Аутор Тема: K203 Ancient Civilizations (Explore Your DNA)  (Прочитано 179 пута)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14358
K203 Ancient Civilizations (Explore Your DNA)
« послато: Мај 10, 2026, 05:45:34 поподне »
Ко је у могућности, нека проба K203 Ancient Civilizations извештај (15e): https://www.exploreyourdna.com/AncientReport

Пореде вашу ДНК са 1414 узорака, укупно 203 старе цивилизације, од броназног доба до средњег века. Потребно је послати RAW фајл, али најбоље пре тога конвертовати у 23andMe формат, пошто најбоље чита податке из њега. То се може урадити free преко DNA Kit Studo.

K203 издваја K47 компоненте из сирове днк, а калкулатор даље упоређује са 203 древне популације и обрађује податке налик на G25.

Било би добро да још неко од наших одради ово, како би могли да упоредимо резултате (уздам се у Душана, за почетак 8) )

Мој резултат:

Мајчин резултат:

Видимо да постоје приличне разлике, иако је словенска компонета најдоминантнија. Мајка је типични Балто-Словен, са израженом источномедитеранско-западноазијском компонентом (то се у Multi Way моделима не види) + Балкан, док сам ја по K203 Келто-Словен, са доминантном келтском компонетном, уз одређени германски утицај и наравно неизбежни Балкан.

Ван мреже Stefan Dragićević

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 19
  • J2b-L283 > BY205727
Одг: K203 Ancient Civilizations (Explore Your DNA)
« Одговор #1 послато: Мај 18, 2026, 02:12:32 пре подне »
Kako sam krenuo, mislim da ću u jednom trenutku bankrotirati :)

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14358
Одг: K203 Ancient Civilizations (Explore Your DNA)
« Одговор #2 послато: Мај 18, 2026, 07:53:51 пре подне »
Kako sam krenuo, mislim da ću u jednom trenutku bankrotirati :)

Описали су нас на сличан начин: Келти + Балто-Словени + Балкан. Изгледа да ће Срби добијати углавном такву комбинацију, или нешто "јужнословенскију" варијанту: Балто-Словени + Балкан-Источни Медитеран. Овај калкулатор узима наше K47 компоненте и покушава на основу тога да нас упореди са 203 старе популације. У принципу, из те Explore Your DNA продавнице корисно је пробати само Advanced Ancestry Report и Second Parent Ancestry, мада ни то није неопходно ако имате Scaled G25 координате, сви ти алати већ постоје на њиховом сајту. Само они то у извештају лепше упакују и користе нешто другачији референтни узорак.