Аутор Тема: Брђани и Србљаци, двије различите генетике?  (Прочитано 157866 пута)

Ван мреже Baltić

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
Одг: Брђани и Србљаци, двије различите генетике?
« Одговор #300 послато: Мај 23, 2026, 11:11:52 поподне »
И ти Славени и све придошлице на Балкан увјерен сам да нису биле чисте генетике исто као и народи који вјековима живе на Балкану.Подцијењивати генерално хаплогрупу E-V13 којој припадају многи србски родови је у најмању руку неукусно и увредљиво.Примјетио сам тенденцију фаворизовања неких других хаплогрупа и константно маргинализовање E-V13.Кроз све дискусије сви србски великаши и племство укоријењену су као I2 хаплогрупа,а E-V13 се већином спомиње у влашком контексту.Помало ме све ово чуди,али и забрињава јер имам утисак да би неки природословци најрађе избацили E-V13 комплетно из србског корпуса.
Жалосно је то мени помало све,а и видим да нема ни интересовања да се хаплогрупа мало више истражи и да се јасно каже отворено да је E-V13 исто тако итекако србска хаплогрупа.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 8102
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
« Одговор #301 послато: Мај 23, 2026, 11:18:56 поподне »
И ти Славени и све придошлице на Балкан увјерен сам да нису биле чисте генетике исто као и народи који вјековима живе на Балкану.Подцијењивати генерално хаплогрупу E-V13 којој припадају многи србски родови је у најмању руку неукусно и увредљиво.Примјетио сам тенденцију фаворизовања неких других хаплогрупа и константно маргинализовање E-V13.Кроз све дискусије сви србски великаши и племство укоријењену су као I2 хаплогрупа,а E-V13 се већином спомиње у влашком контексту.Помало ме све ово чуди,али и забрињава јер имам утисак да би неки природословци најрађе избацили E-V13 комплетно из србског корпуса.
Жалосно је то мени помало све,а и видим да нема ни интересовања да се хаплогрупа мало више истражи и да се јасно каже отворено да је E-V13 исто тако итекако србска хаплогрупа.
Није то тако, него смо само активнији на форуму...Без E-V13 племена, ништа без српства (поготово су та племена од деведесетих била у првом плану у том смислу, Васојевићи, Кучи, Бјелопавлићи). Да не знам хаплогрупе, прво бих навео та племена као окосницу српских племена у Црној Гори (пре сам за њих чуо него за Ровчане напр.). Реално, ова три племена су у народу познатија него Ровчани (док за племе Никшићи скоро нико није ни чуо, осим на форуму)
« Последња измена: Мај 23, 2026, 11:29:27 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Baltić

• Почетник
  • **
  • Поруке: 21
« Одговор #302 послато: Мај 23, 2026, 11:39:12 поподне »
Албанци итекако покушавају приватизовати хаплогрупу E-V13 и из тога створити неки свој лажни мит.Срби требају јасно да истакну своје коријене у свим хаплогрупама и да не дозволе олако препуштање дијела свог народа који је једнако уткан у сваки атом српства другачијим приватним тумачењима.Ја вас молим јер много је крви хаплогрупа E-V13 пролила и много жртве поднијела за српство.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #303 послато: Мај 23, 2026, 11:41:33 поподне »
Албанци итекако покушавају приватизовати хаплогрупу E-V13 и из тога створити неки свој лажни мит.Срби требају јасно да истакну своје коријене у свим хаплогрупама и да не дозволе олако препуштање дијела свог народа који је једнако уткан у сваки атом српства другачијим приватним тумачењима.Ја вас молим јер много је крви хаплогрупа E-V13 пролила и много жртве поднијела за српство.
Не може дневна пропаганда да анулира векове, не брини  ;) (тај приступ говори о њиховом аматеризму , тј. да једна тако млада нација "присваја" неку тако стару грану на Балкану , у глобалу)
« Последња измена: Мај 23, 2026, 11:49:00 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #304 послато: Мај 24, 2026, 09:26:19 пре подне »
...Помало ме све ово чуди,али и забрињава јер имам утисак да би неки природословци најрађе избацили E-V13 комплетно из србског корпуса. Жалосно је то мени помало све,а и видим да нема ни интересовања да се хаплогрупа мало више истражи и да се јасно каже отворено да је E-V13 исто тако итекако србска хаплогрупа.

То је нека ваша перцепција, која је забрињавајућа.

