:39:55 пре подне »
Поздрав људи.
Данас ми је управо стигао  резултат на СНП FT408027 гдје сам позитиван, који је подграна моје I-Y151633.

Презиме Јеж, даљим поријеклом из села Горњи Петровићи код Босанске Крупе, иначе из Приједора.Славим Стеањдан.

На шта ме овај позитиван резултат упућује и шта открива?
Има ли још неко са пројекта да је позотиван на овај СНП?

Хвала унапријед на одговорима!

Честитам, пријатељу.
Надам се да ће поново оживјети овакав примјер тестирања и код осталих презимена нашег краја. Ови резултати много значе за наш крај. Хвала Ђорђе.

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #348 послато: Август 21, 2025, 12:35:56 поподне »
Честитам, пријатељу.
Надам се да ће поново оживјети овакав примјер тестирања и код осталих презимена нашег краја. Ови резултати много значе за наш крај. Хвала Ђорђе.

Хвала Милораде, идемо даље.
Надам се да ћемо личним примјерима утицати и на остале из нашег краја да се баве историјатом својих родова, па да склапамо мозаик.

Свако добро!

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #349 послато: Август 28, 2025, 11:31:25 пре подне »
Стигао је резултат за MF4021и ту сам негативан.
Послао сам захтјев YSEQ-у да ми тестира СНП за FT407780, па сад чекам 10-11 дана на тај резултат.

Такође, по упутству овде, послао сам захтјев за уврштавање резултата ДНК теста у базу српског ДНК пројекта.

Поздрав!

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #350 послато: Август 28, 2025, 01:02:03 поподне »
Стигао је резултат за MF4021и ту сам негативан.
Послао сам захтјев YSEQ-у да ми тестира СНП за FT407780, па сад чекам 10-11 дана на тај резултат.

Такође, по упутству овде, послао сам захтјев за уврштавање резултата ДНК теста у базу српског ДНК пројекта.

Поздрав!

Каква ти је стратегија за даље? Ако ћеш проверавати све познате СНП-ове испод гране I2-FT407280, биће ту још доста посла и трошка. Има још десетак снипова.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #351 послато: Август 28, 2025, 01:31:02 поподне »
Каква ти је стратегија за даље? Ако ћеш проверавати све познате СНП-ове испод гране I2-FT407280, биће ту још доста посла и трошка. Има још десетак снипова.

Па планирам истражити све те СНП-ове познате које YSEQ буде нудио.
Коштају по 19$, што није прескупо.
Нек радим хипотетички по 2 мјесечно( тако и резултате могу очекивати), кроз 4-5 мјесеци од данас рачунам да могу све то исцрпити, па онда видјети шта даље.

Свакокп у будућности планирам да урадим или BigY700 или овај дубински тест што нуди YSEQ што кошта око 350-400$.

Ви сте искуснији са овим, да ли ми је ок стратегија?

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #352 послато: Август 28, 2025, 02:50:12 поподне »
Нек радим хипотетички по 2 мјесечно( тако и резултате могу очекивати), кроз 4-5 мјесеци од данас рачунам да могу све то исцрпити, па онда видјети шта даље.

Свакокп у будућности планирам да урадим или BigY700 или овај дубински тест што нуди YSEQ што кошта око 350-400$.

Питање је једино исплативости и шта се квалитативно добија. За још десет снипова платићеш скоро 200 евра, а на попустима током Црног петка можеш урадити неки од великих тестова и за 300-350 евра (мада, тек ћемо видети колико ће коштати). Ти већ сада знаш да припадаш грани I-FT407280 и да не припадаш млађој грани I-MF4021 која је и једина позната на том нивоу. Разрешавањем осталих снипова само ћеш сазнати који од њих припадају твојој грани која још увек није на стаблу формирана и ништа више. То ти може дати неку оквирну процену када се твоја грана раздвојила са I-MF4021 и то је то. Са великим тестом би добио све то и још би своју грану позиционирао на стаблу и сазнао своје СНП новеле. Укратко, боље штеди за велики тест :)
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #353 послато: Август 28, 2025, 11:23:57 поподне »
Питање је једино исплативости и шта се квалитативно добија. За још десет снипова платићеш скоро 200 евра, а на попустима током Црног петка можеш урадити неки од великих тестова и за 300-350 евра (мада, тек ћемо видети колико ће коштати). Ти већ сада знаш да припадаш грани I-FT407280 и да не припадаш млађој грани I-MF4021 која је и једина позната на том нивоу. Разрешавањем осталих снипова само ћеш сазнати који од њих припадају твојој грани која још увек није на стаблу формирана и ништа више. То ти може дати неку оквирну процену када се твоја грана раздвојила са I-MF4021 и то је то. Са великим тестом би добио све то и још би своју грану позиционирао на стаблу и сазнао своје СНП новеле. Укратко, боље штеди за велики тест :)

Хвала на корисном савјету!

