Њихово предање има два дела: изворни (о доласку из Корита у Придворицу) и "допуњени" (о доласку из Пипера у Корита). Јасно је да је други део предања измишљен јер су чули да у Пиперима такође има Божовића са истом славом. С друге стране, R1a Дробњаци немају било какво предање о сродству са Ћетковићима (са којима и нису род, али можда јесу заједно живели једно краће време).
Иначе, први део предања о доласку Божовића из Корита је скоро извесно тачан. Истом генетичком роду припадају Каличани из Штавља код Сјенице, који такође славе Митровдан и потичу из Калице у Горњем Бихору. Корита и Горњи Бихор су суседна подручја. Божовићи и Мекоделци су по свој прилици само још један у низу родова који је са севера данашње Црне Горе дошао у Ибарски Колашин. А кад смо код њих, имају и они генетичке сроднике у Плаву - то су муслимани Аксалићи из Прњавора.
Веровао или не, управо сам хтео предање Божовића и везу са Каличанима и њиховом предањем, да су из Каличана код Истока преведени као чифчије у Штаваљ у Карађорђево време (по казивању поп Петра Каличанима) да наведем као пример кад сам поменуо предање Божовића, али нисам хтео да дужим.
Само презиме Каличана недвосмислено упућује на то да су они, као и њихови сродници, стари исељеници из околине Петњице, који су највероватније доспели у Подгор и ибарску долину, са другим ближим и даљим рођацима, а врло могуће и другим припадницима неке шире “хибридне” друштвене заједнице (Z17855).
Изнео сам неколико пута у прошлости тезу о потенцијалном групном насељавању припадника различитих низводних грана испод Z17855, јер за тако малу област, ибарска долина има највећу и најразноврснију концентрацију припадника Z17855 од свих наших крајева.
Код утврђивања релација између генетски ближе повезаних родова сам врло опрезан јер то што су Божовићи били истакнути у 19 и првој половини 20 века не значи да су Мекоделци, Карајовићи из Груже, као и Ћурчићи из Драгачева потекли од њих.
Сматрам да су све то паралелне гране док WGS тестови и обрада њихових резултата не потврди тачне релације међу њима.
Отуд мој став према односу Мартића о Дробњака Р1 и изношења закључака на бази инсинуација.