Аутор Тема: Порекло Петровића из села Горња Речица код Прокупља:  (Прочитано 489 пута)

Ван мреже matejmilovanovic

• Гост
  • *
  • Поруке: 5
Порекло Петровића из села Горња Речица код Прокупља:
« послато: Март 31, 2026, 09:41:55 пре подне »
Добар дан поштовани учесници форума,

желим истражити порекло са моје мајчине стране Петровића, који су се по предању доселили из Црне Горе на подручје Топлице.
Наиме, по предању су се 7 калуђера доселили из Његуша у Даниловград па због убиства једног турчина се један део преселио у село Здравиње код Прокупља па на крају у Горњу Речицу где живе и данас.
Најстарији предак је Адам, његова жена Милијана, синови Рака и Ставра и ћерка Стана.
Стана се удала у Ђинђиће у Велику Плану.
А Рака је био једно време председник Општине Прокупља.

Свака информација би била корисна, књиге, документа итд., само ми се јавите или преко форума или на мој мејл: [email protected]

Хвала унапред и Поздрав,
Матеј Миловановић.

• Гост
  • *
Одг: Порекло Петровића из села Горња Речица код Прокупља:
« Одговор #1 послато: Март 31, 2026, 09:58:28 пре подне »
Добар дан поштовани учесници форума,

желим истражити порекло са моје мајчине стране Петровића, који су се по предању доселили из Црне Горе на подручје Топлице.
Наиме, по предању су се 7 калуђера доселили из Његуша у Даниловград па због убиства једног турчина се један део преселио у село Здравиње код Прокупља па на крају у Горњу Речицу где живе и данас.
Најстарији предак је Адам, његова жена Милијана, синови Рака и Ставра и ћерка Стана.
Стана се удала у Ђинђиће у Велику Плану.
А Рака је био једно време председник Општине Прокупља.

Свака информација би била корисна, књиге, документа итд., само ми се јавите или преко форума или на мој мејл: [email protected]

Хвала унапред и Поздрав,
Матеј Миловановић.

Заборавио сам да напоменем да је крсна слава Никољдан, код једне стране је и свети Тома.
« Последња измена: Март 31, 2026, 09:59:59 пре подне matejmilovanovic »

• Гост
  • *
Одг: Порекло Петровића из села Горња Речица код Прокупља:
« Одговор #2 послато: Април 04, 2026, 08:15:37 поподне »
Заборавио сам да напоменем да је крсна слава Никољдан, код једне стране је и свети Тома.

Изворна слава Петровића је свети Тома, а доселили су се у околину Котора из Крајине (РС).
Рака Петровић је рођен 1871 у Даниловграду, послан са мајком од оца Адама у Топлички крај у здравиње да би избегао крвну освету због убиства турчина.
Адам се заједно са шесторо брата замонашио.

Тешко је доћи до добрих и поузданих извора информација, тако да бих замолио сваког ко има неке Књиге или билокоју литературу или пак савет за даље истраживање био бих више него захвалан.

Хвала унапред и поздрав.