Аутор Тема: Миловановићи (некад Ђурђевић ), Шљивова (Крупањ), Никољдан  (Прочитано 244 пута)

Ван мреже Предраг 1187

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
Поздрав свима,

​Покрећем ову тему у нади да ћу сазнати нешто више о даљем пореклу своје породице, као и о архивским подацима из 19. века.
​Ради се о породици Миловановић из села Шљивова (општина Крупањ, област Рађевина). Лоцирани смо у засеоку/махали Грчани. Наша крсна слава је Никољдан.
​Према етнографским записима Боривоја Милојевића ("Рађевина и Јадар"), наш род је у Шљивову доселио у другој половини 18. века из оближњег села Грчић. Милојевић наводи да нам је старо заједничко презиме било Ђурђевићи, и да од истог претка у Грчанима потичу и фамилије Вилотић, Бојић и Радовановић (сви славе Никољдан). Предање помиње досељавање седморице браће са пушкама "шишанама". Као даља матица наводи се Црна Гора / Стара Херцеговина.
​Занимају ме следеће ствари уколико неко има приступ базама и тефтерима:
​Да ли се Ђурђевићи/Миловановићи виде у арачком попису Шљивове из 1831. или државним пописима из 1834, 1844. и 1863. године? Ко су уписани домаћини и има ли старијих мушких имена која би нас одвела даље у 18. век?
​С обзиром на комбинацију старог презимена Ђурђевић (или можда Ђурђић) и славе Никољдан, да ли у бази Српског ДНК пројекта постоје тестирани родови из Пиве, Дробњака (нпр. Шекуларци) или Бањана са којима ова наша група из Рађевине дели поклапања?
​Свака информација, смерница или извод из матичних књига/тефтера би ми изузетно значила. Унапред хвала!

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 26
Одг: Миловановићи (некад Ђурђевић ), Шљивова (Крупањ), Никољдан
« Одговор #1 послато: Мај 23, 2026, 01:19:33 поподне »
Pozdrav,
imam druga Vilotića koji je poreklom iz Šljivove, mislim da je on E haplogrupa. Prosledio sam mu Vašu poruku pa kad mi odgovori javljam Vam...

Ван мреже Bosko Kap

• Члан Друштва
  • Почетник
  • Поруке: 26
« Одговор #2 послато: Мај 25, 2026, 08:14:14 пре подне »
Javio mi se drug Vilotić, on je haplogrupa E1b1b, ako ste rod onda i vi imate istu haplogrupu. Kaže mi da i on zna onoliko koliko i vi...

Ван мреже Предраг 1187

• Гост
  • *
  • Поруке: 2
« Одговор #3 послато: Мај 25, 2026, 02:31:28 поподне »
Хвала Вам на одговору. Живи били!