Аутор Тема: Kolakovići iz Kalanjevaca, Belanovice  (Прочитано 61 пута)

Ван мреже Kolak Belanovica

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
Kolakovići iz Kalanjevaca, Belanovice
« послато: Јул 27, 2026, 10:00:30 пре подне »
Poštovani forumaši,

Pokrećem ovu temu u nadi da ću uz vašu pomoć uspeti da odem korak dublje u prošlost i saznam ime oca mog najstarijeg poznatog pretka.

Moja porodica su Kolakovići iz sela Kalanjevci,Belanovica (opština Ljig / nekadašnji Kačerski srez). Krsna slava porodice je Sveti Luka (Lučindan). Prema opštim etnografskim podacima, porodica pripada starom doseljeničkom klanu Kolaka koji vodi poreklo iz Nikšićke Župe, odakle su se preko Starog Vlaha doselili u Kačer.

Zahvaljujući sačuvanom porodičnom spomeniku, imam potpuno tačnu i proverenu hronologiju muške linije unazad:

Moj pradeda Milan Kolaković (podigao spomenik svom ocu).
Moj čukundeda Ljubomir Kolaković.
Moj navrhdeda Pantelija Kolaković — na spomeniku eksplicitno piše da je poginuo na Javoru 1876. godine u Srpsko-turskom ratu, a imao je 30 godina kada je nastradao.
Matematički, moj navrhdeda Pantelija Kolaković rođen je tačno 1846. god. i u vreme Popisa stanovništva i imovine iz 1863. godine imao je oko 17 godina. To znači da je u tom popisu morao biti upisan kao član domaćinstva svog oca u Kalanjevcima.

Ljubazno molim sve članove foruma koji imaju pristup digitalizovanim tefterima, popisu iz 1863. godine za selo Kalanjevce, haračkim tefterima iz 1831. godine, ili vojnim spiskovima stradalih na Javoru 1876. godine, za bilo kakav podatak o kući Kolakovića iz tog perioda. Svaka informacija o Pantelijinom ocu (mom kurajberu) ili braći bila bi mi od ogromnog značaja za nastavak sklapanja rodoslova. Hteo bih da odema malo dublje i probam da utvrdim koji je prvi došao u Kačer kao i iz kog su mesta na starom vlahu krenuli dalje, koliko su se tamo zadržali i sl

Unapred hvala svima na pomoći i izdvojenom vremenu!

Get Outlook for iOS