Аутор Тема: Крсна слава свети МАРКОВДАН  (Прочитано 975 пута)

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
  • Поруке: 38
Крсна слава свети МАРКОВДАН
« послато: Март 19, 2026, 07:07:57 поподне »
                                           Крсна слава Св. МАРКОВДАН

Можда је необично дати опис сеоске славе у време комунизма-једноумља. У том времену биле су забрањене славе  у неким планинским селима. Тако је у родно село  била забрањена сеоска слава Марковдан (8 мај) и „прекрштена“ слава у „Други мај“-празник рада.
 Још као дете, негде педесетих година 20. века, често сам имао прилике да у току зиме одлазим на зимску „посну“славу Свети Ђорђе(9 децембар)-са оцем у његову фамилију.

То кажем у његову фамилију-јер је мој отац био призећен у село. Често смо ишли увече, да би преспавали на рагожу.
Биле су једноставне славе, уз светиљку гасарче, а богатији уз лампу петролејку. Када се мало више попије, онда се запевају старе гостињске песме-често и јуначке из старих времена.
Славиле су се крсне славе: Свети Никола зимски, Свети Ранђел и друге славе-али комунистима је било забрањено да одлазе на славама, а и да имају крсну славу.

Скоро цело село Г.Дејан-са свим махалама су славили С.Ђорђе“посна“(9 децембар), па и у мојој планинској махали Преданча.
Постоји предање да су сви ови родови негде „имали кривицу“, па су од зулума или „освете“ морају да мењају место живљења, славе, па често и своја презимена.

Не знам, али су „велике“ кривице правили моји преси-када још нисам у стању да тачно одредим порекло свих предака са „посном“ крсном славом Св. Ђорђе(9 децембар)-која у црквеном календару се помиње под другим називом Св. Алимпије.
У сећању ми је остала крсна слава моје мајке Свети Никола (зимска 19 децембра) и очева слава Свети Ђорђе (“посна“ 9 децембра), јер су  то биле  праве светковине у кући.

Ми деца смо се радовали, што ће тога дана да буду омешени колачићи-правили су се са чашом округли, а и донеће нам гости по који грумен шећера. тако смо само тих дана знали за дечје посластице.

Старији уз резање славског колача и благослова, на славама су се скупљали-да се провеселе уз пиће и песму.
На славама се одвијао друштвени живот.
 Причане су догодовштине из печалбарског живота- пошалице из печалбарског живота.
Негде су се причале и ловачке приче.

Наша сеоска слава била је Марковдан  (8 мај). Тога дана су се селом носиле литије.
 Сећам се тога времена као кроз маглу.  Место где се славила сеоска слава било је свето место-са Крстом. Прво је постојао дрвени Крст у потесу Долина, где се славио Ђурђевдан (6 мај).
Тога се помало и сећам. Ту су се сакупљали људи на Ђурђевдан, где су уз песму девојака  у долину-поточићу, терале овце и плели венци.
Тај Ђурђевдански обред  се одржавао ту поред дрвеног Крста-где су се у  стара времена одржавне литије на дан сеоске славе Марковдан (8 мај).
После у времену појаве  каменорезаца-свуда у крају су такви дрвени крстеви замењени са „крстним“ спомен обележјем-као светим местом православне  цркве.
-наставак-

Ван мреже Miroslav1948

• Почетник
  • **
  • Поруке: 38
Одг: Крсна слава свети МАРКОВДАН
« Одговор #1 послато: Март 19, 2026, 07:10:27 поподне »

