Аутор Тема: БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА  (Прочитано 8630 пута)

Ван мреже Milan Kecman

 • Гост
 • *
 • Поруке: 11
БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА
« послато: Јул 23, 2015, 07:59:13 поподне »
Библија нам даје јасно и непобитно порекло народа, односно родослов човечанства који наводно није у складу са оним што модерна наука тврди. Међутим, када проучимо научне записе, историјске доказе и познато кретања племена, налазимо да Библија и наука могу бити у складу. Проблем лежи у грубо издуженим математичким моделима које су еволуционисти изградили на основу неутемељених претпоставки. Библија нам даје одговор на важна генетичка открића Y хромозома. Постављањем генетичке структуре преко Библијских записа можемо прецизно да утврдимо дистрибуцију народа у односу на Y-ДНК резултате и генетичко стабло Y-ДНК врста. Конвенционални ставови Y-ДНК система сe заснивају на бројкама које иду неколико десетина хиљада година у прошлост, као и на томе да су нивои мутација веома спори. Међутим, ови ставови се заснивају на математичким моделима који иду у прилог еволуционистичкој теорији. Гледајући историју и ДНК структуру можемо да утврдимо кретање племена и да направимо везе које би иначе биле немогуће.

Генеалошке информације дате у Библији се могу заједно са Y-ДНК хаплогрупама и језичким групама искористити за мапирање очинских веза између различитих група људи, односно за детерминисање генеаолошких односа између Нојевих синова и главних Y хаплогрупа. Када покушавамо да дефинишемо где се у стаблу Y хаплогрупа налази Ноје и његова три сина, један од начина је да се дефинише која је хаплогрупа највероватнија за Нојеве синове. Стога, највероватнија хаплогрупа за Ноја би била хаплогрупа IJK. Потомци Јафетови би били хаплогрупа K и његове подгрупе, Сима хаплогрупа IJ и Хама хаплогрупа F. Изгледа да је током првих генерација после Ноја било много SNP мутација у Y хромозому с једне стране, односно у истим особама између рођења њихових различитих синова са друге стране. У каснијим генерацијама није било много SNP мутација. То значи да је већина посматраних SNP мутација настала у неколико генерација иза Ноја.

Поставља се питање зашто је било толико много SNP мутација Y хромозома у неколико генерација најближих Ноју, а само неколико у многим наредним генерацијама. Једини логичан одговор би био специфичност окружења који су владали у првих неколико стотина година после потопа или пак дуги животни век људи у првим генерација после Ноја.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10080
 • I2a S17250 A1328
Одг: БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА
« Одговор #1 послато: Јул 24, 2015, 09:09:13 пре подне »
Милане, делимично се слажем с тобом. Али, ако мислиш да је Ноје носилац хаплогрупе IJК, од кога онда потиче цела Африка и већи део Азије? Ако прихватимо оно што у Библији пише о Потопу, а то је да су на свету преживели само Ноје и његови синови и њихове породице, као и твоју тезу да је Ноје IJК, онда си практично избрисао све хапллогрупе од А до Н.

Надам се да добро капирам стабло у-хромозома, хаплогрупа F је узводно од IJК и не може Ноје да буде IJК, а Хам F.

Можда би ова теза била одржива ако Потоп посматрамо у локалнијим оквирима. Гледао сам пре неколико година ВВС-јеву емисију о Потопу, која даје тумачење да је Потоп заправо био провала Атлантског океана у Медитеран (који је тада био Средоземно језеро), а онда је, ланчано, вода провалила преко малоазијске превлаке, чиме је некадашње језеро постало Црно Море, а до тада копном спојени Балкан и Мала Азија раздвојени. Катастрофална поплава је погодила цео Средоземни басен и Блиски исток.
У тој верзији, другде по свету су друге популације живеле свој живот независно, и то би били носиоци хаплогрупа од А до Н.

Потомци Нојевих синова си Семити, Хамити и Јафетити. Семите бисмо могли да повежемо са ХГ Ј, с обзиром да је доминантна на Блиском истоку, а Јафетите са К и свим ХГ које из ње проистичу. Хамити су, по јеврејском виђењу ствари, Африканци, и то онај део Африке с којим су они могли долазити у контакт (северна и источна Африка) где преовлађује ХГ Е. Не знам где да њих уденемо. А посебно, како у овој причи тумачити староевропску ХГ I. Јесу ли и они Семити у оквиру ХГ IJ или нешто друго...?
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10080
 • I2a S17250 A1328
Одг: БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА
« Одговор #2 послато: Јул 24, 2015, 09:11:12 пре подне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА
« Одговор #3 послато: Јул 24, 2015, 10:43:59 пре подне »
И ја сам раније размишљао на исту тему.

Можда библијске поруке не требамо схватати превише буквално. Ако ништа друго, генетика је потврдила библијску причу о Ноју и потомцима, јер је показала да су сви људи повезани по мушкој линији предака (не знам додуше шта је са оним Пигмејима што се разликују).


Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 775
 • shí shì qiú shì
Одг: БИБЛИЈА И ГЕНЕТИКА
« Одговор #4 послато: Август 04, 2015, 07:02:31 поподне »
А у целој причи није битно што библијског потопа није било?