Pozdrav svima,
Otvorio bih temu u nadi da mi možete pomoći da razrešim dilemu i precizno rekonstruišem rodoslov moje grane porodice Drljača iz Bosanske Krajine.Evo svih podataka kojima trenutno raspolažemo:
Lokacija: Selo Srednji Bušević, zaselak Drijen (opština Krupa na Uni, nekada Bosanska Krupa / Novi Grad).
Krsna slava: Sveti Trifun (Tripunjdan) – 14. februar.
Pradeda: Mirko Drljača, rođen 1908. godine u Srednjem Buševiću. Tragično je stradao kao civilna žrtva rata u leto 1941. godine u Bosanskoj Otoci (bačen u reku Unu). Njegova supruga bila je Petra Drljača (umrla u Buševiću).
Mirkova braća (sinovi mog čukundede): Mile (rođen 1899), Sava (1901), Lazo (1903), Trivun (1903) i Rade (1911).
Deda: Nikola Drljača (Mirkov sin), živeo i umro u Srednjem Buševiću (1931–2011). Pored njega, Mirko i Petra su imali još tri sina: Ranka, Miloša i Božu.
Glavna nedoumica i pitanje:
U zvaničnim posleratnim spiskovima žrtava Drugog svetskog rata (popis iz 1964. godine), uz ime mog pradede Mirka navodi se ime oca Ilija (Mirko /Ilije/ Drljača).Međutim, prema čvrstom porodičnom predanju i rečima mog pokojnog dede Nikole (koji je celog života živeo na toj zemlji), ime Mirkovog oca (mog čukundede) bilo je Nikola, a ne Ilija. U prilog tome govori i činjenica da se ime Ilija nikada kasnije nije pojavilo ni kod jednog od šestorice braće niti njihovih potomaka, dok je moj deda Nikola najverovatnije dobio ime upravo po svom dedi Nikoli (Mirkovom ocu).Takođe, prema nekim starijim etnografskim zapisima (poput onih od Milana Karanovića), u ovoj grani pominju se i imena predaka Lazo (rođen oko 1835) i Trivun (rođen oko 1775, koji je navodno prvi doselio iz Like).Zanima me da li neko ima pristup parohijskim protokolima (matičnim knjigama krštenih/venčanih) za parohiju Bušević s kraja 19. i početka 20. veka, ili austrougarskim popisima, kako bismo sa sigurnošću utvrdili tačno ime Mirkovog oca – da li je to bio Nikola ili Ilija, i kako se tačno dalje nastavlja ta linija unazad?
Unapred hvala svima na trudu i pomoći!