- наставиће-
Онда је  дрвени Крст измештен са „спомен Крстом“ на место заравни Дел, на надморској висини око 900 метара.
Са тог места се видела цела околина.
Видик је досезао до лесковачки, пиротски и нишки крај- планински вис на коме прегледи досежу до Суве, Старе планине и Кукавице.
Задојени комунистичком идеологијом, комунисти села су 1956.године поломили то Свето обележје-„спомен Крст“ и насилно укинули сеоску славу Марковдан и увели прославу  државног празника Другога маја-као Празник рада.
Тада као дете- још се добро  сећам тог вандализма. Тада сам био ученик првог разреда основне школе  и у каснијим вечерњим сатима по мраку се враћао са сеоске крстопутине Преслоп.
На тој крстопутини су пре тога биле наше градине где  смо  из наше мале „ПИ“садили купус-свако је имао своју градину.
После  насилног ломљења Марковданског „крста“ на месту „Дел“-те градине су присилно узете и на њима се славила државна слава „Други мај“ као празник рада-тако су тада били одлучили комунисти села који су били учесници ломљења сеоског „крста“.
Те вечери када су комунисти села ломили „Крст“, случајно по мраку сам се враћао са ноћнг играња лопте крпењаче на сеоској крстопутини. Био сам сведок али нисам смео много да причам јер су ми родитељи забранили да много не говорим о томе. Нешто сам рекао „тајно“ деда Стојану Вершули-али сам остало прећутао.
Наравно да су нам уступли земљу у сеоску утрину три метара за један за те наше градине, које смо повратили само ми једини после 70. година 20 века и због тога имали неприлика са влашћу са породицом. Отац није одустао. Ноћу у очи су нам разбацали плот а ујутру их је отац градио, да не би се изгазило жито.
 Тада су вандали комунисти села поломили „крст“ сеоске славе Марковдан из идеолошких разлога-а неки због насилног присвајања ливаде, која је била поклоњена селу као утрина за одржавање сабора на дан сеоске славе Марковдана.
Поклоник места се одселио у Соко Бању.
Одмах наредне године је место заорано од комуниста-„освајача“ сеоског земљишта, да би га засејали стрмним житом-засејана је раж.
На дан Марковдана млади момци и девојке-а и ожењени, су играли уз хармонику по младом изниклом житу.
 Одмах наредних дана комунисти су то пријавили властима и сви су тада платили велику новчану глобу.

Тако је тај Световни дан села насилно био укинут. 
 На неколико стотина метара се уместо Марковдана славио Други мај- у селу као сеоска слава.
У том времену је било важно да се настави традиција окупљања људи са свих страна овог дела Горњег Повласиња.
 На тај дан се одвијао друштвени живот, а из дружења су проистицала многа пријтељства и многе љубави на шареним планинским ливадама, уз коло хармоникаша и трубача.
Ми смо касније наставили традицију игре народних кола попут: беле раде, чачка, бугарке, власинке, старог чачка, у шест, једностранке, беле раде,   жикиног кола, лесковачке четворке...
Тако се  славило, певало и играло тога дана-уместо Марковогдана.
Само нису биле литије, јер је поп био протеран из села за сва времена-како су нам као деци објашњавали тада комунисти села.
На тој крстопутини-звану Преслоп; много је  било одиграних народних кола и испевано песама уз хармонику и лопушњанских трубача.
Ту се као и на Марковдан, уз пиће-опијало, прекидала кола, заподевале кавге.
Тако је  остао  траг у нама.
Добро се сећам када је било више   свирача и кола.
 Коловође су се мерили по ономе колико су у стању да направе велико коло-а музиканти својом свирком да надјачају друго коло.
Оно које остане, то је победник. Све очи су  биле упрте у коловођу. Нико  није смео да прекине коло, а на крају кола обавезно је играо „кец“-који је добро надгледавао да се коло не прекине.  Из кола се није смело изилазити.
Тако је до данашњег дана и остала она изрека:“баба давала банку да се ухвати у колу, а две да се пусти из кола“.
Често су због кола- било супарничког, било онога ко га прекида, било оног ко ће да плати музикантима да буде „коловођа“-избијале свађе, а некада и туче.
Често су летеле песнице,а и потезали се колци-била је општа туча.
Некада су коловође били под „гасом“-пијани, па је било тешко смирити ситуацију од стране музиканата, па се некада цепао и тупан.
Некада у пијаном стању су људи рашчишћавали неке своје предходне свађе и размирнице-па је и остала она стара изрека:“ што ти трезан мисли, пијан ти каже“.
Данас  комнунистичке идеологије више нема.
Традиција је преузета у неким другим вредностима.
У једном  времену помодарства-  помодарство, као и показивање снобизма у најгорем могућој варијанти и моћи новца, у село на место где се одржавала прослава Другог маја, саграђен је дрвени „крст“ и једна мала зграда са цртежима мога школског друга-ликовњака.
То није то. Нико више не помиње место где се одржавала сеоска слава Марковдан-а ни  црквене световне власти нису  имале слуха о правој традицији села.
Тако је моје сећање на славу Марковдана једино остало у овој причи, јер  све ће остати у времену заборава.
Села у планини данас да и више нема, па ће и моје родно село бити   као  запис   само на  географској карти.
  Забележио:Мирослав Младеновић, Власотинце Србија
јануар 2002.године Власотинце
                                         * * *