На основу резултата у бази Српског ДНК пројекта, то друга најзаступљенија хаплогрупа у укупној српској популацији, чији удео је типично негде око 17% а у неким регионима је чак и доминантна и иде до скоро 30%. На жалост многи знаменити српски родови који припадају овој хаплогрупи су недовољно дубински профилисани, ево рецимо Васојевићи.

Све балканске хаплогрупе, па и E-V13 су учествовали у етногенези Српског народа, као и у етногенези свих других Европских народа, не само народа на Балкану. Довољно је рећи да је то хаплогрупа стара 8000 година са TMRCA свих њених данашњих припадника на нивоу 4800 година. Само неке много млађе подгране се данас условно могу назвати српским, бугарским, албанским и сл.

Подсетио бих рецимо да смо релативно скоро открили и да је Књаз Милош био припадник хаплогрупе E-V13. Такоеђи и највећи Мађарски национални херој Јанош Хуњади (Сибињанин Јанко) је био припадник мушке лозе E-V13.

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Памтиша
  • Поруке: 1676
  • J-L70 > J-Z40772 mdDNA:HV-b15a1
« Одговор #305 послато: Мај 24, 2026, 03:50:24 поподне »

Не бих ја лозу или хаплогрупу изједначавао са нацијом и народом. Јер ако кренемо тим правцем онда се за сваку хаплогрупу, оносно лозу може рећи да је пролила много крви за српство али и пролила много српске крви. Мислим да није добро да се ствари тако постављају. Што се тиче чињенице да истраживање E-V13 каска за I2-PH908 или P109 последица је чињенице да у Никшића и Дробњака има довољно заинтересованих да истражују. Кричи, и одређени родови под R1a такође предано раде. Појавиће се и у E-V13 нека група која ће повући то унапред, Иван не може све сам.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.
Ђорђе Ђорђевић, 13. Пук. Шишанци 1914.

HIC · ADHVC · IN · STAT · IN · LIM

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
« Одговор #306 послато: Мај 24, 2026, 10:04:17 поподне »

Ne, nije tačno da ne postoji interes. Ovde je dosta pažnje posvećeno i E-V13, ali članovi koji su ova haplogrupa se ređe dubinski testiraju, možda su izgubili interes za razliku od članova koji upadnu u I2a ili R1a. Sa druge strane E-V13 je poprilično dobro profilisan kroz skoriju i dalju istoriju, za razliku od I2a. Odete na hobi forume za genetiku poput genarchivist ili eupedia i videćete da je mnogo više tema o E-V13 nego o I2a i R1a zajedno.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1228
« Одговор #307 послато: Мај 24, 2026, 10:46:27 поподне »
Брат Србин је мио, ма које хаплогрупе био. Идентитет једног народа је много више од генетике и генетичких истраживања која је сама по себи млада врста науке.

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #308 послато: Мај 24, 2026, 10:57:26 поподне »

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00450618.2024.2359424#d1e299
Распоред хаплогрупе E-V13 код балканских народа је свуда исподполовичан, тако да нико нема право да је својата ексклузивно за себе, науштрб неког другог народа (ограђивање у смислу слике са помињањем "Косова" са ове странице). Али као што се види , код доста народа је то доста слично у процентима (Србија, Бугарска, Грчка, Румунија, са нешто мањим процентима у БиХ, и са нешто већим у Црној Гори, Албанији и Македонији).
« Последња измена: Мај 24, 2026, 11:07:54 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6282
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
« Одговор #309 послато: Мај 24, 2026, 11:05:34 поподне »
...
Подцијењивати генерално хаплогрупу E-V13 којој припадају многи србски родови је у најмању руку неукусно и увредљиво.Примјетио сам тенденцију фаворизовања неких других хаплогрупа и константно маргинализовање E-V13.Кроз све дискусије сви србски великаши и племство укоријењену су као I2 хаплогрупа,а E-V13 се већином спомиње у влашком контексту.Помало ме све ово чуди,али и забрињава јер имам утисак да би неки природословци најрађе избацили E-V13 комплетно из србског корпуса.

Замолио бих да појасниш коме су упућене ове оптужбе? Ко то конкретно потцењује одређене хаплогрупе, E-V13 или било коју, а фаворизује неке друге?
« Последња измена: Мај 25, 2026, 11:17:48 пре подне Ojler »
Kамене рабъ и госодинъ