Не да не треба занемарити црно тржиште, него се треба озбиљно борити против њега и дивље археологије, јер је Србија толико богата археолошким наслеђем да се малтене у сваком месту одвија неки вид лова на благо. Није овај шлем изузетак, гомила покретних налаза, великом већином римских, је ископано илегално и добро развијеним каналима отишло у иностранство, пре свега у Швајцарску која је главни центар црне берзе, али и другде. Отужно је што илегални копачи, који већина не разликују Рим и Мали мокри луг, те предмете продају за мале проценте њихове праве вредности - мислим, узимају они и петоцифрене суме еврића за неке налазе, знам случајеве тога, али су све то фрагменти цене за коју се после продају, највреднији јавне аукције ни не виде, него се тајно продају колекционарима.
Ја сам ево већ десет плус година у Голупцу који буквално лежи на битном римском каструму Купе, и одлично знам цео простор ђердапског дела Лимеса, у овом крају се тачно зна ко копа, који гастос је главни посредник за Швајцарску, колико је ко узео пара за шта итд. Наравно да брда у целом Ђердапу, који је пребогат археологијом, врве од Гајгерових сведока, чак и багерима преоравају земљу и просејавају је у потрази за нечим што ће после уваљати за неку сићу и бити срећни. Што је још трагичније, уништавају и непокретне налазе, тј објекте јер се све ради дивљачки потпуно. Добио сам абер пре коју годину да полиција на државном нивоу планира да се бави њима, али не би ништа од тога, барем не за сада. Укратко - трагично је стање, а главни профитери, трговци налазима (једног љигавог Швајцарца сам имао несрећу и да упознам, и отерам) ће и даље масне паре зарађивати на културном наслеђу Србије.