Аутор Тема: Мапе археолошких култура на простору Румуније  (Прочитано 361 пута)

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Мапе археолошких култура на простору Румуније
« послато: Мај 22, 2026, 02:33:48 поподне »
С обзиром да с времена на време помињемо археолошке културе на подручју Румуније, нарочито праисторијске којих има заиста много и тешко их је све "испратити", одлучио сам да направим тему где ћу да окачим корисне мапе распростирања тих култура из књиге Harta arheologică a României (Археолошка карта Румуније) аутора Емила Кондуракија (Emil Condurachi), Владимира Думитрескуа (Vladimir Dumitrescu) и Мирчеа Матеја (Mircea D. Matei), која је изашла у Букурешту 1972. године. Намеравао сам да ставим само мапе култура металних доба (енеолит, бронзано доба и делимично гвоздено доба), када се јавља највећи број различитих култура, и евентуално ситуацију у време антике, али ако буде интересовања, могу окачити и мапе из ранијих или каснијих раздобља.

Развијени и касни енеолит

Прелаз енеолит-бронзано доба и рано бронзано доба

Средње и касно бронзано доба

Рано гвоздено доба - халштат, Скити и грчки полиси

Касно гвоздено доба - латен, Дачани, Бастарни и Келти

Античка Дакија, Римљани, Карпи и слободни Дачани

Касна антика, Сеоба народа
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6534
Одг: Мапе археолошких култура на простору Румуније
« Одговор #1 послато: Мај 22, 2026, 06:41:26 поподне »
С обзиром да с времена на време помињемо археолошке културе на подручју Румуније, нарочито праисторијске којих има заиста много и тешко их је све "испратити", одлучио сам да направим тему где ћу да окачим корисне мапе распростирања тих култура из књиге Harta arheologică a României (Археолошка карта Румуније) аутора Емила Кондуракија (Emil Condurachi), Владимира Думитрескуа (Vladimir Dumitrescu) и Мирчеа Матеја (Mircea D. Matei), која је изашла у Букурешту 1972. године. Намеравао сам да ставим само мапе култура металних доба (енеолит, бронзано доба и делимично гвоздено доба), када се јавља највећи број различитих култура, и евентуално ситуацију у време антике, али ако буде интересовања, могу окачити и мапе из ранијих или каснијих раздобља.

Касна антика, Сеоба народа

Добро су урађене карте. Међутим у овој задњој некако су заобишли Словене. Приказали су само нека острвца, наводно словенска. У другој половини 6. вијека и почетком 7. вијека простор Румуније је скоро сав насељен Словенима. Могуће да би се такав приказ косио са аутохтонистичким дачким наративом па су га заобишли.

Ван мреже НиколаВук

• Уредник
  • Бели орао
  • Поруке: 9197
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Мапе археолошких култура на простору Румуније
« Одговор #2 послато: Мај 25, 2026, 12:15:53 поподне »
Добро су урађене карте. Међутим у овој задњој некако су заобишли Словене. Приказали су само нека острвца, наводно словенска. У другој половини 6. вијека и почетком 7. вијека простор Румуније је скоро сав насељен Словенима. Могуће да би се такав приказ косио са аутохтонистичким дачким наративом па су га заобишли.

Сигурно је то у питању, мени је такође ово упало у очи. Још нису написали да су само "slav", већ "slav-autohton".  ::)

Мапа која иде после ове а коју нисам постављао јер већ улази у средњи век је у том смислу још илустративнија, јер је цела територија данашње Румуније, од Црног мора и Добруџе до Баната и Марамуреша означена као подручје "Прото-Румуна". Вероватно да је аутор мапе покушао да буде објективнији, да би завршио у идиличном крајолику Бараганске степе, па је осенчио целу државну територију, за сваки случај.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.