Аутор Тема: G25 rezultati iz velike studije Akbarija  (Прочитано 4811 пута)

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 477
Одг: G25 rezultati iz velike studije Akbarija
« Одговор #60 послато: Мај 30, 2026, 06:56:51 поподне »
I47861 из ове групе је иста грана као генетички род Васојевића.

https://discover.familytreedna.com/y-dna/E-PH631/tree

На YFull стаблу је то ова грана https://www.yfull.com/tree/E-Y126722/.

Zbog odnosa severnih/južnih grana ja mislim da je ova grupa možda neka grupa Srba, Hrvata ili Bosanaca koja se naselila u Mađarskoj ili možda u nekim južnim delovima Slovačke, poput Komarna.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
  • Поруке: 534
« Одговор #61 послато: Мај 30, 2026, 07:06:10 поподне »
Zbog odnosa severnih/južnih grana ja mislim da je ova grupa možda neka grupa Srba, Hrvata ili Bosanaca koja se naselila u Mađarskoj ili možda u nekim južnim delovima Slovačke, poput Komarna.

Da, moglo bi se misliti, ali ovo je regija SE, znači otpadaju Slovenija, Mađarska, Rumunija, samo što je zapadno od nje.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #62 послато: Мај 30, 2026, 07:09:14 поподне »
Kakve rasprave na "Forumu. HR", nema ramo rasprava, sve je zaključeno, cak se i ti tamo osjećaš neprijatno :)
Pitao sam te te sasvim pristojno za ova 3 rezultata Akbary.
Koliko znam ti si prozivao članove Porekla na tom forumu. HR kako su obični entuzijasti koji neće da komentarisu ovaj najnoviji rad o Migracijama Slovena i zašto ih Ja ne pitam u čemu je problem.

Ajde ne ulaze u rasprave ovdje. Što se tiće ove grane vidiš sam gdje su smješteni Akbari uzorci, najstariji je iz regije C, znači Slovenija ili Mađarska ili još sjevernije ili zapadnije, to je sve što se zna.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #63 послато: Мај 30, 2026, 07:14:57 поподне »
Da, moglo bi se misliti, ali ovo je regija SE, znači otpadaju Slovenija, Mađarska, Rumunija, samo što je zapadno od nje.

Nisam razumeo ovaj deo. Delovi Madjarske i juzne Slovacke (koja je tada bila deo Madjarske) su videli vece migracije sa Balkana u periodu 15-17. vek. Da budem precizniji: Komarno, Sentandreja, Buda, Ostrogon, Djer, Seged, Pec, okolina Debrecena, Baranja i Tolna regije.

Ako bi morao da pogadjam sa Balkana, verovatno neki delovi severne Bosne
« Последња измена: Мај 30, 2026, 07:19:45 поподне kocovic »

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #64 послато: Мај 30, 2026, 07:20:36 поподне »
Nisam razumeo ovaj deo. Delovi Madjarske i juzne Slovacke (koja je tada bila deo Madjarske) su videli vece migracije sa Balkana u periodu 15-17. vek. Da budem precizniji: Komarno, Sentandreja, Buda, Ostrogon, Djer, Seged, Pec, okolina Debrecena, Baranja i Tolna regije.

Za Akbari rad postoji mapa regija i za svaki uzorak se zna iz koje je regije. Regija South-East SE je Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Grčka i Turska.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #65 послато: Мај 30, 2026, 07:27:44 поподне »
Za Akbari rad postoji mapa regija i za svaki uzorak se zna iz koje je regije. Regija South-East SE je Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Albanija, Grčka i Turska.

Aha SE = South-East, ok.

Pa u svakom slucaju iz razloga sto im je prosek za Sirmium Ottoman najblizi genetski uzorak, plus iz razloga sto su ti delovi cak i tada videli velike demografske promene rekao bi da je severna Bosna/Slavonija najverovatnije mesto odakle su.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #66 послато: Мај 30, 2026, 07:38:49 поподне »
Da, tako i ja mislim. Ali postoje dvije logične opcije za y-heterogenost. Ili su se tu orodili pravoslavci, katolici i možda još pripadnici crkve bosanske ili se radi o novoj muslimanskoj zajednici. Arheologija tog nalazišta bi tribali dat odgovor.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
« Одговор #67 послато: Мај 30, 2026, 07:58:32 поподне »
Da, tako i ja mislim. Ali postoje dvije logične opcije za y-heterogenost. Ili su se tu orodili pravoslavci, katolici i možda još pripadnici crkve bosanske ili se radi o novoj muslimanskoj zajednici. Arheologija tog nalazišta bi tribali dat odgovor.

Sta je crkva bosanska? Bogumili? Ocekivao bi tu neke grane iz Anatolije.

Ovo za mozda novonastalu juznoslovensku mesavinu muslimana ima smisla.

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #68 послато: Јун 02, 2026, 03:04:37 поподне »
A Imoćanin legendo, ima li rezultata za 9ve Srbe sa Morave i ove nove Akbary?
https://www.yfull.com/tree/I-Y84307/

Evo, pošto te tako zanima ta grana, pregledao sam uzorak S47838 (1350AD). Pozitivni call na Y93273 je čist ko suza, 8C. Između ovog snipa koji je od YFull i FTDNA procijenjen na 400AD ima još 7 snipa na slijedećem nivou ćija starost je procijenjena na 1250AD kod FTDNA i 1000AD kod YFull. Od tih 7 uzoraka S47838 je negativan na 5 i na 2 nema čitanja. Znači, zajednički predak uzorka S47838 i dva moderna uzorka pod ovom granom je sigurno živio u ranom srednjom vijeku (najkasnije 800AD) i njegova lokacija će zbog toga biti vrijedna informacija.

Ван мреже Filipi1

• Почетник
  • **
  • Поруке: 34
« Одговор #69 послато: Јун 02, 2026, 03:08:44 поподне »
Evo, pošto te tako zanima ta grana, pregledao sam uzorak S47838 (1350AD). Pozitivni call na Y93273 je čist ko suza, 8C. Između ovog snipa koji je od YFull i FTDNA procijenjen na 400AD ima još 7 snipa na slijedećem nivou ćija starost je procijenjena na 1250AD kod FTDNA i 1000AD kod YFull. Od tih 7 uzoraka S47838 je negativan na 5 i na 2 nema čitanja. Znači, zajednički predak uzorka S47838 i dva moderna uzorka pod ovom granom je sigurno živio u ranom srednjom vijeku (najkasnije 800AD) i njegova lokacija će zbog toga biti vrijedna informacija.
Hvala

Ван мреже Imoćanin

• Познавалац
« Одговор #70 послато: Јун 02, 2026, 03:42:32 поподне »
« Последња измена: Јун 02, 2026, 03:44:14 поподне Imoćanin »