Аутор Тема: Pešut (Ludžonjini) i Bijelić — Dabrina i Klasnić (Glina) / Senta  (Прочитано 341 пута)

Ван мреже Dadap978

• Гост
  • *
  • Поруке: 4
Pešut (Ludžonjini) i Bijelić — Dabrina i Klasnić (Glina) / Senta
« послато: Април 08, 2026, 05:29:13 поподне »
​Poštovani,

​Istražujem i tatinu stranu porodice. Znači poreklo porodice Pešut iz sela Dabrina i Bijelić iz sela Klasnić (srez Glina). Porodični nadimak Pešuta je Ludžonjini.

​Do sada sam rekonstruisala sledeće:

​1. Deda Nikola Pešut i baka Ana (rođ. Bijelić)

​Deda Nikola Pešut: Stolar iz Dabrine. Preminuo je mlad, oko 1947. godine (moj otac je tada imao 4 godine).
​Baka Ana Bijelić ( 1906/07- 1983/84): Rodom iz Klasnića. Sama je othranila sedmoro dece.
​Deca (Nikole i Ane): Postoji velika razlika u godinama. Najstarija ćerka Milja rođena je 1929. godine (već je bila udata kada se moj otac rodio), a najmlađi je moj otac Stojan, rođen 1943. godine, preminuo 2020. Ostala deca su: Đuro, Petar, Dragica, Jovanka (Maca) i Evica.

2. Pradedovi i prastrice (Dabrina / Senta)

​Pradeda Stojan Pešut (mama se seća da joj je moja baka po tati rekla da je moj tata po njemu dobio ime, nemam materijalni dokaz za sad): Glava porodice u Dabrini. Imao je sinove: Nikolu (mog dedu), Iliju i Petra.
​Prastric Petar Pešut (Solunac): Dobrovoljac, dobio je zemlju i posle I sv. rata naselio se u Senti. Njegov sin je bio poznati novinar RTV-a, Milan Pešut.

​Šta tražim:

​Ime i devojačko prezime moje čukunbabe (supruge pradede Stojana Pešuta).
​Podatke o roditeljima bake Ane Bijelić iz Klasnića.
​Bilo kakav trag o ratnom putu Petra Pešuta (solunskog dobrovoljca) koji bi mogao sadržati imena roditelja.
​Unapred hvala svima na trudu i informacijama iz matičnih knjiga

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
Одг: Pešut (Ludžonjini) i Bijelić — Dabrina i Klasnić (Glina) / Senta
« Одговор #1 послато: Април 08, 2026, 05:46:49 поподне »
​Poštovani,

​Istražujem i tatinu stranu porodice. Znači poreklo porodice Pešut iz sela Dabrina i Bijelić iz sela Klasnić (srez Glina). Porodični nadimak Pešuta je Ludžonjini.

​Do sada sam rekonstruisala sledeće:

​1. Deda Nikola Pešut i baka Ana (rođ. Bijelić)

​Deda Nikola Pešut: Stolar iz Dabrine. Preminuo je mlad, oko 1947. godine (moj otac je tada imao 4 godine).
​Baka Ana Bijelić ( 1906/07- 1983/84): Rodom iz Klasnića. Sama je othranila sedmoro dece.
​Deca (Nikole i Ane): Postoji velika razlika u godinama. Najstarija ćerka Milja rođena je 1929. godine (već je bila udata kada se moj otac rodio), a najmlađi je moj otac Stojan, rođen 1943. godine, preminuo 2020. Ostala deca su: Đuro, Petar, Dragica, Jovanka (Maca) i Evica.

2. Pradedovi i prastrice (Dabrina / Senta)

​Pradeda Stojan Pešut (mama se seća da joj je moja baka po tati rekla da je moj tata po njemu dobio ime, nemam materijalni dokaz za sad): Glava porodice u Dabrini. Imao je sinove: Nikolu (mog dedu), Iliju i Petra.
​Prastric Petar Pešut (Solunac): Dobrovoljac, dobio je zemlju i posle I sv. rata naselio se u Senti. Njegov sin je bio poznati novinar RTV-a, Milan Pešut.

​Šta tražim:

​Ime i devojačko prezime moje čukunbabe (supruge pradede Stojana Pešuta).
​Podatke o roditeljima bake Ane Bijelić iz Klasnića.
​Bilo kakav trag o ratnom putu Petra Pešuta (solunskog dobrovoljca) koji bi mogao sadržati imena roditelja.
​Unapred hvala svima na trudu i informacijama iz matičnih knjiga

Неће Вам ово бити од користи када је сам родослов у питању, али за неко даље порекло може бити важно. Нисте навели славу Пешута, али верујем да је Св. Јован. Већина крајишких Пешута слави Јовањдан и због ретког презимена није искључено да су сви повезани по директној мушкој линији. На 23andMe су тестирани Пешути (Јовањдан) из Борова у западном Срему, хаплогрупа I2-Y3120>Z17855. Вероватно да су личког порекла.

Из Лике је пореклом и српско-словеначки певач Роберт Пешут (Мањифико) који је, стицајем околности, песму "Пукни зоро" посветио свом деди који је био српски војник на Солунском фронту.

<a href="https://www.youtube.com/v/pOAam2JOE1I&amp;list=RDpOAam2JOE1I&amp;start_radio=1" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/pOAam2JOE1I&amp;list=RDpOAam2JOE1I&amp;start_radio=1</a>

Због крсне славе и хаплогрупе, могуће да постоји даља веза са херцеговачким Мириловићима (генетички присутни у Крајини).

