Аутор Тема: Marković, selo Šiljakovac, op. Barajevo  (Прочитано 399 пута)

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
  • Поруке: 6
Marković, selo Šiljakovac, op. Barajevo
« послато: Мај 11, 2026, 01:28:53 пре подне »
Pozdrav svima, pokušavam doznati nešto više o poreklu moje porodice. Bio bih zahvalan na bilo kakvim informacijama. Nažalost,  tekst na ovom portalu iz knjige "Kolubarska Šumadija", a odnosi se na naselje Šiljakovac i porodična prezimena, nije mi bio od velike pomoći. Naime, autor niti ne spominje prezime Marković iako moji početkom 20 veka sigurno tamo već žive. Krsna slava je Đurđic

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1392
  • R1b-U152>FTA27217
Одг: Marković, selo Šiljakovac, op. Barajevo
« Одговор #1 послато: Мај 11, 2026, 07:47:20 пре подне »
Петар Ж. Петровић је антропогеографско истраживање шумадијске Колубаре вршио од 1933-1936. године:

Цитат
Ради антропогеографских испитивања у шумадиској Колубари путовао сам летњих одмора од 1933 па до 1936 године, сваке године по петнаест дана. Завршна проматрања и проверавања већ прикупљене грађе обавио сам преко лета 1939 год. Сва ова моја путовања помогнута су новчаном помоћи из Фонда Аустралијанске задужбине. На тај начин је и овај рад постао скроман прилог проучавању нашег народа и његових особина, које је основао наш велики прегалац и мој учитељ науке и рада Јован Цвијић

Београд, 1939 г. Петар Ж. Петровић

То што се ваше презиме не помиње директно у књизи, не значи да ваши преци тада нису били у селу, већ само да су у време истраживања можда носили друго презиме у односу на данашње. У Шиљаковцу су у време Петровићевог истраживања постојала чак четири рода, са укупно петнаестак презимена, која славе Ђурђиц, а за сва четири рода познати су правци досељавања.

Оно што можете да урадите (и што би заправо било најбоље) јесте да урадите ДНК тест. Сада је прави тренутак за то, јер још увек траје акција "Светски ДНК месец". Тестирањем нећете одмах сазнати ком од ова четири рода припадате, јер још увек немамо никога тестираног из Шиљаковца, али ћете "забацити удицу". Само је питање времена када ће се тестирати још неко из Шиљаковца, са славом Ђурђиц, чије се презиме помиње у књизи и за кога је познато старије порекло.

Када се појави такво блиско генетичко поклапање са вама, на посредан начин ћете "откључати" и сопствено старије порекло.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 1222
« Одговор #2 послато: Мај 11, 2026, 12:12:41 поподне »
Управо тако. Ако сте расположени и у могућности тестирање ће одгонетнути мистерију вашег порекла. Светски ДНК месец 2026 је увелико у току.

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
« Одговор #3 послато: Мај 11, 2026, 04:11:55 поподне »
D. Obrenović, Kristofor... hvala na vašem zanimanju i sugestiji. Testiranje je svakako zanimljiv izazov, ali kako i sami kažete u ovom trenutku tek "udica", jer bez mogućnosti usporedbe ne daje puno odgovora. Dakle, svjestan sam da će biti potrebno dosta strpljenja, ali i da postoje drugi izvori podataka koji su možda neposredna veza sa poreklom mojih predaka. Mislim pri tome na razne arhivske materijale iz tog perioda. Ono što me buni  kod Petra Ž. Petrovića je upravo činjenica da su podaci prikupljani tridesetih godina kada moji žive tu pod prezimenom Marković kojeg nosi moj deda, Solunac (invalid) rođen krajem 19 veka , moj otac rođen 1923 kao i njegova braća , svi u Šiljakovcu. Uvid u prvi dostupan dokument (iz navedene knjige), nije mi nažalost dao odgovore kojima sam se nadao ,ali zasigurno je zagolicao još više znatiželju. Pokojni otac spominjao je i "Crnu baru" u kontekstu porodičnog predanja ali detalje ne pamtim ako ih je i bilo

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #4 послато: Мај 11, 2026, 04:21:56 поподне »
D. Obrenović, Kristofor... hvala na vašem zanimanju i sugestiji. Testiranje je svakako zanimljiv izazov, ali kako i sami kažete u ovom trenutku tek "udica", jer bez mogućnosti usporedbe ne daje puno odgovora. Dakle, svjestan sam da će biti potrebno dosta strpljenja, ali i da postoje drugi izvori podataka koji su možda neposredna veza sa poreklom mojih predaka. Mislim pri tome na razne arhivske materijale iz tog perioda. Ono što me buni  kod Petra Ž. Petrovića je upravo činjenica da su podaci prikupljani tridesetih godina kada moji žive tu pod prezimenom Marković kojeg nosi moj deda, Solunac (invalid) rođen krajem 19 veka , moj otac rođen 1923 kao i njegova braća , svi u Šiljakovcu. Uvid u prvi dostupan dokument (iz navedene knjige), nije mi nažalost dao odgovore kojima sam se nadao ,ali zasigurno je zagolicao još više znatiželju. Pokojni otac spominjao je i "Crnu baru" u kontekstu porodičnog predanja ali detalje ne pamtim ako ih je i bilo

И ти истраживачи попут Петровића су били живи људи, и сви људи праве грешке и превиде. А често су и податке прикупљали од мањег броја саговорника у селу ("седих глава", Цвијићева школа) који им можда нису "у перо" издиктирали по знању и сећању баш сва презимена која постоје у селу и ето, деси се такав пропуст да неко постојеће презиме не буде поменуто у истраживању.

