Већина вероватно користи овај сајт, згодан је зато што су објединили више калкулатора и алата на једном месту. Недавно су убацили и мапе старе Y-DNA и mtDNA.
https://www.exploreyourdna.com/За аутосомалну, најбоље је имати праве G25 координате (15e код Davidskog). Ко нема, може да користи симулацију K36 > G25, али то нису прави резултати, често су и дистанце мање, зато што код симулација калкулатор углавном "испегла" резултат да се најбоље уклапа.
Од алата бих издвојио:
1. Second Parent Ако имате своје резултате и резултате једног родитеља, лако можете добити G25 резултат другог родитеља. Иако је то симулација, вероватно доста верно приказује резултат, будући да су ово координате, геометрија-математика. Није admixture, где компоненте не морају равномерно да се наслеђују од сваког родитеља. Нпр. ја имам свој и мајчин прави G25, па сам израчунао и очев, који могу да користим у калкулаторима. Дистанце за Secon Parent су углавном мало веће, што је вероватно нормално.
2. Simulate Your GrandparentsУсловно, симулација предака - деде, прадеде, бабе, прабабе (али углавном 4 претка). Заправо покушај да вас калкулатор одреди кроз четири тачке.
3. G25 AnalyzerКласичан G25 рачунач. Одређује најмању дистанцу у односу на модерне популације, а затим описује вашу позицију кроз више других популација.
4. Phylogenetic DendrogramИнтересантан алат, који кроз стабло описује вашу позицију, а испод приказује 20 (или 30) популација-просека са којима имате најмању дистанцу.
5. Similarity MapМапа са најближим просецима и листа истих
Моји резултати:

Мајчини резултати:

Очеви резултати:

Прилично очекивани резултати, с обзиром на порекло. Сви смо у оквиру неког српског просека, с тим што мајка гравитира истоку Балкана, отац благо западним областима, а ја сам негде на централној позицији.
За оца ме мало чуди да нема више немачких просека у својим резултатима, будући да му је мајка највећим делом немачког порекла. Моја је претпоставка да ти јужни Немци нису PCA позицијом далеко од динарских Срба, а генерално имају скроман словенски уплив, па га зато G25 не баца превише ка северу, чак ни према Хрватима, Мађарима и Словенцима, него га држи стабилно међу динарским Србима.