Аутор Тема: Генетичка слика Старе Херцеговине  (Прочитано 196289 пута)

Ван мреже Божо

• Гост
  • *
  • Поруке: 15
Одг: Генетичка слика Старе Херцеговине
« Одговор #380 послато: Јул 08, 2025, 03:17:23 поподне »
И ја сам рад да сазнам какво се чудо у том Трешњеву дешавало јербо га има у којекаквим предањима а на карти се не може пронаћи. Теодоре, уради ово што ти Ојлер предлаже и крени од тога,све остало ти је је гуслање...
Да да, јасно. Заиста ми је у интересу да одговорим на питање на које моји преци нису могли, односно да повежем нешто више. Сад је сретно доба у смислу да се има времена и средстава причати о томе и истраживати јер онда су људи гледали како да преживе и саставе комад крува. Што се Трешњева тиче на основу свега што сам читао оно је било селиште и катун за вријеме Ивана Црнојевића а породице које тамо данас живе су доселиле у периоду од  16. Вијека па касније. С обзиром да је Трешњево јако безводан крај и тежак за живот са не толико пуно обрадиве земље за разлику од Чева које је доста плодније. Сад не знам по мени је ово досељење са Трешњева на нивоу велике бајке али никад се не зна.

Ван мреже Ojler

• Члан Управног одбора
  • Бели орао
  • *
  • Поруке: 6273
  • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Генетичка слика Старе Херцеговине
« Одговор #381 послато: Октобар 30, 2025, 04:07:25 поподне »
Ко је у прилици и занима се за тему Херцеговине, може данас да посети овај догађај. Верујем да ће бити занимљиво.

Kамене рабъ и госодинъ