Што се тиче ДНК тестирања, ако бисмо сви очекивали да прво неко други пре нас уради тест да бисмо имали директну корист од његовог теста - не бисмо далеко догурали са истраживањем. Истраживање порекла је исто толико давање информација заједници колико и узимање/коришћење.

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
« Одговор #5 послато: Мај 11, 2026, 05:08:30 поподне »
Dragan Obrenović, izuzetno cenim rad ovog portala i sam DNK projekat. U interesu mi je doznati nešto više o povesti moje porodice i ne samo ...sretan sam što sam uopšte naišao na vas ,entuzijaste i stručnjake u ovom području. Ispada kao neka kritika sa moje strane o manjku podataka koje tražim ,ali radi se samo o navođenju činjenica koje bi dobronamjerni članovi mogli prepoznati u svrhu uklanjanja nedostataka u ovom slučaju moje porodice. Upravo sam potaknut vašim prethodnim predlogom pročitao sve što se odnosi na sam DNK projekat, pa me pomalo iznenadio  dojam kod vas, da me zanima "uzimanje" od zajednice , a ne i davanje . Nadam se bez nesporazuma da možemo imati konstruktivan dijalog

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #6 послато: Мај 11, 2026, 05:20:40 поподне »
Тестирање би доста тога одгонетнуло и покренуло ствари с мртве тачке. Занимљиво да у Великом Бораку насељу одмах испод вашег Шиљаковца имамо тестираног Крстића који такође слави Ђурђиц. Можда би тестирање потврдило генетичку везу, вреди окушати срећу.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=7104.msg188395#msg188395

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #7 послато: Мај 11, 2026, 05:25:15 поподне »
Dragan Obrenović, izuzetno cenim rad ovog portala i sam DNK projekat. U interesu mi je doznati nešto više o povesti moje porodice i ne samo ...sretan sam što sam uopšte naišao na vas ,entuzijaste i stručnjake u ovom području. Ispada kao neka kritika sa moje strane o manjku podataka koje tražim ,ali radi se samo o navođenju činjenica koje bi dobronamjerni članovi mogli prepoznati u svrhu uklanjanja nedostataka u ovom slučaju moje porodice. Upravo sam potaknut vašim prethodnim predlogom pročitao sve što se odnosi na sam DNK projekat, pa me pomalo iznenadio  dojam kod vas, da me zanima "uzimanje" od zajednice , a ne i davanje . Nadam se bez nesporazuma da možemo imati konstruktivan dijalog

Немојте се љутити, написали сте, цитирам:

Цитат
"Testiranje je svakako zanimljiv izazov, ali kako i sami kažete u ovom trenutku tek "udica", jer bez mogućnosti usporedbe ne daje puno odgovora."

Можда нисам разумео шта сте хтели да кажете (појасните шта сте заправо мислили са оним што сте написали). Моје разумевање је да не желите да се тестирате док нисте сигурни да имате с ким да се упоредите, зато сам вам рекао да неко мора први да се тестира да би поређење било могуће. Неко увек мора први дати "еталон" са којим се може вршити поређење.

у сваком случају могућност поређења вашег резултата са другима и сада итекако постоји, јер ми у бази имамо преко 11.000 резултата људи који су се тестирали у претходних 13 година. Може се десити да имате одлично поклапање са неким ко можда није директно из Шиљаковца, али се зна добро одакле је пореклом, тј. где му је била матица.

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
« Одговор #8 послато: Мај 11, 2026, 05:28:58 поподне »
Zahvaljujem Hristofor. Da slažem se , bitni su prvi koraci i svaki savet je dobrodošao za pokretanje sa mrtve točke

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
« Одговор #9 послато: Мај 11, 2026, 05:41:35 поподне »
Ne, nema ljutnje D. Obrenovic...žao mi je zbog nesporazuma! Prilikom odluke o pismenom obracanju nisam ni pretpostavljao da je projekt DNK toliko sveobuhvatan i prisutan kao instrument ovde na sajtu. Bio sam više fokusiran na arhivsku građu i očekivao nekakav savet kojim ustanovama uputiti zahtev za informacijama. Jednostavno , moje razmišljanje je bilo da već postoje slična iskustva među članovima , a samim time i brzi pristup otkrivanju prošlosti. To ne znači nikako da sam nezainteresiran za DNK projekat.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #10 послато: Мај 11, 2026, 05:47:59 поподне »
База тестираних на "Пореклу" је обимна. Највероватније се међу њима крије неки ваш генетски рођак.

Ван мреже Marko Mladi

• Гост
  • *
« Одговор #11 послато: Мај 11, 2026, 06:13:18 поподне »
Da, preko linka o testiranju u Velikom Borku nailazim na dosta porodica sa slavom Đurđic po podacima iz iste knjige "Sumadijska Kolubara" a tako i na Markoviće (ne one kneza Sime Markovića) i to je možda zanimljiv podatak jer se kuća mojih starih nalazi na rubnom kraju Siljakovca točno prema Velikom Borku

Ван мреже Христифор

• Истраживач
« Одговор #12 послато: Мај 11, 2026, 06:23:51 поподне »
Чини се да смо на добром трагу. ;)