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6530
« Одговор #354 послато: Август 29, 2025, 05:59:00 пре подне »

Што се тиче самог тестирања код YSeqa, није још пуно опција преостало.

Тренутно је комплетније стабло за I-FT407280 на YFull него на FTDNA.
https://www.yfull.com/tree/I-FT407280/

Уколико стигне негативан резултат на FT407780, то би значило да цијепаш ниво I-FT407280. Истовремено то значи да код YSEQ нема више шта тестирати, јер нема у понуди  више доступних SNP-ова на том нивоу. Чак и да их има не мијења пуно на ствари. Остаћеш посебна грана испод I-FT408027.

Уколико стигне позитиван резултат на FT407780, ствари се не рјешавају, али постоји могућност да си позитиван и на неки SNP на нивоу I-MF4021, без обзира што си на сам MF4021 негативан. Колико видим на YSEQ је доступно за тестирање више SNP-ова са овог нивоа: FTB60626, FTB60745,FTB59754, FTB59536. Наравно, може се лако десити да си негативан на све ове SNP-ове. Али је могуће и да будеш позитиван на неки и да поцијепаш ниво I-MF4021.

И то би било то што се тиче YSEQ.

Наравно да би било боље да си још раније наручио неки дубински тест, али с обзиром да си се одлучио за YSEQ опцију, поприлично си догурао и са њом. У тренутном стању стабла ни дубински тест ти не би богзна шта ново открио. Међутим, са дубинским тестом би добио своје приватне SNP-ове, што би ти помогло код откривања неких скоријих генетичких веза и био би смјештен на стабло са већом прецизношћу, што би отворило могућност да се у будућности појаве нека нова поклапања.
« Последња измена: Август 29, 2025, 06:40:13 пре подне drajver »

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #355 послато: Август 29, 2025, 10:27:10 поподне »

Уколико стигне негативан резултат на FT407780, то би значило да цијепаш ниво I-FT407280. Истовремено то значи да код YSEQ нема више шта тестирати, јер нема у понуди  више доступних SNP-ова на том нивоу. Чак и да их има не мијења пуно на ствари. Остаћеш посебна грана испод I-FT408027.

Уколико стигне позитиван резултат на FT407780, ствари се не рјешавају, али постоји могућност да си позитиван и на неки SNP на нивоу I-MF4021, без обзира што си на сам MF4021 негативан. Колико видим на YSEQ је доступно за тестирање више SNP-ова са овог нивоа: FTB60626, FTB60745,FTB59754, FTB59536. Наравно, може се лако десити да си негативан на све ове SNP-ове. Али је могуће и да будеш позитиван на неки и да поцијепаш ниво I-MF4021.

Наравно да би било боље да си још раније наручио неки дубински тест, али с обзиром да си се одлучио за YSEQ опцију, поприлично си догурао и са њом. У тренутном стању стабла ни дубински тест ти не би богзна шта ново открио. Међутим, са дубинским тестом би добио своје приватне SNP-ове, што би ти помогло код откривања неких скоријих генетичких веза и био би смјештен на стабло са већом прецизношћу, што би отворило могућност да се у будућности појаве нека нова поклапања.

Јавим кад стигну резултати.
Ако буде + истестираћу све доступне на YSEQ у наредном периоду.
Када то исцрпим, у будућности сигурно ћу да одрадим дубински тест.

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #356 послато: Септембар 05, 2025, 10:41:33 пре подне »

Стигао је резултат.
Позитиван сам и на I-FT407280.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #357 послато: Септембар 05, 2025, 10:51:35 пре подне »
Стигао је резултат.
Позитиван сам и на I-FT407280.

Честитам. За FT407780 још увек чекаш резултат?
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже djordjejez

• Почетник
  • **
« Одговор #358 послато: Септембар 05, 2025, 11:05:51 пре подне »
Честитам. За FT407780 још увек чекаш резултат?

Пардон, на оба сам позитиван!

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
« Одговор #359 послато: Септембар 05, 2025, 11:34:29 пре подне »
Пардон, на оба сам позитиван!

YFull на том нивоу познаје још два снипа, Y263034 и FT1482, али YSEQ их нема у понуди колико видим. Y263034 би се вероватно могао код њих номиновати да за њега ураде прајмере и онда би га могао проверити, а FT1482 је у хомологном региону и питање је да ли би га прихватили.

Ако би био позитиван на ове снипове, после тога ти преостаје да пређеш на оне који су код YFull на нивоу I-MF4021. Поред MF4021 који си већ проверио и на који си негативан, ту су још FTB60745, FTB59754, FTB59536 и два снипа у хомологним регионима, FTB65387 и FTB60076.
Kамене рабъ и госодинъ