Аутор Тема: Мушкиња (Стара Кршља , Ђурђевдан)  (Прочитано 66 пута)

Ван мреже MuskinjaPetar

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
Мушкиња (Стара Кршља , Ђурђевдан)
« послато: Јул 17, 2026, 02:05:29 поподне »
Поздрав свима,

Ја сам млађи дечко из Београда који је од скоро кренуо да се занима за своје порекло и порекло свог необичног презимена. Недавно ми је одобрена регистрација на форуму и желео бих да замолим за помоћ искусније чланове у истраживању и потврди мог порекла. Тражим податке за своје претке са Кордуна. Ево свих конкретних историјских и административних података којима тренутно располажем:

Презиме: Мушкиња (Muskinja)

Крсна слава: Ђурђевдан

Матично место: Село Стара Кршља (данас општина Раковица).

Парохијска припадност: Епархија горњокарловачка, православна парохија Кордунски Љесковац (црква Светог Илије). Имајући у виду географску близину, у обзир долази и Машвинска парохија, уколико су књиге у неком периоду спајане.

Историјски контекст досељавања: Према породичним подацима, Мушкиње су се населиле у регион Кордунског Љесковца 1791. године (што се поклапа са Свиштовским миром и тадашњим великим насељавањем Срба на те раније пусте пограничне делове Војне крајине).

Подаци из америчких и војних извора:

На основу бродског манифеста, пронашао сам да је Пајо (Paul) Мушкиња, рођен 1886. године у Старој Кршљи на кућном броју 53, отишао у Америку 1910. године. Као мајку и контакт у старом крају навео је Стану Мушкињу.

Пајо се касније из Америке вратио као добровољац на Солунски фронт, а у војним списковима добровољаца уписано му је име оца Лука. Дакле, имамо потврђен брачни пар Лука и Стана Мушкиња на кућном броју 53.

Мој директни предак:
Мој чукундеда је Митар Мушкиња, рођен оквирно између 1895. и 1905. године. Он је са супругом Милицом и децом (један од којих је мој прадеда Бранко рођен ~1930) дочекао Други светски рат у Старој Кршљи, одакле су због усташких погрома и стравичног страдања српског становништва у том крају избегли за Србију (касније су се населили у Срему). Породично предање и логика говоре да је Митар Пајов рођени брат, односно син Луке и Стане.

Пошто компјутерска претрага индексираних база на FamilySearch-у не даје резултате за овај крај због тога што књиге нису дигитално прекуцане, моја једина нада је ручно листање микрофилмова.

Да ли неко од чланова ко поседује дигитализоване микрофилмове за православну парохију Кордунски Љесковац (или суседну Машвину) за период око 1895–1905. године може да провери упис рођења за Митра Мушкињу? Циљ ми је да пронађем документ који би потврдио имена његових родитеља и повезао га са Луком и Станом, као и било који старији попис (нпр. из 18. или 19. века) који помиње Мушкиње у овом крају од досељавања 1791. године.

Било какава информација је и више него добродошла!

Унапред велико хвала свима на труду, времену и помоћи!