Аутор Тема: Преписи матичних књига у државним и црквеним архивима  (Прочитано 59 пута)

Ван мреже Фубуки

• Почетник
  • **
  • Поруке: 36
Преписи матичних књига у државним и црквеним архивима
« послато: Јун 12, 2026, 12:23:33 пре подне »
Сви знамо да су у ратовима током ХХ века страдале многе цркве у Босни и Херцеговини, а са њима и оригиналне црквене матице. Ипак сам негде био прочитао, сада сам већ увелико заборавио и где, да су још за време Аустроугарске, а после и за време Краљевине Југославије, свештеници имали законску обавезу слати преписе свих матичних књига и епархији и државним властима. Знамо по црквеним шематизмима да су се те копије епархијама, углавном, заиста и слале. Што се тиче ових других, требало би да су слане и чуване у неком од виших административних нивоа, па самим тим и да им има трага у макар неком од државних архива. Доста ових архива, међутим, углавном нема ништа од тога, или макар тако тврде (Неки од архива немају на пописима грађе наведене матичне књиге, друге сам контактирао и сами су ми рекли да их немају). Оно што ме занима јесте да ли је ико имао искуства или среће у проналажењу дупликата матица у архивима, што државним, што црквеним? Који су то архиви који их чувају, и зашто архиви који, рецимо, имају доста грађе из периода прве Југославије, немају такође дупликате матица? Јесу ли изгубљене, или пак никада нису ни постојале? Свака информација је добродошла.