Аутор Тема: Autosomal DNA  (Прочитано 8203 пута)

Ван мреже vuk_883

• Почетник
  • **
  • Поруке: 24
Одг: Autosomal DNA
« Одговор #140 послато: Јун 22, 2026, 09:43:06 поподне »
Извини, али 40% словенске аутосомалне генетике није мали проценат, поготово кад имамо у виду и то да они говоре словенским језиком.
То можеш рећи за Остјаке, јер је 90% њих буквално јуче прешло са њивхског на руски језик, али за Македонце не можеш.
Немају Македонци 5-10% словенске генетике па да можеш рећи да су Словени "само по језику".
Структура становништва Македоније сада и некада пре 80-200 година није иста.
Брсјаци који су масу И2 и Р1а колико их је само Србија пуна јер су побегли или због крви против Турака и од зулума а после су се насељавали друге заједнице са југа па и Албанци који су данас половина становништва скоро ако не и више,још су се бракови измешали.
Буквално људи који данас живе и некада који су живели у Македонији су 80% различитих а 20% исти..
Поготово од 1878 да не причамо па до другог светског рата масовно имиграција и досељавање нових страних.

Ван мреже vuk_883

• Почетник
  • **
« Одговор #141 послато: Јун 22, 2026, 09:51:08 поподне »
Nije pravi od Davidskog. Ako si dobio 44-45% to je to onda. Totalno normalno. Gledas west balkan, ne east.
Добио сам у периоду средњег века али ми је у "roman era" 57% .
Свеједно хвала ти на савету узећу прави од Давидског па да видимо јер ме и овај Балкан г25 буни па пише ми да имам 59%.
И исто преко теллмегена кад сам аплоудовао херитејџ даје ми процентуално много за 10-12% чак више словенске компоненте него што је просек за Балкан.

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 490
« Одговор #142 послато: Јун 22, 2026, 09:53:02 поподне »
Структура становништва Македоније сада и некада пре 80-200 година није иста.
Брсјаци који су масу И2 и Р1а колико их је само Србија пуна јер су побегли или због крви против Турака и од зулума а после су се насељавали друге заједнице са југа па и Албанци који су данас половина становништва скоро ако не и више,још су се бракови измешали.
Буквално људи који данас живе и некада који су живели у Македонији су 80% различитих а 20% исти..
Поготово од 1878 да не причамо па до другог светског рата масовно имиграција и досељавање нових страних.

To je pre bio scenario u Srbiji i Bugarskoj.
Makedonija je bila siromašna, nekako mi nije logično da je tu bilo migracije stanovništva, ali bih se strpio da vidim rezultate srednjevekovnog stanovništva Makedonije pa rekao nešto više. Može glat da se desi da Sloveni nikad nisu bili brojčano dominantan narod u Makedoniji.

Ван мреже Небо_Сав

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 915
  • I-Y3120>I-PH908>I-BY93199
« Одговор #143 послато: Јун 22, 2026, 10:02:00 поподне »
Može da se nekom svidi ili ne, ali to je realno stanje stvari kako sve stoji. I Meksikanci pričaju španski i poštuju manje-više starije španske običaje pa to ne znači da su Španci.
А ко каже да нису Шпанците, иако немају пасош Шпаније? 8) Па зар очеви њихових очева нису били  шпански конквистадори? Кортес, Пизаро, Алворадо... сви бејаху поданици шпанске круне, и то шпански аристократи по рођењу (segundones- то јест не прворођени синови који су законски наследници имања, него млађа браћа, без наследног иметка).
 Они су у Америку ишли са краљевском дозволом (capitulación), обавезни да Круни предају „краљевску петину“ (quinto real) од свега што опљачкају.
Успут, жене са Астекињама (у великом броју), оставе бројно потомство, оставе свој језик, веру, законе, и презимена. И Y хромозом.
Хоћу да кажем, који је критеријум за (само)идентитет? Биолошка комбинација аутозомалних хромозома? И у којем временском периоду?
Онда да станемо сви у ред на страницу Вахадуо па да питамо? 

Историја се односи према археологији као што се алхемија односи према хемији!

Ван мреже drajver

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 6572
« Одговор #144 послато: Јун 22, 2026, 10:54:32 поподне »
Makedonija je bila siromašna, nekako mi nije logično da je tu bilo migracije stanovništva, ali bih se strpio da vidim rezultate srednjevekovnog stanovništva Makedonije pa rekao nešto više. Može glat da se desi da Sloveni nikad nisu bili brojčano dominantan narod u Makedoniji.

Па има онај један узорак из Македоније из средњег вијека, који је и IBD кластеризован и упада у словенски кластер. За разлику од неких узорака из Албаније из истог периода који упадају у старобалканске кластере.

Ван мреже OneLove

• Шегрт
  • Поруке: 84
  • I2-PH908
« Одговор #145 послато: Јун 22, 2026, 11:00:21 поподне »
Извини, али 40% словенске аутосомалне генетике није мали проценат, поготово кад имамо у виду и то да они говоре словенским језиком.
То можеш рећи за Остјаке, јер је 90% њих буквално јуче прешло са њивхског на руски језик, али за Македонце не можеш.
Немају Македонци 5-10% словенске генетике па да можеш рећи да су Словени "само по језику".

Guraju oni lepo i preko 40% Slovenske genetike.
https://www.reddit.com/r/MacedonianDNA/comments/1u7kolp/gedmatch_results_from_berovo_macedonia_g25_sims/
https://www.reddit.com/r/MacedonianDNA/comments/1s5al9t/gedmatch_results_from_kavadarci_macedonia_g25_sims/
https://www.reddit.com/r/MacedonianDNA/comments/1r3olz4/gedmatch_results_from_ohrid_macedonia_g25_sims/

Deluje mi sve kao "gatekeeping" eto posebni su a mi svi ostali kao da smo genetski Poljaci  :)

Ван мреже kocovic

• Познавалац
  • Поруке: 490
« Одговор #146 послато: Јун 22, 2026, 11:01:48 поподне »
Па има онај један узорак из Македоније из средњег вијека, који је и IBD кластеризован и упада у словенски кластер. За разлику од неких узорака из Албаније из истог периода који упадају у старобалканске кластере.

Slažem se sa tobom, ali to je jedna osoba. Matematička statistika nam govori da ne možemo da donesemo bilo kakav zaključak o grupi ako je broj uzoraka jedan.

Albanaca iz srednjeg veka je ipak 3-4 ako se dobro sećam i imaju slične profile među sobom. Albanaca iz 16-17 veka je 5-6, i opet imaju slične profile među sobom.

Ван мреже vuk_883

• Почетник
  • **
« Одговор #147 послато: данас у 12:42:54 пре подне »
Јесте треба нам више тих средњовековних резултата,али по овоме што су се неки Брсјаци тестирали су углавном И2 и Р1а

Ван мреже CosicZ

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1133
  • Ђурђевдан Y:I1>P109>FGC22045 Панчево