...Помало ме све ово чуди,али и забрињава јер имам утисак да би неки природословци најрађе избацили E-V13 комплетно из србског корпуса. Жалосно је то мени помало све,а и видим да нема ни интересовања да се хаплогрупа мало више истражи и да се јасно каже отворено да је E-V13 исто тако итекако србска хаплогрупа.
То је нека ваша перцепција, која је забрињавајућа.
На основу резултата у бази Српског ДНК пројекта, то друга најзаступљенија хаплогрупа у укупној српској популацији, чији удео је типично негде око 17% а у неким регионима је чак и доминантна и иде до скоро 30%. На жалост многи знаменити српски родови који припадају овој хаплогрупи су недовољно дубински профилисани, ево рецимо Васојевићи.
Све балканске хаплогрупе, па и E-V13 су учествовали у етногенези Српског народа, као и у етногенези свих других Европских народа, не само народа на Балкану. Довољно је рећи да је то хаплогрупа стара 8000 година са TMRCA свих њених данашњих припадника на нивоу 4800 година. Само неке много млађе подгране се данас условно могу назвати српским, бугарским, албанским и сл.
Подсетио бих рецимо да смо релативно скоро открили и да је Књаз Милош био припадник хаплогрупе E-V13. Такоеђи и највећи Мађарски национални херој Јанош Хуњади (Сибињанин Јанко) је био припадник мушке лозе E-V13.