Ван мреже Dadap978

• Гост
  • *
« Одговор #2 послато: Април 08, 2026, 06:18:42 поподне »
Неће Вам ово бити од користи када је сам родослов у питању, али за неко даље порекло може бити важно. Нисте навели славу Пешута, али верујем да је Св. Јован. Већина крајишких Пешута слави Јовањдан и због ретког презимена није искључено да су сви повезани по директној мушкој линији. На 23andMe су тестирани Пешути (Јовањдан) из Борова у западном Срему, хаплогрупа I2-Y3120>Z17855. Вероватно да су личког порекла.

Из Лике је пореклом и српско-словеначки певач Роберт Пешут (Мањифико) који је, стицајем околности, песму "Пукни зоро" посветио свом деди који је био српски војник на Солунском фронту.

<a href="https://www.youtube.com/v/pOAam2JOE1I&amp;list=RDpOAam2JOE1I&amp;start_radio=1" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/pOAam2JOE1I&amp;list=RDpOAam2JOE1I&amp;start_radio=1</a>

Због крсне славе и хаплогрупе, могуће да постоји даља веза са херцеговачким Мириловићима (генетички присутни у Крајини).

Hvala na odgovoru. Jeste slava je Sveti Jovan.
Evo šta sam još 2008. godine dobila na Facebuku od jednog Pešuta rodom iz Ljubinja člana grupe Pešut clan. On je tu priču čuo od od starih Pešuta:

"Svi Pešuti potiču iz Hercegovine, iz mjesta Ljubinje, na pola puta
izmedju Mostara i Trebinja (po 60km), i 20 km od mora, od mesta Slano u Hrvatskoj.
Krajem 15 vijeka prezivali smo se Nenkovići i bili najbogatija porodica u tom kraju, pravi zemljišni veleposjednici.Dolaskom Turaka, nestaje sve bogatstvo, a jedan od brace Nenković koji je bio gazda i uvijek konja
jahao pocinje da ide pješke, i tako ga prozovu, Pješko, peško, i na
kraju Pešut.A drugi brat koji se bavio stočarstvom,ostaje bez
stoke i stalno je hukao (uzdisao) zbog toga ,i od njega postanu
Hunkovići.Krsna slava i Pešutima i Hunkovićima je Sveti Jovan
Krstitelj (20.januar).
Elem,naš predak se preseli iz Ljubinja (koje je tada bila turska kasaba)u selo Dubočicu ( i sada tamo imaju mnoga mjesta koja se zovu po Pešutima, (Pešutov dub,Pešutova njiva ...itd), ali ni tu ne ostanu zadugo i sklanjajući se od Turaka su se preselili u selo Gradac ( oko 2km od sela Dubočice).
Tu se Pešutu rode 4 sina.Momci odrastu, ojačaju i počnu praviti
neprilike , kao i svi odrasli momci.Naidje tuda nekakav turčin, i htjede
napastvovati nekakvu djevojku, ali tu ga jedan od braće hrabro posiječe.
Zbog toga je morao da bježi od turaka i pobjegao je u Liku.
Od ovog Pešuta koji je pobjegao za Liku od turskog mača i koji bješe najhrabriji od sve braće su nastali svi lički,banijski,dalmatinski i drugi Pešuti i on je direktni predak svih Pešuta po Hrvatskoj.
Neki su se poslije unijatili, pa pokatoličili, i ima ih svuda po Hrvatskoj, a sada i po cijelom svijetu.Svi Pešuti sada katoličke vjeroispovesti su njegovi potomci.
Jednog brata su turci ubili, a jedan se morao poturčiti tj.preći u islam, i od njega su postali Smailhodžići.
Treći brat nastavi da živi u selu Gradac, i poslije svih progona, napravi dobro potomstvo i od njega su nastali svi moji predci i svi drugi Pešuti koji su danas pravoslavne vjeroispovesti.
Iako je od tada prošlo oko 500 godina , nismo postali baš veliko pleme.Sada nas najviše ima u Ljubinju (oko 15 porodica), a ima nas i u Banatu, Bačkoj, ovdje u Beogradu , Plaskom itd.
Koliko znam do sada nije zabilježeno da se Pešuti medjusobno uzimaju i žene, bez obzira u kom smo koljenu.Važimo za pošteno pleme, i najstarije u tom dijelu Hercegovine.
Kad je u Ljubinju gradjena crkva , krajem prošlog vijeka, kamen temeljac postavio je jedan Pešut , kao predstavnik najstarijeg plemena u kraju. Inače u selu Gracu,u kome žive i dan danas,samo Pešuti, postoji crkva sagradjena 1353 godine , i pod zaštitom je države.Dosta ovih podataka potiče iz njenih crkvenih knjiga.
Pozdrav"

Mene to te 2008. nije privlačilo da istražujem, a imala sam tad koga da pitam, sad nažalost nemam i pokušavam ovako da sklopim kockice.

Ван мреже Небојша

• Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • Поруке: 14341
« Одговор #3 послато: Април 08, 2026, 06:24:11 поподне »
Hvala na odgovoru. Jeste slava je Sveti Jovan.
Evo šta sam još 2008. godine dobila na Facebuku od jednog Pešuta rodom iz Ljubinja člana grupe Pešut clan. On je tu priču čuo od od starih Pešuta:

"Svi Pešuti potiču iz Hercegovine, iz mjesta Ljubinje, na pola puta...

Јесу и они Пешути и славе такође Јовањдан, али не постоји веза са крајишким Пешутима. Херцеговци припадају сасвим другој хаплогрупи.

Ван мреже Dadap978

• Гост
  • *
« Одговор #4 послато: Април 08, 2026, 06:31:25 поподне »
Јесу и они Пешути и славе такође Јовањдан, али не постоји веза са крајишким Пешутима. Херцеговци припадају сасвим другој хаплогрупи.
Hvala  :) Eto to nisam znala.