Аутор Тема: Крајишки Срби (Y-DNA)  (Прочитано 276458 пута)

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Крајишки Срби (Y-DNA)
« Одговор #460 послато: Октобар 21, 2025, 10:42:56 пре подне »
Da li se zna koji su rodovi sa Korduna i Slavonije R1b-U152>Z193 ??? To je moja haplogrupa koja se dalje račva još na R-Y323092.. Živo me interesuje koji bi to mogli biti rodovi? Moje poreklo je iz okoline Vranja, Gornji Vrtogoš, sada se prezivamo Cvetković a starije prezime je Ivanović, slavimo Aranđelovdan, po etnologu Mladenovicu koji je obrđivao te krajeve, on kaže da smo poreklom iz CG.. Veliki pozdrav, ako znate gde se još pojavljuje ovaj odeok haplogrube R1b kod nas, uputite me! Krajnje zanimljiva tema

Ви не припадате тој грани R1b хаплогрупе. На основу маркера нисмо могли да вас сврстамо ниже од основног R1b нивоа. Неопходно је да урадите неки од великих тестова како би прецизно утврдили којој подграни припадате.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9199
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
« Одговор #461 послато: Октобар 21, 2025, 10:48:59 пре подне »
Стари и разгранати род Мучибабића (Гацко, Херцеговина) слави Аранђеловдан као и ви. Такође припадају хаплогрупи R1b-U152 > R-Z193 > R-Y323092 и могли би вам бити блиски. То би наравно било неопходно проверити дубинским тестом (WGS или Big Y-700).

Ако се већ озбиљно бавите истраживањем свог порекла, учланите се у Друштво "Порекло" јер онда можете и сами да гледате ко вам је близак у табели Српског ДНК пројекта, а имате и приступ огромној, претраживој дигиталној библиотеци. Цена годишње чланарине од 4000 динара је у данашње време заиста симболична свакоме ко се иоле озбиљно бави истраживањем, а Друштву "Порекло" та средства обезбеђују неопходну финансијску одрживост и даљи раст.

Драгане, он не припада тој грани и не знам како је дошао до закључка да јој припада. Ово је коментар његовог резултата:

Цветковић (Аранђеловдан), Горњи Вртогош/Врање

Припада хаплогрупи R1b и вероватно некој Z2103 грани, непознатој и скоро непостојећој код нас. Са другима има најмање 5 маркера разлике, на упоредивих 23, као што је један из источне Македоније. На 6 маркера се разликује од више њих (један је такође из источне Македоније), само што су њима углавном установљене гране, којима Цветковић сигурно не припада. На упоредивих 17 има 5 разлике од једног из околине Лесковца који исто слави Аранђеловдан, али резултат није јаван. 

Тестирани каже да су се раније презивали Ивановић, па променили по Цветку. По литератури су у селу од давнина под Турцима били Ивановци (Аранђеловдан) и не знају своје порекло.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1394
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #462 послато: Октобар 21, 2025, 11:09:18 пре подне »
Драгане, он не припада тој грани и не знам како је дошао до закључка да јој припада. Ово је коментар његовог резултата:

Хвала Никола, нисам проверавао, рачунам човек зна шта пише :)

Узимајући у обзир све наведено, дефинитивно је WGS тест (или Big Y-700) најбоља ствар коју може да уради, а ускоро ће и "црни петак" па је и прави тренутак да се неки такав тест наручи.

Ван мреже Јован Цветковић (Ивановић)

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 40
  • Р1б М269 Куманово-Горњи Вртогош (Врање)-Краљево
« Одговор #463 послато: Октобар 22, 2025, 11:29:01 поподне »
Ја у суштини немам приступ да видим која је тачније па сам замолио некога са групе, одавно је то било, да ми напише, то јест чини ми се да је сам написао.. Могуће да је нешто омашио.. Можете ли ме упутити, или оставити неки линк о тим бољим тестовима како да их урадим, колико коштају итд? Поздрав
Порекло је светиња. Преци су живи! Ђедовина Стара Србија!